FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 maart 2015

Tot zes jaar cel voor jeugdbende Zoetermeer

Acht jongeren uit Zoetermeer gaan de gevangenis in. Ze maakten deel uit van een jeugdbende die zich schuldig maakte aan een reeks inbraken in Zoetermeer, Berkel en Rodenrijs, Reeuwijk en Leidschendam. De negentienjarige hoofdverdachte kreeg donderdag de hoogste straf, zes jaar cel. Een twintigjarige man moet twee jaar de cel in.

Drie van de verdachten waren eind 2013 vrijgekomen uit de gevangenis na een eerdere straf. Al snel begonnen de eerste inbraken. Volgens het Openbaar Ministerie hadden ze een 'handtekening': bij een inbraak pakten ze uit de keuken een mes, dat ze op een bed of ergens anders in huis neerlegden.

De hoofdverdachte stond ook terecht omdat hij op oudejaarsdag 2013 een vuurwerkbom in een brievenbus in Zoetermeer zou hebben gestopt. De brievenbus vloog 30 meter door de lucht. "Een wonder dat er niemand gewond raakte", aldus het Openbaar Ministerie. Verder zou hij gestolen kogelwerende vesten van de politie hebben geheeld.

Common Linnets winnen Duitse muziekprijs

The Common Linnets hebben een Echo Award, een Duitse muziekprijs, gewonnen. De band rond Ilse DeLange en JB Meijers viel in de prijzen in de categorie Beste nieuwkomer.

In deze categorie nam de band het op tegen onder anderen George Ezra, Kiesza, Lorde en Sam Smith. The Common Linnets hebben veel succes in Duitsland. Hun debuutalbum behaalde net als hun single Calm After The Storm de gouden status.

The Common Linnets, die momenteel werken aan een tweede album, zijn ook genomineerd in de categorie Beste internationale pop-/rockband. Het is nog niet bekend of ze deze prijs ook mee naar huis mogen nemen.

'Bank weigert rekening aan sekswerkersclub'

De Triodos Bank heeft geweigerd een zakelijke rekening te openen voor Proud, een belangenvereniging voor (ex-)sekswerkers. Dat heeft Proud donderdag laten weten via Twitter.

Triodos zegt in een brief dat de bank 'geen diensten verleent aan zakelijke relaties die zich met hun activiteiten in de sector pornografie begeven'. Dergelijk werk is volgens de bank reden voor uitsluiting.

Proud zegt verbaasd te zijn over de afwijzing, omdat de vereniging 'vanwege maatschappelijke betrokkenheid' voor Triodos had gekozen. Triodos profileert zich als een duurzame bank die investeert in sociale projecten, fairtrade-bedrijven, biologische landbouw en kunst en cultuur.

Albanezen dood bij uitzetting naar Nederland

Twee Albanezen zijn vorig jaar omgekomen toen de Britse autoriteiten hen wilden uitzetten naar Nederland. Ze sprongen ongeveer een uur na vertrek uit Harwich van de veerboot naar Hoek van Holland. Een 24-jarige man werd in de schroef gezogen en raakte dodelijk gewond. Een 27-jarige man verdronk in de stroming.

Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting, meldden Britse media. De twee mannen verdronken op 26 februari 2014 bij Felixstowe. De veerboot Stena Britannica was toen ongeveer 500 meter uit de kust. Ze wilden terug naar land zwemmen. Volgens de mensen die de dood van de twee hebben onderzocht, zou zelfs een olympische zwemmer moeite hebben gehad met de stroming bij het schip.

De twee mannen waren een paar uur eerder betrapt. Ze zaten als verstekeling in een vrachtwagen op de veerboot uit Hoek van Holland. Daarom moesten ze terug naar Nederland.

Weer beelden van relschoppers Rome

De politie laat weer beelden zien van mannen die in Rome voor ongeregeldheden hebben gezorgd. De foto's van twaalf verdachten zijn donderdag te zien via de site politie.nl en Bureau Rijnmond op RTV Rijnmond. Het liep in Rome in februari uit de hand toen Feyenoord er speelde.

De politie laat weten dat er al vijftien verdachten op basis van beelden zijn geïdentificeerd. Politiemensen herkenden er acht van hen. De andere zeven zijn geïdentificeerd nadat er opnames op de site en tv zijn getoond.

De politie is ditmaal op zoek naar twaalf mannen. Er kunnen er nog meer volgen, aldus de politie. Ze roept betrokkenen bij de rellen op zich te melden bij de politie.

The Ring in vuur en vlam in Killer Instinct-trailer

Eindelijk is het zo ver. Deze Killer Instinct-veteraan weet niet waar hij blijer mee moet zijn. Er is een volledige gameplaytrailer van Hisako, een geheel nieuw personage van Killer Instinct verschenen. Hierin zien we dat ze heel erg geïnspireerd is op de duistere griet uit de film The Ring. Maar meer vreugde is er op het einde. Er komt in de laatste seconden nog een teaser van een van de laatste oudgedienden van de Killer Instinct-reeks: Cinder. Dit experiment van UltraTech is een personage dat geheel uit vuur bestaat. Hij was alleen beschikbaar in het eerste deel van de vechtgame, in het tweede deel was hij opeens in rook opgegaan.

Hisako komt morgen beschikbaar voor de gamers die Killer Instinct Ultra Edition hebben, voor de rest van de mensheid komt ze 2 april pas uit. Meer over Cinder gaan we vast nog zien, in een nieuwe gameplaytrailer waarmee ze vanzelf weer komen op een later tijdstip.

60 ton vissenkoppen in truck

Een vrachtwagen uit Nederland is woensdagavond tegengehouden bij de Duitse stad Bremen. De reden: de lading. De truck bleek overbeladen met vissenkoppen. Zestig ton, om precies te zijn, terwijl de vrachtwagen maar veertig ton mocht vervoeren. Dat meldde de Duitse politie donderdag.

De vrachtwagen was onderweg naar Denemarken, maar mocht niet verder rijden. De vissenkoppen moesten eigenlijk ter plekke in een andere vrachtwagen worden overgeladen, maar vanwege de stank durfde geen agent dat aan. Doorrijden naar de dichtstbijzijnde visserijhaven, ongeveer 100 kilometer verderop, was ook geen optie. Uiteindelijk durfde een nabijgelegen vuilstort de geur wel aan. "Daar heeft men vanwege het beroep minder problemen met onaangename dampen", aldus de Duitse politie. Op het terrein werden de vissenkoppen alsnog overgeladen.

David Hasselhoff met autoshow naar Amsterdam

Knight Rider-ster David Hasselhoff, dj Afrojack en Formule 1-kampioen Lewis Hamilton komen naar Amsterdam. Op 26 mei verzamelen zij zich met nog een aantal andere wereldsterren in de Amsterdam ArenA voor het evenement Gumball 3000.

De show is vernoemd naar de beroemde jaarlijkse autoralley, waarbij wereldsterren in superwagens in zes dagen zo'n 5000 kilometer afleggen. De optredens van de grote namen worden afgewisseld met een spectaculaire show van de auto's die dit jaar in de race mee rijden. Nog nooit waren er in Nederland op één locatie zoveel auto's van Ferrari, Bugatti, Porsche en Pagani bij elkaar te zien, aldus de organisatie donderdag.

Gumball 3000 gaat dit jaar van start op 23 mei in Stockholm. De coureurs rijden via Oslo en Kopenhagen naar Amsterdam, waar zij op 26 mei arriveren. Na Amsterdam te hebben aangedaan vertrekt de karavaan naar San Francisco en Las Vegas, waar op 30 mei de finish is.

Kaarten voor de Gumball 3000-show zijn te krijgen via de website van de ArenA. Fans die een VIP-ticket kopen, kunnen de supercars ook van dichtbij bekijken.

David Hasselhoff (Foto: Novum)
David Hasselhoff (Foto: Novum)

Dave ziet rechtszaak met vertrouwen tegemoet

Dave Roelvink heeft alle vertrouwen in de rechtszaak die hem te wachten staat. Dat vertelt hij aan Shownieuws.

