FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 november 2015

De Boer kritisch op Ajax

Trainer Frank de Boer was donderdag teleurgesteld over het spel van Ajax in de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe (0-0). "Ik had een heel andere wedstrijd verwacht", treurde hij. "We zijn geen moment in ons spel gekomen. We waren slordig in balbezit. Het zag er soms heel lullig uit. We hebben heel veel talenten die in mijn ogen naar een topniveau kunnen groeien. Maar in deze wedstrijd bleven te veel jongens onder de maat. Kenny Tete was mijn man van de wedstrijd. Dat verdiende hij, maar ik kies liever een aanvaller."

De Boer baalde niet alleen van het spel van zijn ploeg. De gladde grasmat in de ArenA beviel hem ook niet. "Het ziet er van bovenaf goed uit. Maar de grasmat is heel glad. Daar hebben wij last van maar ook de tegenstander. Ik hoop dat dit snel verandert. Want dat komt het voetbal niet ten goede."

De Boer kritisch op Ajax
De Boer kritisch op Ajax (Foto: ANP)

Voetballer maakt al struikelend het winnende doelpunt

Vanavond waren er in de Europa League maar liefst 24 poulewedstrijden maar we hebben hier één van de opmerkelijkste doelpunten van de avond voor je. Bij een stand van 1-1 in de wedstrijd tussen Viktoria Plzen en Rapid Wien stormde Rapid-aanvaller Philipp Schobesberger alleen op de goal af. De aanvaller, die eerder in de wedstrijd de club uit Wenen al op 1-0 had gezet, leek alleen de keeper nog maar te hoeven passeren. Op de rand van het strafschopgebied ging het echter mis. Schobesberger struikelde en het gevaar leek heel even geweken voor Plzen. Maar nee, de middenvelder wist de bal nog net het beslissende zetje te geven waardoor de bal langs de verbouwereerde keeper hobbelde en in de goal eindigde.

Rapid hield de 2-1 vervolgens vast en is met twaalf punten uit vier wedstrijden al zeker van de volgende ronde in de Europa League.

Doe Maar gaat optreden in Ziggo Dome

Doe Maar staat op 14 juni in de Ziggo Dome in Amsterdam. De popgroep zal daar optreden onder de noemer: Doe Maar - 32 jaar later. Dat heeft organisatiebureau Mojo donderdagavond laten weten. De titel is een knipoog naar hun eerste grote hit Sinds 1 dag of 2 (32 jaar).

Doe Maar, de band van Henny Vrienten en Ernst Jansz, is één van de meest succesvolle popgroepen uit de Nederlandse geschiedenis. Begin jaren 80 hadden ze vele hits zoals Smoorverliefd, Doris Day, De bom en Eén nacht alleen. De groep viel uiteen in 1984, maar daarna waren er reünieconcerten in 2000 en 2008. In 2012 speelde Doe Maar vier keer in een uitverkocht GelreDome in Arnhem.

Het is de eerste keer dat Doe Maar het podium van de Ziggo Dome betreedt: "Dit is geen comeback, we spelen gewoon niet zo vaak."

Doe Maar gaat optreden in Ziggo Dome
Doe Maar gaat optreden in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

EL: AZ hard onderuit bij FC Augsburg

AZ heeft in de resterende twee wedstrijden van de groepsfase van de Europa League een klein wonder nodig om te overwinteren. De club uit Alkmaar ging donderdagavond met 4-1 onderuit bij FC Augsburg. Raúl Bobadilla scoorde drie keer voor Augsburg, terwijl AZ twee keer de lat en een keer de paal raakte.

Het besef dat er gewonnen moest worden was aanwezig bij AZ. De Alkmaarders oogden gretig en gingen goed om met de ruimte die Augsburg bood. Dat resulteerde na een minuut of tien in een goede mogelijkheid voor Markus Henriksen, maar de Noor raakte de paal. Het bleek de opmaat voor de slechte verhouding die de ploeg met het aluminium zou krijgen.

AZ had de controle, maar dat veranderde halverwege de eerste helft. De Paraguayaan Bobadilla schoot een vrije trap, na een overtreding op Paul Verhaegh, in een keer binnen: 1-0. AZ was het daarna kwijt en Augsburg profiteerde na ruim een half uur weer. Bobadilla liep om Jeffrey Gouweleeuw heen alsof hij er niet stond en passeerde Coutinho andermaal: 2-0.

Niet erg solide

Na de 2-0 zag het er niet naar uit dat de Alkmaarders een goed resultaat zouden boeken, maar in blessuretijd van de eerste helft kwam AZ toch terug in de wedstrijd. Derrick Luckassen bediende Janssen, die de bal fraai met de borst meenam en koelbloedig raak schoot: 2-1.

AZ leefde op door die aansluitingstreffer. Het oogde bij Augsburg achterin niet erg solide, waardoor er zeker mogelijkheden lagen voor de gasten. Het leek er vlak na rust al op dat Gouweleeuw de 2-2 aan liet tekenen, maar hij raakte de lat. Even later schoot ook Alireza Jahanbakhsh op de lat.

Na winterstop

Het leek wachten op de 2-2, maar het doelpunt viel toch aan de andere kant. De Zuid-Koreaan Ji Dong-Won profiteerde van mistasten van Gouweleeuw en schoot Augsburg naar 3-1. Een kwartier voor tijd gooide Bobadilla de wedstrijd op slot. Hij tikte simpel binnen, nadat Jop van der Linden weg gleed: 4-1.

AZ zal in de resterende wedstrijden tegen Partizan Belgrado (thuis) en Athletic de Bilbao (uit) vrijwel zeker twee keer moeten winnen om ook na de winterstop nog in de Europa League actief te zijn. Dat lijkt een lastige opgave voor de nummer laatst in poule L.

AZ hard onderuit bij FC Augsburg
AZ hard onderuit bij FC Augsburg (Foto: ANP)

Rolling Stones gaan toeren in Latijns-Amerika

The Rolling Stones gaan volgend jaar op tournee door Latijns-Amerika, een werelddeel waar ze tien jaar lang niet zijn geweest. The Rolling Stones gaan voor het eerst naar Peru, Colombia en Uruguay.

"We kijken ernaar uit om weer te spelen in Latijns-Amerika, zeker omdat er een paar steden tussen zitten die we voor de allereerste keer aandoen. Het publiek in Latijns-Amerika scharen we onder het beste van de wereld, ze brengen een enorme energie met zich mee", zei zanger Mick Jagger donderdag.

De tournee America Latina Ole begint in Santiago in Chili op 3 februari. De Stones doen ook Brazilië en Mexico aan, Lima in Peru en Bogota in Colombia. De kaartverkoop voor de tournee begint maandag 9 november.

De tournee in Latijns-Amerika volgt op die door Noord-Amerika. Gitarist Keith Richards zei onlangs te hopen dat de band volgend jaar nog een album gaat maken, maar daar wordt donderdag in de persverklaring niet over gerept. The Rolling Stones maakten hun laatste album, A Bigger Bang, alweer tien jaar geleden. Richards zelf bracht onlangs voor het eerst in 23 jaar een soloalbum uit, Crosseyed Heart.

Rolling Stones gaan toeren in Latijns-Amerika
Rolling Stones gaan toeren in Latijns-Amerika (Foto: BuzzE)

Mars verloor dampkring door zonnestormen

Mars verloor zijn dampkring door harde zonnestormen. Dit meldden Amerikaanse ruimtevaartdeskundigen van de NASA donderdag. Hun conclusie is afgeleid van informatie afkomstig van het ruimtevaartuig MAVEN dat rond Mars cirkelt.

De zonnestormen veroorzaakten een klimaatverandering die leidde tot de erosie van de atmosfeer van Mars, stellen de wetenschappers van NASA. Eind september deden ze uit de doeken dat er op Mars vrijwel zeker vloeibaar water is.

Mars verloor dampkring door zonnestormen
Mars verloor dampkring door zonnestormen (Foto: ANP)

IsraŽli wil kattendeportatie

Israël zou zomaar het toneel kunnen vormen van een ware katten-exodus. Uri Ariel, de minster van Landbouw heeft namelijk een nogal rigoureuze oplossing bedacht voor de zwerfkattenplaag: de pluizige moordenaartjes moeten het land uitgezet worden.

Een oplossing die mogelijk aan hem ingegeven werd door een brandende braamstruik.

Net zoals de meeste mediterrane landen heeft ook het Beloofde Land nogal last van een 'zwerfkattenvraagstuk'. De dieren vermaken zich prima in het aangename klimaat en het koosjere voedsel. Naar schatting zouden er zich zo'n 2 miljoen bevinden in het piepkleine landje. Volgens experts zijn ze echter een gevaar voor de openbare gezondheid en de plaatselijke fauna. Redelijk ironisch natuurlijk, in de wetenschap dat in de strip Maus joden worden neergezet als muizen, terwijl de nazi's in dit werkje van een Poolse jood worden afgebeeld als... katten.

Het probleem speelt al langer. In 1994 heeft de overheid besloten om de katten van straten te halen en ze af te maken. Het hooggerechtshof stak hier echter na een tijdje een stokje voor: ook nazi's katten hebben recht van leven.

Dan maar een sterilisatieprogramma (stelerisatieprogramma, red.): castreer de katers en blokkeer de eileiders van de poesjes. Een bijna humaan te noemen oplossing waar niemand op tegen kan zijn. Hoewel, niemand... tenzij je relikneus bent natuurlijk. Het heilige schrift roept namelijk zoiets als 'ga heen en vermenigvuldig u'. Toevallig een bevel van God/Jahwe, waar Ariel veel waarde aan hecht. Ariel is namelijk lid van de nationalistische en religieus-zionistische partij Joods Huis, een club die reliwaanzin enorm serieus neemt. Ariel maakte een einde aan het programma.

Vanzelfsprekend kwam toen de zwarte Piet bij de minister te leggen. Die opperde de Felistische deportatie naar een ander land.

God's dienaar houdt er echter wel rekening mee dat er wel eens mensen zouden kunnen bestaan die de aanwezigheid van de katten als gezellig ervaren. Vandaar dat het zijn plan is om het vrouwelijke, OF het mannelijke deel van de kattenbevolking over de grens te schoffelen. Dan kunnen ze zich tenminste niet meer voortplanten en hou je jezelf toch aan het woord van God.

Gelukkig is Israël, in tegenstelling tot omliggende, minder gezellige landen, een land waar je in zo'n geval je stem kan laten horen en eventueel actie kan ondernemen. Precies dit gebeurde ook. Toen iedereen was uitgelachen op de sociale media is er een petitie gestart om dit ongebruikelijke idee van de minister een halt toe te roepen. Tienduizenden Israëli's hebben dit inmiddels ondertekend.

Daarbovenop heeft dierenorganisatie Let Animals Live laten weten naar het hooggerechtshof te stappen. Dit om ervoor te zorgen dat de minister weer geld vrijmaakt voor het sterilisatieprogramma.

'Positieve tests dubbel olympisch kampioen Farah weggemoffeld'

Als het aan Russische media ligt heeft het enorme corruptieschandaal dat de atletiekwereld in een ijzeren greep houdt nog een flinke uitbreiding gekregen. Lamine Diack, tot augustus president van wereldatletiekbond IAAF, zou onder meer steekpenningen hebben aangenomen om positieve dopingtests weg te moffelen. Volgens onbevestigde berichten in Russische media komt daar nu nog een erg grote naam bij kijken: Mo Farah, dubbel olympisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen op de 5 en 10 kilometer.

Een artikel in het Russische Kommersant over het reilen en zeilen van Diack eindigt met een wel erg opvallende beschuldiging: Bron "Ъ" vertelt dat niet alleen Russische atleten geld betaalden aan de Senegalees om de tests te doen verdwijnen. Farah zou maar liefst vier keer een positieve dopingtest hebben afgeleverd, maar die zouden stuk voor stuk onder het tapijt zijn geveegd. 

Het verhaal lijkt weinig geloofwaardig en is zoals gezegd volledig onbevestigd. De Russische atletiek- en sportwereld ligt voor de zoveelste keer onder vuur vanwege doping- en corruptieschandalen en wat afleiding zou hen dan ook niet verkeerd uitkomen. Daarnaast lijkt het erg vreemd dat Farah slechts in een afsluitend zinnetje genoemd wordt. Als de beschuldiging waar is zou het namelijk een schandaal van gigantische proporties zijn binnen de hele sportwereld.

'Melkprijs herstelt weer'

Aan de lage melkprijs voor boeren komt langzaamaan weer een einde. De Rabobank stelt dat het dieptepunt inmiddels achter de rug is en de bank rekent op herstel volgend jaar.

Boeren ontvangen voor hun melk nu rond de 30 cent per kilo, legt Rabo-deskundige Martin Eising uit. Dat is 27 cent geweest. Er lijkt dus weer een stijgende lijn in te zitten. Vorig jaar kregen melkveehouders korte tijd nog een recordbedrag van meer dan 40 cent per kilo.

Dat de melkprijs zo volatiel is, heeft ermee te maken dat Brussel begin dit jaar de melkquota heeft afgeschaft. Boeren gingen hierna meteen meer melk produceren. Ook kampte de sector met minder vraag uit Rusland en China. Rabobank gaat er vanuit dat de Chinese markt weer gaat aantrekken. Verder profiteren onze boeren er volgens de bank van dat elders op de wereld door weersomstandigheden minder melk op de markt wordt gebracht.

'Melkprijs herstelt weer'
'Melkprijs herstelt weer' (Foto: ANP)

Stakingsdreiging wordt acuut bij Lufthansa

Lufthansa krijgt vrijwel zeker te maken met een langdurige staking van zijn cabinepersoneel. Vakbond UFO wees donderdag een nieuw voorstel van de luchtvaartmaatschappij af en ziet in een werkonderbreking de enige manier om een akkoord over de besparingsdoelen van de luchtvaartmaatschappij te forceren.

