Groener: 'Dit toernooi is historisch'

Het Nederlands handbalvrouwenteam is bezig aan een historisch wereldkampioenschap in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener schakelde woensdag Frankrijk uit in de kwartfinales en staat voor het eerst in de halve finales. "Het toernooi is in alle opzichten historisch. Nog nooit bereikten we de laatste vier en we zijn ook nog steeds ongeslagen", zei Groener na de wedstrijd bij Ziggo Sport. "We speelden weer net zo goed als in de vorige wedstrijden; met dezelfde inzet, strijdlust en passie. Die meiden hebben een soort pamflet gemaakt voor zichzelf met teksten over 'fighting' en zo, nou dat werkt goed."

Het spel van Oranje oogde iets minder flitsend dan in de voorgaande duels tegen bijvoorbeeld Servië (36-20), Cuba (45-23) en Polen (31-20). "Maar Frankrijk maakte het ons ook moeilijk. Die ploeg bleef de hele wedstrijd dichtbij. Toch wist ik in de laatste vier, vijf minuten dat de wedstrijd was gelopen. Toen hadden we nog steeds drie doelpunten voorsprong en zag je de kracht bij Frankrijk wegvloeien."

De handbalsters hikten al jaren aan tegen verbetering van de vijfde plaats op het WK van 2005 in Sint Petersburg. Technisch directeur Sjors Röttger was toen de bondscoach. Groener poogde als opvolger de internationals naar een nog hoger plan te tillen. In 2011 en 2013 was Oranje ook aanwezig op het WK, maar waren de achtste finales het eindstation. "Deze groep is hongerig. Ze willen meer. Ik denk dat ze wel even feest vieren, maar dat de knop al snel omgaat en de aandacht volledig naar de halve finale tegen Polen gaat."

Groener: dit toernooi is historisch
Groener: dit toernooi is historisch (Foto: ANP)