FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 november 2015

EU-parlement roept op tot steun aan Afrika

De Europese regeringsleiders moeten samen met hun Afrikaanse collega's de handen ineenslaan om de migratiestroom naar Europa een halt toe te roepen. Die oproep doet het Europees Parlement in een brief aan de leiders van de EU-landen.

Die komen woensdag en donderdag bijeen in de Maltese hoofdstad Valletta om afspraken te maken met Afrikaanse leiders. "De unie kan zich geen mislukking meer veroorloven en mag geen tijd meer verliezen", schrijven de voorzitters van drie grote parlementsfracties.

Tijdens de top wordt officieel een noodfonds voor Afrika opgericht, dat de Europese Commissie met 1,8 miljard euro heeft gevuld. Daarmee moeten de oorzaken van illegale migratie vanuit Afrika worden weggenomen door de kans op werk en onderwijs, vooral voor jongeren, te verhogen.

De bedoeling is dat de 28 EU-lidstaten het bedrag verdubbelen. De teller staat vooralsnog op een half miljard. Nederland heeft 15 miljoen toegezegd.

EU-parlement roept op tot steun aan Afrika
EU-parlement roept op tot steun aan Afrika (Foto: ANP)

Rossi haalt weer uit naar Márquez

Valentino Rossi heeft opnieuw rivaal Marc Márquez stevig bekritiseerd. "Zijn gedrag is heel slecht voor onze sport", zei de 36-jarige Italiaan na de slotrace van de MotoGP in Valencia, waarin hij als vierde eindigde en de wereldtitel verspeelde aan de Spaanse winnaar Jorge Lorenzo. "Je verwacht niet dat een coureur van Honda een concurrent van Yamaha laat winnen en niet tot het uiterste gaat om in te halen. Het is niet anders, ik moet het aanvaarden, maar ik hoop wel dat Márquez inziet dat hij de motorsport een hele slechte dienst heeft bewezen", aldus Rossi.

Rossi moest de slotrace in Valencia voor straf achteraan beginnen omdat hij in de vorige race in Maleisië nogal opzichtig Márquez onderuit had laten gaan. De Spaanse wereldkampioen van de afgelopen twee jaar reed de hele race achter Lorenzo in de tweede positie en deed geen serieuze pogingen zijn landgenoot in te halen. "Márquez beschermde Lorenzo, zoals hij ook al deed in Australië en Maleisië. Lorenzo kan nooit echt blij zijn met deze titel."

Rossi haalt weer uit naar Márquez
Rossi haalt weer uit naar Márquez (Foto: ANP)

Geen medaille voor gevallen Ter Mors

Jorien ter Mors heeft zondag niet voor een nieuwe Nederlandse medaille kunnen zorgen op de wereldbekerwedstrijd in Toronto. De Nederlandse shorttrackster viel in de finale van de 1000 meter en was daardoor kansloos voor een plek op het podium. De Zuid-Koreaanse Suk Hee Shim won de race in 1.33,964.

Ter Mors, die voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een wereldbekerwedstrijd reed, liet zich in de eindstrijd voorbij steken door de Canadese Valerie Maltais en probeerde met nog een paar rondes te gaan de ruimte te zoeken voor een aanval. Ze raakte echter de schaats van één van haar tegenstandsters en viel uit de race. Shim versloeg de Britse Elise Christie en Maltais op de streep.

Zaterdag was de Nederlandse equipe wel succesvol. Sjinkie Knegt pakte het zilver op de 1500 meter, Lara van Ruijven pakte tijdens haar debuut in het circuit het zilver op de 500 meter. Die prestatie wist ze zondag niet te herhalen. Opnieuw werd de 500 meter gereden, maar ditmaal strandde ze in de kwartfinales. Ook de andere Nederlanders konden zich op de derde dag van de wedstrijd niet mengen in de strijd om de medailles.

Geen medaille voor gevallen Ter Mors
Geen medaille voor gevallen Ter Mors (Foto: ANP)

Texas Chain Saw Massacre-acteur Leatherface overleden

Acteur Gunnar Hansen, vooral bekend door zijn rol van Leatherface in de horrorfilm The Texas Chain Saw Massacre, is op 68-jarige leeftijd overleden. Dat meldt ABC7.

Hansen werd geboren in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Sinds zijn vijfde woonde hij in de Verenigde Staten. De rol van de moordenaar met een kettingzaag in de populaire griezelfilm was in 1974 zijn eerste filmrol. Hansen heeft in twintig films gespeeld en schreef ook boeken en filmscenario's. Ook werkte hij voor een tijdschrift.

In 2003 werd Hansen nog gevraagd voor een remake van The Texas Chain Saw Massacre, maar die rol weigerde hij. De acteur vond het naar verluidt een belachelijk idee om een nieuwe versie te maken van zo'n klassieker.

Texas Chain Saw Massacre-moordenaar overleden
Texas Chain Saw Massacre-moordenaar overleden (Foto: BuzzE)

Sevilla te sterk voor Real Madrid, Barcelona na rust langs Villarreal

Real Madrid heeft zich laten verrassen door Sevilla. Het elftal van Rafael Benitez ging met 3-2 onderuit en leed zijn eerste nederlaag van het seizoen.

Real Madrid wist dat het zondagavond moest winnen van Sevilla om de koppositie van de Primera División te heroveren van FC Barcelona. Zonder Karim Benzema, maar met Gareth Bale in de basis begon de ploeg van Rafael Benitez goed aan het duel in Sevilla. De Madrilenen grepen het initiatief en gingen vanaf de eerste minuut op zoek naar de openingstreffer.

Hierdoor werd Sevilla ver teruggedrongen op hun eigen helft en had de ploeg het moeilijk tegen het felle Real Madrid. De bezoekers kregen in de beginfase van de wedstrijd via Cristiano Ronaldo en Bale de mogelijkheid om de score te openen, maar goed verdedigend werk van Sevilla voorkwam een vroege treffer.

Toch keek de ploeg na iets meer dan twintig minuten spelen tegen een achterstand aan. Op prachtige wijze kwam Real Madrid op 0-1. Een corner belandde iets achter Sergio Ramos, waardoor hij niet kon koppen. De verdediger besloot het te proberen met een omhaal en zag zijn inzet laag in de verre hoek verdwijnen. Ramos blesseerde zichzelf echter bij de landing, waardoor hij moest worden vervangen door Raphael Varane.

Na de openingstreffer nam Sevilla het initiatief over. De thuisploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg daar ook de mogelijkheden voor. Uiteindelijk was het Ciro Immobile die tien minuten voor rust het net wist te vinden voor Sevilla. De aanvaller kreeg met wat geluk de bal voor zijn voeten, nadat Kiko Casilla bij een corner misgreep. Uit een moeilijke hoek wist Immobile de gelijkmaker te scoren.

In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd en kregen beide ploegen mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na een uur spelen was het Sevilla dat na een prachtige aanval de 2-1 op het scorebord schoot. Yevhen Konoplyanka bracht de bal laag voor na een fraaie combinatie met Immobile. Voor het doel stond Ever Banega op de juiste plek, waarna hij gemakkelijk van dichtbij kon binnen tikken.

Sevilla bleef ook na de 2-1 aanzetten en werd het aanvallende spel een kwartier voor tijd beloond met een doelpunt van invaller Fernando Llorente. De aanvaller kwam bij de eerste paal goed voor zijn man, waarna hij de perfecte voorzet van Mariano Ferreira hard achter Casilla kopte. De 3-1 was volledig terecht. Real Madrid kwam nadat Sevilla op voorsprong was gekomen niet verder dan een paar afstandsschoten van Bale en Luka Modric.

Na het doelpunt van Llorente leek Real Madrid niet meer te geloven in een overwinning. Toch kon de ploeg van Benitez in de laatste minuut van de blessuretijd nog iets terug doen via Rodríguez. De aanvallende middenvelder kreeg ruimte om op de rand van het strafschopgebied uit te halen en schoof de bal in de hoek. 


FC Barcelona heeft in eigen huis geen fout gemaakt tegen Villarreal. De Catalanen met 3-0 wonnen door doelpunten van Luis Suárez en Neymar.

Barcelona speelt nog altijd zonder sterspeler Lionel Messi, wiens knieblessure hem nu al acht weken aan de kant houdt. Maar in de tussentijd hebben Luis Suárez en Neymar de hoofdrollen van de Argentijn overgenomen, want met de wedstrijd tegen Villarreal opgeteld scoorden de aanvallers tezamen al zestien keer in Messi's afwezigheid.

Villarreal hield in de eerste helft echter prima stand in Camp Nou, want beide ploegen gingen rusten met een 0-0 tussenstand. Aanvoerder Andrès Iniesta kreeg een goede mogelijkheid, maar zijn inzet ging voorlangs. Na de pauze stelde Barça wel orde op zaken en was het Neymar die de score opende. Na een fout van Bruno Soriano kon Sergio Busquets overnemen en stuurde hij de Braziliaan weg. In de verre hoek drukte Neymar vervolgens zakelijk af.

Twintig minuten voor tijd kreeg Suárez de kans om de score te verdubbelen vanaf de strafschopstip en de Uruguayaan maakte geen fout. Een onhandige overtreding van Jaume Costa op Munir El Haddadi ging hieraan vooraf.

Het slotakkoord was vervolgens weer voor Neymar die met een sensationeel doelpunt de 3-0 verzorgde. Eerst wipte hij de bal schitterend over zijn eigen hoofd en tegenstander Costa waarna hij een pirouette deed en doelman Areola kansloos liet met een volley. Barcelona blijft door de zege koploper in de Primera División.

Zoet vervangt geblesseerde Vermeer bij Oranje

Bondscoach Danny Blind heeft PSV-doelman Jeroen Zoet opgeroepen voor het Nederlands elftal als vervanger voor de geblesseerde Kenneth Vermeer. De keeper van Feyenoord kampt met liesklachten en meldde zich na afloop van de thuiswedstrijd tegen Ajax (1-1) zondag af. Afgelopen week trainde hij al twee keer niet mee met Feyenoord vanwege die blessure.

Oranje oefent vrijdag in Cardiff tegen Wales en neemt het dinsdag 17 november in Hannover op tegen Duitsland.

Zoet vervangt geblesseerde Vermeer bij Oranje
Zoet vervangt geblesseerde Vermeer bij Oranje (Foto: ANP)

Veel kijkers Saturday Night Live door Trump

Donald Trump heeft het programma Saturday Night Live een piek in het aantal kijkers bezorgd. De Republikeinse presidentskandidaat was zaterdag de gastheer van de show.

De precieze kijkcijfers worden later deze week bekend, maar volgens omroep NBC is nu al duidelijk dat het aantal kijkers flink wat hoger was dan de aflevering die dit seizoen tot nu toe het best scoorde, met Miley Cyrus als gastvrouw. Daarin deed Hillary Clinton een gastoptreden.

Entertainment Weekly schat het aantal kijkers op ongeveer tien miljoen. Daarmee is het de best bekeken aflevering van Saturday Night Live sinds 2012. De muziek werd deze keer verzorgd door zangeres Sia.

Veel kijkers Saturday Night Live door Trump
Veel kijkers Saturday Night Live door Trump (Foto: BuzzE)

Khloé liet zich inspireren door Rihanna

Khloé Kardashian droeg een opvallende, glimmende jurk bij het verjaardagsfeest van haar moeder Kris Jenner. Na afloop liet ze weten dat Rihanna haar had geïnspireerd bij het kiezen van de outfit.

"Zij was mijn inspiratie", schreef de realityster op Twitter. "Niemand kan het doen zoals zij." De jurk is een ontwerp van Yousef Al-Jasmi.

Het feest voor Jenner - die zestig is geworden - werd gehouden in The Lots Studio in Hollywdood en had als thema de jaren twintig-sfeer van The Great Gatsby. Het heeft volgens TMZ een slordige twee miljoen dollar gekost.

Khloé liet zich inspireren door Rihanna
Khloé liet zich inspireren door Rihanna (Foto: BuzzE)

Catalanen willen proces afscheiding beginnen

Het Catalaanse parlement wil maandag een proces beginnen om de regio van Spanje af te scheiden. De afgevaardigden van het regionale parlement in Barcelona willen daartoe een resolutie aannemen die het officiële begin van de oprichting van een onafhankelijke staat moet markeren.

