Turkije weigert christelijke vluchtelingen

Achteraf was het wellicht een goed idee om in het noorden van Syrië en Irak niet alleen de Koerden van de broodnodige wapens en 'adviseurs' te voorzien, maar ook de christelijke Assyriërs middelen tot defensie te geven. Naar schatting zijn namelijk 100 tot 150 christelijke steden en dorpen veroverd door de harde kern van de Islam.

Volgens een humanitaire organisatie maken zo'n 260 Assyriërs gebruik van de legendarische gastvrijheid van de IS. Veel Assyriërs zijn de westerse bombardementen in hun leefgebied en constante islamitische dreiging meer dan zat. 5000 aanhangers van deze zeer vroege christelijke sekte zijn inmiddels op de vlucht geslagen. De bedoeling van hen is om naar Turkije te vluchten, teneinde zich het vege lijf te redden.

Op papier een prima idee. De Turkse grens is de laatste tijd namelijk een geitenkaas gatenkaas gebleken waar strijders van de IS met speels gemak materieel, manschappen en olie aanvoeren c.q. afvoeren. Geen haan aan de Turkse grens die daarnaar kraait. Helaas ligt dit ietwat anders wanneer het om humanitaire drama's gaat: de Assyriërs krijgen namelijk van de Turkse douane een keiharde 'hayir' of 'yok' te horen. Kortom: ze kunnen aan het gas wat de Turkse autoriteiten betreft.

Boze tongen beweren dat deze houding ten aanzien van de christenen wel erg veel lijkt op het drama dat zich in het (toen nog bestaande) Ottomaanse Rijk heeft afgespeeld toen ruwweg een miljoen (christelijke) Armeniërs door de Ottomanen werden geslacht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hardcore genocide dus, waar veel Turken weinig van willen weten. Dezelfde tongen beweren dat de huidige president van Turkije, Erdogan, zou streven naar een herstel van dit antieke islamitische rijk.

De laatste tijd maken de fanatieke aanhangers van Mohammed er een sport van om christenen op sadistische wijze richting de hel te sturen.