"Lufthansa is niet met een beter voorstel gekomen. Nu zijn er geen opties meer om een staking te voorkomen", aldus de bond. UFO voerde onlangs de druk op door te dreigen met een staking van een week, maar herhaalde die termijn donderdag niet. Een staking van een volle week zou de langste werkonderbreking zijn sinds de oprichting van Lufthansa.

De luchtvaartmaatschappij vreest voor een enorme chaos en duizenden gestrande passagiers, omdat ze naar eigen zeggen pas wat aan het vluchtschema kan doen zodra de bond daadwerkelijk tot een staking overgaat.

Stakingsdreiging wordt acuut bij Lufthansa
Stakingsdreiging wordt acuut bij Lufthansa (Foto: ANP)

'Noomi Rapace speelt Amy Winehouse in biopic'

Actrice Noomi Rapace wordt genoemd als de hoofdrolspeelster in een nieuwe film over Amy Winehouse. De 35-jarige actrice onderhandelt volgens Screen Daily over de rol.

De film is geschreven door Kristen Sheridan, die ook de regie voor haar rekening neemt als er een studio wordt gevonden die de film wil uitbrengen. Met de nabestaanden van Amy Winehouse lopen er gesprekken over de muziekrechten op de nummers van de in 2009 overleden zangeres. Eerder dit jaar werd al de documentaire Amy uitgebracht, een enorm kassuces voor de makers daarvan.

Rapace is bekend van onder meer The Girl with the Dragon Tattoo.

'Noomi Rapace speelt Amy Winehouse in biopic'
'Noomi Rapace speelt Amy Winehouse in biopic' (Foto: BuzzE)

Sesamstraat weg van NPO1

Sesamstraat is vanaf 1 januari niet meer te zien op NPO1. Het kinderprogramma verhuist naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Dat heeft manager kinderprogrammering van de NPO Suzanne Kunzeler bevestigd aan Spreekbuis.nl.

Het kinderuurtje tussen 5 en 6 's middags verdwijnt, 'omdat kinderen steeds meer op een andere manier naar programma's kijken', aldus de NPO. NTR-baas Paul Römer reageert in de Telegraaf: "Het is voor ons geen verrassing. De cijfers van de herhaling lopen al jaren terug en tegelijkertijd komen er steeds meer digitale alternatieven. Het is jammer, want als maker wil je natuurlijk op zo'n mooi tijdstip zitten en er zullen zeker teleurgestelde kijkers zijn. Maar wij begrijpen dit besluit wel."

Sesamstraat, dat sinds 4 januari 1976 op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden, moet plaatsmaken voor Tijd voor Max. Het populaire kinderprogramma is ook te zien via de Zapp-app, die al 700.000 keer is gedownload. Zappelin Xtra zit in het basispakket van alle kabelaanbieders.

Sesamstraat weg van NPO1
Sesamstraat weg van NPO1 (Foto: BuzzE)

EL: FC Groningen uitgeschakeld in Europa

FC Groningen heeft in de Europa League niets meer te zoeken. De noorderlingen gingen donderdagavond tijdens de vierde speelronde in poule F voor de derde keer onderuit. Het duel met Slovan Liberec in de Euroborg eindigde in 0-1. Met slechts één punt kan de ploeg van trainer Erwin van de Looi overwinteren in Europa definitief vergeten.

Voor FC Groningen was het een alles-of-nietswedstrijd. De ploeg van Van de Looi moest winnen om in poule F in de race te blijven. Die even duidelijke als zware opdracht leidde bij de thuisploeg tot een offensieve speelwijze, met Danny Hoesen (hersteld van een dijbeenblessure) en Bryan Linssen (als vervanger van de gepasseerde Jesper Drost) als exponenten.

Met drie aanvallers en Albert Rusnák als schietgrage schaduwspits speelde FC Groningen een hoopgevende eerste helft. Mede dankzij de offensieve impulsen van de vleugelverdedigers Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet doken de noorderlingen veelvuldig gevaarlijk op in het Tsjechische strafschopgebied. Ook de snelle Jarchinio Antonio zorgde voor de nodige aanvoer. Met name Hoesen toonde in de afronding echter te weinig rust en kwaliteit om tot scoren te komen.

Gaten

Door de sterke aanvallende ambities liet FC Groningen achterin soms wat gaten vallen. Ook Slovan Liberec was voor de rust echter niet koelbloedig genoeg om een doelpunt te maken. Na een fout van Kappelhof kreeg Marek Bakos na ruim een half uur de beste kans. In vrijstaande positie knalde hij de bal tegen doelman Sergio Padt aan.

Na de pauze faalden beide ploegen opnieuw in de afwerking. Namens FC Groningen stuitten Linssen en Kasper Larsen op doelman Tomas Koubek. Het gelijkwaardige duel leek in 0-0 te eindigen, ware het niet dat in de slotfase een kopbal van Zdenek Folprecht via de paal en het lichaam van de onfortuinlijke doelman Padt in het Groningse doel belandde: 0-1.

De andere wedstrijd in de poule werd gewonnen Olympique Marseille met 1-0 van Sporting Braga. Braga bleef met negen punten koploper, gevolgd door Slovan Liberec (zeven punten), Marseille (zes) en FC Groningen (één).

FC Groningen uitgeschakeld in Europa
FC Groningen uitgeschakeld in Europa (Foto: ANP)

EL: Ajax stelt ernstig teleur tegen FenerbahÁe

Het heeft er veel van weg dat Ajax zich na de winterstop moet concentreren op wedstrijden in de eredivisie. Het elftal van trainer Frank de Boer speelde donderdag zo matig tegen Fenerbahçe dat het niet meer dan een gelijkspel verdiende (0-0). Daardoor dreigt voor de al in de KNVB-beker uitgeschakelde club ook een afscheid van de Europa League.

Ajax heeft twee duels voor het einde van de groepsfase twee punten minder dan Fenerbahçe, dat ook nog eens beter resultaat aan beide onderlinge duels heeft overgehouden. De verrassende koploper Molde is al zeker van overwintering na een 2-1 overwinning op Celtic. In de poule staat Molde bovenaan met tien punten gevolgd door Fenerbahçe op vijf punten, daarna volgend door Ajax (drie) en Celtic (twee).

Veel ogen in de ArenA waren gericht op Robin van Persie, de topschutter aller tijden van Oranje, die niet wordt opgeroepen voor de komende oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. Met bondscoach Danny Blind in het stadion wilde de spits zich ongetwijfeld graag onderscheiden. Hij werd echter zelden lekker aangespeeld en wist zelf ook niet veel af te dwingen. Trainer Vitor Pereira gunde Van Persie voor de verandering wel eens tachtig minuten.

Slordig balverlies

Ajax merkte weer eens het verschil tussen de Europa League en de Nederlandse eredivisie. De formatie uit de hoofdstad combineerde afgelopen zaterdag Roda JC nog helemaal tureluurs. Fenerbahçe kwam geen enkele keer echt serieus in de problemen. Ajax leed vaak slordig balverlies en worstelde ook nog eens met de gladde grasmat. Anwar El Ghazi zorgde soms nog voor enige dreiging. De grillige rechtsbuiten gleed echter zo ernstig uit dat hij zich geblesseerd moest laten vervangen door Lasse Schöne.

Even na rust moest ook Ajax ook afscheid nemen van de linksbuiten. Viktor Fischer greep naar een bovenbeen en strompelde van het speelveld. Als je de lichaamstaal van Fischer en El Ghazi moet geloven, dan ontbreken ze zondag ook tijdens de beladen uitwedstrijd tegen Feyenoord. Met Amin Younes als invaller veranderde er weinig. Ajax bleef grossieren in foutieve passes en beslissingen. Het publiek moest het doen met twee kleine kansjes van Davy Klaassen.

Zo slaagde Ajax er dit seizoen weer niet in een topwedstrijd te winnen, na eerdere nederlagen tegen PSV, Feyenoord en Fenerbahçe. Van de acht Europese wedstrijden werd alleen de ontmoeting in de ArenA tegen Jablonec in winst omgezet.

Ajax stelt ernstig teleur tegen Fenerbahçe
Ajax stelt ernstig teleur tegen Fenerbahçe (Foto: ANP)

KLM verbiedt koffers in vliegtuig

Reizigers die van plan zijn om van Caïro terug naar Nederland te reizen kunnen hun bikini en slippers maar beter daar laten. KLM treft namelijk een opmerkelijke maatregel, passagiers mogen geen koffers meer meenemen in het vliegtuig als ze van Caïro naar Amsterdam vliegen. Hoe ze hun spullen dan thuis krijgen moeten ze zelf maar uitzoeken.

De luchtvaartmaatschappij meent dat het veiliger is om zonder ruimbagage te vliegen, aangezien de crash van de Russische Airbus afgelopen zaterdag waarschijnlijk is veroorzaakt door een bom aan boord.

"KLM laadt na zorgvuldige overweging en op basis van nationale en internationale informatie op de luchthaven Caïro voorlopig geen ruimbagage", laat de luchtvaartmaatschappij weten.

Ook Belgische en Britse luchtvaartmaatschappijen laten hun passagiers geen koffers meenemen. Hoe de bagage van de reizigers dan thuis komt werd achterwege gelaten.

'Brussel wil meekijken met emissietesten'

Als gevolg van het uitstootschandaal bij Volkswagen, wil de Europese Commissie nog meer inzicht in emissietesten. Het wil per lidstaat over de schouder meekijken bij tests.

Volgens EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) hebben de huidige tests gefaald, zei ze donderdag in de Süddeutsche Zeitung. Ze pleit er onder meer voor dat lidstaten de resultaten van emissietesten met elkaar uitwisselen. Het Europees Parlement stemde onlangs voor meer bevoegdheden voor Brussel bij het toezicht op de automarkt en op nationale instanties die auto's goedkeuren.

De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de emissienorm en het toelaten van auto's. In Nederland moet de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) dat doen. Brussel wil hierin een rol spelen en komt in december met plannen.

'Brussel wil meekijken met emissietesten'
'Brussel wil meekijken met emissietesten' (Foto: ANP)

Idols weer terug op RTL

Goed nieuws! Ieders favoriete talentenjacht Idols komt weer terug op de buis. Dat onthulde RTL Boulevard donderdag. Het programma zal op RTL 5 te zien zijn, de eerste keer was dat op RTL 4.

De show werd tussen 2002 en 2008 uitgezonden en was toen heel populair door de voorrondes waarin mensen soms heel vals zongen. Voor veel mensen was dit dé reden om de tv aan te zetten.

Idols leverde winnaars als Jamai Loman en Boris op. Daarnaast deden onder andere Jim Bakkum, Nick Schilder, Ferry Doedens, Natalie Makoma en Sharon Doorson mee aan de populaire talentenjacht. Destijds zaten onder anderen Henkjan Smits en Eric van Tijn in de jury. Wie in de nieuwe reeks in de jury zit, is nog niet bekend. De show zal vanaf volgend voorjaar te zien zijn.

Mocht je je zangkunsten voor heel Nederland laten zien: vanaf morgen kan je je aanmelden.

Idols weer terug op RTL
Idols weer terug op RTL (Foto: BuzzE)

Josje zenuwachtig voor K3-finale

Josje Huisman noemt het een 'gek gevoel' dat vrijdagavond een nieuw K3-tijdperk begint. "Ik voel wel een soort van zenuwen door mijn lijf", erkent de jongste K3-zangeres.

De 29-jarige blondine weet als geen ander wat de zes finalisten doormaken. K3 zoekt K3 roept herinneringen op aan de talentenjacht die ze zelf in 2009 won. "Het doet me heel veel denken aan die tijd, het hele traject vanaf de auditierondes is een grote flashback voor mij", vertelt Josje tussen de repetities door.

De finalisten vragen K3 het hemd van het lijf. "Ze willen vooral weten hoe ons leven eruitziet. Hun levens veranderen binnenkort in sneltreinvaart. Ze gaan meteen aan het werk en beginnen een heel nieuw leven. Zelf besefte ik die nieuwe realiteit destijds pas na een jaar."

K3-gevoel
De Nederlandse finalisten Jindra, Klaasje en Lisa en de Belgische Hanne, Lauren en Marthe hebben volgens Josje allemaal de kwaliteiten in huis om een nieuwe meidengroep te vormen. "Iedereen doet het goed op zijn eigen manier. Allemaal hebben ze veel geleerd. Ze worden tijdens de shows goed begeleid en hebben ons nauwelijks nodig. Ik voel met ze mee tijdens de finale, elke week vind ik het spannend", vervolgt Josje.

Karen, Kristel en Josje zoeken vrijdag met Gert Verhulst van Studio 100 vooral naar een goede combinatie van drie zangeressen. Josje: "Ze hebben allemaal bewezen dat ze kunnen zingen en dansen, het komt nu aan op het vormen van een goede combinatie." Tijdens de show K3 zoekt K3 vielen afgelopen weken meermalen de woorden K3-meisje en het K3-gevoel. Josje: "Zie het als de X-factor, het plaatje moet kloppen. De meiden groeien uiteindelijk in hun rol, maar het is goed om alvast een K3-meisje te zijn: fris, fruitig, vrolijk, getalenteerd, interessant, speciaal en toch gewoon."

De huidige K3-zangeressen gaan binnenkort op tournee met hun opvolgers. Wat Josje daarna gaat doen? "Het zijn best drukke jaren geweest. Ik kies ervoor om eerst tot rust te komen, misschien op reis te gaan en te genieten van vrije tijd."

Josje zenuwachtig voor K3-finale
Josje zenuwachtig voor K3-finale (Foto: BuzzE)

Vraag naar vliegtickets blijft sterk toenemen

De mondiale vraag naar vliegreizen werd in september niet afgeremd door de onrust die de afkoeling van de belangrijke Chinese economie teweegbracht. Het passagiersvervoer nam met 7,3 procent op jaarbasis toe, sterker dan de 7,1 procent groei die in augustus werd gemeten.