De separatistische alliantie Junts pel Si (Samen voor ja) van de Catalaanse minister-president Artur Mas en de linkse partij CUP hebben overeenstemming bereikt over een gemeenschappelijke tekst. Beide partijen hebben de meerderheid in het regionale parlement.

Echter, de centrale regering in Madrid heeft al aangekondigd zo'n resolutie via een grondwettelijke klacht onmiddellijk te zullen aanvechten.

Catalanen willen proces afscheiding beginnen
Catalanen willen proces afscheiding beginnen (Foto: ANP)

Pamela Anderson genezen van hepatitis C

Pamela Anderson is genezen van hepatitis C. Dat maakte de actrice bekend op Instagram.

"Ik ben GENEZEN!!!", aldus Pamela. "Ik heb het net gehoord." Ze voegt eraan toe dat ze hoopt dat iedereen die hepatitis C heeft, in aanmerking komt voor de behandeling die zij kreeg. "Het zal snel beter verkrijgbaar worden", schrijft ze. In diverse hashtags in het bericht steekt ze anderen met de ziekte een hart onder de riem, zoals #dontlosehope en #thereisacure.

In september liet de actrice al in een interview weten dat een nieuw medicijn tegen de ziekte heel goed leek te werken. Ze had sinds 2002 al verschillende geneesmiddelen geprobeerd, zonder succes.

Pamela Anderson genezen van hepatitis C
Pamela Anderson genezen van hepatitis C (Foto: BuzzE)

Een 'zak met ballen'

Het begon een jaar geleden als een foto van iemand die wat tijd over had, en een zeer creatieve rugzak heeft gemaakt.

Bal rugzak
De 'viral' foto van de balrugzak 

De foto ging 'viral' en was duizenden keren te zien bij diverse sociale media. Helaas werden de vele fans van deze rugzak teleurgesteld omdat er maar 1 exemplaar van is, en dus nergens te koop is. Maar niet voor lang, de bedenker en maker van de 'bal'rugzak heeft namelijk een Crowdfunding campagne gestart om zo de mensen de mogelijkheid te geven een exemplaar te kunnen aanschaffen. 

scrote 'n' tote
scrote 'n' tote rugzak 

De onderstaande promotievideo lijkt een parodie, maar het is dus de bedoeling dat de rugzak écht word geproduceerd en verkocht. De campagne is er voor om een duurzame goede kwaliteit rugzak te maken die een tijdje meegaat. De rugzak is dus bedoeld om ook echt gebruikt te worden als rugzak. Als het doel van $33,000 is bereikt dan zal dat geld worden gebruikt om de productiemethode te ontwikkelen en diverse materialen te testen.  Er word ook gekeken wat de beste manier is om een stevig huidachtig rubber aan de rugzakken te bevestigen zonder dat het snel afslijt, afpelt of de vorm verliest. De haren mogen zeker niet ontbreken.

Het prototype van de Scrote 'n' Tote die te zien is in de afbeeldingen is een creatie van C.J. Goldman. De materialen en de productie daarvan zou zeker $1,000 per stuk gaan kosten als de rugzakken op dezelfde manier worden gemaakt. Ze hebben dus hard een andere methode en andere materialen nodig. De prijs van de rugzak mag zeker niet hoger worden dan $120,-.  De mensen die investeren in de crowdfunding mogen een exemplaar kopen met flinke korting.

C.J. Goldman die de rugzak heeft ontwikkeld is ook een makeup artiest en één van de makers van de maskers in een aantal bekende films, onder andere:  X-men, de Hobbit, 300, Terminator 3 en Dawn of the dead. 

Chinese export blijft dalen

De export van China is in oktober voor de vierde maand op rij gedaald. Ook de import van de tweede economie van de wereld ging opnieuw omlaag, zo bleek uit cijfers die zondag werden gepubliceerd door de Chinese overheid.

De export kromp met 6,9 procent op jaarbasis, na een daling met 3,7 procent een maand eerder. Economen hadden in doorsnee op een afname van de uitvoer met 3,2 procent gerekend. China heeft te kampen met een zwakkere vraag naar zijn producten door de afkoelende economie in veel opkomende landen.

De import van China ging vorige maand met bijna 19 procent omlaag, de twaalfde maand van krimp op rij. Dat komt onder meer door de zwakkere vraag vanuit de Chinese industrie naar kolen, ijzererts, olie en andere grondstoffen. Ook de gedaalde grondstofprijzen spelen een belangrijke rol. In september nam de Chinese invoer met 20,4 procent af.

Maatregelen
De tegenvallende handelscijfers zullen de Chinese overheid er mogelijk toe bewegen meer maatregelen te nemen om de economie en de binnenlandse vraag te stimuleren. De Chinese centrale bank heeft de rente al verlaagd tot het laagste niveau ooit en de yuan gedevalueerd. Ook is het makkelijker gemaakt voor banken om geld uit te lenen.

Peking rekent voor dit jaar op een economische groei van circa 7 procent. Dat zou de zwakste groei zijn sinds 1990. In het derde kwartaal ging de economie met 6,9 procent vooruit. De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat de groei de komende vijf jaar niet lager mag uitvallen dan 6,5 procent om de economische doelstellingen van de regering voor 2020 te kunnen bereiken.

Chinese export blijft dalen
Chinese export blijft dalen (Foto: ANP)

Trump: Carson moet herinneringen verklaren

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat zijn rivaal Ben Carson een hoop dingen heeft uit te leggen over zijn vermeende West Point-verleden en andere jeugdherinneringen die recentelijk onder het vergrootglas zijn komen te liggen. Trump zei dat zondag in NBC's programma 'Meet the Press'.

Carson, een favoriet onder conservatieve activisten, gooit volgens peilingen met Trump de hoogste ogen voor de Republikeinse kandidatuur bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. Zijn vaak vertelde verhaal dat hij een beurs kreeg aangeboden voor de prestigieuze Amerikaanse militaire academie van West Point en andere herinneringen uit zijn moeilijke jeugd in Detroit, zijn inmiddels aan twijfel onderhevig.

Trump: Carson moet herinneringen verklaren
Trump: Carson moet herinneringen verklaren (Foto: ANP)

Kuijt: "Plooien met Blind glad gestreken"

Afgelopen maandag verscheen in de media het bericht, dat Dirk Kuijt open stond voor een terugkeer bij het Nederlands elftal. De Feyenoorder zou echter wel een basisplaats hebben geëist, iets wat de aanvaller na afloop van de Klassieker tegen Ajax (1-1) ontkrachtte.

"Ik heb van de week nog even met de bondscoach gesproken en we hebben even de plooitjes glad gestreken", liet Kuijt aan de NOS weten. "Het klonk een beetje raar dat ik een basisplaats eiste."

"Ik heb twee jaar geleden, onder het bewind van Guus Hiddink, afscheid genomen. Het was een fantastische tijd geweest en wilde andere jongens een kans geven. Wanneer het Nederlands elftal mijn hulp nodig heeft en ik van hulp kan zijn, dan doe ik dat graag. Dat gesprek heb ik nog een keer met Blind gevoerd."

Blind wilde Kuijt graag bij de selectie halen voor de EK kwalificatieduels met Kazachstan en Tsjechië, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Kuijt: "Ik denk dat ik van waarde had kunnen zijn in het veld en niet daarbuiten. Wat dat betreft is de discussie klaar."

'Kate Moss gelukkig met nieuwe liefde'

Het lijkt weer goed te gaan met Kate Moss na een moeilijke tijd waarin haar huwelijk uit elkaar viel. Volgens Daily Mail zag het fotomodel er gezond en gelukkig uit toen ze vrijdagavond met haar nieuwe vriendje in Londen naar de film ging.

Kate's echtgenoot Jamie Hince werd een paar weken geleden in de Verenigde Staten gespot met een lingeriemodel. Hij zou sindsdien niet meer thuis geweest zijn. Volgens een vriendin van haar heeft Kate gedreigd zijn spullen het huis uit te gooien, als hij ze niet zelf komt ophalen.

Maar het beeld van Jamie die Kate's hart heeft gebroken, zou volgens de krant niet kloppen. Kate zou maanden geleden al haar oogje hebben laten vallen op de graaf Nikolai von Bismarck. Met Nikolai, die als fotograaf werkt, heeft Kate naar verluidt net een romantische week doorgebracht op het eiland Mustique. Ze draagt haar trouwring niet meer.

Kate en Jamie trouwden in 2011 met elkaar.

'Kate Moss gelukkig met nieuwe liefde'
'Kate Moss gelukkig met nieuwe liefde' (Foto: BuzzE)

PSV teleurgesteld om uitfluiten eigen spelers

PSV-trainer Phillip Cocu en zijn spelers hebben zondag teleurgesteld en vol onbegrip gereageerd op het uitfluiten van Luciano Narsingh en Adam Maher door het eigen publiek tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (3-1). Narsingh en Maher werden gewisseld en uitgefloten nadat FC Utrecht kort na rust de gelijkmaker scoorde. Hun vervangers Gastón Pereiro en Jorrit Hendrix werden met gejuich en applaus begroet.

"Jammer dat een aantal van onze fans zich negatief uit over twee spelers. Ik ben daar teleurgesteld over. Ik denk dat iedere speler voor PSV belangrijk is en de beste intentie heeft om de ploeg te helpen. De ene keer speel je de pannen van het dak en de andere keer gaat het moeizamer. Tegen VfL Wolfsburg hebben we juist laten zien dat we heel wat kunnen bereiken als het publiek ons steunt", aldus Cocu.

PSV-aanvoerder Luuk de Jong vond de reactie van het publiek raar. "Je doet je best in het veld voor het team, maar je kunt niet iedere keer je dag hebben. Ik vind het jammer dat een boel mensen gaan fluiten. Je verwacht niet dat de fans zo reageren, maar dat ze het team steunen."

Narsingh zegt dat het gedrag van de fans hem beïnvloedde, maar was ook kritisch op zichzelf: "Je gaat nadenken en op safe en simpel spelen. Het publiek wil natuurlijk goed voetbal zien en goed was het niet."

PSV kritisch op fluitend thuispubliek
PSV kritisch op fluitend thuispubliek (Foto: ANP)

Van Beek: "Eerst schlemiel, nu de held"

Sven van Beek weet hoe het werkt in het topvoetbal. De ene week ben je de schlemiel, de andere week de held. De ontlading was zondag dan ook groot toen de Feyenoorder zondag de score opende in de klassieker tegen Ajax (1-1).

"Scoren in De Kuip geeft een geweldig gevoel, zeker als het ook nog eens tegen Ajax is", zei de verdediger, die vorige week nog werd uitgelachen vanwege zijn knullige eigen doelpunt bij ADO Den Haag.

Toen Van Beek op aangeven van Dirk Kuijt enkele minuten voor rust de score had geopend, legde hij even een vinger voor zijn mond. "Er is veel gesproken over dat moment van vorige week. Dat zijn geen leuke berichten, maar je moet verder. Ik wilde even laten zien dat ik ook in het goede doel kan scoren."

De treffer van Van Beek bleek voor Feyenoord niet genoeg voor de winst. "Zonde, we deden niet onder voor Ajax. Wij hadden de beste kansen op de winst. Daarom ben ik niet tevreden met dit gelijkspel", zei de verdediger.

Van Beek: eerst schlemiel, nu de held
Van Beek: eerst schlemiel, nu de held (Foto: ANP)

Uitslag Vitesse - AZ

Vanmiddag om 16.45 uur begonnen Vitesse en AZ aan de laatste competitiewedstrijd van deze speelronde. Hieronder vind je alle bijbehorende karakteristieken.

Vitesse

0 - 2

AZ

    75' Janssen
78' Henriksen
 
Gele kaart: Janssen (AZ)
Rode kaart: Nakamba (42/2xg) (Vitesse)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.327
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
van der Werff
Leerdam
Baker (Yeini/46)
Kazaisjvili
Nakamba
Rashica (Brown/70)
Solanke
Olijnyk (Nathan/80)
  Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
Luckassen
Haps (Brezancic/41)
van Overeem
Ortíz
Henriksen
Jahanbakhsh (Dos Santos/46)
Janssen
El Hamdaoui (Haye/82)

'Daniel Craig bijna zeker nog een keer Bond'

Het is bijna zeker dat Daniel Craig nog een keer James Bond gaat spelen. "We denken hem wel binnen te hebben, maar hebben nog geen contract", zegt filmproducent Michael G. Wilson tegen The Mirror.

