Poetin: oorlog Rusland en NAVO krankzinnig idee

Een oorlog tussen Rusland en de NAVO is iets wat alleen een krankzinnige zich kan voorstellen. Dat zei president Vladimir Poetin van Rusland zaterdag in de Italiaanse krant Il Corriere della Sera. Daarover berichten Russische media.

"Ik wil kwijt dat wij ons bedrogen of onjuist behandeld voelen. Maar daar gaat het niet om. Het is belangrijk dat onze relatie voor de lange termijn is gebaseerd op samenwerking, niet op confrontatie", zei Poetin over de relatie met het Westen.

Volgens de president voert Rusland geen agressief beleid, maar reageert het op bestaande dreigingen. "Wat wij doen is beperkt in omvang, maar voldoende om de veiligheid van Rusland te garanderen. Of wordt van ons verwacht dat we eenzijdig ontwapenen?"

De Russische president hekelde uitbreidingen van NAVO-bases langs de grenzen van Rusland. "Wij hebben onze bases ontmanteld in onder meer Cuba en Vietnam. Als we kijken naar Amerikaanse bases nu, dan zie je daar een behoorlijk verschil", zei Poetin. "Wij bewegen niet, maar de NAVO komt steeds dichter bij onze grenzen."

Over de crisis in Oekraïne zei Poetin dat er op dit moment geen alternatief is op de afspraken die rebellen en Oekraïne maakten in Minsk. Die worden lang niet altijd nageleefd. De EU en VS hebben bij Rusland erop aangedrongen invloed uit te oefenen op de rebellen. "Wij doen ons deel en zullen alles doen om invloed uit te oefenen op de niet-erkende republieken in Donetsk en Loehansk. Maar niet alles hangt van ons af. Europa en de VS moeten net zoveel druk uitoefenen op de autoriteiten in Kiev", aldus Poetin.

Poetin: oorlog Rusland en NAVO is krankzinnig
Poetin: oorlog Rusland en NAVO krankzinnig idee (Foto: ANP)