De vraag ontwikkelde zich opnieuw sterker dan het stoelaanbod bij luchtvaartmaatschappijen. Gemiddeld was 80,7 procent van de plekken aan boord bezet, een verbetering van een half procentpunt. Ook voor de rest van het jaar lijken voor de luchtvaart de seinen op groen te staan, zei topman Tony Tyler van de internationale brancheorganisatie IATA donderdag.

Vraag naar vliegtickets blijft sterk toenemen
Vraag naar vliegtickets blijft sterk toenemen (Foto: ANP)

Duitse coalitie voor snelle asielprocedure

De Duitse regeringspartijen hebben donderdag eindelijk overeenstemming bereikt over een versnelde asielprocedure. De christendemocratische leiders, bondskanselier Angela Merkel van de CDU (Christen-Democratische Unie) en de Beierse premier Horst Seehofer van de CSU (Christelijk Sociale Unie) hebben samen met de sociaaldemocratische leider, vicepremier Sigmar Gabriel van de SPD (Sociaaldemocratische Partij van Duitsland) afgesproken dat daarvoor speciale opvangcentra komen.

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsstatus mogen de gemeente waar ze in de opvang zitten niet verlaten. De SPD en de CDU wilden geen opsluiting van asielzoekers, enkel beperking van de bewegingsvrijheid. De eerste twee opvangcentra worden in Beieren opgezet. Ze worden dan bevolkt door mensen die uit landen komen die Duitsland als veilig beschouwt. Naar de Bondsrepubliek zijn bijzonder veel mensen uit de Balkan getrokken. Ook worden er asielprocedures afgehandeld van mensen die eerder al zijn weggestuurd of die geen geldige papieren hebben.

De Grote Coalitie van christen- en sociaaldemocraten heeft wekenlang ruziegemaakt over de vluchtelingencrisis. Daarbij bestreed de CSU ook fel bondskanselier Merkel, die een gastvrij beleid voert. Merkel zei donderdagavond na het overleg met Gabriel en Seehofer dat de regering het nu eens is over een pakket maatregelen.

Berlijn schat dat er eind dit jaar meer dan 800.000 asielzoekers in het land zijn. Tot dusverre zijn er al 758.000 geregistreerd. Sommige schattingen gaan ervan uit dat dit jaar minstens een miljoen asielzoekers naar Duitsland komen. De Bondsrepubliek telt ruim 81 miljoen inwoners.

Duitse coalitie voor snelle asielprocedure
Duitse coalitie voor snelle asielprocedure (Foto: ANP)

Hiddink aan de slag in Noord-Korea

Voormalig bondscoach Guus Hiddink gaat voetbalveldjes voor de jeugd aanleggen in Noord-Korea. Zijn foundation doet dat in samenwerking met de voetbalbond in het geïsoleerde land. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal vertelde dat donderdag aan de NOS.

"In Zuid-Korea hebben we al veel veldjes aangelegd en het verzoek ligt er nu om dat ook in Noord-Korea te doen, te beginnen in de hoofdstad Pyongyang. We gaan aan de slag, al gaat er wel veel papierwerk aan vooraf", aldus Hiddink, die in 2002 als bondscoach van Zuid-Korea furore maakte door op de vierde plaats te eindigen op het WK. Hiddink is sindsdien ereburger.

"Ik kom er nog wel eens en veel Zuid-Koreanen voelen dat Noord bij hun land hoort. Veel Zuid-Koreanen hebben ook familie in het noorden. Ik heb ook geen signalen gekregen dat het niet kan of onverantwoord is. Ze zeiden: meteen doen. Sport is net als muziek en cultuur; het kan veel beter grenzen slechten."

Hiddink aan de slag in Noord-Korea
Hiddink aan de slag in Noord-Korea (Foto: ANP)

Vijf Russische atleten geschorst

Vijf Russische atleten, onder wie marathonloopster Maria Konovalova, zijn geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. Dat heeft persbureau Interfax donderdag bekendgemaakt, zich beroepend op informatie van de nationale atletiekbond.

Konovalova, die in 2010 in Chicago tweede werd en drie jaar later derde, werd voor twee jaar uitgesloten wegens onregelmatigheden in haar biologisch paspoort. Maria Bespalova, tijdens de Olympische Spelen van Londen finaliste bij het kogelslingeren, staat voor vier jaar aan de kant. Zij kreeg deze zware, tegenwoordig gebruikelijk straf omdat bij een dopingtest bewijs is gevonden voor toediening van een spierversterkend middel.

De andere langdurig geschorsten, eveneens voor vier jaar, zijn Vlas Bredichin en Jaroslav Cholopov. Snelwandelaar Jevgeni Noesjtajev is voor zes maanden buitenspel gezet. De nieuwe gevallen zijn de laatste in een hele reeks. Het dopingschandaal in de Russische atletiek dwong dit jaar bondsvoorzitter Valentin Balachnitsjev en hoofdcoach Valentin Maslakov al tot aftreden.

WADA

De onafhankelijke onderzoekscommissie van het international antidopingbureau WADA zal maandag in Genève haar rapport presenteren over deze geruchtmakende affaire. Het team van voorzitter Dick Pound boog zich tegelijkertijd ook over de beschuldigingen aan het adres van de mondiale atletiekfederatie IAAF. Deze zou verdachte bloedwaarden van geteste atleten hebben verdoezeld.

De handel en wandel van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack staat daarbij in de schijnwerper. De 82-jarige Senegalees, in augustus opgestapt, is woensdag in Frankrijk aangeklaagd wegens omkoping en witwassen van geld.

Vijf Russische atleten geschorst
Vijf Russische atleten geschorst (Foto: ANP)

Lichtfestival Glow laat Eindhoven stralen

Eindhoven doet zijn bijnaam van lichtstad vanaf komend weekend weer eer aan. De stad waar Philips eind negentiende eeuw zijn eerste gloeilampen in elkaar draaide, vormt een week lang het decor van lichtkunstfestival Glow. Het evenement wordt voor de tiende keer gehouden.

Tijdens de jubileumeditie laten zo'n 45 kunstenaars uit binnen- en buitenland hun lichtprojecties en -installaties zien in de binnenstad. Het thema is Natuur en Architectuur. Tot nog toe is het bezoekersaantal met elke editie fors toegenomen. Vorig jaar kwamen volgens de organisatie zo'n 650.000 mensen naar Glow.

Op het vroegere fabriekscomplex Strijp S is ruimte voor experimenteel werk en jong talent. Voor dit onderdeel van Glow werkten ontwerpers samen met hightechbedrijven uit de stad. "Deze projecten vinden uiteindelijk hun weg naar het grote podium van Glow en hebben de ambitie om daarna de wereld over te gaan", aldus de organisatie.

Gratis
Het festival is grotendeels gratis, maar heeft ook een aantal speciale onderdelen waarvoor moet worden betaald. Om het jubileum te vieren komt een van de grootste publieksfavorieten van de eerdere edities terug naar Eindhoven: Luminarie de Cagna, een soort kathedraal van licht die de volle breedte van het Stadhuisplein beslaat.

Iedere avond worden bezoekers op het plein in het centrum getrakteerd op een show van licht en muziek. Voor de gelegenheid is een internationale versie gemaakt van het lied 'Brabant' van Guus Meeuwis, met fragmenten in andere talen waaronder Chinees, Russisch en Senegalees. "Want Eindhoven is van Brabant, maar tegelijkertijd van de hele wereld."

Glow wordt zaterdagavond geopend door burgemeester Rob van Gijzel en duurt tot en met 14 november.

Lichtfestival Glow laat Eindhoven stralen
Lichtfestival Glow laat Eindhoven stralen (Foto: ANP)

Willem II voetbalt opnieuw zonder politie

Het spelen van een competitiewedstrijd zonder politie is de gemeente Tilburg en Willem II zo goed bevallen dat ze dat zaterdag nog eens doen. Tegen Excelsior zullen alleen stewards in het stadion van de Brabantse voetbalclub zijn. Dat is de uitkomst van overleg van burgemeester Peter Noordanus met Willem II en supportersgroepen van de club.

De eerste competitiewedstrijd van dit seizoen in augustus was er ook geen politie bij de wedstrijd tussen Willem II en Vitesse. Dat kwam door acties vanwege vastgelopen onderhandelingen over de cao. Na overleg werd besloten de wedstrijd gewoon door te laten gaan, en ongeregeldheden bleven uit.

"Aan het eind van het seizoen ga ik opnieuw in gesprek met alle partijen om te kijken wat de ervaringen zijn", aldus Noordanus.

Willem II voetbalt opnieuw zonder politie
Willem II voetbalt opnieuw zonder politie (Foto: ANP)

Overlevenden bellen vanuit ingestorte fabriek

Overlevenden die onder het puin van een ingestorte fabriek in Pakistan nog wachten op hulp, bellen met hun mobiele telefoons om de reddingswerkers hun kant op te dirigeren.

Het dodental door het instorten van de fabriek in Lahore is donderdag opgelopen tot 21. Tot nu toe zijn 102 mensen uit het puin gered. Geschat wordt dat er 150 mensen in het gebouw waren toen dat instortte. Mogelijk zijn er nog meer doden gevallen.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de instorting woensdag. Aan het gebouw werden bouwwerkzaamheden uitgevoerd. Na de aardbeving in Noord-Pakistaan tien dagen geleden stortte het dak van de fabriek in.

In de fabriek worden boodschappentassen gemaakt. Pakistan staat ook bekend als een land waar de aannemers de bouw- en constructieregels aan hun laars lappen.

Overlevenden bellen vanuit ingestorte fabriek
Overlevenden bellen vanuit ingestorte fabriek (Foto: ANP)

Hollande opent Frans 'Pentagon'

Het Franse ministerie van Defensie heeft sinds donderdag een eigen 'Pentagon''. President François Hollande opende in het zuidwesten van Parijs het nieuwe ministerie, dat 140.000 vierkante meters beslaat. Het wordt overkoepeld door het grootste dak van zonnepanelen van de stad en het complex is bovendien op veel plaatsen beplant.

Het complex bij het Plein Balard is door de media 'Balardgone' gedoopt. Het heeft 4 miljard euro gekost en vervangt een reeks verspreide veelal historische panden die het ministerie eerder gebruikte. Het centrum van het complex is een zeshoek (hexagoon). De glazen buitenkant en de beplanting verhullen dikke muren van gewapend beton die aanvallers buiten houden. Architect Nicolas Michelin zei volgens Le Figaro dat 60 procent van de begane grond is beplant. Het Parijse Pentagon wordt daarom ook 'een ecologisch fort genoemd; .

Er werken 9300 ambtenaren. De minister zelf, Jean-Yves Le Drian, is er nog niet. Mogelijk heeft hij moeite afscheid te nemen van het zeventiende-eeuwse paleisje Hôtel de Brienne. Le Drian heeft daar het kantoor van oorlogspremier Georges Clemenceau (1841-1929) in oude glorie hersteld en werkt daar nog steeds.

Hollande opent Frans 'Pentagon'
Hollande opent Frans 'Pentagon' (Foto: ANP)

'Overwatch komt naar consoles'

De eerste aankondiging van Blizzon dat dit weekend plaatsvindt, lijkt te zijn gelekt. Gamestop is namelijk begonnen met het aannemen van pre-orders van Overwatch voor PlayStation 4 en Xbox One.

Kotaku heeft dit nieuws gecontroleerd bij een Gamestop in New York en die bevestigden dat het niet ging om een foute vermelding. De pre-order is te plaatsen voor zestig dollar. Voor pc is Overwatch free to play, dus ongetwijfeld zou je hier diverse in-game-bonussen voor krijgen. 

We wachten geduldig morgen af voor meer informatie van Blizzard zelf.

Overwatch gameplay

Pinnen wint het van contant betalen

De consument betaalt steeds vaker met de pinpas in plaats van met contant geld. In detailhandel is vorig jaar zelfs voor het eerst meer gepind dan afgerekend met biljetten en munten. Dat blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB).

Over de hele linie daalde het aantal contante betalingen van 3,8 miljard in 2012 en 2013 naar 3,4 miljard in 2014. Ook de waarde van de contante betalingen nam af, van 47 miljard euro naar 42 miljard euro. Het gemiddelde bedrag per contante betaling ligt nog steeds rond de 12 euro.

Het aantal pinbetalingen nam de afgelopen vier jaar met 35 procent toe tot 2,9 miljard. In die periode steeg ook de waarde van de pinbetalingen, van 81 miljard euro naar 89 miljard euro. Consumenten pinnen steeds vaker ook hun kleine aankopen, waardoor het gemiddelde pinbedrag flink daalde van 37,57 naar 30,39 euro.

Pinpas
Consumenten betaalden in supermarkten en andere winkels in de sector detailhandel voor het eerst vaker met de pinpas dan met contant geld (50 procent tegen 49 procent). In andere sectoren zoals de horeca en particuliere dienstverlening is contant afrekenen nog steeds dominant, al is ook hier de pinpas bezig met een opmars.

Gemeten over alle sectoren rekenden consumenten vorig jaar 53 procent van al hun aankopen aan de kassa af met contant geld en 45 procent met de pinpas. Het streven is dat het aandeel pinnen in 2019 op 60 procent ligt.

Pinnen wint het van contant betalen
Pinnen wint het van contant betalen (Foto: ANP)

CAS wijst beroep Rossi af

Valentino Rossi heeft donderdag van het Hof van Arbitrage voor de Sport in Lausanne geen gelijk gekregen in het beroep dat hij had aangetekend naar aanleiding van zijn straf na de GP van Maleisië in de MotoGP. De Italiaanse motorcoureur (Yamaha) werd wegens onsportief gedrag voor de laatste race van het seizoen in Valencia (zondag) naar de achterste startpositie verbannen.

Dat brengt een nieuwe wereldtitel op 36-jarige leeftijd in gevaar. Rossi voert het WK-klassement aan maar de voorsprong op zijn Spaanse rivaal en ploeggenoot Jorge Lorenzo is slechts zeven punten.

