HRW: Servische politie mishandelt migranten

Migranten die vluchten voor oorlog en vervolging worden tijdens hun doortocht richting West-Europa op grote schaal getreiterd en mishandeld door de politie in Servië. Duizenden vluchtelingen uit Afghanistan, Irak, Syrië en andere landen in het Midden-Oosten en Afrika worden in Servië aangevallen, bedreigd, beledigd en afgeperst. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 

In het rapport van HRW wordt een voorbeeld aangehaald van zo'n twintig migranten, overwegend Syriërs en Afghanen, die bij de grens met Hongarije in een provisorisch kampement verbleven. De migranten zeiden dat de politie hen dwong om hun geld en mobiele telefoons af te staan. Ze zeiden te zijn beledigd en bedreigd met geweld en deportatie. Vijf mensen, onder wie kinderen, zouden door agenten zijn geslagen en geschopt. Tegen twee personen zou de politie pepperspray hebben gebruikt.

'De Servische autoriteiten zouden asielzoekers en immigranten, onder wie kinderen die voor oorlog en vervolging vluchten, moeten beschermen en niet moeten toestaan dat de politie hen tot slachtoffer maakt', zegt HRW-onderzoekster Emina Cerimovic.

De Servische politie ontkent de beschuldigingen van de mensenrechtenorganisatie. Volgens hen zijn er geen klachten van migranten bij de autoriteiten binnengekomen. 'De beweringen van migranten en asielzoekers worden niet ondersteund door feiten en bewijs.'