VNL naar 2 zetels in peiling

VNL, de klassiek-liberale partij van Bram Moskowicz en Joram van Klaveren, stijgt in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond naar twee zetels. De gewonnen zetel lijkt rechtstreeks ten koste te gaan van de PVV. Wilders en consorten zouden 20 zetels krijgen als er nu verkiezingen waren; vorige week nog 21.

Moskowicz haalde vorig weekend tijdens een partijbijeenkomst uit naar de PVV. 'De PVV wil niets. Hun leider heet: Geert Wil-niks', zei de recent benoemde partijleider. VNL haalde in de peiling van 26 april, kort na de aankondiging dat Moskowicz lijsttrekker wordt, voor het eerst een zetel. 

In de peiling van deze week wint de VVD er een zetel bij. Met 26 zetels is de VVD de grootste partij. De SP zou er 23 halen, het CDA wint één zetel en wordt nu op 21 gepeild. Na de PVV (20) volgen D66 en GroenLinks. Met respectievelijk 17 en 14 zetels scoren ze hetzelfde als een week eerder.

De PvdA verliest opnieuw een zetel en komt uit op 9; een evenaring van het eerdere dieptepunt. De Partij voor de Dieren ziet de aanhang stijgen van 4 naar 5 zetels. ChristenUnie (6), 50PLUS (4) en SGP (3) blijven stabiel. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben in de peiling nu samen 35 zetels.

De Hond vroeg kiezers ook naar hun mening over de hervorming van het belastingstelsel. Tweederde van de ondervraagden steunt de hervormingen. Bij CDA, D66 en VVD ligt de steun zelfs boven de 80 procent. Het plan om de btw op diverse producten te verhogen valt een stuk slechter. Tweederde van de kiezers keurt dit af; bij de PVV- en SP-kiezers zelfs driekwart.