Messi ontloopt straf; vader moet wel vrezen

Lionel Messi wordt niet strafrechtelijk vervolgd vanwege belastingontduiking. De vader van Messi moet daarentegen wel vrezen voor een boete of gevangenisstraf.

Vorig jaar zomer (juni) kreeg Messi goed nieuws, nadat bekend werd gemaakt dat de openbaar aanklager had besloten om hem niet aan te klagen. Vader Jorge moest toen al wel vrezen. Die beslissing werd een maand later al weer teruggedraaid.

De rechtbank van Barcelona hield naast Jorge namelijk ook Lionel Messi zelf verwantwoordelijk voor belastingontduiking. Messi zou wel degelijk kennis hebben gehad van schijnconstructies, die zijn vader gebruikte om de belastingdienst te ontlopen.

De ster van FC Barcelona zou tussen 2007 en 2009 vier miljoen euro te weinig hebben afgedragen aan de Spaanse belastingdienst. In de zomer van 2013 trof de familie Messi al een schikking met de fiscus. Er werd toen vijf miljoen euro betaald. Daarmee kwam er een einde aan de financiële kwestie. Maar het strafrechtelijke proces bleef desonkdanks door gaan. Messi wordt nu ontzien, zo werd dinsdag bekend. Maar vader Jorge wacht mogelijk tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Ook kan hij een boete tegemoet zien.

"De aanklacht houdt in dat, gezien de leeftijd (van Messi, red.) en de connectie met zijn vader, het Jorge was die financiële constructies bedacht voor zijn zoon. Er is geen bewijs dat Messi daar kennis van had."