"Ik verwacht niet dat ik word veroordeeld, maar dat zien we na de zomer", aldus de zoon van zanger Dries. Woensdag werd duidelijk dat Dave wordt vervolgd voor diefstal. Hij wordt verdacht van het stelen van juwelen en elektronische apparaten uit een villa van de familie Pach in Burgerbrug. Daar was de 21-jarige Dave een half jaar geleden op een feestje van de dochter van de familie.

"Het is een half jaar geleden gebeurd. Ik ben nog niet veroordeeld, ik moet nu alleen nog voorkomen", vervolgt Roelvink. "Ik heb er alle vertrouwen in, het komt goed." Shownieuws sprak ook met Peter Plasman, de advocaat van de familie Pach. "Ik ga ervan uit dat hij in ieder geval rekening moet houden met een veroordeling", aldus Plasman.

Dave werd in augustus en november aangehouden in verband met de zaak. Hij heeft zelf altijd ontkend iets van de diefstal af te weten.

Grootste deel Kamer kraakt VVD-asielplan

De Tweede Kamer heeft donderdagavond de vloer aangeveegd met een asielplan van regeringspartij VVD. De pijlen richtten zich vooral op het idee om de buitengrenzen van Europa te sluiten voor asielzoekers.

Wat D66 betreft kan het ,,onrealistische plan'' waarvan ,,een deel is gestolen uit de snoepwinkel van de PVV'' beter meteen de prullenbak in. De SP noemde het ,,een nogal hitsige oproep'' naar de PVV-achterban.

Maar ook de PVV viel hard uit. ,,Volksverlakkerij, wanstaltig en laf'', sprak PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Hij hekelde vooral dat de VVD een dag later al boog voor coalitiegenoot PvdA. Want die ziet het plan ook helemaal niet zitten.

De wens van de liberalen om juist te investeren in de opvang van vluchtelingen in hun eigen regio, vond wel breed gehoor. Maar dat gebeurt al en daar betaalt Nederland ook aan mee.

Strengere cockpitregels bij vliegmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen en -autoriteiten in verschillende landen hebben donderdag besloten dat er te allen tijde ten minste twee bemanningsleden aanwezig moeten zijn in de cockpit van een vliegtuig. De besluiten zijn genomen in navolging van de crash in de Franse Alpen eerder deze week, die naar het zich laat aanzien opzettelijk werd veroorzaakt door de copiloot.

Prijsvechters in Europa als Norwegian Air Shuttle en EasyJet besloten, net als het Canadese Air Canada, dat er minimaal twee bemanningsleden in de cockpit moeten zijn zolang het toestel zich in de lucht bevindt. Duitse maatschappijen, waaronder Lufthansa en Air Berlin, zijn van plan 'zo snel mogelijk' vergelijkbare regels in te voeren.

Na de terreuraanslagen in de Verenigde Staten in 2001 besloten de Amerikaanse autoriteiten al tot strengere regels voor de bemanning in de cockpit. De procedures werden in Europa en Canada niet overal overgenomen. Deze regels stellen onder meer dat een steward of stewardess de deur van de cockpit dient te blokkeren als deze geopend is. Doorgaans gebeurt dit met een trolley. Als een piloot de cockpit verlaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, moet een steward of stewardess zijn plek in de cockpit innemen.

Sommige Europese maatschappijen, zoals Finnair en het Tsjechische CSA, hanteren al langer vergelijkbare procedures.

Volgens het Franse openbaar ministerie sloot de copiloot van het noodlottige toestel van Germanwings zich op in de cockpit toen de gezagvoerder deze even had verlaten. Vervolgens zette hij de daling in en liet hij het toestel te pletter slaan tegen een bergwand. Alle 150 inzittenden vonden de dood.

Voortaan altijd twee bemanningsleden in de cockpit (Foto: Novum)
Voortaan altijd twee bemanningsleden in de cockpit (Foto: Novum)

Urenlange sit-down in Rabat

Duizenden islamisten hebben donderdag in Rabat met een protestactie de confrontatie gezocht met de oproerpolitie toen ze geen toestemming kregen de weduwe van hun spiritueel leider te begraven. Het leidde tot een urenlange sit-downdemonstratie van een groepering die zich doorgaans terughoudend opstelt.

De Al Adl wal Ihsan-beweging kan in het hele land op veel steun rekenen. Donderdag wilden zij Khadija al-Maliki begraven, de echtgenote van Abdessalam Yassine, die eerder overleed. Diens begrafenis trok honderdduizenden rouwenden. Na enkele uren werden de aanhangers op de begraafplaats toegelaten.

De beweging is kritisch over de monarchie en wil politieke hervormingen richting een staatsbestel dat rust op islamitische principes.

Studentes tonen massaal tieten

In IJsland is het vandaag 'No Bra Day'. Een initiatief dat wij van harte toejuichen. IJslandse meisjes bestoken vandaag dan ook Twitter met foto's van hun - veelal - nog pronte borstjes.

Naar verluidt is deze heuglijke dag ontstaan nadat een IJslands meisje haar topje had uitgetrokken. Hiermee streed zij tegen ongelijkheid.

"Het draait er voor mij om dat je kunt zijn wie je wilt zijn", aldus Heiður Anna Helgadóttir, hoofd van de feministische vereniging van de Universiteit van IJsland aan Vice. "Het is maar een lichaamsdeel. Jongens hebben borsten en tepels en het is prima als zij ze laten zien. Hetzelfde zou voor ons moeten gelden."

En hieronder volgen de mooiste inzendingen. Ter leering ende uwer vermaeck.

Update 21.50 uur:
En we hebben weer een paar nieuwe tieten!

'Zivkovic weer in opspraak bij jeugdselectie'

Ajacied Richairo Zivkovic heeft zich bij de Nederlandse voetbalselectie voor spelers onder negentien jaar opnieuw niet aan de regels gehouden. Volgens De Telegraaf kwam de achttienjarige aanvaller donderdag te laat voor de wedstrijdbespreking. Bondscoach Aron Winter hield hem daarom buiten de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd donderdagavond tegen Servië in Harkema.

Winter zette Zivkovic in november vorig jaar al eens uit zijn selectie wegens "onprofessioneel gedrag". De oud-speler van FC Groningen kreeg daarop een boete van Ajax. Zivkovic heeft in zijn eerste seizoen bij de Amsterdamse club nog geen grote indruk kunnen maken.

Maagdenhuis wil warmte en schoonmaak

De protesterende studenten in het Amsterdamse Maagdenhuis willen het pand hygiënisch en warm houden. Ze vragen het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam mee te denken over maatregelen daartoe. Ook informeren de actievoerders naar compensatie voor de studievertraging die de studenten in het pand oplopen.

Een en ander schrijven de studenten, verenigd in De Nieuwe Universiteit, donderdag op hun website. Ze roepen het CvB maar ook de gebouwendienst op er zaterdag over te komen praten. Zo willen ze dat de verwarming ook in het weekend aangaat en dat de schoonmakers weer mogen komen.

Het Maagdenhuis wordt nu al een maand bezet. Het bestuur van de UvA heeft handreikingen gedaan maar de studenten hebben meer eisen over onder meer democratie en medezeggenschap.

Rugbysters verliezen van Japan

De Nederlandse rugbysters zijn er op de eerste dag van de Hong Kong Sevens niet in geslaagd eerste te worden in groep C. Oranje moest donderdag in de beslissende wedstrijd zijn meerdere erkennen in Japan: 12-19. Halverwege leidden de Aziatische vrouwen met 12-7.

Nederland was het toernooi in de Chinese metropool begonnen met overtuigende zeges op Tunesië (33-5) en Papua Nieuw-Guinea (22-12). Vrijdag staat het team van bondscoach Chris Lane in de kwartfinale tegenover Kazachstan.

Tiendalli verhuurd aan Middlesbrough

Vleugelverdediger Dwight Tiendalli maakt het seizoen af bij Middlesbrough. De 29-jarige Nederlander komt op huurbasis over van Swansea City. Met nog zeven wedstrijden te spelen is Middlesbrough nog volop in de race voor het kampioenschap in de Championship, het tweede profniveau in Engeland.

