Stekelenburg voelt zich weer keeper

Na enkele mindere jaren kan doelman Maarten Stekelenburg eindelijk weer ontspannen naar de start van een competitie toewerken. De voormalig keeper van Ajax (32) is bij het Engelse Southampton eindelijk weer verzekerd van een basisplaats en denkt voorzichtig weer aan Oranje.

Dat was de laatste seizoenen wel anders. Bij al zijn vorige clubs (Ajax, AS Roma, Fulham en AS Monaco) belandde de international vroeg of laat op de bank. Stekelenburg is dan ook de eerste om toe te geven dat de klad wel redelijk in zijn loopbaan is gekomen. "Ik heb een aantal keuzes gemaakt die niet goed uitpakten, maar dat weet je nooit van tevoren. Ik heb nergens spijt van", zei de doelman donderdag, na de overwinning op Vitesse (2-0).

Bij Southampton, dat hem van Fulham huurt, heeft de geboren Haarlemmer weer een trainer die in hem gelooft: Ronald Koeman. De band tussen de twee gaat al ver terug, vertelde Stekelenburg. "Hij is degene die mij in 2002 bij Ajax liet debuteren."

Vlucht

De doelman was ook wel weer toe aan een club waar hij eerste keus is, al wist hij vorig seizoen bij Monaco van tevoren dat hij weinig zou keepen. "Monaco was vooral een vlucht weg van Fulham, waar ik een trainer had waar ik het niet mee kon vinden. Dat is ook geen geheim. Ik wist dat ik bij Monaco alleen in de beker zou keepen en klaar moest staan als er iets met de eerste doelman zou gebeuren."

Het jaar in het vorstendom heeft hem goed gedaan, erkende Stekelenburg. "Ik heb daar met plezier gespeeld, maar tweede doelman zijn is niet iets wat ik ambieer. Als eerste keeper werk je elke keer naar iets toe. Nu moest ik mijn energie op een andere manier kwijt." Hij heeft daarom veel aan zijn fysieke kracht kunnen werken, door na de trainingen het krachthonk nog in te duiken. "Ik voel me nu ook hartstikke goed."

Als Stekelenburg zijn oude niveau haalt, mag hij ongetwijfeld op een belletje van bondscoach Danny Blind rekenen. "Daar ga ik in ieder geval alles aan doen. Ik keer graag terug in Oranje", erkende de doelman, die in 2010 met het Nederlands Elftal nog in de WK-finale stond. Maar voor het zover is, moet de oud-Ajacied zich bij Southampton laten zien. Te beginnen zondag met de uitwedstrijd tegen Newcastle United, waar hij veel landgenoten treft. "Maar dat maakt niks uit. Leuk om die jongens te zien, maar meer ook niet. Ik ben vooral blij dat ik hier weer een kans heb gekregen."

Stekelenburg voelt zich weer keeper
Stekelenburg voelt zich weer keeper (Foto: ANP)