CL: Primeur voor VfL Wolfsburg, afgang ManUnited

Louis van Gaal gaat bij Manchester United loodzware tijden tegemoet. De 64-jarige coach slaagde er dinsdag in Duitsland niet in om de Engelse grootmacht naar de laatste zestien in de Champions League te leiden. Het laatste groepsduel met concurrent VfL Wolfsburg eindigde in 3-2 na een spectaculaire slotfase.

Door de zege van PSV tegen CSKA Moskou (2-1) moet ManUnited verder in de inferieure Europa League. Na de smadelijke uitschakeling in de Champions League zal de toch al niet malse kritiek op Van Gaal, die met zijn peperdure selectie vooralsnog vierde staat in de Premier League, nog meer aanzwellen in Engeland. Zeker ook in de genadeloze Britse tabloids.

Wolfsburg, dat zich voor de eerste keer plaatste voor de achtste finales, kreeg al in de derde minuut een dot van een kans. Na een inschattingsfoutje bij Guillermo Varela kon André Schürrle ongehinderd aanleggen. De ex-aanvaller van Chelsea schoot gehaast en ongecontroleerd over. Door de basisplaats van Schürrle moest Bas Dost bij de thuisploeg op de bank beginnen.

Openingstreffer

In de enerverende beginfase opende Anthony Martial voor de Mancunians, met Daley Blind en Memphis Depay in de gelederen, koelbloedig de score na een prachtig pass van Juan Mata (0-1). Binnen drie minuten was het weer gelijk (1-1). Na een overtreding van Daley Blind tikte Naldo subtiel raak uit een vrije trap van Ricardo Rodriguez, die kort daarna moest worden vervangen.

Manchester United nam halverwege de eerste helft het initiatief, maar verzuimde in het Duitse strafschopgebied toe te slaan. Wolfsburg had minder kansen nodig om opnieuw tot scoren te komen. Uit een schitterend uitgespeelde aanval tikte de Portugees Vieirinha de bal simpel in het Engelse doel, 2-1.

Buitenspel

Vlak voor de rust leek Jesse Lingard met een draaibal de gelijkmaker te produceren, maar de arbitrage keurde de treffer af wegens buitenspel van ploeggenoot Mata, die met een schijnbeweging doelman Diego Benaglio op het verkeerde been zette.

Na de rust was het eerste kwartier voor ManUnited. Depay en Mata faalden evenwel in de afronding. Na ruim een uur kwam Wolfsburg terug in de wedstrijd. Een eigen treffer van Josuha Guilavogui (2-2) leek ManUnited even naar de achtste finales te helpen, maar opnieuw Naldo voltrok in de 84e minuut met een rake kopbal alsnog het vonnis: 3-2.