Rossi werd bestraft wegens zijn 'aanvaring' met Marc Márquez (Honda) op het circuit van Sepang. De titelverdediger uit Spanje, zelf al uitgeschakeld, klaagde dat hij met opzet door de Italiaan van de weg was gereden. Rossi ontkende ten stelligste en zei dat Márquez al een tijdlang bezig is hem te dwarsbomen ("vieze spelletjes") om zijn landgenoot Lorenzo aan het wereldkampioenschap te helpen.

Spoedbijeenkomst

De gemoederen binnen en buiten de MotoGP raakten dermate verhit, dat de internationale motorsportfederatie FIM donderdag een spoedbijeenkomst belegde voor de coureurs en de teammanagers op het circuit van Valencia. Vanuit de bond en de organisatie van de MotoGP kwam de dringende oproep er een sportieve wedstrijd van de te maken. "Sportiviteit en een eerlijke strijd zijn kernwaarden van onze sport. De slotrace van het jaar wordt live uitgezonden, dus het is een ideale gelegenheid om miljoenen kijkers te laten zien dat wij die waarden uitdragen", luidde een verklaring.

De in Italië mateloos populaire Rossi kreeg bijval van honderdduizenden fans die een petitie ondertekenden om zijn straf ongedaan te krijgen. Zelfs premier Matteo Renzi gaf steun aan de negenvoudig wereldkampioen. Een Italiaanse horlogemaker stopt uit ongenoegen aan het einde van dit seizoen de sponsorovereenkomst met de Spanjaard Lorenzo.

CAS wijst beroep Rossi af
CAS wijst beroep Rossi af (Foto: ANP)

Brits Hogerhuis praat stijfjes over porno

Het Britse Hogerhuis praat donderdag over pornografie, waarbij de veelal oudere Lords en Dames met stijve bovenlip pikante onderwerpen moeten aansnijden. De edelen willen duidelijkheid over wat er moet gebeuren om jongeren geen verkeerde ideeën over seks te laten krijgen, maar de Britse media vermaken zich vooral om de toon van het debat.

Dat wordt geleid door de bisschop van Chester. "Geen enkele beschaving, zelfs niet de Romeinse, heeft zoveel infaamheid en ontaarde naaktheid getoond en lelijke, schunnige, obscene seks", oordeelde de priester.

Hij was niet de enige geestelijke die zich in het gesprek mengde. "Er zijn stellen die claimen, en ik weet niet of ik dit goed begrijp, dat pornografie hun relatie heeft verbeterd", verwonderde de bisschop van Bristol zich.

De Conservatieve Lord Farmer noemde porno een 'heteroseksuele vleesmarkt' en maakt zich zorgen over het geweld dat porno in relaties kan veroorzaken.

Brits Hogerhuis praat stijfjes over porno
Brits Hogerhuis praat stijfjes over porno (Foto: ANP)

'The Girl With The Dragon Tattoo' krijgt opmerkelijk vervolg

Sinds David Fincher’s boekverfilming The Girl with the Dragon Tattoo uit 2011 is het behoorlijk stil geweest rondom de Engelstalige verfilming van de Zweedse Millennium boekenserie. De film werd goed ontvangen met een 8,6 op Rotten Tomatoes en een 7,8 op IMDb, en ontving vijf Oscarnominaties, waarvan die voor beste montage ook gewonnen werd. De film bracht wereldwijd 232,6 miljoen dollar in het laatje tegenover een budget van 90 miljoen dollar, een reden voor Sony Pictures om haar strategie voor de franchise nog eens goed te overwegen. 

De productiestudio lijkt nu een manier te hebben gevonden om haar Millennium-serie voort te zetten, al is de manier waarop misschien een opmerkelijke. The Hollywood Reporter meldt namelijk dat in plaats van de boekenreeks van Stieg Larsson te volgen, Sony kiest om The Girl Who Played With Fire en The Girl Who Kicked The Hornet's Nest voorlopig niet te verfilmen, maar het vierde boek in de serie genaamd The Girl in the Spider’s Web naar het witte doek te vertalen. Dit boek verscheen eind augustus en is geschreven door David Langercrantz, omdat Stieg Larsson in 2004 overleed.

THR weet ook te melden dat behalve regisseur David Fincher, beide hoofdrolspelers Rooney Mara en Daniel Craig ook niet zullen terugkeren voor de film. Volgens TheWrap zou Alicia Vikander, onder andere bekend door haar rol als Ava in Ex Machina, de voornaamste kandidaat zijn om Mara op te volgen als hacker Lisbeth Salander. Scenarist Steve Knight zou in beeld zijn voor het script.

Filmposter The Girl with the Dragon Tattoo
Filmposter The Girl with the Dragon Tattoo

Doelwit schietpartij is bekende politie

De man die donderdagmiddag is beschoten in Diemen is een bekende van de politie, Peter R. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers reageert geschokt. Verder wil hij geen commentaar geven.

R. is naar het ziekenhuis gebracht, maar was aanspreekbaar. De aanslag werd gepleegd op de straat Fregat waar, volgens omstanders, het slachtoffer werd opgewacht. De politie is op jacht naar de gevluchte dader of daders.

Peter R., alias Pjotr, had contacten met de in 2011 in Amsterdam geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Het wordt gezegd dat R. enige tijd zijn bodyguard is geweest.

Stanley Hillis, alias de Ouwe, gold als een zwaargewicht met een fikse criminele staat van dienst. Hillis kende tal van sleutelfiguren in de Amsterdamse onderwereld. Hij zou goed bevriend zijn geweest met Willem Holleeder en Dino Soerel.

Volgens de Amsterdamse televisiezender AT5 werd R. donderdag in zijn auto beschoten met een automatisch wapen. Hij zou zijn achtervolgd en daarna met zijn auto in het water terecht zijn gekomen.

De politie heeft de omgeving afgezet en is bezig met een sporenonderzoek.

Doelwit schietpartij is bekende politie
Doelwit schietpartij is bekende politie (Foto: ANP)

Extra geld voor steun vluchtelingenstudenten

Veertig vluchtelingenstudenten extra kunnen de komende vier jaar begeleiding en steun krijgen bij hun hbo-studie. Onderwijsminister Jet Bussemaker trekt hiervoor 136.000 euro uit, zo maakte ze donderdag bekend op de jubileumbijeenkomst van de Vereniging Hogescholen.

Het geld gaat naar de Stichting UAF, die hoogopgeleide vluchtelingen begeleidt. Die kan daarmee voor meer studenten meebetalen aan taalles, reis- en boekenkosten.

De minister prees de vele initiatieven voor vluchtelingen die al bij hogescholen lopen. Dat is niet alleen goed voor de vluchtelingen zelf maar ook voor de samenleving én de Nederlandse studenten. Die raken zo actief betrokken bij deze mensen en hun omstandigheden, aldus Bussemaker.

"Vluchtelingen zijn voor het onderwijs niet nieuw. Maar de huidige dynamiek, ook in het maatschappelijk debat, is dat wel", zei Bussemaker. Ze riep op om vluchtelingstudenten zo min mogelijk op te vangen in aparte groepen en Nederlandse studenten zoveel mogelijk te betrekken.

Extra geld voor steun vluchtelingenstudenten
Extra geld voor steun vluchtelingenstudenten (Foto: ANP)

KNSB gaat 1,7 miljoen euro bezuinigen

De Nederlandse schaatsbond KNSB moet flink snijden in de kosten. Mede door teruglopende sponsorinkomsten en subsidies gaat de bond 1,7 miljoen euro bezuinigen. Een groot deel van dat bedrag wordt bespaard door de personeelskosten te verlagen. Het bondsbureau gaat met zo'n 30 procent krimpen, meldde de KNSB donderdag. Dat betekent dat er van de 50 fte nog circa 35 overblijven.

"Net als bij veel andere sporten hebben we te maken met teruglopende sponsorgelden en subsidies als Lottogelden", meldde interim-directeur Theo Fledderus van de bond in een persbericht. "De terugloop van het aantal leden heeft een beperkt effect op de teruglopende inkomsten. Het nog uitblijven van structurele nieuwe inkomsten maakt dat we als KNSB genoodzaakt zijn om af te slanken. Prioriteit is nu om een gezonde financiële basis te creëren."

KNSB gaat 1,7 miljoen euro bezuinigen
KNSB gaat 1,7 miljoen euro bezuinigen (Foto: ANP)

Bekijk hier de officiŽle Fallout 4-launchtrailer

Volgende week dinsdag is het eindelijk zover: Fallout 4 komt dan in de schappen te liggen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Er zijn al vele beelden gelekt, maar hieronder nog even de officiële aankondigingstrailer van ontwikkelaar Bethesda zelf.

We zien in de beelden enkele personages, locaties, wapens en vijanden, en daarnaast enkele details over de verhaallijn in de nieuwe Fallout-game. Sinds gister is de companion app, de virtuele Pip-Boy, al te downloaden voor smartphones.

Formeel onderzoek naar Benzema in zaak sekstape Valbuena

Het Frans Openbaar Ministerie is donderdag een formeel onderzoek begonnen naar Karim Benzema. De spits van Real Madrid zou een rol hebben gespeeld bij de afpersing van collega-international Mathieu Valbuena. Die zou 150.000 euro hebben moeten betalen om te voorkomen dat een seksvideo van hem openbaar zou worden gemaakt.

Benzema werd woensdag al gehoord over zijn aandeel in de kwestie. De openbaar aanklager ziet nu voldoende aanleiding een onderzoek naar de topspits in te stellen. Als Benzema schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van vijf jaar krijgen. Zijn advocaat Sylvain Cormier zegt dat de spits onschuldig is en dat hij niets met de afpersing te maken heeft.

Formeel onderzoek naar Benzema
Formeel onderzoek naar Benzema (Foto: ANP)

Attje Kuiken gekozen tot vicevoorzitter PvdA

Attje Kuiken is gekozen tot vicefractievoorzitter van de PvdA. Ze volgt Martijn van Dam op die staatssecretaris van Economische Zaken is geworden.

Zij was de enige kandidaat om de nummer twee van de fractie te worden, na fractievoorzitter Diederik Samsom. Kuiken zit sinds 2006 in de Kamer en was eerder woordvoerster voor onder meer infrastructuur en asielzaken.

Van Dam is in de fractie opgevolgd door Joyce Vermue die sinds september Manon Fokke vervangt die met zwangerschapsverlof is. De Drent Harm Brouwer is donderdag als tijdelijk Kamerlid voor de PvdA beëdigd. Hij blijft tot Fokke terugkeert na het kerstreces.

Attje Kuiken gekozen tot vicevoorzitter PvdA
Attje Kuiken gekozen tot vicevoorzitter PvdA (Foto: ANP)

Alle vrouwen geilen op vrouwen

Ben je getrouwd of heb je een vriendin en heb je altijd al eens gedroomd van een triootje met een tweede vrouw erbij? Grijp dan nu je kans! Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat alle vrouwen een natte doos krijgen van een andere vrouw.

Een opmerkelijk onderzoek van de University of Essex, met een verrassende uitkomst. De Britse wetenschappers hebben hiervoor aan 345 verschillende vrouwen snoeiharde lesbische porno getoond. Ook kregen zij porno met paarsgepunte lansen in de hoofdrol voorgeschoteld.

De onderzoekers hielden hierbij de staat van opgewondenheid van de vrouwen scherp in de gaten. Zo werd gemeten hoe vochtig hun mooie mosseltje was tijdens het kijken van deze natuurfilms.

En wat bleek nu? De dames in kwestie werden echt kletsnat bij het bekijken van deze educatieve films. Ook bij de lesbische scènes hielden ze het niet droog. Zelfs als de dames hadden aangegeven dat zij alleen op mannen vallen.

Andersom werkt het overigens niet. Lesbische vrouwen blijken helemaal niet opgewonden te worden van een kloppende roede. Overigens mogen dames die willen meedoen aan een onderonsje met de schrijver en zijn Vlaamse schone, altijd een PM sturen.

Hieronder een filmpje met lesbische dames. Ter ondersteuning van dit nieuwsbericht:


Jennifer Lopez dankbaar voor vrienden

Jennifer Lopez maakte een lastige tijd door nadat zij en haar ex-man Marc Anthony hadden besloten te gaan scheiden. Gelukkig voor de zangeres en actrice waren haar vriendinnen er om haar op te vangen. "Ik realiseerde me na mijn scheiding dat zij zo ontzettend belangrijk voor mij zijn", vertelt J.Lo aan Marie Claire.

"Ik had zo'n situatie al een paar keer meegemaakt en ze waren er nog steeds voor me. Mannen komen en gaan, maar mijn vriendinnen zijn er altijd."

Jennifer zit momenteel goed in haar vel. Ze vertelt het blad dat ze niet alleen maar werkt, maar zo nu en dan ook de tijd neemt om even te ontspannen. "Ik heb veel geleerd van momenten in mijn leven dat ik te hard werkte en aan mijzelf voorbijging. Ik kan het nu allemaal wat beter aan, want ik kies er nu voor om bijvoorbeeld een dag niet te werken of mijn afspraken anders te plannen", legt Jennifer uit.

Jennifer Lopez dankbaar voor vrienden
Jennifer Lopez dankbaar voor vrienden (Foto: BuzzE)

Vliegtuigcrash Sudan had technische oorzaak

Technische mankementen zijn de oorzaak van het neerstorten van de Antonov woensdag in de Zuid-Sudanese hoofdstad Djuba. Dat hebben de autoriteiten donderdag meegedeeld. Bij het ongeval met het vrachtvliegtuig kwamen zeker 36 mensen om het leven.

"De regering sluit terroristische acties geheel uit", zei een woordvoerder van de regering. Het toestel van Allied Service stortte vrijwel direct na het opstijgen pal naast de rivier de Nijl neer. De meeste slachtoffers waren vissers die daar aan het werk waren.