De Bondfilms met Craig zijn een groot succes, met het recente Spectre als hoogtepunt. Maar in de interviews die de acteur deed om Spectre te promoten, hield hij zich op de vlakte bij de vraag of hij nog een Bondfilm gaat doen.

"De makers weten dat het dom zou zijn hem te vervangen nu hij zo populair is", zegt een insider. "Hij gaat vrijwel zeker nog één keer Bond spelen en daarna gaan ze op zoek naar een vervanger." Er wordt nu al gespeculeerd over mogelijke opvolgers als Damien Lewis, Tom Hardy en Idris Elba.

Craig speelt Bond sinds 2006. Hij volgde toen Pierce Brosnan op.

'Daniel Craig bijna zeker nog een keer Bond'
'Daniel Craig bijna zeker nog een keer Bond' (Foto: BuzzE)

Koning legt krans bij Britse herdenking

Koning Willem-Alexander heeft zondagmorgen een krans gelegd aan de voet van de Cenotaaf, het Britse oorlogsmonument in Whitehall, in het hartje van Londen. Dat de koning deelnam was om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden. Aan de krans zat een kaart met opdracht aan de 'Britse mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid'. "Het Koninkrijk der Nederlanden zal eeuwig dankbaar zijn voor de Britse rol bij zijn bevrijding."

Koning Willem-Alexander plaatste zijn krans tijdens Remembrance Sunday, de Britse Dodenherdenking die jaarlijks op de tweede zondag van november wordt gehouden. Het was volgens Britse media de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd daadwerkelijk deelnam aan de plechtigheid. Koningin Máxima keek vanaf het balkon van het naast gelegen ministerie van Buitenlandse- en Gemenebestzaken toe.

De met veel militair ceremonieel gepaard gaande plechtigheid in Londen begon om precies 11.00 uur, het tijdstip waarop op 11 november 1918 de wapenstilstand inging waarmee de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Na twee minuten stilte en de Last Post was de Britse koningin Elizabeth de eerste die een zogenoemde 'poppy wreath' legde, gevolgd door Willem-Alexander en leden van de Britse koninklijke familie. Ook premier David Cameron en de Britse politieke leiders legden kransen.

De ceremonie was dit jaar enigszins bekort om te zorgen dat koningin Elizabeth (89) en prins Philip (94) niet zo lang buiten hoefden te staan.

Koning legt krans bij Britse herdenking
Koning legt krans bij Britse herdenking (Foto: ANP)

Bloed en goud in patch 2.4 van Diablo III

Het kwam voor velen (waaronder ik) als een verrassing dat Diablo III geen nieuwe uitbreiding krijgt, toch iets waar veel geruchten over zijn geweest in de aanloop naar Blizzcon. Desondanks mogen fans van de hack-and-slash game niet klagen over alle nieuwe content die naar patch 2.4 komt, waar Blizzard de details gisteren van heeft uitgelegd.

Om te beginnen komen er drie nieuwe zones naar de adventure mode van Diablo III, waar je zogenaamde bounties moet voltooien voor geld en xp. De eerste is greyhollow island, een gloednieuw gebied met nieuwe vijanden. Daarnaast worden twee gebieden uitgebreid met nieuwe maps: de Ruins of Sescheron krijgen een nieuw bosrijk gebied met de naam Eternal Woods, terwijl je nu ook de Royal Quarters kan ontdekken in Leoric's Manor, het voormalig verblijf van de Skeleton King. Voor een impressie van de nieuwe gebieden, bekijk de screenshots hieronder.

eternalwoods

greyhollow island

Royal quarters

Iedereen die Diablo III speelt weet dat er zogenaamde sets van armor zijn, die vaak de krachtigste bonussen opleveren uit het hele spel. Mensen die nu alle zes delen van een set compleet hebben kunnen toegang krijgen tot de set dungeon, een niet-gerandomiseerde dungeon waarbij je de mogelijkheid krijgt om de krachten van je set te ontdekken. Speel je de dungeon helemaal uit, dan krijg je een aantal cosmetische beloningen voor je set.

Blizzard heeft ook feedback gehad van spelers dat ze veel geld verdienen, maar geen mogelijkheden hebben om het uit te geven. Daarom worden in patch 2.4 empowered rifts geintroduceerd. Dit zijn greater rifts waarbij je extra goud kan besteden, en in ruil daarvoor kun je meer upgrades krijgen op je legendary gems. Dit aantal upgrades kan variëren van één tot vier.

Empowered

Ook komen er een aantal veranderingen naar de seizoenen. Vanaf seizoen 5 komt er een nieuwe feature genaamd season rebirth, waarbij je een karakter dat niet seizoensgebonden is kan kiezen om daarmee een seizoen te gaan spelen. Je karakter wordt dan weer gereduceerd tot level één en verliest al zijn gear, maar deze gear wordt voor je bewaard en wordt aan je terug gegeven aan het einde van het seizoen. Zo kun je met een karakter waar je bijzonder veel waarde aan hecht toch een seizoen starten. Ook komt er een einde aan de legendarische items die aan iedere seizoensgebonden hero wordt uitgereikt nadat ze level 70 hebben gehaald. Deze worden nu beschikbaar voor iedere speler aan het begin van een nieuw seizoen. In plaats daarvan krijgen seizoensgebonden heroes een item genaamd Haedrig's gift, een bundel van items die behoren tot een set. Wanneer je alle objectives voltooit voor het einde van het seizoen, speel je de volledige set vrij. 

Andere kleine verandering zijn een nieuwe legendaries met allerlei nieuwe krachten, meer opslagruimte, een verbeterde user interface, en nieuwe xp bonussen vergelijkbaar met die van massacre en destruction. Voor een volledig overzicht van alle veranderingen kun je dit blog lezen.

Er is nog geen releasedatum voor patch 2.4, maar het bétatesten begint enkele weken na blizzcon.

Barney krijgt klop van Anderson op Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld is er niet in geslaagd om ook zijn tweede groepswedstrijd in de Grand Slam of Darts te winnen. In een wedstrijd van zeer hoog niveau verloor hij met 5-3 van Gary Anderson. Michel van der Horst verloor ook zijn tweede wedstrijd.  

Van Barneveld had met 106 wel een beter moyenne dan Anderson, die tot 103 kwam. Het bleek echter niet genoeg. Een dag eerder won Barney het eerste groepsduel tegen de Engelsman Andy Boulton met 5-0. Maandagavond kan Van Barneveld zich alsnog plaatsen voor de volgende ronde als hij Larry Butler verslaat. 

Van der Horst nam het op tegen jeugdwereldkampioen Keegan Brown. De hele wedstrijd ging het gelijk op, waarbij Brown onder andere 103 en 136 uitgooide om op 3-2 te komen. Brown liep uit naar 4­3 en miste enkele matchdarts waardoor Michel van der Horst toch nog gelijk kon komen. Met een 115-finish was het toch Brown die aan het langste eind trok en zijn eerste overwinning noteerde.

Vanavond staat er onder andere een Nederland - België op het programma tussen Michael van Gerwen en Kim Huybrechts. Jelle Klaasen speelt tegen Martin Adams en Mark Oosterhuis neemt het op tegen Steve West. 

Uitslagen groepen E t/m H - tweede speelronde

Groep Darter Darter Uitslag
E Gary Anderson Raymond van Barneveld 5-3
E Andy Boulton Larry Butler 4-5
F Keegan Brown Michel van der Horst 5-4
F James Wade Mark Webster 5-1
G Terry Jenkins Geert de Vos 5-0
G Robert Thornton Jonny Clayton 5-2
H Phil Taylor Robbie Green 5-2
H Rowby-John Rodriquez Martin Phillips 5-2

Standen in de groep.

Programma groepen A t/m D - zondagavond

Steve West v Mark Oosterhuis
Ian White v Steve Beaton
Wayne Jones v Andy Fordham
Mervyn King v Scott Mitchell
Adrian Lewis v Michael Smith
Michael van Gerwen v Kim Huybrechts
Jelle Klaasen v Martin Adams
Peter Wright v Dave Chisnall

Vermogensbeheerder Nordea gaat VW aanklagen

De Zweedse vermogensbeheerder Nordea Asset Management gaat Volkswagen aanklagen over het dieselschandaal, wat geleid heeft tot grote verliezen voor investeerders in het Duitse autoconcern. Dat meldde zakenkrant Financial Times.

Nordea Asset Management is de grootste vermogensbeheerder van Scandinavië. Het beleggingsbedrijf kondigde aan zich te zullen aansluiten bij meerdere collectieve rechtszaken die tegen Volkswagen zijn aangespannen. Nordea behoort daarmee tot de eerste grote fondsbeheerders die juridische stappen nemen tegen Volkswagen. Volgens Nordea horen investeerders niet de dupe te worden van de fraude.

Sinds het gesjoemel met dieselmotoren bij Volkswagen in september naar buiten kwam, is het aandeel circa 40 procent in waarde gedaald. Daardoor leden institutionele beleggers zoals Nordea miljarden aan verliezen. Ook andere fondsbeheerders overwegen juridische actie tegen Volkswagen.

Vermogensbeheerder Nordea gaat VW aanklagen
Vermogensbeheerder Nordea gaat VW aanklagen (Foto: ANP)

Romeinse derby prooi voor AS Roma

AS Roma heeft de burenruzie van Rome met 2-0 gewonnen van SS Lazio. Edin Dzeko en Gervinho waren de doelpuntenmakers. In een uitverkocht Stadio Olimpico, waar Roma voor deze ontmoeting de gastheer was, zagen de toeschouwers hoe de wedstrijd vanaf minuut één de kant van de Giallorossi op viel. Aan beide kanten stonden geen Nederlanders in de basis, omdat Ricardo Kishna en Wesley Hoedt als reserve begonnen en Stefan de Vrij en Kevin Strootman door blessures afwezig waren.

Het duurde slechts tien minuten voordat de eerste treffer viel. Edin Dzeko werd in de zestien gevloerd door Santiago Gentiletti, waarna scheidsrechter Tagliavento een strafschop gaf. De Bosnische spits doet kennelijk niet aan ongeschreven regels en besloot om zelf achter deze penalty te staan. Uiterst koelbloedig schoot hij vervolgens door het midden raak.

Lazio probeerde deze tegentreffer te boven te komen, maar had pech dat een schot van Felipe Anderson op de lat terecht kwam. Derhalve bleven de bezoekers tegen een 1-0 achterstand aan kijken tot aan de rust. Na de pauze was het echter Roma dat opnieuw toesloeg.

Aanvaller Gervinho had een kunststukje voor de Roma-fans in petto en soleerde eerst langs twee verdedigers om vervolgens in de verre hoek raak te schieten. Een sensationeel doelpunt van de Ivoriaan, die daarmee de wedstrijd nagenoeg besliste. Lazio kon hierna namelijk geen vuist meer maken, zodat de Derby della Capitale in het voordeel van Roma was beslist.

Adele en Justin Bieber krijgen Franse prijs

Adele en Justin Bieber hebben zaterdagavond in Cannes een oeuvreprijs gekregen bij de NRJ Awards. Het radiostation reikte ook een Award of Honor uit aan Charles Aznavour en Sting.

Adele bracht in Cannes haar hit Hello ten gehore. Het was overigens niet de eerste keer dat ze het nummer live zong. Eerder deze week zong ze het bij de opnamen van een BBC Music-special.

Ook Bieber gaf een optreden, waarbij hij What Do You Mean? zong. Taylor Swift won de NRJ Award voor Vrouwelijke artiest van het jaar en voor de beste videoclip (voor Bad Blood). De prijs voor beste mannelijke artiest ging naar Ed Sheeran. Als beste groep kwam Maroon 5 uit de bus.

Adele en Justin Bieber krijgen Franse prijs
Adele en Justin Bieber krijgen Franse prijs (Foto: BuzzE)

Goals Huntelaar niet voldoende voor Schalke in Kohlenpott-derby

In een heerlijke Kohlenpott-derby won Borussia Dortmund zondag met 3-2 van rivaal Schalke 04. Beide ploegen stelden niet teleur en knokten tot de allerlaatste minuut.

