'Hoofddoek heel vaak kenmerk moslimfundamentalisme'

Uit een onderzoek door hoogleraar sociologie Ruud Koopmans onder negenduizend Marokkaanse en Turkse moslims blijkt dat bij moslimstellen waarvan de vrouw een hoofddoek draagt, er in 55 procent van de gevallen sprake is van een fundamentalistische islambeleving, wat leidt tot minder emancipatie onder moslima's. Eerdere onderzoeken suggereerden juist het tegenovergestelde: dat een hoofddoek symbool van emancipatie en minder onderdrukking zou zijn. Dat is te lezen in Opzij, meldt Het Parool.

Ruud Koopmans, verbonden aan het Berlijnse Centrum voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek, heeft speciaal voor Opzij de onderzoeksresultaten op een rijtje gezet. Volgens Koopmans houdt fundamentalisme het onderschrijven in van de volgende drie stellingen:

  • Gelovigen moeten terug naar de basis van het geloof.
  • Er is maar één interpretatie van het heilige boek.
  • Godsdienstige regels gaan boven landelijke wetgeving.

Verder bleek dat 77 procent van de orthodoxe moslims vindt dat de omgangsvormen tussen man en vrouw in het land van verblijf véél te vrij zijn. Ook werd er gevraagd naar het verplicht dragen van de hoofddoek buitenshuis. Daar op antwoordde 68 procent van de mannen en 61 procent van de vrouwen dat dat moet. Aan de hoofddoek- en sluierdraagsters werd ook nog gevraagd hoe zij over joden dachten; 54 procent antwoordde daarop dat joden niet te vertrouwen zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden waar regelmatig verhalen vandaan komen over gebrek aan respect van moslims voor vrouwen.

Poetin tegen hoofddoekjes op scholen (Novum)
Hoofddoek is heel vaak kenmerk moslimfundamentalist (Foto: Novum)