Verkopen China helpen Apple vooruit

Een sterke vraag naar iPhones in met name China heeft Apple in het afgelopen kwartaal aan flink meer winst geholpen. De nieuwste modellen leverden nog een bescheiden bijdrage omdat ze pas eind september in de handel kwamen.

De nettowinst nam met bijna een derde toe tot 11,1 miljard dollar (10,1 miljard euro), terwijl de omzet met meer dan een vijfde aandikte tot 51,5 miljard dollar. De winst per aandeel van 1,96 dollar was hoger dan door persbureau Bloomberg gepolste analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Apple verkocht 48 miljoen iPhones, ruim een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De zeer populaire smartphones zijn goed voor bijna twee derde van de totale omzet van het Amerikaanse technologiebedrijf. Hoewel de toestellen relatief duur zijn, ontwikkelt de verkoop zich beter dan die van smartphones in het algemeen.

China
De tragere economische groei in China lijkt Apple voorlopig niet al te zeer te raken. Het bedrijf bracht er voor 12,5 miljard dollar aan producten aan de man, wat nagenoeg een verdubbeling betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam wel iets af ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

In het lopende kwartaal, waarin de belangrijke feestdagenperiode valt, verwacht het bedrijf volop te profiteren van de populariteit van de onlangs gepresenteerde iPhone 6s en 6s Plus. Die moeten volgens topman Tim Cook helpen de recordverkoop van 74,5 miljoen toestellen van een jaar eerder te overtreffen.

Omzet
De omzet in de laatste drie maanden van 2015, die het eerste kwartaal vormen van het nieuwe gebroken boekjaar, schat Apple in tussen 75,5 en 77,5 miljard dollar. Daarmee zou ook de recordomzet van een jaar eerder worden overtroffen.

Over het afgelopen boekjaar behaalde Apple een recordomzet van bijna 234 miljard dollar. Dat is 28 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Verkopen China helpen Apple vooruit
Verkopen China helpen Apple vooruit (Foto: ANP)