IS en Nusrafront veroveren vluchtelingenkamp in Syrië

Radicaalislamitische strijders hebben het grootste deel van Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp onder de rook van de Syrische hoofdstad Damascus, in handen. Dat zeggen activisten in de nabijheid van het kamp. Veel bewoners van het kamp zijn op de vlucht geslagen.

Naast IS, dat vier dagen geleden een greep naar de macht over Yarmouk deed, heeft volgens de activisten ook het Nusrafront, het Syrische filiaal van Al-Qaida, zich in de strijd om het kamp gemengd. Tot dusver wedijverden de twee extremistische groepen met elkaar, maar in Yarmouk lijken ze samen te werken. Ze hebben ongeveer de helft van het kamp in hun greep, zei de in Damascus gevestigde Palestijnse functionaris Khaled Abdul-Majid.

Andere rebellengroeperingen en Palestijnse milities hebben de tegenaanval ingezet en proberen IS en Al-Nusra weer uit het kamp te verdrijven, zei activist Hatem al-Dimashqi zaterdag vanuit Zuid-Damascus. Ook deze facties, die zowel in Yarmouk als in omringende plaatsen als Yalda, Babila en Beit Saham zetelen, trekken nu samen op. Moskeeën in onder meer Yalda roepen gelovigen op bloed af te staan om de vele gewonden te kunnen helpen.

Yarmouk is niet alleen het toneel van hevige grondgevechten tussen de rivaliserende opstandelingengroepen, maar wordt ook nog bestookt vanuit de lucht door het Syrische leger. Regeringstroepen belegeren het kamp al bijna twee jaar.

De leefomstandigheden in Yarmouk zijn al langere tijd bar en boos, en het is er niet beter op geworden. Volgens de Verenigde Naties zitten er achttienduizend burgers in het nauw. Onder hen zijn veel kinderen. Hulpverleners van de VN proberen met voedselpakketten het kamp te bereiken om de ernstigste nood te lenigen.