HRW: Saudi-Arabië gebruikt clusterbommen in Jemen

De door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die de strijd heeft aangebonden met de Houthi-rebellen heeft in Jemen mogelijk clusterbommen gebruikt. Satellietbeelden van de inslagen van luchtaanvallen door de coalitie duiden daarop, stelt Human Rights Watch.

Een bombardement op een dorp in de noordelijke grensregio Saada, een bolwerk van de Houthi's, bestreek volgens de mensenrechtenorganisatie een gebied van honderden vierkante meters. De projectielen werden afgeworpen 'binnen zeshonderd meter van enkele tientallen gebouwen in vier tot zes bebouwde delen van het dorp' en zouden burgers in gevaar hebben gebracht.

Saudi-Arabië heeft de clustermunitie volgens HRW gekocht van de Verenigde Staten. De regering in Riyad heeft tot dusver tegengesproken dat zij zich in Jemen van clustermunitie bedient.

Clusterbommen bevatten een groot aantal kleinere explosieven die over een grote oppervlakte inslaan. Clustermunitie is daardoor niet erg precies. Bovendien bevat een clusterbom vaak veel blindgangers en die functioneren soms nog jarenlang als landmijn. Een groot aantal landen heeft in 2008 afgesproken clustermunitie voortaan te weren, maar de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en de andere leden van de anti-Houthi-coalitie hebben dat verdrag niet getekend.

De luchtaanvallen van de soennitische coalitie en de strijd tussen de sjiitische Houthi's en troepen van de gevluchte president Abed Rabbo Mansour Hadi op de grond hebben minstens 550 burgers het leven gekost, aldus de Verenigde Naties.