Duitse coalitie voor snelle asielprocedure

De Duitse regeringspartijen hebben donderdag eindelijk overeenstemming bereikt over een versnelde asielprocedure. De christendemocratische leiders, bondskanselier Angela Merkel van de CDU (Christen-Democratische Unie) en de Beierse premier Horst Seehofer van de CSU (Christelijk Sociale Unie) hebben samen met de sociaaldemocratische leider, vicepremier Sigmar Gabriel van de SPD (Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) afgesproken dat daarvoor speciale opvangcentra komen.

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsstatus mogen de gemeente waar ze in de opvang zitten niet verlaten. De SPD en de CDU wilden geen opsluiting van asielzoekers, enkel beperking van de bewegingsvrijheid. De eerste twee opvangcentra worden in Beieren opgezet. Ze worden dan bevolkt door mensen die uit landen komen die Duitsland als veilig beschouwt. Naar de Bondsrepubliek zijn bijzonder veel mensen uit de Balkan getrokken. Ook worden er asielprocedures afgehandeld van mensen die eerder al zijn weggestuurd of die geen geldige papieren hebben.

De Grote Coalitie van christen- en sociaaldemocraten heeft wekenlang ruziegemaakt over de vluchtelingencrisis. Daarbij bestreed de CSU ook fel bondskanselier Merkel, die een gastvrij beleid voert. Merkel zei donderdagavond na het overleg met Gabriel en Seehofer dat de regering het nu eens is over een pakket maatregelen.

Berlijn schat dat er eind dit jaar meer dan 800.000 asielzoekers in het land zijn. Tot dusverre zijn er al 758.000 geregistreerd. Sommige schattingen gaan ervan uit dat dit jaar minstens een miljoen asielzoekers naar Duitsland komen. De Bondsrepubliek telt ruim 81 miljoen inwoners.

Duitse coalitie voor snelle asielprocedure
Duitse coalitie voor snelle asielprocedure (Foto: ANP)