Onderzoekers van het ministerie van Transport en leden van de VN-missie Unmiss in Zuid-Sudan onderzoeken het wrak. De zwarte dozen zijn nog niet gevonden.

Vliegtuigcrash Sudan had technische oorzaak
Vliegtuigcrash Sudan had technische oorzaak (Foto: ANP)

Extra maatregelen rond duel FenerbahÁe

De gemeente Amsterdam heeft extra maatregelen genomen rond de wedstrijd tussen Ajax en Fenerbahçe donderdagavond in de ArenA. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een aantal straten rond het stadion aangewezen als 'veiligheidsrisicogebied', waarin de politie mensen preventief kan fouilleren.

Rondom de wedstrijd bestaat een verhoogde kans op confrontaties tussen supportersgroepen die mogelijk in het bezit zijn van wapens, verklaart de gemeente op haar website. "Er wordt gevreesd voor ernstige verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens."

Op Facebook zijn volgens de gemeente "opruiende en uitdagende berichten" geplaatst die het gebruik van wapens zouden kunnen aanmoedigen. Het is niet uit te sluiten dat de harde kern van de supporters van Ajax de confrontatie opzoekt, stelt de gemeente. De verwachting is dat veel Amsterdamse Turken naar het duel in de ArenA komen, die aanhangers zijn van Fenerbahçe.

Beledigende teksten
Een clubhuis van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe in Amsterdam Nieuw-West is besmeurd met beledigende teksten, meldt de Amsterdamse zender AT5. Op het raam van het huisje is onder meer de tekst 'Ajax Joden Fener doden' geschreven. Een muur is beklad met 'Vak 410'. De politie is een onderzoek begonnen naar de bekladding van het clubhuis aan de Doctor H. Colijnstraat.

De wedstrijd tussen Ajax en Fenerbahçe in de ArenA begint om 19.00 uur. In de nabijgelegen Ziggo Dome en Heineken Music Hall vinden ook nog concerten plaats, waardoor er extra verkeersdrukte wordt verwacht.

Bekijk hier een video hoe nep-suporters alles op de Dam kort en klein slaan.

Extra maatregelen rond duel Fenerbahçe
Extra maatregelen rond duel Fenerbahçe (Foto: ANP)

Kudde van 65 schapen gestolen in Groningen

In Meedhuizen (gemeente Delfzijl) is een kudde van 65 schapen gestolen uit een weiland. Dit heeft de Groningse politie bevestigd na berichtgeving van RTV Noord donderdag. Volgens de zegsman komt het niet zo vaak voor dat een hele kudde wordt ontvreemd. Hij weet zich een geval vorig jaar te herinneren. Toen ging het om zo'n vijftig dieren.

Schapenhandelaar Jan Westerhof ontdekte de diefstal donderdag toen hij terugkwam van een crematie, zo vertelde hij tegen RTV Noord. Hij weet niet precies wanneer de lammetjes zijn gestolen: "Ik ga regelmatig bij mijn dieren langs, maar je kunt ze niet de hele tijd in de gaten houden. Zeker niet met die dichte mist van de afgelopen tijd."

Volgens de politiewoordvoerder heeft de eigenaar aangegeven dat de kudde is gestolen in de periode van 28 oktober tot en met 3 november.

Kudde van 65 schapen gestolen in Groningen
Kudde van 65 schapen gestolen in Groningen (Foto: ANP)

Kritiek VVD op Dijsselbloem

Regeringspartij VVD is behoorlijk kritisch over PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en over standpunten die hij de afgelopen tijd innam als eurogroepvoorzitter.

Dijsselbloem ging woensdag tijdens een bijeenkomst in Bratislava in Slowakije uitgebreid in op ontwikkelingen in de eurozone. Hij verkondigde daar opvattingen die hij eerder nog niet aan de Tweede Kamer had laten weten, zei VVD-Kamerlid Mark Harbers. Hij uitte ook kritiek op voorstellen die mede door Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter zijn gedaan. Een onderdeel daarvan is goed, de "rest is een beetje onzin", zei Harbers.

Zo is hij erop tegen dat de eurozone één vertegenwoordiger zou krijgen in het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Nederland en andere eurolanden zouden daardoor juist aan invloed verliezen binnen het IMF.

Begrotingsraad

De VVD is ook huiverig voor een nieuwe door Dijsselbloem bepleitte onafhankelijke begrotingsraad die zou moeten gaan adviseren over begrotingen van eurolanden. Harbers vreest dat die raad juist zal gaan zoeken naar manieren om de Europese begrotingsregels verder flexibel te benutten, in plaats van ze strict op te volgen. De VVD wil eerst werken aan begrotingsregels die niet meer voor meerderlei uitleg vatbaar zijn.

Harbers riep Dijsselbloem op streng te zijn als later deze maand de begrotingen van Frankrijk en Italië tegen het licht worden gehouden. Er moet maximale druk komen op die landen om ze niet te laten wegkomen met hun te hoge begrotingstekort, het gebrek aan bezuinigingen en het teveel aan "wensdenken", aldus Harbers.

Kritiek VVD op Dijsselbloem
Kritiek VVD op Dijsselbloem (Foto: ANP)

Nickelodeon: multiculturele Pieten, geen schmink

Opnieuw wordt er een nagel aan de doodskist van Zwarte Piet geslagen. Kinderzender Nickelodeon kiest voor ongeschminkte pieten, schrijft het AD. Sinterklaas wordt vergezeld door een multicultureel team. Schmink komt er niet aan te pas.

Nickelodeon is de zoveelste die zwicht voor de druk van een kleine groep mensen die klaagt over Zwarte Piet. Dat de zender overstag gaat, komt niet als een verrassing. Nickelodeon kondigde al eerder aan dat ze een andere insteek zouden kiezen voor het Sinterklaasfeest. Het resultaat is vanaf maandag te bewonderen in Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!, een serie die de kinderzender uitzendt.

Vorig jaar reageerde Nickelodeon ook al op de controverse rondom Zwarte Piet. Geplande uitzendingen met een traditionele Zwarte Piet werden van de buis gehaald en vervangen door een serie met alleen een Sinterklaas. Het bekende Sinterklaasjournaal van de NTR ging ook overstag. Halverwege de serie huppelden er ineens blanke Pieten door het beeld.

Volgens deskundigen maakt het kinderen niet uit welke kleur Zwarte Piet heeft, zolang ze maar cadeautjes krijgen. Het grootste deel van de Nederlandse gemeenten kiest bij de plaatselijke intocht voor traditionele Zwarte Pieten. Experts denken dat Zwarte Piet uiteindelijk overal op de schop gaat.

Ongeschminkte Pieten bij Nickelodeon
Geen schmink meer te bekennen bij het multiculturele Pietenteam van Nickelodeon. Foto: Nickelodeon

Zicht op 100 miljoen voor justitiebegroting

Er is zicht op een bedrag van 100 miljoen euro om een aantal gaten te dichten in de justitiebegroting voor 2016. Dat zeggen bronnen in Den Haag na een bericht van De Telegraaf hierover. Er moet eigenlijk 150 miljoen worden gevonden om de nood te lenigen. Aan die 50 miljoen meer wordt nog gewerkt.

Justitieminister Ard van der Steur overlegt ook met partijen in de Tweede Kamer over de kwestie. Het ministerie van Financiën zelf kon donderdag alleen bevestigen dat er overleg is tussen dit departement en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Direct na Prinsjesdag kraakte de oppositie de justitiebegroting helemaal af. De Tweede Kamer behandelt de begroting de laatste week van november en die moet dan dit jaar nog door de Senaat. Maar als de oppositie zo ontevreden blijft, kan de begroting daar sneuvelen.

Zicht op 100 miljoen voor justitiebegroting
Zicht op 100 miljoen voor justitiebegroting (Foto: ANP)

PKK zegt staakt-het-vuren op

De Koerdische PKK heeft donderdag het eenzijdig afgekondigde staakt-het-vuren opgezegd. De militante Koerden stelden de vuurpauze in op 10 oktober, na de bloedige aanslag bij het belangrijkste treinstation in de hoofdstad Ankara.

Meer dan honderd mensen vonden de dood bij die aanslag doordat twee terroristen zichzelf opbliezen. De slachtoffers stonden op het punt deel te nemen aan een demonstratie tegen de bloedige strijd van de Koerden en het Turkse leger in het zuidoosten van het land.

Het besluit wordt volgens de PKK ingegeven door de niet-aflatende oorlogspolitiek van de regerende partij van president Erdogan, de AKP, en de aanvallen die het leger onverminderd op Koerdische doelen uitvoert.

PKK zegt staakt-het-vuren op
PKK zegt staakt-het-vuren op (Foto: ANP)

Bijna 11.000 krabbels tegen weg A13-A16

In totaal bijna elfduizend mensen hebben een petitie getekend tegen de komst van de verbindingsweg tussen de A13 en de A16 bij Rotterdam, die minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil aanleggen. Dat heeft de initiatiefnemer, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte donderdag gezegd.

De petitie A13A16NoWay ging eind september van start en eindigde donderdag. "We willen de handtekeningen zo snel mogelijk aanbieden aan de minister", zegt Bonte. Het aantal handtekeningen laat volgens hem zien dat het verzet tegen de aanleg van de weg heel groot is.

Het besluit over de aanleg van de A13-A16 is al genomen. Ondanks dat leven er veel bezwaren, onder meer in de Rotterdamse gemeenteraad en onder omwonenden. Vervoerderskoepels TLN en EVO dringen juist aan op snelle aanleg van de verbindingsweg, omdat die de fileknelpunten op de A13 bij Overschie en de A20 tussen Kleinpolderplein en Terbregseplein zou ontlasten.

Bijna 11.000 krabbels tegen weg A13-A16
Bijna 11.000 krabbels tegen weg A13-A16 (Foto: ANP)

VN schatten 5000 migranten op elke winterdag

De Verenigde Naties schatten dat komende winter dagelijks 5000 vluchtelingen en migranten vanuit Turkije Europa zullen binnenkomen. De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN vermoedt dat de verslechterende weersomstandigheden de mensen niet van hun trektocht zullen afhouden.

Wel zal het koude en natte weer de omstandigheden waaronder de vluchtelingen zullen reizen en in kampen verblijven aanzienlijk bemoeilijken, met name in Griekenland en op de Balkan. De UNHCR wil om de ergste nood te lenigen omgerekend bijna 90 miljoen euro doneren aan Kroatië, Griekenland, Slovenië, Servië en Macedonië.

VN schatten 5000 migranten op elke winterdag
VN schatten 5000 migranten op elke winterdag (Foto: ANP)

Paus Franciscus brengt hippe cd uit

Wake up! heet de cd van paus Franciscus die donderdag in het Vaticaan werd gepresenteerd. Wie zin heeft in het beluisteren van toespraken en preken van de katholieke voorganger kan vanaf eind november een greep doen in de rekken van de muziekwinkels.

Om het luistergenot niet helemaal alleen in woorden te laten verzanden, heeft het platenlabel Multimedia San Paolo de teksten afgewisseld met muziek, en zeker niet alleen kerkmuziek. Rock, pop, elektronische muziek en gregoriaanse gezangen behoren tot het aangeboden oeuvre. De sacrale teksten zijn van eigentijds gearrangeerde muziek voorzien.

De preken en toespraken zijn met name in het Italiaans en Spaans te horen. Er zit een boekje met vertalingen in het Engels bij, zodat geen stichtelijk woord verloren gaat.

Paus Franciscus: Wake up!
Paus Franciscus: Wake up! (Foto: ANP)

Zweden wil noodsteun van EU om vluchtelingen

Zweden wil noodsteun aanvragen van de Europese Unie om te helpen bij de grote instroom van asielzoekers in het land. Dat heeft de regering donderdag gemeld.

"De situatie is uiterst gespannen", zei de minister van Werkgelegenheid, Ylva Johansson. "We hebben besloten dat het Zweedse migratie-agentschap EU-fondsen en noodhulp aanvraagt van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds."

Het agentschap voorspelt dat dit jaar 190.000 asielzoekers naar Zweden komen, een verdubbeling van het record uit het begin van de jaren negentig.

Zweden heeft de EU gevraagd om een deel van de vluchtelingen naar andere lidstaten te verplaatsen.

Zweden wil noodsteun van EU om vluchtelingen
Zweden wil noodsteun van EU om vluchtelingen (Foto: ANP)

Hiddink had vertrouwen in plaatsing Oranje

Guus Hiddink had er na zijn vertrek als bondscoach van het Nederlands elftal nog vertrouwen in dat Oranje zich voor het EK zou plaatsen. "Ik had het nog wel verwacht", zei de coach donderdag tegen de NOS. "We zaten er nog dichtbij na een heel moeilijke fase in het begin."

Hiddink en de KNVB gingen op 1 juli vanwege de slechte resultaten in de EK-kwalificatiereeks uit elkaar. Onder zijn opvolger Danny Blind ging het met Oranje echter niet veel beter. Drie van de vier kwalificatieduels werden verloren, waardoor het Nederlands elftal komende zomer in Frankrijk ontbreekt.

Hiddink heeft naar eigen een "moeilijke zomer" gehad na zijn vertrek. "Ik vond het een moeilijke periode, moet ik eerlijk zeggen." Toch wil hij door als trainer. "Ik vind het voetbal nog heel leuk en aantrekkelijk. Zolang je de frisheid hebt, moet je niet definitief nee zeggen."

Hiddink had vertrouwen in plaatsing Oranje
Hiddink had vertrouwen in plaatsing Oranje (Foto: ANP)

Jol in rvc ADO Den Haag

Martin Jol is officieel in dienst getreden van de raad van commissarissen van ADO Den Haag. De oud-trainer van onder meer Ajax, Roda JC en Tottenham Hotspur heeft met ingang van afgelopen dinsdag de zetel van Jan Willem Wigt overgenomen. Die is inmiddels algemeen directeur van de eredivisionist.

