Kopstuk al-Qaida gedood in Jemen

De leider van terreurbeweging al-Qaida op het Arabisch schiereiland is in Jemen gedood. Dat meldt de NOS op basis van berichten vanuit Jemen. Leider Nasir al-Wuhayshi is vrijdag omgekomen bij een drone-aanval, vermoedelijk van de Amerikanen.

Al-Wuhayshi wordt gezien als de tweede man van al-Qaida. Hij was een persoonlijk medewerker van Osama bin Laden. Volgens Twitterberichten van mensen uit zijn omgeving, is al-Wuhayshi een martelaar geworden. Ook wordt op Twitter gemeld dat Qassim al-Rimi (ook bekend als Abu Hureira al-Sanaani) tot zijn opvolger is benoemd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde maandag niet reageren op de berichten. De dood van al-Wuhayshi zou volgens de Amerikaanse jihadmonitoringsgroep Site de grootste slag zijn die al-Qaida is toegebracht sinds de dood van Bin Laden in 2011.

Update 09.40 uur:
Al-Qaida heeft de dood Nasir al-Wuhayshi bevestigd, meldt Novum. Zijn plaatsvervanger Qassim al-Rimi is hem opgevolgd, zo maakte de mediadienst van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland dinsdag bekend. Al-Wuhayshi was de plaatsvervanger van Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri.

Volgens Adam Schiff, de hoogste Democraat in de commissie voor de inlichtingendiensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, raakt Zawahri steeds meer geïsoleerd. De leider wordt steeds afhankelijker van een klein kader aan trouwe luitenanten. Al-Wuhayshi vervulde volgens Schiff een belangrijke rol bij het in het gareel houden van Al-Qaida-groepen die onder druk staan van de rivaliserende groep Islamitische Staat.