'Terroristenleider Belmokhtar gedood door VS'

Bij een anti-terreuraanval van de Verenigde Staten boven Libië is zaterdagnacht de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar gedood. Dat heeft de internationaal erkende regering van Libië zondag bevestigd. Waar de jihadist gedood zou zijn is onbekend. Hij is eerder al eens ten onrechte doodverklaard.

Belmokhtar is gelieerd aan al-Qaeda. Zijn bijnaam luidt 'de ongrijpbare'. Hij wordt gezien als brein achter de gijzeling in een gascomplex in Algerije, begin 2013. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en werden honderden buitenlandse werknemers gevangen gehouden. Vanwege die daad hebben de Verenigde Staten hem toen aangeklaagd voor onder meer samenzwering met al-Qaeda. Ook is Belmokhtar bekend van de sigarettensmokkel in de Maghreb, het noordwestelijk deel van Afrika.

Het Pentagon (waarin het Amerikaanse ministerie van Defensie huist) liet zondagavond weten dat Belmokhtar inderdaad was getroffen bij een luchtaanval, maar zei daarbij niet of hij ook om het leven is gekomen. Op het hoofd van de terroristenleider stond een prijs van vijf miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro).

Verscheurd
Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 is Libië verscheurd in gebieden en wijken die worden beheerst door gewapende groepen. Het land telt talrijke rivaliserende stammen en clans, twee regeringen en minstens drie groepen jihadisten die zeggen dat ze een filiaal van Islamitische Staat (IS) zijn. De internationaal erkende regering kan de hoofdstad Tripoli niet in en houdt zich op in Tobruk, ruim duizend kilometer oostelijker.

'Terroristenleider Belmokhtar gedood door VS'
'Terroristenleider Belmokhtar gedood door VS' (Foto: ANP)