Het was een wedstrijd waarin Dortmund zich twee minuten na de rust in veilige haven waande. Op dat moment maakte aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang er namelijk 3-1 van. Toen Klaas-Jan Huntelaar er met nog negentien minuten te spelen 3-2 van maakte, volgde een spannende slotfase. Tussen hoop en vrees.

Terug naar het begin. De start was voor de thuisploeg. BVB was de bovenliggende partij. Beide ploegen creëerden mogelijkheden, maar ook de derbyspanning zal een rol hebben gespeeld. Middenvelder Shinji Kagawa brak de ban door op aangeven van Matthias Ginter de openingstreffer voor zijn rekening te nemen.

Lang duurde het Dortmundse feestje echter niet, want amper drie minuten later was het Huntelaar die de gelijkmaker produceerde. Op slag van rust was het de thuisploeg die weer hard toesloeg. Ditmaal was het Ginter zelf die scoorde. Dat deed hij op aangeven van middenvelder Henrikh Mkhitarya. Met een voorsprong op zak ging Dortmund rusten.

Toen Aubameyang er vlak na rust ook nog eens 3-1 van maakte, leek het wel gedaan in Dortmund. Maar niet was minder waar. Na de fraaie aansluitingstreffer van Huntelaar - hij kreeg de bal na matig verdedigen aan Dortmund-zijde en stiftte de bal raak - was het hek van de dam. Beide ploegen maakten er een heerlijk voetbalgevecht van.

Via Pierre-Emile Højbjerg dacht Schalke vlak voor tijd nog een punt mee te slepen uit het naast Gelsenkirchen geleden Dortmund, maar de invaller raakte erg onfortuinlijk de paal met een fraai balletje. In de ultieme slotfase kon Ilkay Gündogan de wedstrijd beslissen, maar hij scoorde net niet.

Dat maakte uiteindelijk allemaal niets meer uit, want Dortmund wist stand te houden. BVB blijft nu voor de zevende wedstrijd op rij ongeslagen en blijft meestrijden in de absolute top van de Bundesliga. Alleen Bayern München is vooralsnog oppermachtig in Duitsland.

Terror-oehoe krijgt levenslang

De spraakmakende terror-oehoe in Purmerend komt nooit meer vrij uit gevangenschap. Dat stelt de gemeente Purmerend in een brief aan gemeenteraad, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

De uil viel in het voorjaar wekenlang inwoners van het Noord-Hollandse dorpje Kwadijk aan en verwondde daarbij meer dan 50 mensen. Sommige inwoners moesten zich met paraplu's beschermen tegen de oehoe, die door zijn agressieve gedrag 'terror-oehoe' werd gedoopt.

De beslissing is genomen mede op advies van de Oehoe Werkgroep. Woordvoerder Gejo Wassink bevestigt dat de vogel van het tamme soort is en daarom niet in vrijheid kan leven. "Tamme oehoes zijn erg schadelijk in de vrije natuur", aldus Wassink. Hij vermoedt dat de terror-oehoe eerder in gevangenschap heeft geleefd en door zijn eigenaar is vrijgelaten.

Terror-oehoe krijgt levenslang
Terror-oehoe krijgt levenslang (Foto: ANP)

IJzersterke Djokovic verslaat Murray en boekt record toernooizeges

Novak Djokovic heeft zondag opnieuw bewezen een maatje te groot te zijn voor Andy Murray. De Servische tennisser maakte korte metten met de nummer drie van de wereld in de finale van het masterstoernooi van Parijs: 6-2 en 6-4.

In oktober versloeg de nummer één van de wereldranglijst de Brit ook al, toen met nog grotere cijfers (6-1 en 6-3) in Shanghai. Ook in Parijs had Murray echter weinig in te brengen tegen het spel van de Serviër. Zeker in de eerste set was Djokovic oppermachtig met zelfs een break op love in de derde game. In de tweede set wist Murray weliswaar een servicegame af te snoepen van Djokovic (ook op love), maar hij had zelf veel meer moeite om zijn service te houden.

Op 3-3 sloeg Djokovic definitief een gat en gaf die voorsprong niet meer weg. Hij won zo voor de derde keer op rij de titel op het masterstoernooi in Parijs.

Djokovic is met deze zege de eerste speler die zes mastertoernooien in één jaar weet te winnen. Het is na 2011 ook de tweede keer dat hij tien toernooien in één jaar op zijn naam schrijft. De tienvoudig Grand Slamwinnaar werd na zijn halve finalezege op Stan Wawrinka de eerste speler in de 'Open Era' die veertien achtereenvolgende finales in een kalenderjaar heeft bereikt. Roger Federer stond ooit in 17 finales op rij, maar deed dat verspreid over twee jaar (2005-2006).

Djokovic verslaat Murray in finale
Djokovic verslaat Murray in finale (Foto: ANP)

Negende wereldtitel korfballers Oranje

De Belgische korfballers vochten als leeuwen, maar ook met de steun van hun koning Filip en 4500 fanatieke fans op de tribunes van het sportpaleis in Antwerpen lukte het zondag niet Nederland de wereldtitel afhandig te maken. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer won de finale van het WK met duidelijke cijfers: 27-18. Het was de tiende finale tussen Nederland en België op het wereldkampioenschap korfbal en voor de negende keer was de noorderbuur sterker.

In de eerste helft kon België goed mee. Met een ruststand van 13-11 in het voordeel van Nederland leek het gastland verre van kansloos. Maar de klassieker wentelde in het tweede deel van de tweede helft de Nederlandse kant op. Oranje liep uit van 15-14 naar 19-15 en speelde België in de slotfase kapot.

Negende wereldtitel korfballers Oranje
Negende wereldtitel korfballers Oranje (Foto: ANP)

Uitslag Cambuur Leeuwarden - FC Groningen

Cambuur Leeuwarden wacht in de Eredivisie nog altijd op de eerste overwinning. In een aantrekkelijk duel kwam de thuisploeg met 2-0 voor tegen FC Groningen dat na rust de stand gelijk trok. In het vervolg waren er aan beide zijde nog kansen, maar gescoord werd er niet meer: 2-2.

Cambuur kon ondanks twee goals van Barto niet winnen van Groningen (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Cambuur kon ondanks twee goals van Barto niet winnen van Groningen (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 2

FC Groningen

9' Barto
13' Barto
  52' Kappelhof
58' Drost
 
Gele kaart: Byrne, Dammers (sc Cambuur Leeuwarden), Padt, Hateboer, De Leeuw (FC Groningen)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.813
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Anderson (Houtkoop/67)
Peersman
Dammers
Van der Laan
Bakker
Van de Streek
Overgoor
Narsingh (Rosheuvel/75)
Barto
Byrne
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Tamata
Tibbling (Antonia/46)
Drost
Kappelhof
Linssen (Hoesen/87)
De Leeuw
Rusnák

Maersk: wereldeconomie zwakker dan gedacht

De wereldeconomie staat er slechter voor dan tot dusver naar voren komt uit de voorspellingen van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft de topman van het Deense conglomeraat A.P. Møller-Maersk gezegd in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

Maersk is het moederbedrijf van 's werelds grootste containervervoerder Maersk Line, die goed is voor circa 15 procent van het wereldwijde vervoer van consumentenproducten over zee. Het concern is daarom een belangrijke graadmeter voor de economie. Volgens bestuursvoorzitter Nils Smedegaard Andersen van Maersk is de wereldhandel momenteel duidelijk zwakker dan verwacht mag worden bij de huidige groeiprognoses.

Het IMF verlaagde vorige maand zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2015 naar 3,1 procent, van een eerder voorspelde 3,3 procent. Ook voor 2016 werden de verwachtingen verlaagd. De zwakkere groei komt volgens het IMF vooral door de afkoelende economie in veel opkomende landen. Volgens Smedegaard Andersen kunnen die lagere prognoses nog te optimistisch zijn.

Maersk: wereldeconomie zwakker dan gedacht
Maersk: wereldeconomie zwakker dan gedacht (Foto: ANP)

Poetin naar klimaattop in Parijs

De Russische president Vladimir Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zondag.

De eerste dag van de top is gereserveerd voor de staats- en regeringsleiders. De conferentie heeft al meer dan honderd toezeggingen binnen. In december zullen 190 staten in Parijs bijeenkomen om te werken aan een nieuw klimaatakkoord. Behalve de Amerikaanse president Barack Obama hebben ook de Chinese leider Xi Jinping en de Indiase premier Narendra Modi hun deelname bevestigd.

De conferentie heeft tot doel nieuwe internationale afspraken te maken over klimaatverandering. De 21e wereldklimaattop zal tot 11 december duren.

Poetin naar klimaattop in Parijs
Poetin naar klimaattop in Parijs (Foto: ANP)

[eSports] sOs wereldkampioen Starcraft

We zaten er redelijk dichtbij met onze toernooigids, maar de Zuid-Koreaanse Starcraft II-speler sOs heeft zich gisteren gekroond tot wereldkampioen Starcraft II 2015 op Blizzcon. In een zinderende finale won hij een best-of-seven serie tegen titelverdediger Life met 4-3.

De series kon zich het best gekenmerkt worden door haar agressiviteit. Er kwamen bijna geen late-game units voor, met uitzondering van één game waar sOs twee colossi bouwde, een late-game unit voor de protoss. In de meeste games werd de uitslag binnen 15 minuten beslist. Daarnaast waren beide spelers bereid om alles uit de kast te halen om de wereldtitel in de wacht te slepen: zo gebruikte sOs een zogenaamde tempest-build, een build die we in de Heart of the Swarm-meta nog nauwelijks te zien krijgen.

Het spel ging over en weer, waarbij de oneven games altijd naar de protoss-speler sOs gingen en de even games naar de zerg-speler Life. Life leek het wereldkampioenschap binnen te hebben in de laatste game met een agressieve zergling build, maar sOs bleef met moeite stand houden en met een snelle counter maakte hij een einde aan de droom van Life om als eerste Starcraft II-speler de titel tweemaal op rij achter elkaar te winnen. sOs, tevens winnaar in 2013, kon hierdoor de gosu-trofee aan het einde van Blizzcon omhoog houden.

Sos
[eSports] sOs wereldkampioen Starcraft

Ruim 20 arrestaties rond Pegida-demonstratie

De politie heeft zondagmiddag in Utrecht arrestaties verricht rond de demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida. Rond 15.00 uur waren ruim twintig mensen aangehouden, onder meer wegens het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie of het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Anderen probeerden het protest te verstoren. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie gedaan.

Eerder was er al opschudding omdat de Pegida-demonstranten via het centrum naar het Hogelandsepark wilden gaan lopen. De politie sommeerde de groep echter in de bus te stappen die ze naar het park zou brengen. Burgemeester Jan van Zanen verbood eerder deze week een demonstratie in het centrum van de stad en wees het park aan als demonstratielocatie.

In het park verzamelden zich zondagmiddag naar schatting 150 Pegida-aanhangers. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als 'Islamisering is EU-thanasie', 'Koran is vergif' en 'Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied'.

Raffie Chohan nam namens Pegida Nederland het woord leek haar woorden deze keer te hebben gematigd. "Onze belastingcenten worden gebruikt om de meelij-industrie in leven te houden", aldus Chohan. Volgens haar is er maar "één partij die de problemen benoemt en oplossingen aandraagt, en dat is de PVV". Eerder deze week werd bekend dat ze, naar aanleiding van een toespraak die ze vorige maand hield, door het OM wordt vervolgd op verdenking van discriminatie.

Arrestaties rond Pegida-demonstratie
Arrestaties rond Pegida-demonstratie (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - AFC Ajax

Dankzij een alerte Jasper Cillessen nam Ajax zondag een punt mee uit De Kuip. Feyenoord was beter en kreeg de grootste kansen, maar kon het gat met de koploper niet verkleinen. Het werd 1-1 in Rotterdam.

Ajax kwam naar Rotterdam om revanche te nemen voor de bekerwedstrijd van anderhalve week geleden, die in blessuretijd met 1-0 werd verloren. Feyenoord wist dat het de Klassieker moést winnen om niet achterop te raken in de titelstrijd: de voorsprong van de Amsterdammers bedroeg voor aanvang namelijk drie punten.

