Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen

Zo'n 1500 nabestaanden en andere genodigden hebben vrijdagmiddag in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 herdacht. Tweehonderd van hen kwamen uit de andere betrokken landen. De ramp gebeurde precies een jaar geleden.

De Stichting Vliegramp MH17 organiseerde de besloten herdenking en de nabestaanden stelden zelf het programma samen. Thema was 'Hoop in verdriet'. De namen van alle slachtoffers werden voorgelezen en daarna werd een minuut stilte gehouden.

Verder zijn er toespraken gehouden, onder meer door de vrouw van de co-piloot. Ze kreeg toen ze klaar was een staande ovatie. Ook was er muziek. Sjors van der Panne (finalist The Voice of Holland) zong het nummer 'Zeg me dat het niet zo is'.

Nabestaanden maakten van knuffels een 'haag van medeleven'. Die staat in de ruimte waar de nabestaanden na afloop van de dienst konden napraten.

Veel nabestaanden hadden bloemen waaronder zonnebloemen bij zich. Een deel van het neergeschoten vliegtuig kwam in een zonnebloemveld terecht.

Behalve nabestaanden uit Nederland waren er ook veel uit andere landen. De volgens de aanwezigen indrukwekkende en emotionele herdenking duurde bijna twee uur.

Premier Mark Rutte sprak de aanwezigen kort toe. Hij concludeerde dat er het afgelopen jaar 'bovenmenselijk veel is gevraagd van het geduld en vertrouwen' van de nabestaanden. Namens het kabinet waren verder de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Nieuwegein.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en stortte neer boven het oosten van de Oekraïne. In het hele land hangt vrijdag de vlag halfstok.

Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen
Herdenking ramp vlucht MH17 afgelopen (Foto: ANP)