Supporters starten actie tegen beloftenelftallen in Jupiler League

Een groep supporters van Go Ahead Eagles is een actie gestart tegen de deelname van beloftenteams aan de Jupiler League. Sinds 2013 mogen een aantal beloftenelftallen deelnemen aan de Eerste Divisie. Destijds traden Jong Ajax, Jong PSV en Jong Twente toe tot het tweede voetbalniveau in Nederland. Vanaf dat moment is er ook altijd discussie geweest over die toetreding. De introductie van de tweede elftallen gold eerst als experiment, maar met de invoering van de nieuwe voetbalpiramide krijgen de belofteteams een vaste plek in de Juliper League, de nieuwe landelijke Tweede Divisie en de Topklasse. Inmiddels heeft FC Twente haar beloftenelftal teruggetrokken.

In de twee jaar dat de belofteteams meedoen is er veel rumoer geweest onder fans en clubbestuurders. Vooral de vele wisselende samenstellingen van de beloftenelftallen is de tegenstanders een doorn in het oog. Het komt regelmatig voor dat een beloftenteam met een aantal reservespelers van het eerste elftal aantreedt. Daardoor zijn de teams de ene week sterker dan de andere wat leidt tot competitievervalsing, aldus de tegenstanders.

Via de site www.stopdebeloften.nu is een groep fans van Go Ahead Eagles nu een actie gestart om de KNVB ertoe te bewegen een einde te maken aan de deelname van de beloftenteams. "Onze missie is om clubs en supporters te verenigen tegen deze beloftenelftallen en willen we daadkrachtiger optreden richting de KNVB. Verenig je dus als club en supporter met de tegenstanders van de beloftenelftallen en teken deze petitie! Dit kost slechts één minuut van je tijd!", aldus de initiatiefnemers op hun website.

Naast de kritiek op de mogelijke competitievervalsing geven de supporters nog een aantal argumenten tegen de deelname van de beloftenteams. Zo zou hun deelname sportief en commercieel onaantrekkelijk zijn, mede vanwege de lage bezoekersaantallen bij Jong PSV en Jong Ajax. Een derde argument is dat de beloftenelftallen niet gelijk behandeld worden. De tweede elftallen maken immers geen kans op een periodetitel, promotie en degradatie.

Inmiddels hebben iets meer dan 1.200 mensen de petitie tegen de beloftenelftallen ondertekend.

De beloftenteams werken hun wedstrijden regelmatig af voor lege tribunes, zoals hier eerder dit seizoen bij de wedstrijd tussen Jong PSV en Go Ahead Eagles (Pro Shots/Erik Pasman)
De beloftenteams werken hun wedstrijden regelmatig af voor lege tribunes, zoals hier eerder dit seizoen bij de wedstrijd tussen Jong PSV en Go Ahead Eagles (Pro Shots/Erik Pasman)