Feyenoord begon dreigender aan de kraker dan Ajax en kwam zeven minuten voor rust verdiend op voorsprong. Sven van Beek, vorige week op bezoek bij ADO Den Haag (1-0) nog de schlemiel door een eigen goal, was goed meegekomen en kon binnenschieten op aangeven van Dirk Kuyt. Dat was dik verdiend, want Ajax speelde mat, angstig en inspiratieloos terwijl de ploeg van Giovanni van Bronckhorst strijdlust toonde en continu de aanval zocht.

Vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur was Feyenoord ook dicht bij de voorsprong toen de uitstekend spelende Tonny Vilhena (hij hield Simon Gustafson op de bank) een crosspass van Rick Karsdorp verlengde, maar Elia tegen de voet van Cillessen schoot. Ook Michiel Kramer werd een aantal keer gezocht (met name door Karsdorp en Terence Kongolo), maar bij hem zat Joël Veltman er vaak tussen. Ajax stelde er eigenlijk maar twee momenten tegenover: Riechedley Bazoer wilde een minuut voor rust op doel schieten, maar daar zat op het laatste moment een voet van Van Beek tussen. Eerder had Daley Sinkgraven centimeters naast geschoten.

Na de onderbreking - Schöne en Bazoer waren geblesseerd afgehaakt en vervangen door respectievelijk Viktor Fischer en Arkadiusz Milik - kwam Ajax sterker voor de dag en was Feyenoord minder dreigend. Het leverde de Amsterdammers de 1-1 op. Amin Younes dacht de bal aan de zijlijn binnen te houden (later bleek uit de herhaling dat dit niet het geval was) en via Milik kwam de bal bij Klaassen die met een van richting veranderd schot gelijkmaakte.

In het laatste halfuur zochten beide ploegen de winst, maar liet de eindpass vaak te wensen over. Het totaal aan gele kaarten liep op, zonder dat Nijhuis rood hoefde te trekken. Feyenoord kreeg een grote kans kans op 2-1 via invaller Colin Kazim-Richards die oog-in-oog met Cillessen kwam na een uitstekend balletje van Elia: de Ajax-doelman kreeg zijn linkerhand er nog goed tegen. Sinkgraven werd aan de andere kant gevaarlijk, maar Vermeer handelde adequaat en kwam op tijd van zijn lijn. Meteen daarna legde de ingevallen Simon Gustafson goed terug op Kuyt die zijn inzet geblokt zag worden. De captain kopte in blessuretijd uit een vrije trap van dichtbij nog in de handen van Cillessen.

Sven van Beek brengt De Kuip in extase door de 1-0 te maken. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Sven van Beek brengt De Kuip in extase door de 1-0 te maken. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Feyenoord

1 - 1

AFC Ajax

 38' van Beek    59' Klaassen
 
 Gele kaart: Elia, Kuijt, Karsdorp, El Ahmadi (Feyenoord), Riedewald, Tete, Veltman, Klaassen, Gudelj (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47500
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo
Vejinovic
Vilhena
El Ahmadi (Gustafson/79)
Kuijt
Kramer (Kazim-Richards/67)
Elia
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer (Milik/46)
Gudelj
Sinkgraven
Schöne (Fischer/45)
Klaassen
Younes (Serero/79)

Mogelijk grote orders voor superjumbo A380

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus voert gesprekken met twee potentiële klanten voor orders van wel 32 superjumbo's van het type A380. Dat heeft de verkoopdirecteur van Airbus gezegd op de luchtvaartshow van Dubai.

Volgens de Airbus-bestuurder zou één klant tot wel twintig A380's willen bestellen, terwijl de ander tien tot twaalf toestellen zou willen afnemen. Concrete namen gaf hij niet. De maatschappijen Royal Air Maroc en Saudi Arabian Airlines hebben gezegd wel geïnteresseerd te zijn in de A380.

Airbus heeft te maken met tegenvallende verkopen van de A380, die ruim 20 miljard euro heeft gekost om te ontwikkelen.

Mogelijk grote orders voor superjumbo A380
Mogelijk grote orders voor superjumbo A380 (Foto: ANP)

Dode gevonden in woning Arnhem

In een woning aan het Luthers Hofje in de Arnhemse wijk Klarendal is zondag een dode gevonden. De politie was poolshoogte gaan nemen na een melding dat de bewoonster, een oudere vrouw, twee weken niet was gezien.

Het lichaam verkeert in vergaande staat van ontbinding, en agenten moesten met maskers op werken in de woning. Volgens een politiewoordvoerster is het aannemelijk dat het om een natuurlijke dood gaat. Dat wordt nog nader onderzocht. Ook moet nog met zekerheid worden vastgesteld dat het inderdaad om de bewoonster gaat.

Dode gevonden in woning Arnhem
Dode gevonden in woning Arnhem (Foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Valencia

Jorge Lorenzo heeft de wereldtitel in de MotoGP veroverd. De Spanjaard stuurde zijn Yamaha in de afsluitende race naar de zege en dat was voldoende om Valentino Rossi te passeren in de titelstrijd. De Italiaan moest na zijn incident met Marc Marquez van twee weken geleden achteraan starten en eindigde na een knappe inhaalrace als vierde. Hierdoor pakte Lorenzo het kampioenschap met vijf punten voorsprong.

Lorenzo startte op het circuit van Valencia van poleposition en legde na de start een zeer hoog tempo aan de dag. Slechts Marquez en Dani Pedrosa konden hun landgenoot met moeite volgen. Verder naar achteren moest Rossi zich naar voren werken. De Italiaan lag al snel op plek tien en had na iets meer dan de helft van de race plaats vier al in handen. Hij wist dat dit niet genoeg zou zijn voor de titel, maar dichterbij komen kon de veteraan niet meer.

Vooraan kon Lorenzo het hoge tempo niet helemaal meer volhouden, zodat Marquez naar zijn achterwiel kon kruipen. Aanvallen deed de Honda-coureur evenwel niet, hoewel hij sneller leek te zijn dan de Yamaha-rijder. In de slotronden dichtte Pedrosa het gat met Marquez en stak zijn land- en teamgenoot zelfs even voorbij. Deze pakte Pedrosa snel terug, waarna Lorenzo onbedreigd naar de zege en het kampioenschap kon gaan.

Lorenzo wereldkampioen in de MotoGP (Pro Shots/Insidefoto)
Lorenzo wereldkampioen in de MotoGP (Pro Shots/Insidefoto)

IJshockeyer Sprong maakt seizoen af bij Penguins

IJshockeyer Daniel Sprong heeft zaterdag zijn tiende duel in de Amerikaanse profcompetitie NHL niet kunnen opluisteren met een overwinning. Met de Pittsburgh Penguins verloor de geboren Amsterdammer met 5-2 bij Calgary Flames. Voor de 18-jarige Sprong was het desondanks een heuglijke dag. Een uit de 'draft' opgepikte speler kan na negen duels nog worden teruggestuurd naar de jeugdcompetitie. Nu hij tien duels heeft gespeeld maakt Sprong het seizoen sowieso af bij de Penguins.

Sprong, de eerste Nederlander sinds Ed Kea in 1983 die in de NHL uitkomt, had zich vrijdag nog onderscheiden met zijn tweede treffer van het seizoen. Tegen Edmonton Oilers zorgde hij voor de gelijkmaker waarna teamgenoot Phil Kessel de 2-1 op het bord bracht.

Sprong maakt seizoen af bij Penguins
Sprong maakt seizoen af bij Penguins (Foto: ANP)

Uitslag Moto2 Grand Prix van Valencia

Esteve Rabat heeft zijn periode in de Moto 2 afgesloten met een zege. De Spanjaard, kampioen van 2014, wilde het eigen publiek niet teleurstellen. Hij trok na een verbeten strijd met Alex Rins aan het langste eind. Thomas Lüthi kwam ook op het podium. Wereldkampioen Johann Zarco eindigde als zevende.

De race moest herstart worden nadat maar liefst zeven coureurs in de eerste bocht onderuit gingen. De herstarte race duurde slechts achttien ronden, maar daarin was een voortdurende strijd tussen Rabat en Rins. Op de finish zat slechts 0,3 seconden tussen het duo. Ruim daarachter volgde Lüthi.

Rabat zal volgend jaar de overstap maken naar de MotoGP voor Team Estrella Galicia 0,0 Marc VDS dat met de Honda gaat rijden. Ook Mika Kallio zal het een klasse hogerop gaan zoeken. Hij test volgend jaar de nieuwe KTM.

Venus Williams wint Elite Trophy

De Amerikaanse tennisster Venus Williams heeft zondag in Zhuhai het toernooi om de WTA Elite Trophy gewonnen. In de finale was de als eerste geplaatste Williams in twee sets de baas over de Tsjechische Karolina Pliskova: 7-5 en 7-6 (6). Voor het toernooi in de Chinese stad kwalificeerden zich de twaalf beste tennissters die net buiten de top acht van de wereld staan. Pliskova was de nummer drie van de plaatsingslijst.

Williams had zaterdag de Italiaanse Roberta Vinci uitgeschakeld, Pliskova had ten koste van de Oekraïense Elina Svitolina de eindstrijd bereikt. Voor de 35-jarige Amerikaanse was het de derde behaalde titel in 2015. Dat aantal had ze sinds 2008 niet meer bereikt. De winst in Zhuhai betekende bovendien dat Williams na vier jaar terugkeert in de mondiale top tien.

Venus Williams wint Elite Trophy
Venus Williams wint Elite Trophy (Foto: ANP)

'Russische winnaars OS-goud kochten dopingstraf af'

Tot de Russische atleten die bij hooggeplaatste officials van de internationale atletiekunie IAAF een dopingschorsing afkochten, behoorden volgens de Sunday Times winnaars van olympisch goud en zilver op de Spelen van Londen 2012. Volgens de Engelse krant namen acht Russische atleten deel aan de Spelen die eigenlijk thuis hadden moeten zitten. Voormalig voorzitter Lamine Diack staat in het middelpunt van het schandaal. De Franse justitie heeft de Senegalees inmiddels aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie van wereldantidopingbureau WADA zal maandag een rapport presenteren over de fraude door Russische atleten. "Dit rapport zal de sport veranderen. Het is corruptie van een andere orde dan bij de FIFA", zei commissielid Richard McLaren in de Sunday Times.

De Russische minister van sport Vitali Mutko zei zich geen zorgen te maken. "Wij hebben te maken met dopingproblemen net als elders in de wereld. Ze weten dat we maatregelen hebben genomen. We hebben een nieuwe voorzitter bij de atletiekbond aangesteld en een nieuwe trainer", meldde Moetko tegenover persbureau Interfax.

'Winnaar OS-goud kocht dopingstraf af'
'Winnaar OS-goud kocht dopingstraf af' (Foto: ANP)

Uitslag PSV - FC Utrecht

PSV heeft thuis tegen FC Utrecht een 3-1 zege geboekt. Makkelijk hadden de Eindhovenaren het in eigen huis niet tegen de Domstedelingen die aan het begin van de tweede helft vergaten de trekker over te halen. PSV liep daarna, ondanks een gemiste strafschop, uit naar 3-1.

PSV verslaat Utrecht met 3-1 (Pro Shots/Erwin Spek)
PSV verslaat Utrecht met 3-1 (Pro Shots/Erwin Spek)

PSV

3 - 1

FC Utrecht

2' Moreno
58' Arias
72' De Jong
  49' Ramselaar
 
Gele kaart: Maher, Arias (PSV), Conboy (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.100
Arbiter: Kuipers
Bijzonderheden: De Jong (PSV) mist strafschop (64)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Guardado
Maher (Hendrix/54)
Narsingh (Pereiro/54)
De Jong
Locadia
  Ruiter
Klaiber (Leeuwin/88)
Van der Maarel
Letschert
Conboy
Ramselaar
Strieder
Ayoub (Diemers/73)
Joosten (Peterson/88)
Haller
Barazite

Dodental ingestorte fabriek Pakistan loopt op

Het aantal doden als gevolg van het instorten van een fabriek in Pakistan, is zondag opgelopen naar 44. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig met het speuren naar overlevenden in de brokstukken, maar de kans dat die er nog zijn is nihil. Vrijdag werd de laatste overlevende onder het puin gevonden.