De voordracht van de 59-jarige Jol werd eind augustus al goedgekeurd door de ledenraad. Ook de aandeelhouders hebben inmiddels ingestemd met de komst van de geboren Hagenaar.

Jol in rvc ADO Den Haag
Jol in rvc ADO Den Haag (Foto: ANP)

Haas dacht ook aan Magnussen

Als het nieuwe Amerikaanse Formule 1-team Haas er niet in was geslaagd om Romain Grosjean binnen te halen, had Kevin Magnussen waarschijnlijk volgend jaar in de auto gezeten. De Deen, die vorige maand door McLaren werd bedankt als reservecoureur, voerde enkele gesprekken met de nieuwe equipe.

"Hij was een hele goede kandidaat", zei teambaas Gene Haas op de website van de Formule 1. "Als Romain niet had toegehapt, waren we zeker voor Kevin gegaan." Voor het tweede stoeltje bij Haas kwam Magnussen niet in aanmerking, omdat Haas vanwege de motordeal met Ferrari zeker één coureur uit de stal van de Italiaanse equipe inzet. Dat is de Mexicaan Esteban Gutiérrez.

De kans dat Magnussen komend jaar in de Formule 1 uitkomt, lijkt klein. Alleen achterhoedeteam Manor Marussia moet het rijdersduo nog bekendmaken.

Tennisster Petkovic twijfelt over loopbaan

De Duitse tennisster Andrea Petkovic twijfelt serieus of ze wel door wil met haar loopbaan. De 28-jarige werd woensdag bij een toernooi in Zhuhai van de baan geslagen door de Spaanse Carla Suarez Navarro (6-0 en 6-0) en barstte na afloop in tranen uit. "Ik moet maar uitvinden of ik nog wel verder wil spelen", zei de Duitse op de website van de WTA.

Petkovic heeft naar eigen zeggen enkele zware maanden achter de rug omdat haar moeder ziek is. "De afgelopen twee tot drie maanden heb ik op één of andere manier de passie voor het spel verloren. Ik wilde naar huis, daar was ik gelukkig. Als ik op reis was voor toernooien, voelde ik me depressief. Het voelde soms als een marteling."

Petkovic neemt de komende weken de tijd om te beslissen wat ze gaat toen. Ze haalde vorig jaar nog de halve finales op Roland Garros en stond ooit negende op de wereldranglijst.

Tennisster Petkovic twijfelt over loopbaan
Tennisster Petkovic twijfelt over loopbaan (Foto: ANP)

James leidt Cavaliers langs Knicks

Drie kwarten lang worstelde LeBron James met zichzelf en zijn tenue, maar in het vierde kwart van de partij tegen New York Knicks stond de sterspeler van Cleveland Cavaliers eindelijk op. Mede dankzij zijn elf punten in het laatste kwart wonnen de Cavaliers het thuisduel in de NBA met 96-86.

Gefrustreerd door zijn matige optreden scheurde James halverwege de partij de mouwen van zijn tenue. "Ik miste het juiste ritme. Alleen bij mijn shirt kon ik de frustraties kwijt", legde hij uit. Dat leidde in het derde kwart niet direct tot betere prestaties, maar daarna was James ouderwets op dreef. De topbasketballer maakte zes punten op rij, onder meer dankzij een driepunter en leidde zijn ploeg zo naar de thuiszege.

James leidt Cavaliers langs Knicks
James leidt Cavaliers langs Knicks (Foto: ANP)

Vitesse wil letters JHK nooit meer zien

Voetbalclub Vitesse uit Arnhem wil de letters JHK nooit meer in, bij of rond stadion Gelredome zien. Supporters die een spandoek meebrengen met die afkorting worden direct aangepakt, want Vitesse wil er niet meer mee geassocieerd worden, liet de club donderdag weten.

JHK is in voetbalkringen bekend als een afkorting voor Joden Hebben Kanker. Tijdens een wedstrijd tegen Ajax op 25 oktober was een spandoek met die letters te zien, pal naast een spandoek voor de zieke Johan Cruijff. Vitesse was geschokt en stelde een onderzoek in.

Volgens de club hebben de makers zich deze week zelf gemeld en berouw getoond. De afkorting betekende volgens hen Jongeren Harde Kern. Vitesse betwijfelt dat, maar kan verder geen maatregelen tegen het tweetal nemen. Om verdere discussie te voorkomen is nu de lettercombinatie verboden.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB startte een vooronderzoek naar het spandoek en kwetsende spreekkoren. Vitesse overlegt nog met de aanklager, aldus de club.

Vitesse wil letters JHK nooit meer zien
Vitesse wil letters JHK nooit meer zien (Foto: ANP)

Slalom in Levi gaat niet door

De eerste slalom van het nog prille skiseizoen om de wereldbeker gaat niet door. Daartoe heeft de internationale federatie (FIS) donderdag besloten. Er ligt in de Finse wintersportplaats Levi amper sneeuw en de weersvoorspellingen zijn ongunstig. Ook in Scandinavië is het warm voor de tijd van het jaar.

De wedstrijden stonden voor 14 en 15 november op het programma. De FIS gaat nog op zoek naar een mogelijk alternatief. Bij de mannen is de Marcel Hirscher, de Oostenrijker met een Nederlandse moeder, opnieuw de grote favoriet in deze technische discipline.

Slalom in Levi gaat niet door
Slalom in Levi gaat niet door (Foto: ANP)

Oranje zakt verder weg op ranglijst

Het Nederlands elftal is weer twee plaatsen gezakt op de wereldranglijst van de FIFA. Vooral door de slechte resultaten in de EK-kwalificatiecyclus staat Oranje nu op de zestiende positie, vlak onder landen als Roemenië en Wales en net boven Tsjechië en Turkije. Die twee laatste landen troefden Oranje af in de strijd om een ticket voor het EK. IJsland, het derde land dat boven Nederland eindigde in de groep, staat 31e.

België staat op de vrijdag gepubliceerde ranglijst voor het eerst bovenaan. Het lost Argentinië af, dat naar de derde plek zakte. Duitsland behield de tweede plaats. Chili en Uruguay stegen flink. Chili ging omhoog van negen naar vijf, Uruguay is twaalfde, nadat het land vorige maand nog twintigste stond.

Oranje zakt verder weg op ranglijst
Oranje zakt verder weg op ranglijst (Foto: ANP)

Murray gauw klaar met Goffin

Andy Murray heeft als eerste de kwartfinales bereikt van het tennistoernooi van Parijs. De als tweede geplaatste Schot was donderdag gauw klaar met David Goffin. Hij gunde de Belg slechts één game: 6-1 en 6-0. De partij duurde amper 53 minuten.

Murray krijgt vrijdag in de kwartfinale te maken met de Fransman Richard Gasquet of de Japanner Kei Nishikori.

Murray gauw klaar met Goffin
Murray gauw klaar met Goffin (Foto: ANP)

Golfer Grace leidt na ronde van 63

Branden Grace staat na de eerste ronde van het HSBC Champions in Shanghai trots bovenaan. De Zuid-Afrikaanse golfer had donderdag voor de eerste achttien holes 63 slagen nodig, negen onder het baangemiddelde van de Sheshan International. Hij sloeg geen enkele bogey. Grace heeft één slag voorsprong op een drietal concurrenten, onder wie de Deen Thorbjörn Olesen.

Joost Luiten was op grond van zijn ranking niet welkom bij dit toernooi van de Final Series. Volgende week mag hij wel met de elite meedoen aan de BMW Masters, eveneens in Shanghai.

Bijzonder was ook de verrichting van Dustin Johnson. De Amerikaan bezet met 65 de gedeelde vijfde plaats maar staat met zijn vorige resultaten op Sheshan meegenomen op 31 onder par over vijf ronden. Dat is een gemiddelde score van 65,8. Johnson won het evenement in 2013, maar verdedigde zijn titel vorig jaar niet.

Grace leidt na ronde van 63
Grace leidt na ronde van 63 (Foto: ANP)

Mourinho geroerd door staande ovatie

José Mourinho genoot woensdag van de staande ovatie die hij van de fans van Chelsea kreeg. De toeschouwers klapten in de slotminuut van het duel in de Champions League met Dinamo Kiev (2-1) massaal voor de Portugese coach, die vanwege slechte resultaten onder vuur ligt.

Mourinho zei geroerd te zijn door de geste. "Het komt op een moment dat de resultaten slecht zijn, op een moment dat jullie om mijn ontslag schreeuwen", zei The Special One tegen de aanwezige pers. "Het is ongelooflijk wat ze hiermee proberen te zeggen. Waarschijnlijk willen ze zeggen: laat hem zijn werk doen. Het is een fantastisch gevoel."

Hoewel Mourinho op de steun van clubeigenaar Roman Abramovich kan rekenen, kon de Portugees een zege broodnodig gebruiken. Een rake vrije trap van Willian leverde Chelsea pas de eerste zege in vijf duels op.

Mourinho geroerd door staande ovatie
Mourinho geroerd door staande ovatie (Foto: ANP)

Street Fighter V krijgt verhaalgedreven tutorials

Er zijn beelden verschenen van een tutorial in Street Fighter V, waarin een gelaagde verhaallijn verwerkt is. In onderstaande video zien we Ryu die terugdenkt aan zijn training met Gouken.

De beelden, afkomstig uit de bèta die recentelijk een update kreeg, verklappen wellicht wat verhaaltechnische dingen voor mensen die er blind in willen stappen. Bij dezen dus een spoilerwaarschuwing. Als alleen de gameplay je interesseert, skip dan door naar 1:28, om een klassieke 'ponytail Ken' en een 'floppy hair Ryu' te aanschouwen.

Street Fighter V komt 16 februari uit voor PlayStation 4 en pc. Het laatste aangekondigde personage was Dhalsim. Daarnaast maakte eindverantwoordelijke Yoshinori Ono tijdens de Paris Games Week bekend dat er nog zes aanvullende DLC-personages komen. Deze personages kun je als luie donder gewoon kopen, maar je kunt ze ook gratis unlocken via reguliere gameplay, als je tijd genoeg hebt.

'Voor 2 euro een gezonde maaltijd'

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. "Voor ongeveer 2 euro per dag zet je een gezonde warme maaltijd op tafel", zeggen het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en het Voedingscentrum.

De Gezondheidsraad kwam woensdag met de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding. Daarin staat dat mensen meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis zouden moeten eten. En juist minder vlees. Frisdrank kan beter worden vervangen door water, thee of gefilterde koffie.

Het Nibud kan nog niet zeggen wat het advies precies zal betekenen voor het gemiddelde huishouden, waar mensen kunnen besparen en waar ze misschien meer geld aan kwijt zouden zijn.

Het Nibud en het Voedingscentrum hebben vorig jaar samen een boek geschreven, Lekker voor weinig. Daarin staan allemaal gezonde recepten die ongeveer 2 euro per persoon kosten. Bonensoep met koriander, bijvoorbeeld. "Duurt ongeveer een half uurtje om te maken. Het kost 1,10 per persoon. Veel minder dan een Big Mac, maar veel voedzamer en je wordt er veel voller van", aldus het Voedingscentrum. "Of een makreelburger van 2,70 euro, inclusief wortelsalade en geroosterd volkorenbrood, duurt ook een half uur. Je zou een keer in de week vis moeten eten."

'Voor 2 euro een gezonde maaltijd'
'Voor 2 euro een gezonde maaltijd' (Foto: ANP)

Drie games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand bekijken we iets minder games dan gebruikelijk, maar dat heeft een goede reden: deze games zijn zeer verslavend. Door het spelen van deze games wilde ik niets anders meer spelen. Download je deze games, ben je dus verzekerd van een lange speeltijd. Het gaat om Quizup, Guitar Hero Live en Air Supremacy

Vrijgezel is vaker dikzak

In het kader van 'open deur is open' heeft de Queensland University of Technology onderzoek gedaan naar de relatie tussen vrijgezellen en hun lichaamsgewicht. En wat blijkt nu? Mensen die iedere dag in hun eentje op de bank zitten, zijn vaker te dik dan mensen met een relatie.

De onderzoekers zijn er ook achter wat die vadsigheid nu veroorzaakt. Maaltijden voor in je eentje zijn namelijk duurder dan meerpersoonsmaaltijden. En om geld te besparen, proppen ze zich vol met goedkope en ongezonde dingen.

"Uit ons onderzoek is gebleken dat singles minder gevarieerd eten", verklaart dokter Katherine Hanna. "Ook eten zij minder fruit, groente en vis."

Verder stelt zij dat vrijgezellen minder gemotiveerd zijn om gezond te eten. Uit hetzelfde onderzoek is tevens gebleken dat mensen na een scheiding ook flink aankomen. Ook als zij door overlijden alleen komen te staan, vliegen de kilo's eraan.

Een vrijgezel gaat pas slapen na het leegeten van de koelkast

Nederlanders gebruiken minder antibiotica

Nederlanders gebruiken steeds minder antibiotica. Vorig jaar kregen 4 miljoen mensen zo'n kuur. Dat is ruim 8 procent minder dan in 2011. In totaal werden 6,8 miljoen doses verstrekt, ruim 5 procent minder dan in 2011.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen, die alle gegevens over medicijnen bijhoudt, heeft de cijfers donderdag naar buiten gebracht. Volgens de stichting is het goed dat we terughoudend zijn met antibiotica. "Het gevaar bestaat dat ziekmakers resistent worden. Dan werkt de kuur de volgende keer misschien minder. Als je nu terughoudend bent, heb je meer kans dat de kuur aanslaat als je later bijvoorbeeld een zware longontsteking hebt en ernstig gevaar loopt", legt een woordvoerder uit.

Nederlanders gebruiken, samen met Zweden, de minste antibiotica van heel Europa. Per duizend inwoners ligt het gebruik in landen als België en Frankrijk twee keer zo hoog.

