Megens alleen voor waterpologoud naar Spelen Rio

Tweede van Europa en tweede van de wereld. Het tekent de terugkeer aan de top van de Nederlandse waterpolosters na een paar moeizame jaren. Een gouden bekroning ontbreekt echter nog. "Dan moet het volgend jaar maar gebeuren", zegt Maud Megens, die na de verloren WK-finale vrijdag tegen de Verenigde Staten (4-5) meteen haar blik richtte op de Olympische Spelen. Daar in Rio de Janeiro wil Megens de prestatie van haar moeder Patricia overtreffen.

Oud-international Megens-Libregts deed één keer mee aan de Spelen, in 2000 in Sydney, waar de waterpolosters net naast eremetaal grepen. Als moeder en dochter Megens zaterdagmiddag op Schiphol worden herenigd, kunnen ze wel hun WK-medailles gaan vergelijken. "Zij heeft één mooiere", weet de negentienjarige waterpoloster, die in Kazan met Oranje net naast het goud greep. Haar moeder moest in 1986 ook genoegen nemen met zilver, maar pakte vijf jaar later in Perth wél de wereldtitel. "We balen nu heel erg van de tweede plaats. Maar we weten ook dat we heel trots mogen zijn. Dit is zilver met een gouden randje."

Megens praat zoals ze ook waterpolo speelt: onbevangen en met branie. De Rotterdamse tiener vormde op het WK het nieuwe gezicht van Oranje, samen met de pas achttienjarige keepster Laura Aarts. Hoe verder Oranje kwam, hoe beter de tieners gingen spelen. Aarts blonk vooral uit in de kwartfinale tegen gastland Rusland, terwijl Megens met vier doelpunten een cruciale rol vertolkte in de halve finale tegen Italië. Ook in de eindstrijd tegen het fysiek ijzersterke 'Team USA' staken de jongelingen er bovenuit.

Sterker

"Ik ben heel blij en tevreden met hoe ik dit WK heb gespeeld", zei Megens. "Het was een geweldige ervaring en smaakt naar meer." Van zenuwen had ze naar eigen zeggen geen last. "Nee joh, alleen gezonde wedstrijdspanning. We waren zo goed voorbereid, dan hoef je nergens bang voor te zijn." De Verenigde Staten bleken desondanks een maatje te groot voor Oranje. "Fysiek zijn ze heel sterk, het is daarom lastig aanvallen. Toch hebben we ons heel goed staande gehouden tegen zo'n wereldploeg. Dat maakt het extra jammer dat we verloren hebben. Maar hier worden we sterker van."

In de aanloop naar de Olympische Spelen gaan de waterpolosters fulltime met elkaar trainen; hun clubs moeten het een jaar zonder ze doen. Megens: "We hebben een jaar om te groeien en nog beter te worden. Het ideale scenario is dat we in januari Europees kampioen worden, dan zijn we meteen geplaatst voor de Spelen en kan de focus vol op Rio. Daar moet het dan maar gebeuren. Na twee keer zilver wil ik nu goud."

Megens alleen voor goud naar Rio de Janeiro
Megens alleen voor goud naar Rio de Janeiro (Foto: ANP)