Rusland: MH17-tribunaal is 'gevaarlijke confrontatie'

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat er zeker geen MH17-tribunaal komt. Rusland zal hoe dan ook tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waardoor het plan voor de oprichting van een tribunaal van tafel wordt geveegd, aldus Russische media maandag. Het land dreigt met 'gevolgen' voor de initiatiefnemers.

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdagavond over de resolutie voor een tribunaal, dat is ingediend door Maleisië. Tsjoerkin zei dat hij hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Mocht dat wel zo zijn, zullen de initiatiefnemers "politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen".

Volgens Rusland drijft het opzetten van een tribunaal Rusland en het Westen alleen maar verder uiteen. Tsjoerkin noemt het een "gevaarlijke confrontatie"die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen.

Koenders
De Russische dreigementen ten spijt is minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag en woensdag in New York voor gesprekken over de oprichting van het tribunaal. Hij spreekt met onder meer VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, laat zijn ministerie weten.

Koenders liet weten "tot het uiterste te gaan om de daders te vervolgen". In New York spreekt de minister met onder meer Maleisië, Oekraïne, België en Australië. Ook zal er overleg zijn met Nieuw-Zeeland, de voorzitter van de Veiligheidsraad. Naar verwachting stemt die raad woensdag over de oprichting van een tribunaal.

Voor zover bekend betreft het dreigen tot dusver hooguit de Nederlandse bloemenexport naar Rusland. Die is jaarlijks rond de 200 miljoen euro waard.

Rusland zint op veto MH17-tribunaal
Rusland: MH17-tribunaal is 'gevaarlijke confrontatie' (Foto: ANP)