Tiendalli kwam in 2012 transfervrij naar Swansea City. De oud-voetballer van FC Utrecht, Feyenoord, Sparta en FC Twente speelde dit seizoen slechts zes keer in de hoofdmacht van de club uit Wales.

Tiendalli hier nog in het shirt van Swansea City (PRO SHOTS/Action Images)
Tiendalli hier nog in het shirt van Swansea City (PRO SHOTS/Action Images)

Behemoth vermorzelt hunters in Evolve DLC-gameplay

Volgende week dinsdag komt de nieuwe DLC voor 2K's Evolve uit. De beschikbare content bestaat uit vier nieuwe speelbare hunter-personages, twee nieuwe maps, een spectator-modus en een nieuw monster: de Behemoth.

De Behemoth is een uit de kluiten gewassen wezen dat wel wat weg heeft van een enorm rotsblok. Hij kan zich ondanks zijn logge voorkomen vrij snel verplaatsen door zich op te rollen en als een gigantische rotsbal over de map heen te rollen. Uiteraard heeft het nieuwe monster weer een set unieke skills achter de hand, waaronder de mogelijkheid om met zijn extreem lange tong doelwitten naar zich toe te trekken. Een andere opvallende vaardigheid is het opwerpen van een gigantische muur, wat interessante gameplaytactieken met zich mee brengt. 

De nieuwe hunters zijn Torwald, Crow, Slim en Sunny. We zien een cyborg met een mortierkannon als arm, een support-class met een mini-nuke grenade launcher, een trapper met een monsterzoekende vleermuis als huisdier en een genetisch gemodificeerde healer. Bekijk ze hieronder.

De twee nieuwe maps en de spectator-modus zijn gratis. De nieuwe personages zijn betaalde content, tenzij je een pre-order/season pass hebt. Zo niet, dan mag je voor de Behemoth zo'n 15 euro neerleggen en voor de vier nieuwe hunters zo'n 25 euro of 7,50 per stuk.

Voor de oplettende lezer: de titel heeft natuurlijk betrekking op het tweede filmpje

Aantal asielaanvragen op hoogste niveau in 22 jaar

Het aantal asielzoekers in de wereld ligt, vooral door de vele Syrische en Iraakse vluchtelingen, op het hoogste niveau in 22 jaar. Dat staat in een rapport van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dat donderdag is vrijgegeven.

De UNHCR schat dat het aantal asielaanvragen in industrielanden vorig jaar uitkwam op 866.000. Dat is 45 procent meer dan in 2013.

Syriërs vormden met 150 duizend aanvragen het grootste aandeel in het aantal asielzoekers. Irakezen volgen met 68.700 aanvragen en Afghanen komen daarna, met zestigduizend aanvragen.

Duitsland ontving de meeste asielaanvragen, 173.000. De Verenigde Staten kregen er 121.000 binnen en bij Turkije werden er 87.000 ingediend.

De UNHCR baseerde zich in het onderzoek op gegevens uit 44 industrielanden.

'Zayn Malik uit One Direction gezet'

Het was niet alleen Zayn Malik zijn eigen keuze om te stoppen met One Direction. De zanger zou onder druk van het management hebben besloten om uit de band te stappen. Dat vertellen bronnen aan RadarOnline.

Volgens de insiders werd Malik een ultimatum gesteld: stoppen met drank en drugs of de band verlaten. "Zayns alcohol- en drugsgebruik werd op een gegeven moment een te groot probleem voor de groep", weet een bron. Daarom zou Zayn voor de keuze zijn gesteld. "Hij koos ervoor om niet af te kicken."

"Hij heeft veel kansen gekregen, maar het lukte hem gewoon niet", vervolgt de ingewijde. Toen de 22-jarige zanger vorige week besloot om de Aziatische tour van de band niet af te maken, was dit volgens de bron al 'het begin van het einde'. "Het management stond erop dat hij een pauze inlaste, ze maakten zich te veel zorgen om zijn gezondheid. Het was op dat moment het beste voor hem."

In 2014 dook er een filmpje op waarin te zien was dat Zayn een joint rookte. Sindsdien gaan er regelmatig geruchten over het drugsgebruik en het feestgedrag van Zayn.

Woensdag werd bekend dat Zayn niet langer deel uitmaakt van de populaire boyband. In een verklaring op de website van de groep staat dat Zayn kiest voor een leven buiten de spotlights.

Oosterscheldekreeft levert 24.000 euro op

De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen is donderdag geveild voor 23.900 euro. Dat geld gaat naar de Stichting Pink Ribbon, dit jaar het goede doel van de veiling.

De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. De kreeftvissers in Zeeland mogen weliswaar een beperkte periode uitvaren, maar krijgen over het algemeen goede prijzen voor de gewilde delicatesse. Het donderdag gestarte seizoen loopt tot 15 juli.

"De kreeftenstand staat er goed voor. De gelimiteerde periode van visserij werpt zijn vruchten af. Vanaf half juli wordt de kreeft met rust gelaten en kan hij zich in alle rust met de voortplanting bezig houden", aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions. De kreeften vinden hun weg vooral naar restaurants, zowel in Nederland als België.

Forse stijging VVD in peiling

De VVD lijkt een stuk populairder te zijn geworden. Dat valt op te maken uit de donderdag gepubliceerde Ipsos Politieke Barometer van deze week onder 1.094 stemgerechtigde Nederlanders. De partij kan in die peiling rekenen op 29 zetels in de Tweede Kamer, een stijging van vier zetels ten opzichte van de laatste meting voor de Provinciale Statenverkiezingen van ruim een week geleden.

De VVD had de afgelopen weken tal van personele problemen, zoals integriteitskwesties. Na een geleidelijk verlies de afgelopen tijd heeft de VVD de weg omhoog weer gevonden. De VVD is met 29 zetels weer verreweg de grootste partij. De PVV en D66 volgen in de opiniepeiling op afstand met beide 24 zetels.

Omgekomen Apache-vliegers gecremeerd

In besloten kring zijn donderdag de in Mali omgekomen Apache-vliegers kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) gecremeerd. Ze kwamen zeer waarschijnlijk om door een ongeluk. Het onderzoek van Defensie hiernaar loopt nog.

Voor de militairen waren er woensdag en donderdag herdenkingsdiensten. Beide keren vond er een zogenoemde Missing Man Formation plaats, waarbij een vliegtuig zich uit een formatie van vier toestellen losmaakt. Het gat dat zo ontstaat staat symbool voor de omgekomen militair.

De vliegers maakten deel uit van de 301 Squadron in Gilze-Rijen. Het condoleanceregister - dat inmiddels is gesloten - op de website van het ministerie van Defensie is meer dan 11.000 keer getekend.

Meer Japanse console exclusives naar pc

Xseed brengt nog meer Japanse console exclusives naar pc deze lente, beginnend met Ys VI: The Ark of Napishtim en Akiba's Trip: Undead & Undressed.

Beide games verschijnen op Steam. Akiba's Trip zal Steam achievements ondersteunen en de visuele editor van de PlayStation 4 versie bevatten. Ys VI krijgt nieuwe functies die exclusief voor de pc versie zijn, zoals widescreen ondersteuning en een intimiderende 'Catastrophe Mode' waarin helende items niet gekocht of opgeslagen kunnen worden maar automatisch gebruikt worden bij het oprapen ervan.

Informatie over de exacte datum dat ze uitkomen en wat de prijs van de games wordt is er nog niet.

Manor start motoren F1-bolides

Het Formule 1-team Manor lijkt in Maleisië wel deel te gaan nemen aan het raceweekend. De van de ondergang geredde renstal moest twee weken geleden in Australië verstek laten gaan doo softwareproblemen, maar ditmaal lijkt alles correct te zijn geïnstalleerd. Zodoende kon vandaag de 2014-motor van Ferrari worden gestart.

