Scholier op snuffelstage ontdekt planeet

Een Britse tiener die voor zijn snuffelstage een weekje meeliep met een sterrenwacht, heeft een onbekende planeet ontdekt. De vijftienjarige Tom Wagg zag in 2013 hoe het licht van een ster ietsje dimde. Dat kwam doordat de planeet ervoor langstrok. Geoefende wetenschappers hebben twee jaar lang gerekend en komen nu tot de conclusie dat de vondst klopt.

Dat heeft de Keele University woensdag bekendgemaakt. De ster en zijn planeet staan op duizend lichtjaar afstand van de aarde, in het sterrenbeeld Waterslang in ons Melkwegstelsel. "Sterrenkundigen hebben inmiddels meer dan duizend planeten in andere stelsels ontdekt, maar Tom is mogelijk de jongste ontdekker ooit", aldus de universiteit.

De planeet heeft de naam WASP-142b gekregen. Hij is ongeveer even groot als Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel. Hij staat zo dicht bij zijn ster dat een rondje eromheen maar twee dagen duurt.

Tom, inmiddels zeventien, vroeg om de stage omdat hij al langer geïnteresseerd is in het heelal. Hij wil later natuurkunde studeren.

Scholier op snuffelstage ontdekt planeet
Scholier op snuffelstage ontdekt planeet (Foto: ANP)