Handbalsters overklassen Polen, ongeslagen naar 1/8e finale WK

De Nederlandse handbalsters zijn in de groepsfase van het WK in Denemarken ongeslagen gebleven. Oranje overklaste vrijdag in de vijfde en laatste wedstrijd Polen volkomen en ontliep daardoor in de achtste finales de absolute toplanden uit poule A, Montenegro, Hongarije en het gastland. Na een ruststand van 14-9 sloot de ploeg van bondscoach Henk Groener uiteindelijk zeer knap af op 31-20.

Het betekende dat Zweden met 34 doelpunten verschil moest winnen van Cuba om Nederland nog van de eerste plaats te verdringen. Dat bleek te veel gevraagd: 49-25. De tegenstander van Oranje in de knock-outfase werd daardoor Servië. Dat biedt een uitgelezen kans op een plek in de kwartfinales en vervolgens in het olympisch kwalificatietoernooi; de eerste doelstelling voor 2016 op weg naar Rio de Janeiro.

Nederland begon uitstekend tegen de stugge, fysiek sterke Poolse ploeg. Met snelheid, variatie en vooral gedrevenheid werd de vooraf toch enigszins gevreesde opponent afgebluft. Binnen tien minuten was een gat geslagen van vier doelpunten. Dat werd, ondanks het missen van strafworpen door Estavana Polman en Lois Abbingh, in de eerste helft niet meer uit handen gegeven. Mede door het sterke optreden van Tess Wester, die opnieuw en terecht de voorkeur kreeg in het doel.

Na de wisseling van speelhelft was Oranje nog veel dominanter. Geen moment verslapte de concentratie, de overtuiging spatte er vanaf. Kim Rasmussen, de Deense coach van de Poolse vrouwen, werd er wanhopig van. Al vroeg in de tweede helft verving hij zijn (goede) keepster voor een extra veldspeelster. Nota bene Wester strafte dat af met een goal over 'de hele'.

Abbingh gooide zevenmaal raak en was daarmee topscoorster. Laura van der Heijden (zes), Polman (vijf) en Angela Malestein (vier) waren eveneens trefzeker.

Handbalsters Oranje overklassen Polen
Handbalsters Oranje overklassen Polen (Foto: ANP)