Coureur Will Stevens denkt dat hij samen met teamgenoot Roberto Merhi morgen op Sepang deel kan gaan nemen aan de vrije trainingen. "We zitten duidelijk in een betere positie dan in Melbourne, dus het plan om op vrijdag de baan op te gaan is er, maar we gaan het per sessie bekijken. Het doel is uiteraard om het plan te volgen en zoveel mogelijk te rijden. We scheppen voor onszelf geen hoge verwachtingen. We gaan de boel gewoon opstarten en kijken wel waar het eindigt."

Formule 1-team Lotus houdt van Nederlandse taal

Zoals voorafgaand aan iedere Formule 1-weekend bereiden de teams zich voor door lopend een ronde over het circuit te maken om de cruciale punten van de baan te bekijken. Zo ook vandaag in Maleisië waar het team via Twitter voor haar volgers nog een verrassing in petto had: de Nederlandse taal.

Lotus liet via Twitter weten erg gecharmeerd te zijn van het Nederlands/Vlaams en dat leverde een bijzonder leuk tafereel op:

Toro Rosso-coureur Max Verstappen kwam het al snel ter ore dat Lotus in de Nederlandse taal bezig was. De 17-jarige Nederlander was jaloers.

Bizar! Trein raast over groentemarkt (Klassieker)

Uit den ouden doosch: 

De machinisten die dagelijks over dit traject banjeren hoor je niet klagen over een paar blaadjes. Nee... deze kerels rijden gewoon over complete groentemarkten.

Er komt maar liefst 8 keer per dag een trein over deze markt gedenderd. De Maeklong Railway Market is een dagelijkse markt met allerlei verse producten en behoort tot 1 van de grotere markten in Thailand. 

Marquinhos en Terry tekenen bij

De Braziliaanse verdediger Marquinhos kan voorlopig niet stuk bij zijn Franse club Paris Saint-Germain. De twintigjarige Zuid-Amerikaan verlengde donderdag zijn contract bij de Franse kampioen met één jaar. Hij ligt daardoor tot medio 2019 vast in Parijs. Marquinhos verruilde in 2013 AS Roma voor Paris SG.

In Londen zette John Terry zijn handtekening onder een nieuw, eenjarig contract bij Chelsea. De 34-jarige Brit speelde al ruim 650 wedstrijden voor de Londense club waar hij zijn loopbaan wil afsluiten.

Paris SG schakelde eerder deze maand Chelsea uit in de achtste finales van de Champions League.

Opnieuw geweld tegen NS-personeel

Op station Barendrecht is donderdag een man uit Zwijndrecht aangehouden nadat hij in de trein twee conductrices en enkele reizigers had aangevallen. In Deventer raakte woensdag een NS-medewerkster gewond toen ze werd belaagd door een agressieve, ontevreden klant. Het slachtoffer liep een pijnlijke kaak op.

Een 34-jarige vrouw uit Deventer gooide een mobiel pinapparaat tegen het hoofd van de servicemedewerkster toen bleek dat die haar niet kon helpen. De klant had te weinig geld bij zich om een treinreis te betalen en ook haar banksaldo bleek ontoereikend. Een collega en een andere klant wisten te voorkomen dat de vrouw ook met een beeldscherm ging gooien. Bij haar aanhouding verzette de verdachte zich hevig.

De man uit Zwijndrecht stapte donderdag in zijn woonplaats op de trein, ging zitten en legde zijn voeten op de bank voor hem. De conductrice sprak hem hierop aan, waarna de man volledig door het lint ging. Hij schreeuwde en sloeg de conductrice onder andere op haar hoofd. Gealarmeerd door het geschreeuw kwam er een tweede conductrice bij. Ook zij kreeg klappen, evenals enkele reizigers die de conductrices te hulp schoten.

Het is de zoveelste keer in korte tijd dat geweld wordt gebruikt tegen NS-personeel. De Tweede Kamer wil snel meer maatregelen tegen agressie in treinen en op stations.

Opnieuw geweld tegen NS-personeel
Opnieuw geweld tegen NS-personeel (Foto: ANP)

'Kinderen gedood bij bombardementen op Jemen'

De bombardementen op de Jemenitische hoofdstad Sanaa door Saudi-Arabië en andere bondgenoten hebben donderdag minstens 25 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers waren ten minste zes kinderen van onder de 10 jaar. Dat meldde Amnesty International op basis van gesprekken met ooggetuigen en personeel van vier ziekenhuizen.

De meeste doden vielen in de buurt van de internationale luchthaven, die in handen is van de Houthi-rebellen. Volgens de mensenrechtenorganisatie werden in de omgeving van het vliegveld veertien huizen geraakt. Veel slachtoffers waren dan ook burgers. Het is niet bekend of ook strijders zijn omgekomen.

Het ministerie van Volksgezondheid sprak donderdag ook van 25 doden.

'Kinderen gedood bij bombardementen op Jemen'
'Kinderen gedood bij bombardementen op Jemen' (Foto: ANP)

Van Garderen wint koninginnerit Catalonië

Tejay van Garderen heeft donderdag de koninginnerit van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Amerikaanse wielrenner van BMC kwam na 188 kilometer koers door de Pyreneeën solo over de streep, kort voor de Australiër Richie Porte en de Spanjaard Alberto Contador. Wilco Kelderman eindigde als vijfde.

De koplopers Tom Danielson (VS) en de Oostenrijker Riccardo Zoidl werden aan de voet van de slotklim naar La Molina ingelopen, waarop de Wit-Rus Vasil Kiryienka demarreerde. Van Garderen achterhaalde de Sky-renner en ging er even later alleen vandoor.

De rit van donderdag was de vierde rit van de zevendaagse koers die zondag eindigt in Barcelona.

Grote windmolenparken op zee mogen van Kamer

Voor de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland kunnen drie grote locaties voor windmolenparken komen. De ontwikkeling van het eerste park bij Borssele kan nog dit jaar beginnen, nu de Tweede Kamer zich donderdag achter dit kabinetsplan heeft geschaard.

In veel kustplaatsen worden de plannen met argusogen gevolgd: daar vrezen ze dat de toeristen wegblijven om de hoge windmolens, die het uitzicht kunnen bederven. Het kabinet wil de grote windparken grotendeels op zeker 22 kilometer uit de kust realiseren; twee komen er op 18,5 kilometer uit de kust. Eerder zijn drie locaties aangewezen waar vijf windparken in komen. In 2020 moet alles klaar zijn.

Windmolenpark mag er komen (Foto: Novum)Windmolenpark mag er komen (Foto: Novum)

Huntelaar op weg naar hoofdrol in Oranje

Op aandringen van bondscoach Guus Hiddink dronken Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie rond de voorlaatste interland van het Nederlands elftal tegen Mexico voor het eerst een kopje koffie. "Dat is misschien wel opvallend", erkent de eerstgenoemde spits van Schalke 04. "Maar daarvoor lustte Robin ook geen koffie."

Huntelaar probeert zich er nog even met een grapje vanaf te maken. Maar in de aanloop naar alweer zijn zeventigste interland van zaterdag tegen Turkije snapt hij ook wel dat de buitenwereld het opvallend vindt dat beide spitsen tijdens de vele trainingskampen rond al die wedstrijden nooit even rustig en ongedwongen met elkaar rond de tafel zijn gaan zitten. "Voor die tijd hebben we nooit echt geklikt. Dan heb je een beeld van elkaar en ga je met anderen om. Dat hebben jullie toch ook onder alle journalisten."

De ervaren people manager Hiddink arrangeerde een ontmoeting na de ruzie die het duo een maand eerder in een duel met Kazachstan kreeg nadat Van Persie de vrijstaande Huntelaar over het hoofd zag. "Ik denk dat ons gesprek goed is geweest", beseft Huntelaar. "Nu bel ik hem af en toe wel en spreken we over ditjes en datjes." De spits van Schalke 04 erkent dat het wellicht fijner praten is met Van Persie omdat ze voor het eerst sinds lange tijd behalve ploeggenoten ook geen concurrenten meer zijn. Voor Hiddink is het namelijk geen Van Persie òf Huntelaar. Tijdens de laatste interland tegen Letland liet hij ze samen spelen, met Arjen Robben in een vrije rol.