De fabriek stortte woensdag in. Het is onduidelijk hoeveel mensen er op dat moment in het gebouw waren, maar autoriteiten vermoeden dat het gaat om zo'n 150-200. "We gebruiken nu speurhonden", aldus de chef van de reddingsploeg. "Het zal nog een dag duren voor we al het puin hebben doorzocht. Daarna kunnen we pas een indicatie geven van wat het precieze dodental gaat zijn. We zijn bang dat dit nog gaat stijgen."

De eigenaar wilde een extra verdieping op zijn fabriek laten bouwen, maar negeerde volgens overlevenden het advies om daarmee te stoppen. Dat advies werd gegeven nadat een zware aardbeving scheuren in de muren had veroorzaakt. De eigenaar is een van de mensen die zijn omgekomen.

Dodental ingestorte fabriek Pakistan loopt op
Dodental ingestorte fabriek Pakistan loopt op (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van Valencia

De Britse motorcoureur Danny Kent heeft voor het eerst de wereldtitel veroverd. Dat deed de Honda-coureur uit het Duitse Leopard Racing Team in de slotrace in Valencia in de Moto3-klasse. Voor Kent was de negende plaats voldoende voor het binnenhalen van de titel. In de eindstand had hij zes punten voorsprong op de Portugees Miguel Oliveira, die zondag met de nodige mazzel won. Hij hield de Spanjaard Jorge Navarro en de Tsjech Jakub Kornfeil achter zich.

Het was voor het eerst sinds 1977 dat een Brit een wereldtitel in het wegracen opeiste. De laatste die dat deed was Barry Sheene. De in 2003 overleden Sheene pakte zijn tweede en laatste wereldtitel met Suzuki in de 500cc 38 jaar geleden. Kent, negentien pas, wist dat een veertiende plaats in Valencia volstond maar moest wel vanaf startpositie achttien vertrekken. "Het is een ongelooflijk gevoel", sprak hij nadat de titel een feit was. "De laatste vier races begon het besef te komen dat ik wereldkampioen kon worden, de emoties liepen vandaag hoog op."

Britse rijders waren na het succes van Sheene alleen nog succesvol in de Superbike-klasse.

Antonelli

Zowel Kent als Oliveira komt volgend jaar uit in de Moto2. Oliveira dankte zijn zege in Valencia aan een val in de laatste ronde van Nico Antonelli die ook nog twee andere rijders een podiumplek kostte.

Eerste wereldtitel voor motorcoureur Kent
Eerste wereldtitel voor motorcoureur Kent (Foto: ANP)

Bosschenaar (16) gepakt voor vuurwerkongeluk

Een 16-jarige jongen uit Den Bosch is zondagochtend aangehouden voor het leveren van zwaar illegaal vuurwerk dat zaterdagavond een 12-jarige plaatsgenoot zijn rechterhand kostte.

Het jongetje stak het gevaarlijke vuurwerk zaterdag rond 19.00 uur af in een speeltuin in de Bossche Veldwijkstraat en werd na het ongeluk met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar kon zijn rechterhand niet meer worden gered. Volgens de politie is de explosie veroorzaakt door een Cobra, illegaal vuurwerk dat volgens deskundigen de kracht heeft van een kleine handgranaat.

Bosschenaar (16) gepakt voor vuurwerkongeluk
Bosschenaar (16) gepakt voor vuurwerkongeluk (Foto: ANP)

15-jarige opgepakt voor dodelijke aanrijding

Voor de fatale aanrijding van een 21-jarige Schiedammer, vrijdag, is zondag een 15-jarige plaatsgenoot opgepakt. Dat liet de politie weten. De Schiedammer werd vrijdagavond op de Laan van Bol'es in zijn woonplaats geschept door een auto. De auto werd even verderop leeg aangetroffen. Hij bleek te zijn gestolen.

Het slachtoffer werd kort na 22.00 uur op straat aangereden. De hulpdiensten waren er snel bij, maar konden niets meer voor hem doen.

In de auto zaten volgens getuigen drie of vier mensen die er na het ongeluk vandoor zijn gegaan.

15-jarige opgepakt voor dodelijke aanrijding
15-jarige opgepakt voor dodelijke aanrijding (Foto: ANP)

'Bom zeker oorzaak vliegtuigcrash'

Het is vrijwel zeker dat een bomaanslag de oorzaak is van het neerstorten van een Airbus A321 van Metrojet op 31 oktober in de Sinaï. Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte zondag bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom.

Bij de crash, ruim een week geleden, kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

'Bom vrijwel zeker oorzaak vliegtuigcrash'
'Bom vrijwel zeker oorzaak vliegtuigcrash' (Foto: ANP)

Voetbaltoernooi vernoemd naar terrorist

Muhannad Halabi, de 19-jarige terrorist die op 3 oktober uit niets twee joden doodstak en er twee verwondde (waaronder een 2-jarig jochie) zal voorlopig niet in de vergetelheid geraken. De martelaar krijgt in de 'Palestijnse' gebieden een heus voetbaltoernooi naar zich vernoemd.

De student Rechten maakte zich vorige maand nogal druk om de dood van een jihadistisch vriendje en het idee dat de autoriteiten nog wel eens zouden kunnen toestaan dat ook niet-moslims een bezoekje kunnen brengen aan het gebied rond de Al Aqsa-moskee op de tempelberg.

Op zijn facebookpagina had de jongeman het over de 'derde intifada'. Een dag later viel hij in Jeruzalem willekeurige mensen aan. Een 41-jarige Rabbi en zijn veel jongere vrouw lieten hierbij het leven. Onder de twee andere gewonden bevond zich een levensgevaarlijk peutertje. Zelf werd hij doodgeschoten door de politie.

De 'Palestijnse Autoriteit' reageerde al eerder op deze heldendaad door een straat naar Muhannad te vernoemen. Leden van de Fatah-partij waren zo sympathiek om heilig grond van Al Aqsa mee nemen naar zijn begrafenis. Op deze manier kan de martelaar 'de grond knuffelen waarvoor hij gestorven is'. Daarbovenop ontving hij postuum een eredoctoraat Rechten.

Maar dat is nog niet genoeg. Het Yasser Arafat-jeugdcentrum in Jenin heeft nu besloten een voetbaltoernooi naar de martelaar te noemen. Dat voetbal en politiek/religie niet helemaal gescheiden zijn van elkaar bij de 'Palestijnen' bleek al eerder, toen een voetbalcommentator duidelijk liet merken niet helemaal neutraal te zijn in het eeuwigdurende religieuze conflict.

Jodendoders zijn populair in de 'Palestijnse' gebieden. Het mes lijkt het nieuwe wapen van de intifada te zijn. Geestelijken, leiders en zelf krantenredacteuren keuren openlijk het gebruik hiervoor goed en moedigen de jeugd zelfs hierin aan.

Bekend dieventrio na achtervolging gepakt

De politie heeft zondagochtend na een wilde achtervolging met drie politieauto's een bekend dieventrio uit Utrecht aangehouden.

De mannen van 21, 22 en 23 jaar werden in hun auto op de A27 bij Nieuwendijk klemgereden, nadat ze eerder in het Brabantse Rijen een poging hadden gedaan een kostbare auto te stelen. De personenauto stond op een afgesloten terrein, maar dat hield de dieven schijnbaar niet tegen. Ze werden helaas door alerte buurtbewoners opgemerkt, die daarop de politie alarmeerden.

Toen het dievengilde dat in de gaten kreeg, vluchtten ze weg in een auto die in de buurt klaar stond. De politie haalde het kenteken van de vluchtauto door het systeem, en daarbij bleek dat deze gesignaleerd stond bij een aantal vermogensdelicten.

De inzittenden zouden vaker opgepakt zijn voor onder andere diefstal. De huurauto waarin ze reden is door de politie meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

Bekend dieventrio na achtervolging gepakt
Bekend dieventrio na achtervolging gepakt (Foto: ANP)

Knegt moet weer buigen voor Kwak

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zaterdag ook bij de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Toronto net naast de winst gegrepen op de 1500 meter. De Europees- en wereldkampioen moest net als vorige week in Montreal zijn voormalige trainingsgenoot Kwak Yoon-gy voor zich dulden.

Knegt reed in Toronto lang op kop, maar werd een paar ronden voor het einde gepasseerd door Kwak. De 26-jarige Fries slaagde er niet meer in zijn Koreaanse rivaal te passeren. Kwak reed naar het goud in 2.13,607, Knegt kwam als tweede over de streep in 2.13,855. François Hamelin, een van de drie Canadezen in de finale, werd derde.

Bij de vrouwen pakte Lara van Ruijven tijdens haar debuut in een wereldbekerfinale zilver op de 500 meter.

Knegt moet weer buigen voor Kwak
Knegt moet weer buigen voor Kwak (Foto: ANP)

Auto rijdt in op ex-militairen België

Een automobilist is zondagochtend in het West-Vlaamse dorpje Marke, vlakbij Kortrijk, ingereden op een groepje ex-militairen. Daarbij is volgens Belgische media in ieder geval één dode gevallen. Meerdere mensen raakten gewond, van wie sommige er ernstig aan toe zijn.

De bestuurder zou van de auto zou onwel zijn geworden voor hij inreed op de ex-militairen. Ze stonden te wachten op de hoek van een straat. De auto kwam een meters verderop tegen een woning tot stilstand.

Auto rijdt in op ex-militairen België
Auto rijdt in op ex-militairen België (Foto: ANP)

Vrouw hoogzwanger zonder dit te weten

Zwanger of gewoon dik? Een vraag die door veel mannen wordt ontweken. Maar wat nou als de vrouw het zelf ook niet weet?

Een vrouw in Amerika brengt een bezoek aan het ziekenhuis omdat ze hevige buikkrampen heeft. Een dikke buik, buikkrampen en ongetwijfeld ook geregeld over de nek gaan waren voor het echtpaar geen signalen om aan een zwangerschap te denken.

Het stel leeft al 22 jaar bij elkaar en ze hebben allebei een kinderwens. Helaas voor het stel lukte het niet om dit voor elkaar te krijgen. Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis ontdekte ze dat ze binnen enkele uren kon gaan bevallen.

Na de bevalling kon de vrouw zich gelukkig maken met een dochter. Het echtpaar vertelt dat ze geen tweede kind zullen nemen.

Twijfel dus niet bij de eerste de beste buikklachten, want je zou zomaar zwanger kunnen zijn, behalve als je een man bent.

2,1 miljoen euro voor gitaar John Lennon

Een gitaar van ex-Beatle John Lennon heeft bij een veiling in Beverly Hills zaterdag een recordbedrag van 2,1 miljoen dollar (rond de 1,95 miljoen euro) opgebracht. Het winnende bod werd gedaan door een anonieme bieder, die al in bezit is van meerdere Beatles-memorabilia. Volgens het Amerikaanse veilinghuis Julien's werd nog nooit zoveel geld voor een gitaar neergeteld. De waarde van de akoestische gitaar van fabrikant Gibson werd tussen de 600.000 en 800.000 dollar (ongeveer 560.000 tot 745.000 euro) geschat.

Lennon kocht de gitaar in 1962 en speelde er bekende hits op als 'She loves you' en 'I want to hold your hand'. Volgens het veilinghuis behoorde de Gibson, type J-160E, tot Lennons favorieten.

Tijdens een optreden in december 1963 raakte het instrument echter zoek. Het werd later in Californië verkocht zonder dat de herkomst bekend was. Pas vorig jaar herkende een Beatles-expert het instrument als de gitaar van Lennon.

2,2 miljoen euro voor gitaar John Lennon
2,2 miljoen euro voor gitaar John Lennon (Foto: BuzzE)

CDA en D66 haten referenda

Er is gepeild door de Hond hoe de Nederlander tegen referenda aankijkt. Het blijkt dat 66 procent van de Nederlanders voor een correctief referendum is. Onder PVV-stemmers is die wens met 95 procent het grootst. Uit de peiling blijkt tevens dat CDA-stemmers met 74 procent het liefst geen inmenging van 'het volk' in landsbestuur zien.