Nederlanders gebruiken minder antibiotica
Nederlanders gebruiken minder antibiotica (Foto: ANP)

Zoon belast vader in Tjeukemeermoordzaak

De negentienjarige Semih K., die volgens justitie betrokken is bij de Tjeukemeermoord, heeft in een verklaring zijn vader en een 28-jarige man uit Roemenië als daders aangewezen. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van de zaak tegen de Roemeense verdachte bij de rechtbank in Leeuwarden.

K. legde deze verklaring in juni van dit jaar af bij de rechtbank. De onthulling was reden voor het Openbaar Ministerie om de strafzaak uit te stellen. Semih K. werd vorige week beschoten in Amsterdam. Het OM eiste woensdag een gevangenisstraf van 8 jaar tegen K.

De zaak draait om de 35-jarige Omar Kourrich, wiens verbrande lichaam werd gevonden bij het Friese Tjeukemeer op 20 juni 2013. Hij werd naar alle waarschijnlijkheid vermoord in een winkel in Amsterdam, mogelijk naar aanleiding van een conflict over drugs.

Zoon belast vader in Tjeukemeermoordzaak
Zoon belast vader in Tjeukemeermoordzaak (Foto: ANP)

Groei Nederlandse economie versnelt

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2 procent. Dat stelt de Europese Commissie donderdag in de zogenoemde herfstprognose. In mei ging Brussel nog uit van 1,6 procent.

De sterkere groei is te danken aan een toename van de investeringen in het eerste halfjaar, vooral in de bouwsector en door gestegen binnenlandse bestedingen. Ook de verwachting voor de komende jaren is naar boven bijgesteld. De voorspelling is dat de economie volgend jaar met 2,1 procent groeit en in 2017 met 2,3 procent.

Het begrotingstekort daalt van 2,1 procent van het bruto binnenlands product dit jaar naar 1,5 procent volgend jaar, verwacht Brussel. In mei stelde de commissie nog dat het tekort dit jaar op 1,7 procent zou uitkomen en volgend jaar op 1,2 procent. Dat laatste percentage wordt pas in 2017 gehaald, aldus de rekenmeesters.

Groei Nederlandse economie versnelt
Groei Nederlandse economie versnelt (Foto: ANP)

Mr. Polska wil steeds iets anders laten horen

Mr. Polska brengt vrijdag zijn nieuwe nummer Bazooka en de daarbijbehorende videoclip uit. Aan BuzzE vertelt de rapper dat hij met dit nummer 'heel graag iets anders' wilde laten horen.

"Ik wilde iets tofs maken zonder 'boundaries'. Dus zonder te bedenken of dit nummer het goed zou gaan doen in clubs of juist op de radio", legt Mr. Polska uit. "Het is heel anders dan Niemand, mijn laatste hit met Ronnie Flex. Ik wilde mezelf graag op een andere manier creatief uiten."

Polska heeft het nummer niet alleen gemaakt, hij heeft de clip ook medegeregisseerd. "Atlynn Vrolijk had een opzet van een concept gemaakt, dat heb ik daarna creatief uitgewerkt", legt Polska uit. "Ik vond het echt heel leuk om te doen. Ook dit voelde als een nieuwe manier om mijzelf te uiten. Ik wil de dingen graag altijd perfect doen. En als iets dan toch moet gebeuren dan doe ik het liever zelf, ik word namelijk nog wel eens zenuwachtig als iemand anders het doet", zegt hij lachend.

Engels

De laatste plaat die Polska uitbracht, samen met Ronnie Flex, was nog in het Nederlands, maar met Bazooka switcht de artiest weer eens naar het Engels. "Het is de derde of vierde Engelstalige plaat die ik uitbreng en dat bevalt me best goed", verklaart Polska. "Mijn Engels klinkt niet perfect ofzo, maar op die manier probeer ik juist op te vallen. Door er mijn eigen draai aan te geven."

Op de eerder uitgebrachte Engelse tracks kreeg Dominik Wlodzimierz Groot, zoals de artiest eigenlijk heet, goede reacties. "Mijn muziek werd toen ineens overal over de wereld afgespeeld. Dus ik wilde graag kijken of dat nog een keer kan." Op de vraag of Polska een internationale carrière ambieert, antwoordt hij bescheiden. "Ik zal dat niet van de daken schreeuwen en ik zal ook niet over mijzelf zeggen dat ik de beste ben, maar ja: het lijkt mij natuurlijk wel leuk."

"Ik heb intussen in Nederland ook al wel best veel gedaan en ik merk dat ik hier af en toe tegen een plafond aanloop", zegt Polska. Of Bazooka zijn internationale doorbraak kan betekenen? "Het zou zomaar groot kunnen worden, ik weet het niet. Maar wat ik wel zie is dat mensen over de hele wereld op zoek zijn naar nieuwe dingen, dus wie weet. Ik denk vooral dat het nummer en de clip het viral goed gaan doen", zegt de rapper.

Mr. Polska wil steeds iets anders laten horen
Mr. Polska wil steeds iets anders laten horen (Foto: BuzzE)

'Aanzienlijke kans betrokkenheid IS'

Er is een "aanzienlijke kans" dat militanten van Islamitische Staat (IS) achter het neerstorten zitten van het toestel van de Russische maatschappij Metrojet in de Sinaï. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond donderdag verklaard.

Hij antwoordde volgens Britse media op de vraag of de militanten van IS iets met het neerstorten te maken hebben. "IS-Sinaï heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van het toestel en dat deed ze meteen. Wij hebben naar het hele informatieplaatje gekeken, ook de claim, maar natuurlijk ook naar andere stukjes informatie en hebben geconcludeerd dat er een aanzienlijke kans is."

Hammond zei eerder dat het zeer wel mogelijk is dat de Airbus A321 door explosieven is neergestort. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russische toeristen, kwamen daarbij om het leven.

'Aanzienlijke kans betrokkenheid IS'
'Aanzienlijke kans betrokkenheid IS' (Foto: ANP)

Buschauffeur doet hoer in schoolbus

Een buschauffeur uit het Amerikaanse Milwaukee is tijdens het uitoefenen van zijn beroep op video vastgelegd. Op internet staat namelijk een filmpje hoe de beste man in zijn schoolbus een hoer aan zijn eigen versnellingspook rijgt.

De man in kwestie wilde wel eens op een andere manier in zijn grote bus rijden. Daarom besloot hij voor het oppikken van de buurtkoters eerst een hoertje mee te nemen. Zij werd in het gele gevaarte snoeihard genomen.

Toen een buurtbewoonster zag hoe het tweetal de bus betrad, besloot zij haar telefoon tevoorschijn te halen. Vervolgens filmde zij hoe de buschauffeur de lichtekooi alle hoeken van de schoolbus liet zien. Na de wip vertrok de beste man weer, met de hoer als passagiere.

De filmster seinde hierop de baas van de chauffeur in. Het bedrijf heeft de geile bestuurder direct de laan uitgestuurd. Volgens Riteway heeft de man 'een inbreuk gepleegd tegen de regels van het bedrijf'.

Met filmpje, uiteraard!

Dieven proberen auto Najib te stelen

Twee dieven hebben in de nacht van woensdag op donderdag geprobeerd de auto van Najib Amhali te stelen. De cabaretier heeft een filmpje via social media gedeeld waarin te zien is dat een van de twee mannen de auto probeert open te breken.

"Hè dieven blijf eens af,en lach ff naar de camera's", schrijft Najib bij het filmpje dat is vastgelegd door beveiligingscamera's bij zijn huis. Het lukte de dieven niet om de auto open te krijgen. In een tweede filmpje is te zien dat de twee dieven wegrennen. "En dan zien ze de politie", schrijft Amhali.

Najib twittert dat hij zelf gelukkig alert was 'en de politie ook, mooi werk'.

Dieven proberen auto Najib te stelen
Dieven proberen auto Najib te stelen (Foto: BuzzE)

Kris Jenner aangeklaagd vanwege videogame

Kris Jenner is aangeklaagd door computerspelletjesmaker Kung Fu Factory. Het bedrijft verdenkt Kris van het gebruiken van hun ideeën voor de populaire app van haar dochter Kim Kardashian, weet TMZ.

Kung Fu Factory laat aan de website weten dat het management van de Kardashians in 2011 contact met hun opnam. De familie had namelijk interesse in een eigen videogame en wilde weten of het bedrijf hen daarmee kon helpen. Kung Fu Factory ging gelijk aan de slag en deed de familie later een uitgebreid en gedetailleerd voorstel. Daar kwam geen reactie op en later liet het management weten dat de familie niet met het bedrijf in zee zou gaan.

In 2014 kwam ineens het spelletje Kim Kardashian: Hollywood uit en volgens de computerspelletjesmaker vertoont het veel gelijkenissen met hun voorstel. Daarom wil Kung Fu Factory nu een schadevergoeding en een deel van de opbrengst van het spel.

Kris Jenner aangeklaagd vanwege videogame
Kris Jenner aangeklaagd vanwege videogame (Foto: BuzzE)

Adecco afgestraft op beurs

Het aandeel van uitzender Adecco werd donderdagochtend afgestraft op de Zwitserse beurs na een onverwacht kwartaalverlies. De Europese aandelenbeurzen zakten na een vlakke opening in het rood. Beleggers verwerkten opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten en keken uit naar het Amerikaanse banencijfer, dat vrijdag verschijnt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 466,55 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 689,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten 0,1 tot 0,5 procent.

Adecco kelderde bijna 9 procent in Zürich. 's Werelds grootste uitzendconcern schreef honderden miljoenen euro's af op bedrijfsonderdelen, vooral in Duitsland en Oostenrijk, en leed vorig kwartaal een nettoverlies van ruim een half miljard euro. Concurrent Randstad verloor 2,5 procent in de AEX.

Overname

Philips klom 0,7 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat verscheidene investeringsmaatschappijen geïnteresseerd zijn in een overname van de verlichtingstak van het elektronicaconcern. In de MidKap was bouwbedrijf BAM de grootste daler met een min van 5,7 procent na publicatie van de resultaten.

Kendrion ging 6,6 procent onderuit. Volgens de producent van elektromagnetische componenten is er sprake van meer onzekerheid in de automotive sector door het schandaal bij Volkswagen. De Duitse autobouwer is een belangrijke klant van het bedrijf.

Onrust

Euronext won 3,6 procent. De beursuitbater profiteerde van de recente onrust op de financiële markten en zag het aantal transacties in het derde kwartaal flink toenemen. Euronext realiseerde daardoor meer winst en omzet.

In Parijs dikte Société Générale meer dan 4 procent aan. De op één na grootste bank van Frankrijk voerde zijn winst vorig kwartaal met ruim een kwart op. Beleggers waren echter niet tevreden over de resultaten van concurrent Crédit Agricole (min 6,2 procent).

De euro was 1,0869 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 46,36 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,2 procent meer op 48,69 dollar.

Adecco afgestraft op beurs
Adecco afgestraft op beurs (Foto: ANP)

'Christenen willen kerken open op koopzondag'

Ruim driekwart van de christenen in ons land vindt dat kerken op koopzondagen hun deuren moeten openen voor winkelend publiek. In een onderzoek onder duizend christenen werd gevraagd welke rol de kerk moet spelen nu steeds in meer gemeenten winkels op zondag open zijn.

De meeste kerken sluiten op zondag hun deuren direct na de kerkdienst. Veel christenen zien liever dat de godshuizen worden opengesteld voor winkelend publiek. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het "een missionaire plicht van de kerk" om shoppers te bereiken. Tijdens de extra opening kan er plaats zijn voor een extra dienst, een korte vesper of een moment van stilte en bezinning. Zo komt wellicht publiek in de kerk dat er anders niet komt.

Het onderzoek werd gedaan door het christelijk opinieblad De Nieuwe Wereld in samenwerking met de Evangelische Omroep, het Nederlands Dagblad en het Reformatorische Dagblad.

'Christenen willen kerken open op koopzondag'
'Christenen willen kerken open op koopzondag' (Foto: ANP)

Volgend jaar op meer snelwegen 130

Begin volgend jaar gaat de maximum snelheid op negentien trajecten omhoog naar 130 kilometer per uur. Het gaat onder meer om delen van de A27, A28, A50, A58 en A65.

Vanaf volgend jaar kan dan op 61 procent van de snelwegen 130 worden gereden, maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekend. Het streven van het ministerie is om dit cijfer op te voeren naar 77 procent.

"We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 kilometer per uur mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger", aldus minister Melanie Schultz in een verklaring. In ons land geldt sinds 2012 een maximum snelheid van 130.

Volgend jaar op meer snelwegen 130 rijden
Volgend jaar op meer snelwegen 130 rijden (Foto: ANP)

Robben twijfelt over Oranje

Arjen Robben weet nog niet of hij voor het Nederlands elftal in actie wil komen tijdens de komende oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. "Dat moeten we even bekijken", zei hij woendagavond na de ruime zege van Bayern München op Arsenal (5-1) voor de camera van FOX Sports. "We moeten even kijken of dat wel verstandig is."

"Ik wil nu echt fit worden", vervolgde Robben. "En tot de winterstop een serie wedstrijden neerzetten. Ik weet niet of die interlands daar in passen. Die beslissing neem ik in goed overleg met bondscoach Danny Blind en Bayern München. Dat is geen enkel probleem. Dat gaat altijd goed."

Robben twijfelt over Oranje
Robben twijfelt over Oranje (Foto: ANP)

Schaatsster Oenema niet naar Calgary en Salt Lake

Schaatsster Thijsje Oenema mist deze maand de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. De sprintster van Team Continu laat vrijdag operatief een cyste in haar onderbuik verwijderen.

Oenema veroverde op de KNSB Cup in Enschede op de 500 meter een ticket voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden van het seizoen. Team Continu hoopt dat de selectiecommissie van de KNSB besluit om Janine Smit op te roepen voor de 500 meter in Salt Lake City.

