De grootste foto ooit

Met een foto van 1,5 miljard pixels heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het record van grootste foto ooit behaald. De foto is een panorama van de Andromedanevel welke is vastgelegd door de Hubble-telescoop.

Op de megafoto zijn meer dan honderd miljoen sterren te zien die zich bevinden in het Andromedastelsel. Dit sterrenstelsel ligt relatief dicht bij onze eigen melkweg, zo'n twee miljoen lichtjaar. De Hubble heeft ongeveer 61.000 lichtjaar van het stelsel op de gevoelige plaat vastgelegd. Om dit even in perspectief te zetten: het is alsof je een foto maakt van een strand en daarop elke zandkorrel kunt zien.

Het gigantische kiekje betekent een mijlpaal voor de wetenschap. Niet alleen is het de grootste foto ooit, maar ook kunnen astronomen individuele sterren gaan bestuderen. Maar verwacht de komende jaren nog meer mooie plaatjes, NASA is namelijk bezig met het ontwikkelen van een telescoop met een resolutie die duizendmaal hoger is dan die van de Hubble.

Bij dit bericht zal de foto niet komen te staan; de volledige foto is namelijk 4,3 gigabyte groot. Om dit in zijn geheel te kunnen zien, heb je zo'n zeshonderd HD-schermen nodig. Ervan uitgaande dat de gemiddelde FOK!ker geen zeshonderd schermen aan zijn computer heeft hangen, zullen we het deze keer bij een video houden. Een "kleine" versie van de foto kun je overigens hier vinden.