Het experiment verdiende navolging tegen de Turken, want het drietal tekende voor vijf van de zes treffers (6-0). Maar omdat Van Persie en Robben zaterdag geblesseerd moeten toekijken, krijgt Huntelaar twee andere aanvallers om zich heen. Jarenlang vertolkte de 31-jarige spits een belangrijke bijrol in het script van Oranje en moest hij als het er echt op aan kwam plaatsmaken voor Van Persie. Onder de regie van Hiddink, eveneens geboren in Achterhoek, gloort er tot en met het EK misschien wel een hoofdrol. "Dat zou mooi zijn", reageert Huntelaar nuchter als hij is.

Maar daarvoor moet Oranje wel op de eindronde in Frankrijk zien te komen. Een zege op Turkije in de ArenA is bijna noodzakelijk. "Ik bekijk het positief, we gaan winnen", voorspelt Huntelaar die gemiddeld eenmaal in 99 minuten doel treft voor Nederland. Dat is een ongekend hoog gemiddelde in het huidige interlandvoetbal. "Maar het kan altijd beter", stelt de spits. "Want als je het zo bekijkt, dan moet het duel met Turkije negen minuten blessuretijd krijgen."

Euro 2012: Huntelaar
Huntelaar op het EK in 2012 (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Mountainbiker Van der Heijden naar Europese Spelen

Mountainbiker Michiel van der Heijden mag deelnemen aan de Europese Spelen komende zomer in Azerbeidzjan. De 23-jarige wielrenner uit Drunen heeft voldaan aan de eisen van sportkoepel NOC*NSF.

Hij is gekwalificeerd op basis van de tiende plaats op de UCI Nationals Ranking. De mountainbikewedstrijd van de Europese Spelen wordt verreden op 13 juni, een dag na de openingsceremonie. De Europese Spelen duren van 12 tot en met 28 juni.

Bouman: er móeten meer allochtone agenten bij

Er moeten veel meer agenten komen met een allochtone achtergrond. Zij moeten zeker 25 procent van de nieuwe instroom gaan vormen. "Dat is niet een streven, het móet.'' Dat zei korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Volgens Bouman probeert de politie al tientallen jaren meer diversiteit binnen de organisatie te krijgen, maar lukt het niet. "Het loopt nu zelfs terug. We hebben te veel gedacht dat het wel goed zou komen. Maar het komt niet voor elkaar'', zei hij. Het is volgens hem essentieel dat de politie een weerspiegeling is van de Nederlandse samenleving.

Zijn grootste doembeeld is Ferguson, de Amerikaanse stad waar een witte politiemacht tegenover een gemêleerde bevolking kwam te staan.

"Paper Mario: The Thousand-Year Door wordt opnieuw uitgebracht"

In 2004 kwam Paper Mario: The Thousand-Year Door uit voor Nintendo Gamecube. Het is een RPG-spel met de Italiaanse loodgieter, Bowser en Princes Peach. Op Reddit verscheen er heel even een filmpje met beelden van Paper Mario op een Nintendo 3DS. Het filmpje is verwijderd, maar een GIF ervan is bewaard gebleven.

Is het echt?

Is het echt?

De fans zijn stil aan het hopen op een heruitgave van Paper Mario. Maar ja, misschien was het allemaal een hoax en zij we voor niemendal blij geworden.

Hier nog even de beelden van weleer.

SP zegt vertrouwen op in Van Rijn

De SP heeft het helemaal gehad met de manier waarop staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) de betalingsproblemen met de persoonsgebonden budgetten (pgb) aanpakt. Hij is vooraf gewaarschuwd maar heeft 'willens en wetens' toch het risico genomen, aldus Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP), die daarom donderdag een motie van wantrouwen indiende.

Leijten vindt dat Van Rijn zich 'onmachtig' heeft getoond om de problemen op te lossen en laakte het dikke herstelplan dat er inmiddels ligt. "Er ligt een herstelplan van 47 pagina's maar zonder oplossing voor de mensen die zonder geld zitten." Want, stelt zij: "Ondanks alle beloften dat de betalingen topprioriteit hebben, zitten mensen zonder geld. Met beloften koop je geen brood."

Invallen in drie bloemenbedrijven Aalsmeer

De politie en FIOD hebben donderdagochtend invallen in drie bloemenbedrijven in Aalsmeer gedaan. Dat gebeurde voor een onderzoek naar grootschalige oplichting van bedrijven, heling, witwassen en faillissements- en btw-fraude.

Verder werden nog zes woningen in Aalsmeer, Amsterdam, Kudelstaart en Rijsenhout doorzocht. De politie hield één verdachte aan voor illegaal bezit van een vuurwapen.

Deze zaak gaat over oplichting bij bedrijven op de bloemenveiling in Aalsmeer, meldt het Openbaar Ministerie. "Uit onderzoek blijkt dat de oplichters vanuit hun bloemenbedrijven grote partijen bloemen bestellen, maar deze vervolgens uiteindelijk niet betalen. De criminelen laten hun bedrijven na ontvangst van de leveringen failliet gaan."

Lebbis gaat weer theater in

Cabaretier Hans Sibbel gaat het komende seizoen weer het theater in. Hij speelt van september tot en met 2016 zijn nieuwe voorstelling De Paardenpoetser door heel Nederland. Dat heeft impresariaat Bunker Theaterzaken donderdag gemeld.

Het is de eerste keer dat Lebbis, zoals zijn artiestennaam luidt, weer optreedt sinds eind 2013. Toen stopte hij vrij plotseling met optreden omdat bij hem auto-immuunziekte was geconstateerd. Eerder liet Sibbel al weten dat het beter met hem gaat. Hij verzorgde de afgelopen maanden alweer columns voor het radioprogramma Spijkers met Koppen en trad af en toe op in Toomler.

Lebbis trad in het verleden vooral op met zijn artistieke partner Dolf Jansen. Het tweetal maakte samen bijna twintig jaar lang bijna dertig voorstellingen. Maar sinds 2007 hebben de mannen niet meer samen op het podium gestaan. In 2011 won Lebbis voor zijn programma Branding de Poelifinario, de hoogste Nederlandse cabaretonderscheiding.

De speellijst van de nieuwe tournee van Lebbis wordt over een paar weken bekendgemaakt.

Lebbis

Hennepteelt vaak oorzaak forse brandschade

Een op de vijftig grote branden in Nederland wordt veroorzaakt door hennepteelt. Bovendien breken dergelijke branden vooral uit in woonhuizen, constateert het Verbond van Verzekeraars na een analyse van cijfers van Stichting Salvage. Die is opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars om na een (grote) brand persoonlijke hulp te verlenen en schade te beperken.

Uit die cijfers blijkt ook dat meer dan 70 procent van de door Salvage geconstateerde wietbranden plaatsvond in bewoonde huizen. Het verbond noemt dat schokkend. "Het gaat veelal mis met amateuristische installaties in leegstaande slaapkamers of op zolder, waar branden snel om zich heen kunnen grijpen en overslaan naar de rest van het huis en woningen van buren."

Motief copiloot Germanwings volstrekt onduidelijk

Lufthansa heeft geen flauw benul wat de copiloot bezielde die eerder deze week een Airbus van Lufthansa's budgetdochter Germanwings moedwillig te pletter liet slaan. Dat heeft de topman van Lufthansa, Carsten Spohr, donderdag gezegd.

Spohr zei geschokt te zijn door de bevindingen van de Franse aanklager in de zaak. Die concludeerde na onderzoek van de cockpit voice recorder dat de copiloot het toestel met honderdvijftig mensen aan boord bewust liet neerstorten.

De topman liet weten dat het bedrijf zijn medewerkers 'zeer, zeer zorgvuldig' selecteert. Piloten ondergaan jaarlijkse medische controles, zei hij. Daartoe behoren echter geen psychologische onderzoeken.

Een aanwijzing dat er sprake is van een terroristische inslag is er niet, liet Spohr weten.

V&D teleurgesteld in uitspraak

V&D is 'teleurgesteld' in de uitspraak van de kantonrechter dat het warenhuis aan pandeigenaar Mondia Investments van het V&D-filiaal in Hengelo de volledige huur moet betalen. Dit liet een woordvoerder donderdag weten.