Oenema niet naar Calgary en Salt Lake
Oenema niet naar Calgary en Salt Lake (Foto: ANP)

Eindhoven Airport twee weken dicht voor werk

Eindhoven Airport gaat komend voorjaar twee weken dicht. De landingsbaan wordt van een nieuwe laag asfalt voorzien. Zolang er wordt gewerkt aan de renovatie kunnen er geen vliegtuigen opstijgen en landen, bevestigde een woordvoerster van het grootste regionale vliegveld van Nederland donderdag naar aanleiding van een bericht in het Eindhovens Dagblad.

De sluiting duurt van 29 mei tot en met 15 juni. Het vliegveld is eigendom van Defensie. Zowel de luchtmacht als de burgerluchtvaart zullen tijdens het werk moeten uitwijken naar andere luchthavens. Eindhoven Airport wordt gebruikt door zeven luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, Transavia en Wizz Air.

Voor de bedrijven is de sluiting een ongemak. Voor inwoners van buurgemeenten, die normaal gesproken de nodige geluidsoverlast ervaren, betekent het twee weken rust.

Eindhoven Airport twee weken dicht voor werk
Eindhoven Airport twee weken dicht voor werk (Foto: ANP)

Dode en gewonde in woning Geleen

In een woning aan de Beekstraat in Geleen zijn donderdagochtend een dode man en een zwaargewonde vrouw gevonden. De vrouw heeft steekwonden. De man is vermoedelijk overleden door zelfmoord, zegt een woordvoerster van de politie Limburg.

De politie nam een kijkje in het huis na een melding van een voorbijganger dat er een ruit was vernield en dat een vrouw in het huis om hulp riep.

De straat is afgezet.

Dode en gewonde in woning Geleen
Dode en gewonde in woning Geleen (Foto: ANP)

Fallout 4 Pip-Boy app is nu beschikbaar op Android en iOS

Bethesda heeft sinds gisteren de officiële Fallout 4 Pip-boy app uitgebracht voor Android. De gratis app kun je vinden in de Google Play app-store of in iTunes.

Met de app kunnen spelers informatie bekijken uit de game zoals statistieken, inventaris en de map. Verder kun je met de app de (ingame-)radio bedienen en kun je de bekende 'holotapes' afspelen op je virtuele Pip-Boy, waaronder de holotape-game Atomic Command.

Klik hier om de app in de Google Play store te bekijken, of hier voor de iOS-versie. Fallout 4 komt volgende week uit, op 10 november, voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Winnen doe je bij Banggood!

Wellicht heb je het een tijdje geleden gemist: de grootse opening van het nieuwe CHI forum, waar Chinese webshops een unieke plaats innemen op het FOK!forum. Heb je een vraag over je bestelling, of wil je gewoon random iets weten? Van een paar van de grootste webshops zit een webcare team klaar om je snel en vakkundig antwoord te geven op je vragen.

Maar: ze doen meer dan dat! Zo heeft Banggood op dit moment een weggeefactie waarbij je een UMI Hammer S kunt winnen! Het enige wat Banggood van jou wil weten is hoe ze hun service nog meer kunnen verbeteren. Meedoen? Klik hier! 

UMI Hammer S
UMI Hammer S

Meer incidenten bij migrantenopvang Duitsland

Het aantal incidenten bij opvangplaatsen voor vluchtelingen in Duitsland is de afgelopen maanden sterk toegenomen. De Duitse federale recherche (BKA) registreerde sinds begin dit jaar 637 gevallen. Dat is meer dan drie keer zoveel als vorig jaar toen 199 incidenten werden geteld.

Het gaat vooral om vernielingen, ophitsing of propagandadelicten. Maar ook het aantal ernstiger misdrijven nam toe. Het BKA telde 104 gewelddadige misdrijven, waaronder 53 brandstichtingen. In heel 2014 waren dat 28 gewelddaden.

De beheerders van opvangplaatsen tonen zich in Duitse media bezorgd over de cijfers. "We hebben op dit moment te maken met de ergste golf racistisch- en extreemrechts geweld van de afgelopen twintig jaar", aldus een van hen.

'StarCraft, Warcraft III en Diablo II worden gemoderniseerd'

Blizzard heeft een nieuwe vacature op hun website geplaatst waaruit blijkt dat ze een paar oude titels gaan moderniseren. Het betreft hier StarCraft, Warcraft III en Diablo II.

'Aangrijpende verhalen. Intense multiplayer. Oneindige herspeelbaarheid. Kwaliteiten die StarCraft, Warcraft III en Diablo II de titanen van hun tijd hebben gemaakt. Evoluerende operating systems, hardware en online services maken het lastig om deze titels door loyale fans of een nieuwe generatie te laten ervaren. We herstellen ze naar hun glorie,' aldus de vacature-tekst.

Of het hier gaat om re-releases of simpelweg een door te voeren update is niet helemaal duidelijk. De complete vacaturetekst is hier te lezen. Aangezien ze nog mensen zoeken, duurt het ongetwijfeld een tijd voor het geheel klaar is.

Activision Blizzard

The Muppets krijgt alweer een reboot

De nieuwe comedyserie The Muppets, die deze herfst van start ging op het Amerikaanse ABC, ondergaat een aantal veranderingen door het vertrek van showrunner Bob Kushell. Na de winterstop zal de serie een 'soft reboot' krijgen.

Kushell bedacht de nieuwe Muppets-serie samen met The Big Bang Theory-bedenker Bill Prady, maar omdat Prady het druk heeft met die serie, werd Kushell in zijn eentje verantwoordelijk voor het leiden van het productieteam. Prady zelf verdeelt zijn tijd tussen Big Bang en Muppets, en naar verluidt hebben schrijvers het lastig om de wisselende richtingen van Prady en Kushell te volgen. Volgens Deadline is nu van hogerhand besloten Kushell te laten gaan en te vervangen door Kristin Newman, producer van musical-comedy Galavant en voormalig co-executive producer van How I Met Your Mother.

Als gevolg van de wijzigingen achter de schermen wordt de tijd na de gebruikelijke winterstop gebruikt om de serie opnieuw in te richten. Deze pauze vindt vanaf december plaats, als The Muppets tien afleveringen heeft uitgezonden. Wanneer de serie begin volgend jaar terugkeert met wat op dit moment nog zes afleveringen zijn, zal de serie opnieuw worden gelanceerd.

The Muppets is een komedie in de mockumentary-vorm, waar series als The Office, Parks & Recreation en Modern Family bekend mee zijn geworden. Het vertelt over de bekende groep, die samen de fictieve talkshow Up Late with Miss Piggy produceren. Kermit is de showrunner van deze show, en hij wordt ondersteund door onder andere Gonzo, Fozzie Bear, Scooter, Pepe the King Prawn, Rizzo the Rat en Dr. Teeth and the Electric Mayhem als de huisband.

De serie is één van de best gewaardeerde nieuwe shows op de Amerikaanse televisie en is vanaf begin volgend jaar in Nederland te zien bij Veronica.

The Muppets (ABC)

Uniek Disneyfilmpje ontdekt

In de archieven van het British Film Institute is een verloren gewaand tekenfilmpje van Walt Disney teruggevonden. Het gaat om het eerste animatiefiguurtje van de tekenaar, Oswald the Lucky Rabbit. Het filmpje heet Sleigh Bells (Sleebellen), dateert van 1928 en duurt zes minuten. Er bestaat geen tweede versie van.

Het filmpje wordt gerestaureerd door Walt Disney Animation Studios in de Verenigde Staten en medio december in Londen door het Britse filminstituut vertoond. Het konijn Oswald heeft al duidelijk veel weg van Disney's latere ster Mickey Mouse. Oswald ontstond in 1927. Disney verloor echter na een conflict al snel de rechten van het konijn aan Universal Pictures. Pas daarna tekende en ontwikkelde hij Mickey Mouse.

Sleigh Bells blijkt in 1931 te zijn gearchiveerd en vergeten. Het archief van het BFI bevat meer dan een miljoen stukken. Het Disneyfilmpje werd gevonden door een medewerker die nadrukkelijk op zoek was naar tekenfilms van Walt Disney.

FOK! Wat een weer: volop herfst

Het is vandaag een echte herfstdag als je het mij vraagt. Overwegend droog, hier en daar een beetje motregen,  geen zon te bekennen. De wind komt uit het zuiden en is aan zee vrij krachtig, landinwaarts vrij zwak. De temperaturen liggen rond de 16 graden. 

In het fotoforum plaatste user Mkr deze prachtige foto van de zonsopkomst op de Elspeetse Heide, in Nunspeet. Meer mooie hefstplaatjes zien? Neem dan snel een kijkje op het forum

Zonsopgang op de Elspeetse Heide (Nunspeet) (Foto: Mkr)
Zonsopgang op de Elspeetse Heide (Nunspeet) (Foto: Mkr)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* Guy Fawkes' Day. Vandaag vond in 1605 het buskruitverraad plaats: voor de Engelsen is het daarom nog steeds een feestdag. In de film V for Vendetta wordt naar deze dag verwezen. 

* In 1530 vindt de Sint-Felixvloed plaats. Bij de stormvloed komen de eilanden Noord-Beveland en Philipsland volledig onder water te staan. 

* In 2006 worden Saddam Hoessein en zijn halfbroer Barzan veroordeeld tot dood door ophanging wegens misdaden tegen de menselijkheid. 

* In 1891 wordt Marie Curie aangesteld als docente Fysica aan de Sorbonne (Parijs). Ze is de eerste vrouw ooit op deze positie. 

Ontvoerde bejaarde ontsnapt uit kofferbak

Een 86-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Washington is ontsnapt nadat ze door drie tieners in de kofferbak van haar auto was gestopt. Het trio was vervolgens weggereden met de wagen.

Toen de jongeren stopten bij een winkel, lukte het de vrouw de kofferbak te ontgrendelen en de benen te nemen. De bejaarde vertelde de politie dat ze was ontvoerd uit haar huis en meegenomen naar de staat Oregon.

De tieners konden later worden opgepakt. Het gaat om twee jongens en een meisje van veertien, vijftien en zestien jaar oud. De autoriteiten wilden woensdag nog niets kwijt over het motief voor de ontvoering.

Ontvoerde bejaarde ontsnapt uit kofferbak
Ontvoerde bejaarde ontsnapt uit kofferbak (Foto: ANP)

Schutter legt luchtvaart San Diego lam

Een gewapende man heeft woensdag het vliegverkeer verstoord in de Amerikaanse stad San Diego. Het verkeer op de internationale luchthaven moest deels worden stilgelegd, terwijl de politie in een wijk ernaast onderhandelde met de schutter.

De man gaf zich volgens Amerikaanse media uiteindelijk vreedzaam over. Er is voor zover bekend niemand gewond geraakt.

De man zou na een ruzie in een flatgebouw het vuur hebben geopend met een krachtig vuurwapen. Hij zou later vanuit het gebouw op de politie hebben geschoten.

De buurt waar de schietpartij plaatsvond, Bankers Hill, grenst vrijwel aan de oostkant van San Diego International Airport. Omdat landende vliegtuigen over het gebouw met de schutter moesten vliegen, mochten toestellen niet meer aan de grond worden gezet in San Diego. Het vliegverkeer is inmiddels weer hervat.

Schutter legt luchtvaart San Diego lam
Schutter legt luchtvaart San Diego lam (Foto: ANP)

Miley Cyrus voegt pitbull toe aan dierenbende

Miley Cyrus heeft een jonge pitbull geadopteerd. De zangeres deelde woensdag via Instagram een foto van de pup, die de naam Milky draagt.

Vervolgens deelde Miley meerdere foto's van een onverstoorbaar slapende Milky, terwijl haar andere huisdieren hun nieuwste gezinslid inspecteren. Miley heeft al meerdere katten en honden in huis.

Miley wilde ook graag weten hoe ze er zelf zou uitzien met het gezicht van haar nieuwste hond. Ze deelde een foto waarop ze het hoofd van Milky op haar eigen lichaam heeft geplakt. Hiervoor gebruikte ze een topless foto van zichzelf die eerder verscheen in het blad Vogue.

Miley Cyrus voegt pitbull toe aan dierenbende
Miley Cyrus voegt pitbull toe aan dierenbende (Foto: BuzzE)

Grote brand in bedrijfspand Roosendaal

Een kantoorpand in Roosendaal is getroffen door een grote brand. De brandweer laat het gebouw gecontroleerd uitbranden.

De brand aan de Ettenseweg gaat gepaard met veel rookontwikkeling. De rook trekt volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio onder meer over snelweg A58. Het verkeer zou daardoor langzamer rijden. Weggebruikers worden opgeroepen hun snelheid aan te passen.

Volgens de veiligheidsregio bereikt de rook mogelijk ook een aantal woningen. Mensen in het gebied die last hebben van de rook, krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.

Brandweerlieden proberen te voorkomen dat het vuur overslaat naar naastgelegen gebouwen, waaronder een zogeheten selfstoragepand. Het is nog onduidelijk wat voor bedrijf gevestigd is in het brandende gebouw. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Grote brand in bedrijfspand Roosendaal
Grote brand in bedrijfspand Roosendaal (Foto: ANP)

Eddie Murphy verwacht negende kind

Paige Butcher, de vriendin van komiek Eddie Murphy, is zwanger. Het stel verwacht hun eerste kindje in mei, meldt Daily Mail.

Het wordt het negende kind van de 54-jarige komiek, die sinds vier jaar een relatie heeft met het 36-jarige Australische model. "Hij is dolgelukkig", vertelt een bron. "Eddie is een familieman en houdt van al zijn kinderen, dus hij is blij dat er nóg een onderweg is."

Eddie kreeg vijf kinderen die nu tussen de 13 en 26 jaar oud zijn met zijn ex-vrouw Nicole Murphy, van wie hij in 2006 na 22 jaar huwelijk scheidde. Daarnaast kreeg hij drie kinderen met verschillende vriendinnen, waaronder een achtjarige dochter met voormalig Spice Girl Melanie Brown.

Eddie Murphy verwacht negende kind
Eddie Murphy verwacht negende kind (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #111
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
special
Random Pics van de Dag #892
©FOK.nl e.a.