Oud-CDA-leider Willem Aantjes overleden

Voormalig CDA-leider Willem Aantjes is overleden. Dat meldt zijn familie donderdag aan Nederlandse media. Volgens zijn partner is hij in alle rust thuis gestorven. Aantjes was 92 jaar.

Willem Aantjes was van 1959 tot 1978 lid van de Tweede Kamer, eerst namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en daarna voor het CDA. Aantjes was de eerste fractievoorzitter van het CDA, dat in de jaren 70 ontstond uit een fusie tussen de ARP, de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU).

Kort na zijn aantreden als CDA-fractievoorzitter kwam Aantjes in opspraak. Hij zou in de Tweede Wereldoorlog lid zijn geweest van de Waffen-SS. Aantjes trad af, maar later bleek dat de aantijging niet klopte. De politicus was alleen lid geweest van de Nederlandse onderafdeling, de Germaanse SS.

Aantjes bekleedde na zijn aftreden nog één officiële functie: voorzitter van de Kampeerraad. Ook leverde hij de laatste jaren nog regelmatig commentaar op maatschappelijke en politieke onderwerpen. Zo sprak hij zich in 2010 krachtig uit tegen de samenwerking van het CDA met de PVV. Ook was Aantjes volop op Twitter actief.

'Voormalig CDA-leider Aantjes overleden'

'Voormalig CDA-leider Aantjes overleden' (Foto: ANP)