"V&D heeft kennis genomen van het vonnis en zal dit eerst bestuderen alvorens een beslissing te nemen of hoger beroep wordt ingesteld." Het warenhuis benadrukte verder dat de overeenkomst met het merendeel van de verhuurders over een huurverlaging door deze uitspraak niet in gevaar komt.

Het in financiële moeilijkheden verkerende concern had van alle pandeigenaren een huurverlaging gevraagd om een mogelijk faillissement te voorkomen.

KLM-piloot kan alleen in cockpit blijven

Piloten van de KLM mogen alleen in de cockpit achterblijven, net zoals bij de rampvlucht van Germanwings gebeurde. De achterblijvende piloot of copiloot kan mensen die voor de deur staan, de toegang weigeren. Dat kan ook als het om een bemanningslid gaat dat de juiste code kent. Die kan de piloot die alleen in de cockpit is, gewoon 'overrulen'. Op die manier kan voorkomen worden dat bijvoorbeeld een terrorist een bemanningslid kan dwingen de cockpit te openen.

Volgens een zegsvrouw volgt de luchtvaartmaatschappij daarmee internationale regels die zijn opgelegd na de aanslagen van 11 september 2001. Bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen geldt de aanvullende regel dat er niemand alleen in de cockpit mag achterblijven en een ander bemanningslid even in de cockpit plaatsneemt als piloot of copiloot bijvoorbeeld naar de wc moeten. Die regel geldt in Nederland niet.

KLM-piloot kan alleen in cockpit blijven (Foto: Novum)
KLM-piloot kan alleen in cockpit blijven (Foto: Novum)

Dijsselbloem: CBS-cijfers zijn goed nieuws

De CBS-cijfers van donderdag over de aantrekkende groei van de economie en het verder dalende begrotingstekort zijn "goed nieuws". Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat donderdag. Beide cijfers vallen gunstiger uit dan eerder voorspeld.

"Vaak is het zo dat als je de trend naar boven te pakken hebt, het dan elke keer sneller gaat dan verwacht. Andersom is het ook zo dat als je achteruit gaat, ook dat sneller gaat dan verwacht. Maar we hebben nu de wind mee en dat is mooi", aldus Dijsselbloem tegen het ANP.

Hij wijst er wel op dat het tekort vorig jaar nog altijd op 2,3 procent van het bruto binnenlands product ligt, dus als minister van Financiën is Dijsselbloem nog niet tevreden. Ook is het niet gezegd dat het lagere tekort vorig jaar, zich zeker doorzet in een verdere verlaging dit jaar.

'Eindfase slag om Tikrit is begonnen'

Het Iraakse leger en de milities waar het mee samenwerkt hebben donderdag de definitieve aanval ingezet op de stad Tikrit, die in handen is van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft generaal Abdul-Wahab al-Saadi gezegd.

Het leger had eerder al de rand van de stad bereikt, maar trekt nu op naar het centrum van Tikrit, zei Al-Saadi. De Verenigde Staten voeren sinds woensdag luchtaanvallen uit op IS. De Iraakse regering had de Amerikanen om luchtsteun gevraagd. Irak krijgt ook steun van militaire adviseurs uit Iran, die de sjiitische milities van advies voorzien.

Premier Haider al-Abadi kondigde woensdagavond al aan dat de Iraakse troepen waren begonnen 'aan de laatste fase'. Hij liet daarbij de Amerikaanse luchtaanvallen ongenoemd. De VS zelf bevestigden de luchtaanvallen wel. Generaal James Terry, bevelhebber van de Amerikaanse missie tegen IS, zei dat met de bombardementen 'de bolwerken van IS met precisie zullen worden vernietigd, waardoor Iraakse levens zullen worden gered' en schade aan gebouwen wordt geminimaliseerd.

De herovering van Tikrit is cruciaal voor de Iraakse regering, die uiteindelijk zal willen doorstoten naar Mosul, de grootste Iraakse stad in handen van IS. Tikrit ligt op de weg tussen Bagdad en Mosul.

Aanklager wil tegenstemmer in Doema vervolgen

Het Russische openbaar ministerie wil het enige Russische parlementslid dat tegen de inlijving van de Krim stemde vervolgen. Het OM verdenkt Doema-lid Ilja Ponomarev van verduistering met betrekking tot zijn werk voor een door de staat bekostigde technologie-denktank, zei Doema-voorzitter Sergej Narisjkin donderdag.

De Staatsdoema zal het verzoek om de parlementaire onschendbaarheid van Ponomarev op te heffen op 6 april behandelen. Ponomarev is een van de weinige vertegenwoordigers van de oppositie die in de Doema zijn overgebleven. Hij verblijft momenteel in de Verenigde Staten, maar zegt dat hij in mei naar Rusland terugkeert.

Ponomarev (39) kreeg in 2013 een kort geding aan zijn broek, omdat hij bij de stichting Skolkovo minder lezingen zou hebben gegeven dan was afgesproken. Na vergeefse pogingen om de vordering van 2,7 miljoen roebel (43.000 euro) afgewezen te krijgen, legde hij zich er bij neer dat hij het geld terug moest betalen.

Ponomarev liet in een reactie weten dat de stappen van de Russische aanklagers 'buiten het wettelijk kader vallen'. Hij zei dat de aantijgingen politiek gemotiveerd zijn en dat de motie in de Doema een reactie is op zijn aankondiging naar Rusland terug te keren.

OM wil hoge boete om onveilig chloortransport

De transporteur van chloor DB Schenker (DBS) moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een kwart miljoen euro boete betalen voor het veelvuldig overtreden van de regels. De aanklager eiste deze boete donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

De vervoerder transporteerde meerdere keren chloor samen met andere gevaarlijke stoffen over het spoor. En met die trein werd ook nog soms 30 kilometer per uur te hard gereden.

Dat mag niet, omdat het gevaarlijk is. Andere gevaarlijke, licht ontvlambare stoffen leveren namelijk een extra risico op voor brand en in het geval van brand kunnen wagons met chloor exploderen.

De OM vindt deze boete 'passend' voor DBS. Dit gezien het gevaar die hun handelwijze heeft opgeleverd, het aantal overtredingen en de lakse houding van DBS.

Teeven blijft erbij dat deal in orde was

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven houdt vol dat er niets aan de hand was met de miljoenendeal die hij vijftien jaar geleden als officier van justitie sloot met een drugscrimineel. "Dat heb ik gezegd toen ik wegging en dat zeg ik nu weer", zei de oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie donderdag nadat hij opnieuw was geïnstalleerd als Kamerlid.

Verdere vragen over de kwestie, die ruim twee weken geleden leidde tot het aftreden van minister Ivo Opstelten en Teeven, wilde hij nu niet beantwoorden. Hij wees erop dat een onafhankelijke commissie de deal gaat onderzoeken. "Die zal ik alles vertellen", verzekerde Teeven. "Ik kijk vooruit en ik kijk met u nog eens terug als die commissie klaar is", aldus de politicus. "Het gaat u geen donder aan op dit moment", zei hij tegen een journalist die doorvroeg.

Volgens Teeven, die er zin in heeft om weer aan de slag te gaan als Kamerlid, zal het onderzoek uitwijzen dat er niets mis was met de deal. "Ik weet wat er is gebeurd en u niet."

Fred Teeven (Foto: Novum)
Fred Teeven (Foto: Novum)

Schaatsteam New Balance naar iSkate

Het schaatsteam van New Balance gaat verder onder de vlag van iSkate, een overkoepelende stichting waaronder ook onder andere Team beslist.nl en Team Afterpay vallen. Volgens de ploegleiding van New Balance is de ,,samensmelting'' de juiste keuze op weg naar een succesvolle toekomst. Komende maand komt er meer duidelijkheid over de samenstelling van het nieuwe allroundteam van iSkate.

New Balance maakte in het afgelopen seizoen gebruik van een overgangsregeling van de schaatsbond KNSB voor teams die niet meteen konden voldoen aan de sporttechnische voorwaarden die in het nieuwe beleid aan zogenoemde Topteams gesteld worden. Voor het komende seizoen gelden die aangepaste regels niet meer.