Tevens is er gevraagd of er ten aanzien van het asielbeleid een correctief referendum zou moeten komen. Hier is 56 procent van de Nederlanders voorstander dat 'het volk' daar wat over te zeggen heeft. Wederom willen CDA- en D66-stemmers geen bemoeienissen van 'het volk' in asielzaken.

Pedersen schaatst wereldrecord op 3000 meter

Sverre Lunde Pedersen heeft bij een trainingswedstrijd in het Canadese Calgary een geweldige tijd neergezet op de 3000 meter. De 23-jarige Noor won de incourante afstand in een tijd van 3.34,66 en brak daarmee het wereldrecord van zijn landgenoot Eskil Ervik (3.37,28).

Pedersen is niet de snelste man ooit op de 3000 meter, dat is namelijk Denis Yuskov die in 2013 naar 3.34,37 schaatste. De tijd van Yuskov wordt echter niet als wereldrecord erkend, omdat de tijd gereden is met vier schaatsers in de baan in plaats van de gebruikelijke twee. Het is nog de vraag of de tijd van Pedersen wel erkend wordt: de Time Trials in Calgary worden niet door de ISU als officiële wedstrijden gezien.

Ook waren er snelle tijden te zien op de 500 meter. Wereldkampioen Pavel Kulizhnikov verbeterde het Russische nationale record met 34,27. Deze tijd is de derde tijd ooit door een Europeaan gereden, alleen de broertjes Mulder waren sneller. Ronald Mulder eindigde als achtste in een teleurstellende tijd van 34,79 in deze wedstrijd. Ook bij de vrouwen ging het rap. Olympisch kampioen op de 1000 meter Hong Zhang beëindigde haar 500 meter in 37,27 en laat zo zien dat het met haar vorm wel goed zit. 

De Time Trials in Calgary werden verreden als voorbereiding op de World Cup die van 13 tot 15 november in de Canadese plaats gehouden zullen worden.

Religieuze kinderen zijn gemeen

De wereldwijde consensus dat mensen duizenden jaren oude boekjes nodig zouden hebben om betere mensen te zijn, lijkt opnieuw onderuit gehaald te zijn. Het tegengestelde lijkt eerder waar te zijn. Wetenschappers van de universiteit in Chicago hebben de normen en waarden van kinderen uit verschillende bevolkingsgroepen onderzocht en ontdekten dat gelovige kinderen minder lief zijn dan kinderen die niet vanaf hun jongste jeugd geïndoctrineerd worden met dubieuze verhaaltjes.

De onderzoekers pakte het groots aan. Bijna 1200 kinderen uit uit zes landen (China, Turkije, VS, Canada, Jordanië en Zuid-Afrika) werden ingezet voor het onderzoek. De ondervraagde koters kwamen uit Christelijke, Islamitische of niet-religieuze nesten.

Als eerste werd aan de ouders gevraag hoe zij dachten over het empathisch vermogen en het rechtvaardigheidsgevoel van hun kroost. Hierbij viel het op dat mensen die geloven in vliegende paarden en pratende bramenstruiken hoog opgaven over hun nakomelingen.

Daarna mochten de kinderen een filmpje kijken waarop anderen kinderen te zien waren. Geen lieve kinderen: op het filmpje waren beelden te zien van duwende kinderen, kinderen die smoesjes verzinnen en (zowel per ongeluk als opzettelijk) leeftijdsgenootjes lieten struikelen. Vervolgens mochten de beeldbuiskinderen aangeven hoe gemeen ze het getoonde vonden en welke straffen daar tegenover moesten staan. De relikoters waren het meest hardvochtig in hun oordeel. Zij stelden zwaardere straffen voor dan niet-religieuze kinderen. De meest zware straffen werden bedacht door de kinderen met Mohammedaanse ouders.

In het 'dictatorspel' dat volgde, werd getest in welke mate kinderen bereid zijn hun speelgoed met anderen te delen. Hieruit werd duidelijk dat hoe religieuzer een kind opgevoed is, hoe minder snel hij zijn lego-brandweerauto zal delen met een vriendje of vriendinnetje. Religie leek hierin de enige bepalende factor. Tot welke cultuur en land het kind behoorde, leek geen enkele invloed te hebben op het weggeefgedrag.

De resultaten staan haaks op het idee dat juist religieuzen meer om hun medemens geven. De wetenschappers denken dat dit te maken heeft met de opvoeding: kinderen uit religieuze gezinnen krijgen zo'n beetje met de paplepel ingegoten dat ze 'beter' zijn dan anderen, waardoor ze minder snel geneigd zijn -uit zichzelf- goed gedrag te vertonen. Onbewust verkeren ze in de veronderstelling dat wat ze doen, altijd goed genoeg is.

Het onderzoek is hierrr te vinden.

Wilders' PVV virtueel naar 38 zetels

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn zou de PVV uitkomen op 38 zetels. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, die hij zondag naar buiten bracht. Niet eerder was de partij van Geert Wilders virtueel zo groot in de peiling van De Hond. De PVV heeft nu twaalf zetels in de Kamer.

In de zetelverdeling in de peiling van De Hond zijn deze week weinig verschuivingen. De 'winstzetel' voor de PVV komt van de SP, die nu op zestien zetels uit zou komen.

In de peiling heeft De Hond ook gevraagd of men voor of tegen de uitbreiding van het aantal snelwegen met een maximum snelheid van 130 kilometer per uur is. 64 procent is daar voor. Bij kiezers van PVV en VVD is dat rond de 90 procent. CDA- en D66-stemmers zijn ook in meerderheid voor; bij de PvdA- en SP-kiezers is het ongeveer 50/50.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Wilders' PVV virtueel naar 38 zetels
Wilders' PVV virtueel naar 38 zetels (Foto: ANP)

Sinterklaasjournaal kleurt kinderfeest

In de week voordat Sinterklaas en zijn pieten voet aan wal zetten in Meppel zijn de ogen gericht op de vijftiende editie van het Sinterklaasjournaal. Het kinderprogramma van de NTR doet vanaf maandag in 27 afleveringen dagelijks verslag van de komst van de kindervriend en zijn verblijf in Nederland.

De presentatie vanuit de studio is weer toevertrouwd aan Dieuwertje Blok. Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer doen verslag vanaf verschillende locaties in het land.

Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet. Warenhuisketen V&D past bijvoorbeeld zijn reclame-uitingen en winkelversiering aan op de lijn die het kinderprogramma voorschrijft. Maar net als voorgaande jaren wil de publieke omroep niet vooruitlopen op de verhaallijn en op het hete hangijzer in hoeverre uitzendingen worden aangepast om tegenstanders van Zwarte Piet tegemoet te komen.

Opa Piet
Sinds 2012 wordt het Sinterklaasjournaal elk jaar beter bekeken. Vorig jaar keken meer mensen dan ooit; volgens de NTR gemiddeld een miljoen mensen van drie jaar en ouder. Het merendeel van de afleveringen nestelde zich in de middenmoot van de dagelijkse ranglijst van 25 best bekeken programma's.

Veel kijkers zijn ook dit jaar weer benieuwd hoe het Sinterklaasjournaal het kinderfeest inkleurt. "Sommige mensen vinden Piet namelijk maar ouderwets'', refereerde Dieuwertje Blok vorig jaar aan de discussie. In de afleveringen die volgden introduceerde de NTR clownspieten en witte pieten naast de traditionele donkerbruine pieten. In de slotaflevering was Opa Piet volkomen gelijkwaardig aan Sint toen hij een mijter en een tabberd droeg en op een wit paard zat. "De meerderheid van de redactie vond het tijd voor verandering'', zei Blok.

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag elke dag om 18.00 uur te zien bij NPO Zapp op 3. Op zondagen is een weekoverzicht te zien. Tijdens de intocht in Meppel op zaterdag 14 november doet de NTR live verslag.

Sinterklaasjournaal kleurt kinderfeest
Sinterklaasjournaal kleurt kinderfeest (Foto: BuzzE)

'VW gaat schade sjoemeldiesels vergoeden'

Volkswagen zal schadevergoedingen gaan uitkeren aan de Amerikaanse eigenaren van dieselauto's waarop zogenoemde 'sjoemelsoftware' is geïnstalleerd. De Duitse autofabrikant komt volgens de New York Times maandag met een verklaring.

Volgens autowebsite The Truth About Cars kunnen de autobezitters een geldbedrag verwachten van maximaal 1.250 dollar (ongeveer 1.160 euro). Bezitters van dieselauto's krijgen 500 dollar om vrij te besteden en 500 tot 750 dollar (465 tot 700 euro) om bij een Volkswagendealer uit te geven. De autofabrikant wilde deze bedragen tegenover de New York Times nog niet bevestigen. Het is niet bekend of de eigenaren een overeenkomst, waarin staat dat ze Volkswagen niet zullen aanklagen, moeten ondertekenen als ze de geldbedragen accepteren.

In september maakte VW bekend dat wereldwijd 11 miljoen auto's zijn uitgerust met software om emissiewaarden te manipuleren. De voertuigen lijken daardoor milieuvriendelijker dan ze in werkelijkheid zijn.

'VW gaat schade sjoemeldiesels vergoeden'
'VW gaat schade sjoemeldiesels vergoeden' (Foto: ANP)

Winnaars Dragon Quest Heroes voor PlayStation 4

Afgelopen week maakten jullie kans op Dragon Quest Heroes voor PlayStation 4. Het enige dat je moest doen was antwoord geven op de strikvraag: uit welk vorige deel van Dragon Quest komt de hoofdrolspeelster Aurora? Het antwoord is geen enkele, want ze is speciaal voor deze game ontworpen door de geestelijke vader van Dragon Quest, Horii.

De winnaars zijn: Silther en RosaLoes. Gefeliciteerd, er gaat een pakje jullie kant op!

[eSports] Winnaar Wereldkampioenschap Hearthstone bekend

Sebastian "Ostkaka" Engwall uit Zweden mag zich wereldkampioen Hearthstone van 2015 noemen. Na zeer spannende halve finales, was de finale relatief gezien een makkie voor Ostkaka. Het wereldkampioenschap levert hem de beker op en een slordige 250.000 dollar.

In de halve finale trof Ostkaka Nederlander Thijs. Beide spelers kwamen met een soortgelijke line-up. Allebei gebruikten ze Freeze Mage en allebei hadden ze een herziene versie van Patron Warrior. Het derde deck van Thijs was een Dragon Priest, terwijl Ostkaka met Oil Rogue aan kwam zetten. 

Thijs verloor van de Patron Warrior en Oil Rogue van Ostkaka, waardoor hij drie keer moest winnen van Freeze Mage: een haast onmogelijke taak. Het lukte Thijs om terug te komen tot 2-2 en hij had in de beslissende match zelfs bijna gewonnen, maar Ostkaka trok precies de kaart die hij nodig had om de halve finale te beslechten. Zuur voor Thijs, maar een mooie match van beide spelers.

In de andere halve finale trof Hotform uit Canada Kno uit Japan. Deze spelers kozen voor een andere line-up van decks. Beide spelers kwamen met een Druid deck, Hotform koos voor Tempo Mage en Kno kwam met midrange Paladin. Ook deze match kon pas in het laatste duel worden beslist. Uiteindelijk ging Hotform er met de winst vandoor: 3-2.

De finale gaf een totaal ander beeld. Hotform wist geen vuist te vormen tegen Ostkaka, die ijzersterk aan het spelen was. Het resultaat was overtuigend: 3-0 voor Ostkaka. Een terechte kampioen, die het hele toernooi al ijzersterk voor de dag komt.

Cameron: 'Brexit' als EU niet hervormt

Groot-Brittannië stapt uit de Europese Unie als andere EU-landen niet instemmen met David Camerons eisen voor hervorming van de unie. De Britse premier zal in een krachtige waarschuwing deze week laten weten dat het menens is, aldus verschillende media zaterdag. In een brief aan EU-president Donald Tusk, die dinsdag gepubliceerd wordt, schrijft Cameron dat hij wil onderhandelen over het Britse lidmaatschap en de eisen daarvoor.

"Als we geen akkoord kunnen bereiken en als er niet naar onze zorgen wordt geluisterd, wat waarschijnlijk niet gebeurt, dan moeten we ons opnieuw afvragen of de Europese Unie goed voor ons is", zal Cameron in de brief laten weten.

