Van Gerwen start Grand Slam met zege, Fordham verliest bij rentree

Michael van Gerwen is de Grand Slam of Darts goed begonnen. De Brabander opende zijn toernooi met een 5-0 zege op Mark Oosterhuis. De avond van de Grand Slam stond in het teken van de debuten van Andy Fordham en Martin Adams.

Oosterhuis plaatste zich voor het eindtoernooi door een BDO-Qualifier gewonnen, tegen Van Gerwen had hij niets in te brengen. Ook Jelle Klaasen won zijn eerste duel. In groep B was hij met 5-4 te sterk voor Steve Beaton. De Nederlander hield het lang spannend, maar trok de zege uiteindelijk naar zich toe met een 12-darter.

De rentree van Fordham kan ondanks een 5-2 nedelaag tegen Adriean Lewis succesvol genoemd worden. De 53-jarige Brit gooide goed met bijna honderd gemiddeld en gooide onder andere 116 uit. Lewis had een iets hoger niveau en gooide een gemiddelde van 105. The Viking plaatste zich verrassend voor dit toernooi door een kwalificatietoernooi van de BDO te winnen.

Ook Martin Adams was voor het eerst van de partij. Hij weigerde altijd om aan PDC-toernooien deel te nemen, maar de vice-wereldkampioen van de BDO ging overstag na een aantal gesprekken dit voorjaar. De 59-jarige Adams gooide goed en won van Ian White met 5-2. Hij was de enige BDO-darter die zijn wedstrijd won.

Zondag gaat het toernooi verder met de tweede speelronde. Zondagmiddag komen de groepen E tot en met H aan de beurt en s'avonds A tot en met D. De winnaars en de verliezers van de eerste speelronde zullen dan tegen elkaar uitkomen.

Uitslagen Grand Slam of Darts groepen A t/m D - eerste speelronde

Groep Darter Darter Uitslag
A Kim Huybrechts Steve West 5-2
A Michael van Gerwen Mark Oosterhuis 5-0
B Ian White Martin Adams 2-5 
B Jelle Klaasen Steve Beaton 5-4
C Michael Smith Wayne Jones 5-3
C Adrian Lewis Andy Fordham 5-2
D Peter Wright Scott Mitchell 5-2 
D Dave Chisnall Mervyn King 5-3

Klaasen versloeg eerder vanavond Beaton (Pro Shots / Action Images )
Klaasen versloeg eerder vanavond Beaton (Pro Shots / Action Images )