New Balance, dat als sponsor betrokken wil blijven bij het nieuwe team, boekte in het afgelopen seizoen vooral met Irene Schouten het nodige succes. De 22-jarige marathonschaatsster behaalde onder meer de wereldtitel op de massastart. Komend seizoen rijdt ze voor Team Clafis van coach Jillert Anema.

Nederlandse roeier in befaamde Boat Race

De Boat Race op de Theems in Londen heeft dit jaar weer eens een Nederlands tintje. Jasper Holst heeft voor de befaamde roeiwedstrijd tussen de universiteitsteams van Oxford en Cambridge een zitje op boeg bemachtigd in de boot van Cambridge. Het historische duel tussen de twee achten is op 11 april en zal in Engeland en in de rest van de wereld weer veel bekijks trekken.

Holst, die sinds zijn achtste jaar voornamelijk in het buitenland verbleef, is de vierde Nederlander die in actie komt in de aloude roeiwedstrijd. Roen Haen was in 2012 de laatste Nederlandse roeier die meedeed. Hij verloor met de acht van Oxford op nogal dramatische wijze, nadat een zwemmende actievoerder de wedstrijd had verstoord. Sjoerd Hamburger zat in 2009 (winst) en 2010 (verlies) bij Oxford in de boot. In 2002 deed Gerritjan Eggenkamp als eerste Nederlander namens Oxford (winst) mee aan de roeiklassieker, die in 1829 voor de eerste keer werd gehouden.

In de onderlinge duels leidt Cambridge met 81 tegen 78 overwinningen. Oxford won de Boat Race in 2013 en 2014.

Shell snijdt dieper in personeelsbestand

Shell schrapt meer banen bij zijn Britse activiteiten in de Noordzee. Bovenop de in augustus vorig jaar aangekondigde reductie van 250 arbeidsplaatsen zullen er nog eens minimaal 250 verdwijnen. Dat maakte het olie- en gasconcern donderdag bekend.

De ingreep volgt op een scherpe daling van de olieprijzen die Shell dwingt tot kostenbesparingen en ingrepen om efficiënter te werken. Volgens het concern is circa 20 procent van de productie in het Verenigd Koninkrijk onrendabel bij de huidige olieprijs van rond de 50 dollar per vat.

Het personeel op zee en in het hoofdkantoor voor de Noordzee-activiteiten in het Schotse Aberdeen is op de hoogte gebracht.

F1 2015 voor current-gen consoles en pc getoond

Codemasters heeft vandaag F1 2015 aangekondigd. De releasedatum staat op 12 juni. Dit is het eerste spel van Codemasters dat op PlayStation 4 en Xbox One uitkomt, daarnaast komt er ook een pc-versie.

F1 2015 maakt gebruik van een nieuwe versie van hun EGO-engine. Naast grafische verbeteringen worden ook de handling van de racewagens aangepast, zoals de motor, versnellingsbak, aerodynamica, force feedback, schokbrekers en een nieuw bandenmodel, zodat het allemaal nog realistischer wordt.

Nieuw is de 'broadcast presentation'-stijl, waarin de race zoals op televisie wordt uitgezonden, inclusief de podium- en grid stukjes. Door stemherkenning met Xbox Kinect of de PlayStation 4-camera of headsets kun je opdrachten geven aan de race-engineer. Het spel zal in ieder geval een Champion Season- en Pro Season-modus hebben.

F1 2015

F1 2015

F1 2015

F1 2015

F1 2015

CU tegen sneller verhogen AOW-leeftijd

Niet alleen de oppositiepartijen SP en PVV, maar ook de 'bevriende oppositiepartij' de ChristenUnie is tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller te verhogen. Dat bleek donderdag in een Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Jetta Klijnsma, verantwoordelijk voor het wetsvoorstel.

Klijnsma wil de AOW-leeftijd versneld verhogen, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist 3,6 miljard euro opleveren.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zei dat de versnelling eerdere afspraken over de verhoging van de AOW-leeftijd doorkruist. De overheid moet zich houden aan de afspraak dat nieuwe verhogingen van de AOW vijf jaar van tevoren worden aangekondigd, vindt Schouten.

Boete en taakstraf geëist tegen VVD'er

Tegen de van fraude verdachte 61-jarige oud-wethouder van Vlissingen, Jacques Damen (VVD), is donderdag een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 150 uur geëist. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Middelburg.

Damen wordt verdacht van valsheid in geschrifte tussen januari en juni 2013. Hij incasseerde in totaal 11.471 euro aan 'onterechte' huisvestings- en reiskosten. Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie door het indienen van declaraties van reiskosten die niet waren gemaakt of die niet in het belang van Vlissingen waren. Ook kwam hij met een valse verhuisverklaring.

Aanhoudingen voor grote fraude met spijsolie

De politie heeft woensdag twee mannen aangehouden die betrokken zouden zijn bij een grote fraude bij de handel in spijsolie. Het zijn de eigenaar van een Rotterdamse scheepvaartonderneming en een boekhouder van een administratiekantoor uit Alblasserdam. Dat meldde het Functioneel Parket donderdag.

"De arrestaties zijn verricht in een strafrechtelijk onderzoek naar een vermoedelijk criminele organisatie van circa twintig natuurlijke en rechtspersonen die allen betrokken zijn bij de handel", aldus het parket. Met de zwarte handel zouden de verdachten miljoenen hebben verdiend.

De verdenking is dat er op grote schaal spijsolie is verduisterd uit scheepsladingen. Dat zou zijn gebeurd door de olie op papier af te laten voeren als afvalstof. Pure olie brengt veel meer op dan een oliehoudende afvalstof.

Brieven prins Charles moeten worden vrijgegeven

Privébrieven aan ministers van de Britse kroonprins Charles moeten worden vrijgegeven. Dat heeft het Britse hooggerechtshof donderdag besloten. Premier David Cameron en de kroonprins zelf reageerden verontwaardigd op het besluit.

De zaak spitst zich toe op 27 brieven die tien jaar geleden door Charles werden gericht aan zeven ministeries. Critici van de kroonprins zeggen dat Charles te zeer betrokken was geraakt bij benoemingen op hoge posities. De brieven, die sterke persoonlijke opvattingen zouden bevatten, zouden dit aantonen. De krant The Guardian probeert de brieven al tien jaar te bemachtigen met een beroep op de wet voor vrijheid van informatie.

Als kroonprins dient Charles zich politiek neutraal op te stellen. Dat weerhield hem er in het verleden niet van zich krachtig uit te laten over onder meer architectuur, klimaatverandering, genetisch gemodificeerd voedsel en andere zaken.

De regering probeerde vrijgave van de brieven lange tijd te voorkomen, maar het hooggerechtshof schaarde zich achter de uitspraak van een lager hof dat de brieven mogen worden ingezien. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend.

Volgens premier Cameron is het geoorloofd dat 'leden van de koninklijke familie hun zienswijze in vertrouwen aan de regering kenbaar maken'. "Ik denk dat de meeste mensen van mening zijn dat dit ok is." Het kantoor van de kroonprins zei teleurgesteld te zijn dat niet is vastgehouden aan het 'principe van privacy'.

The Guardian is blij met de uitspraak van het hooggerechtshof. De regering heeft jarenlang geprobeerd de brieven geheim te houden, omdat publicatie de 'opvattingen over de politieke neutraliteit van de prins 'ernstig zouden schaden', zei hoofdredacteur Alan Rusbridger. "Nu moet zij ze wel vrijgeven zodat het publiek zelf een oordeel kan vellen."

Prins Charles (Foto: Novum)
Prins Charles (Foto: Novum)

Economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend op basis van een tweede raming. Bij de eerste schatting, op 13 februari, werd nog een groei gemeld van 0,5 procent.

De sterkere groei is vooral te danken aan de investeringen, die hoger waren dan eerder gedacht. Vooral in gebouwen en infrastructuur werd meer geld gestoken. Het algemene beeld van de economie is volgens het CBS niet veranderd. Dit betekent dat de groei zowel door de uitvoer, de consumptie als de investeringen wordt gedragen.