Cameron heeft uit zowel binnen- als buitenland kritiek gekregen omdat hij geen details geeft over de Britse eisen. Volgens mediaberichten wil hij de arbeidsregels voor EU-migranten aanscherpen. Daarnaast pleit hij voor minder integratie in de EU en meer macht voor nationale regeringen om Europese wetgeving te kunnen blokkeren.

Cameron heeft veel vaker over het Britse EU-lidmaatschap gesproken, maar volgens kenners is zijn waarschuwing nog nooit zo krachtig geweest. De premier vindt de huidige situatie onacceptabel.

Cameron: 'Brexit' als EU niet hervormt
Cameron: 'Brexit' als EU niet hervormt (Foto: ANP)

Vijf mannen vermoord in Mexico

In het noorden van Mexico hebben onbekenden vijf mannen gedood. De mannen zijn vastgebonden, geslagen, geschopt en uiteindelijk met een schot door het hoofd vermoord. De daders lieten de lichamen vervolgens achter op straat in de stad Nuevo Laredo aan de grens met de Verenigde Staten, aldus justitie van de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas zaterdag.

Volgens de Mexicaanse krant La Reforma lieten de daders een briefje achter met de tekst: 'Dit is nog maar het begin'. In de regio woedt al jaren een drugsoorlog tussen rivaliserende bendes.

Vijf mannen vermoord in Mexico
Vijf mannen vermoord in Mexico (Foto: ANP)

'Duitsland moet EU-buitengrenzen beschermen'

De president van de Europese Unie Donald Tusk eist dat Duitsland meer doet om de EU-buitengrenzen te beschermen. "Ik begrijp het als Duitsland het moeilijk vindt een streng bewind aan de grenzen te voeren, gezien de historie", aldus Tusk in Welt am Sonntag. "Maar ook Duitsland heeft de verantwoordelijkheid om de Europese buitengrenzen in geval van nood pan-Europees te bewaken."

Tusk is zondagavond in Berlijn waar hij met bondskanselier Angela Merkel in gesprek gaat. Oost-Europese EU-lidstaten als Polen hebben Duitsland herhaaldelijk gevraagd zich niet alleen op de opname van vluchtelingen te richten. Het land zou meer zijn best moeten doen om de stroom migranten aan de buitengrenzen te beperken.

'Duitsland moet EU-buitengrenzen beschermen'
'Duitsland moet EU-buitengrenzen beschermen' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: waddenwind...

Gisteren was een prachtige herfstdag met af en toe wat regen. In de avond trok de wind plotseling flink aan en werden her en der flinke windstoten gesignaleerd. Met name op de Wadden kon het even flink spoken, aldus weeronline.nl. Toch was de temperatuur goed te doen voor deze tijd van het jaar. Lonaa vond het zelfs te warm, want ze moest haar bier in de koelkast zetten om het koud te laten worden. 

Vandaag wordt het overwegend droog met af en toe plaats voor een zonnetje. Hoewel het vandaag iets minder warm wordt, voelt het toch aangenamer aan dan gisteren, omdat het minder hard waait. De wind draait naar het zuiden tot zuidoosten en neemt aan het eind van de dag weer toe in kracht.

Deze prachtige foto in het Haagse bos werd mij ter beschikking gesteld door Ferry Passchier. Deze en meer van dit soort foto's kun je vinden in het FotoForum!

Herfst in het Haagse bos (Foto: Ferry Passchier)
Herfst in het Haagse bos op het Malieveld in Den Haag (Foto: Ferry Passchier)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1895 wordt de Röntgenstraling ontdekt door William Röntgen.

* In 2007 wordt de Maeslantkering voor de eerste keer, sinds deze in gebruik genomen is, gesloten vanwege een stormvloed.

* In 1940 wordt de Hr. Ms. O. 22 -een Nederlandse onderzeeboot- officieel vermist nadat ze niet terugkeerde van een patrouille.

* In 1939 wordt er een bomaanslag gepleegd op de Bürgerbräukeller (München). Adolf Hitler ontsnapt hierbij ternauwernood aan de dood.

Zoontje voor Sophie Ellis-Bextor

Zangeres Sophie Ellis-Bextor is bevallen van een zoontje. Het kind heet Jesse Jones en is afgelopen dinsdag geboren, zo maakte ze zaterdag bekend via Twitter en Instagram.

'We zijn allemaal een beetje verliefd op hem', schrijft Sophie bij een foto waarop te zien is hoe ze de baby op het hoofd kust. 'Welkom op de wereld, lieve jongen', voegt ze eraan toe. Het is haar vierde zoon, na Sonny, Kit en Roy Holiday.

De Britse zangeres (36) had in Nederland hits met nummers als Get Over You en Murder on the Dancefloor.

Zoontje voor Sophie Ellis-Bextor
Zoontje voor Sophie Ellis-Bextor (Foto: BuzzE)

Hoogste minimumtemperatuur in november ooit

Nog nooit, sinds begin van de metingen een jaar of honderd geleden begonnen, kende een novemberdag in Nederland zo'n hoge minimumtemperatuur als zaterdag in Twente en het Limburgse Arcen. Op beide locaties werd het niet kouder dan 14,8 graden, aldus de meteorologische dienst weeronline.nl.

Het oude record van 14,7 graden op 4 november 2010 in Westdorpe sneuvelt daardoor. Weeronline.nl geeft aan dat het hoge minimum het gevolg is van uitzonderlijk zachte lucht die door een stevige zuidwestenwind over het land wordt geblazen.

De warmterecords volgen elkaar in november rap op. Zo noteerde De Bilt eerder de warmste 6 en 7 november en 6-novembernacht ooit.

Hoogste minimumtemperatuur in november ooit
Hoogste minimumtemperatuur in november ooit (Foto: ANP)

Duitse bondsvoorzitter Niersbach verder in het nauw

Voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond DFB is verder in het nauw gedreven. Het weekblad Der Spiegel publiceerde zaterdag een kopie van een brief die het Duitse organisatiecomité van het WK 2006 jaren geleden aan wereldvoetbalbond FIFA stuurde.

De brief uit november 2004 zou aantonen dat Niersbach wel degelijk wist wat allemaal is gebeurd met het omstreden bedrag van 6,7 miljoen euro, waarvan Duitsland al wekenlang in de ban is. De bondsvoorzitter zelf beweert pas sinds kort op de hoogte te zijn.

De geruchten gaan dat de Duitsers het geld hebben gebruikt om stemmen te kopen, om zo de WK-organisatie binnen te halen. Volgens de DFB is dat geld destijds echter alleen betaald aan de FIFA als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Bondsvoorzitter Niersbach verder in het nauw
Bondsvoorzitter Niersbach verder in het nauw (Foto: ANP)

(D)evolutie.

Over autisme is steeds meer bekend. Waar vroeger iemand nog ‘apart’ was, of een beetje op zichzelf, is het nu een officiële diagnose. Je hoeft niet eens problemen te ervaren. Het is steeds gewoner dat leerkrachten of zelfs peuterleidsters alert zijn op afwijkend gedrag. 
Het argument is dat er vroeg rekening mee gehouden kan worden en het kind zich zo optimaal kan ontwikkelen.

El Ahmadi gelooft in winst op Ajax

Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi heeft veel zin in het treffen met Ajax, en vindt de bijkomende druk alleen maar prettig. In het bekertoernooi lieten de Rotterdammers al eens zien hoe de Amsterdammers bestreden konden worden.

De Marokkaan hoopt op een herhaling zondagmiddag. "Het is duidelijk, en iedereen weet dat: geef Ajax de ruimte om te voetballen en je hebt een probleem. Zij hebben gewoon vaste patronen. Maar we hebben in die bekerwedstrijd ook gezien dat wij fysiek veel sterker zijn."

"Feyenoord heeft toen verzuimd om vooruit te drukken. Dan zie je hoe makkelijk Ajax voetbalt. In de tweede helft deden we wel wat we moesten doen en toen werd het ook meteen een echte wedstrijd. Dan gaat het publiek er nog eens achter staan en kantelt de wedstrijd", haalt El Ahmadi de herinnering op.

De nederlaag tegen ADO Den Haag hoopt de basisspeler weg te werken. Volgens de middenvelder heeft het verlies voor een wake-up call gezorgd binnen de selectie. "Die nederlaag heeft ons met beide benen op de grond gezet. We hebben ons daar in de duels laten aftroeven, precies het wapen dat wij hanteerden tegen Ajax. Dat mag nooit gebeuren. We zijn kerels en professionals, we moeten gewoon van Ajax winnen, dat is duidelijk", aldus El Ahmadi in gesprek met het Algemeen Dagblad.

El Ahmadi gelooft in winst op Ajax (Pro Shots / Kay Int Veen)
El Ahmadi gelooft in winst op Ajax (Pro Shots / Kay Int Veen)

'Brits vliegtuig week uit voor raket Sinaï'

Een vliegtuig met Britse toeristen moest in augustus uitwijken voor een raket vlak voor de landing op de luchthaven van het Egyptische Sharm el-Sheikh. Volgens de Britse krant Daily Mail vloog de raket op een afstand van zo'n 300 meter langs het vliegtuig boven het schiereiland Sinaï. De piloot zag de raket en draaide naar links.

Het incident gebeurde op 23 augustus. Aan boord van het toestel uit Londen Stansted waren 189 passagiers. De inzittenden werd niets verteld over een raket. Een aantal bemanningsleden is pas na de veilige landing op de hoogte gebracht. Ze kregen te horen dat het ging om een raket die door het Egyptische leger tijdens een oefening werd afgevuurd.

Vorige week stortte een Russische toestel dat vanuit Sharm el-Sheikh was opgestegen neer in Egypte, mogelijk door een bomaanslag.

'Brits vliegtuig week uit voor raket Sinaï'
'Brits vliegtuig week uit voor raket Sinaï' (Foto: ANP)

Van Gerwen start Grand Slam met zege, Fordham verliest bij rentree

Michael van Gerwen is de Grand Slam of Darts goed begonnen. De Brabander opende zijn toernooi met een 5-0 zege op Mark Oosterhuis. De avond van de Grand Slam stond in het teken van de debuten van Andy Fordham en Martin Adams.

Oosterhuis plaatste zich voor het eindtoernooi door een BDO-Qualifier gewonnen, tegen Van Gerwen had hij niets in te brengen. Ook Jelle Klaasen won zijn eerste duel. In groep B was hij met 5-4 te sterk voor Steve Beaton. De Nederlander hield het lang spannend, maar trok de zege uiteindelijk naar zich toe met een 12-darter.

De rentree van Fordham kan ondanks een 5-2 nedelaag tegen Adriean Lewis succesvol genoemd worden. De 53-jarige Brit gooide goed met bijna honderd gemiddeld en gooide onder andere 116 uit. Lewis had een iets hoger niveau en gooide een gemiddelde van 105. The Viking plaatste zich verrassend voor dit toernooi door een kwalificatietoernooi van de BDO te winnen.

Ook Martin Adams was voor het eerst van de partij. Hij weigerde altijd om aan PDC-toernooien deel te nemen, maar de vice-wereldkampioen van de BDO ging overstag na een aantal gesprekken dit voorjaar. De 59-jarige Adams gooide goed en won van Ian White met 5-2. Hij was de enige BDO-darter die zijn wedstrijd won.

Zondag gaat het toernooi verder met de tweede speelronde. Zondagmiddag komen de groepen E tot en met H aan de beurt en s'avonds A tot en met D. De winnaars en de verliezers van de eerste speelronde zullen dan tegen elkaar uitkomen.

Uitslagen Grand Slam of Darts groepen A t/m D - eerste speelronde

Groep Darter Darter Uitslag
A Kim Huybrechts Steve West 5-2
A Michael van Gerwen Mark Oosterhuis 5-0
B Ian White Martin Adams 2-5 
B Jelle Klaasen Steve Beaton 5-4
C Michael Smith Wayne Jones 5-3
C Adrian Lewis Andy Fordham 5-2
D Peter Wright Scott Mitchell 5-2 
D Dave Chisnall Mervyn King 5-3

Klaasen versloeg eerder vanavond Beaton (Pro Shots / Action Images )
Klaasen versloeg eerder vanavond Beaton (Pro Shots / Action Images )

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.