'Vlieg asielzoekers gratis naar Europa'

Binnen de Europese Unie gaan stemmen op om vliegreizen voor asielzoekers naar veilige landen in Europa te betalen. Dat schrijft Elsevier. Vliegreizen zouden migranten moeten ontmoedigen om in de winter te voet door Europa te trekken.

EU-vertegenwoordigers hebben hun ideeën kenbaar gemaakt aan persbureau Reuters. Het idee is om migranten de komende winter op te vangen in EU-grenslanden. Ze starten daar hun asielprocedure en krijgen daarna vliegtickets naar Europese eindbestemmingen. Zo moet de migrantenstroom ordelijker en beter beheersbaar worden.

Op dit moment zijn tienduizenden migranten te voet onderweg in Europa. Ze ondervinden problemen door de slechte weersomstandigheden. 'Het idee is bedoeld om de Syrische vader ervan te overtuigen dat het beter is om in Griekenland te blijven met zijn familie, tot ze ergens anders kunnen worden geplaatst', zegt een EU-official.

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er snel maatregelen nodig om mensen in de kou te helpen. 'Er zijn nu al meerdere gevallen bekend van mensen die onderkoeld raken van het lange wachten in de buitenlucht', zegt een woordvoerder. In Oostenrijk moesten zondagnacht duizenden migranten op straat slapen, omdat alle opvanglocaties propvol zaten.

Vluchtelingen
Vluchtelingen zijn nu nog te voet onderweg in Europa.