Het vierde kwartaal leverde ook 8000 banen meer op dan eerder geschat. In totaal waren er daardoor 50.000 banen meer dan een kwartaal eerder.

Economie groeit harder dan gedacht
Economie groeit harder dan gedacht (Foto: ANP)

Milde vorm vogelgriep in Friesland

Bij een pluimveebedrijf in het Friese Tzummarum is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om de H7-variant, aldus het ministerie van Economische Zaken donderdag. Het bedrijf met één stal en buitenuitloop telt zo'n 22.000 legkippen.

De dieren worden uit voorzorg geruimd. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf is een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In deze zone ligt nog één ander pluimveebedrijf. Er wordt onderzocht of ook hier vogelgriep is.

Begin deze maand werd ook al de milde vorm van vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf met zo'n 30.000 kippen in Barneveld. De ziekte bleef hier beperkt tot dit ene bedrijf. Hier gelden tot en met 2 april nog een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel, en een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Sony verliest Bloodborne trademark

Sony heeft de laatste tijd moeite om hun trademarks te behouden. Sinds 23 maart is Sony al vijf trademarks kwijt waaronder Bloodborne.

Het United States Patent and Trademark kantoor heeft de trademarks van No Heroes Allowed: No Puzzles Either, How Games were Made into Sound, Kill Strain, Guns Up en Bloodborne ingetrokken omdat er geen product op de markt is gebracht of een verlenging is aangevraagd binnen zes maanden na het aanvragen van de trademark of de laatste verlenging. Dit is waarschijnlijk een administratieve fout nadat Kiphanie Radford, degene die de aanvragen deed, is vertrokken bij Sony. Nu regelen Lindsey Anne Mohle, die werkt bij RIHC, en Anthony Justman een Senior Director legal & business affairs bij Sony de meeste trademark aanvragen. Je zou denken na de laatste soortgelijke fout met The Last Guardian's trademark, die ook nog aangevraagd was toen Kiphanie nog bij Sony werkte, dat ze de zaken wel op een rijtje hebben.

Bloodborne

Van Rey beëdigd in Limburgse Staten

De van corruptie verdachte liberale politicus Jos van Rey is donderdagmiddag beëdigd als lid van Provinciale Staten van Limburg. Hij werd voor de Volkspartij Limburg met voorkeurstemmen gekozen. Van Rey legde de verklaring en belofte af.

Van Rey was lijstduwer voor de Volkspartij Limburg, en kreeg 3801 voorkeurstemmen, meer dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg die 834 stemmen kreeg. De Volkspartij Limburg haalde één zetel.

De voormalig VVD-wethouder uit Roermond moet nog terechtstaan voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Grote Duitse spooropdracht voor Siemens

Het Duitse technologieconcern Siemens heeft een grote opdracht voor regionaal treinverkeer binnengehaald. Het bedrijf gaat de treinen leveren voor de zogenoemde Rhein-Ruhr-Express (RRX), een order waarmee ruim 1,7 miljard euro is gemoeid.

Het nieuwe traject moet de verkeersproblemen in Noord-Rijnland-Westfalen helpen oplossen. Nu heeft de deelstaat met ongeveer 10 miljoen inwoners te kampen met grote druk op het openbaar vervoer en het autoverkeer. De belangrijkste verbinding van RRX loopt tussen Keulen en Dortmund.

Siemens levert 82 elektrische Desiro-treinen voor het project en zal 32 jaar lang het onderhoud op zich nemen. De eerste treinen moeten eind 2018 in dienst komen. Het is de grootste opdracht op het gebied van regionaal treinverkeer in Duitsland ooit voor Siemens.

Boeren mogen weer melken wat ze willen

Nederlandse en andere Europese melkboeren maken zich op voor een historische stap: het einde van het Europese melkquotum. Ze mogen vanaf 1 april weer zo veel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder dat ze een boete moeten betalen. Na ruim drie decennia schrapt Brussel de strenge regels die melkplassen en boterbergen moesten voorkomen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) noemt het systeem van melkquota niet meer van deze tijd. "Het is ook goed dat er nu een einde aan komt. De vraag naar zuivelproducten is enorm gestegen en stijgt nog steeds. De Europese en de Nederlandse melkveehouderij kunnen een bijdrage leveren aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem."

De boeren kijken nu met spanning uit naar 1 april. Critici vrezen dalende prijzen, die het houden van koeien minder aantrekkelijk maakt. Vooral kleinere bedrijven zouden het onderspit kunnen delven omdat zij een prijzenoorlog niet lang kunnen volhouden.

De autoriteiten in Brussel daarentegen zijn minder pessimistisch. Zij denken dat een vrije Europese markt van vraag en aanbod gewoon zijn werk doet, en dat de melkprijzen hoog blijven. Daarnaast zijn productiebeperkingen nadelig voor Europese melkveehouderijen die wereldwijd willen concurreren.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema ziet een geweldige kans voor de Nederlandse zuivelsector. "Nederlandse boeren zijn in staat gebleken om te concurreren op de wereldmarkt, geef ze dus ook de ruimte dit te doen."

Begin jaren tachtig zag de Europese Commissie in Brussel zich nog gedwongen in te grijpen om overschotten tegen te gaan. Per jaar mochten maar bepaalde hoeveelheden melk op de markt komen. Voor overschrijding van dergelijke melkquota legde Brussel de zogenoemde superheffingen op.

Vorig jaar kregen Nederlandse boeren een rekening van ruim 132 miljoen euro gepresenteerd. Nu houden de Nederlandse melkveehouders op de valreep nog rekening met een recordboete van 140 miljoen euro. De boeren speelden de afgelopen jaren al in op het verdwijnen van de melkquota en investeerden in stallen en koeien. Door de hoge melkprijs is de heffing te verteren.

De sociaaldemocratische staatssecretaris Dijksma waarschuwt echter voor een ongebreidelde groei van de sector: "De groei mag niet leiden tot een verslechtering van het milieu. In een nieuwe wet is geregeld dat een melkveebedrijf alleen mag groeien als dat niet leidt tot een vergroting van het mestoverschot."

Boeren mogen weer melken wat ze willen (Foto: Novum)
Boeren mogen weer melken wat ze willen (Foto: Novum)

Borderlands: The Handsome Collection krijgt grote day-one patch

Een patch op de dag van release is normaal tegenwoordig, maar de mannen van Borderlands maken het wel heel bont. Bij Borderlands: The Handsome Collection zit voor PlayStation 4 een patch van 8.3 GB en voor Xbox One is die zelfs 16 GB!

De reden is omdat de Claptastic Voyage dlc niet op tijd klaar was voordat de game in de winkels lag en nu als gratis download beschikbaar is. Naast de dlc zitten er ook nog normale updates bij. Voor de volledige lijst met veranderingen klik hier.

asd

Amsterdam trekt meer geld uit voor cultuur

Het Amsterdamse stadsbestuur trekt de komende jaren meer geld uit voor kunst en cultuur. Het budget voor het zogeheten Kunstenplan 2017-2020 wordt met 7,6 miljoen euro verhoogd naar 90,2 miljoen euro. Tegelijkertijd wil het college van burgemeester en wethouders dat gevestigde culturele instellingen zich als een soort coach ontfermen over kleinere of beginnende organisaties, festivals of evenementen.

De manier waarop de subsidies worden verdeeld, verandert bovendien, maakte cultuurwethouder Kajsa Ollongren donderdag bekend. Instellingen die een belangrijke rol vervullen in de stad krijgen extra taken en verantwoordelijkheden. Die spreken ze af met het Amsterdams Fonds voor de Kunst, dat vervolgens de subsidie verleent. Hieraan worden ook prestatieafspraken gekoppeld. De politiek kan zich vervolgens meer bezighouden met de hoofdlijnen van het beleid en niet langer met de subsidietoekenning aan individuele organisaties.

In het Kunstenplan legt de gemeente elke vier jaar vast waar de cultuursubsidies in de stad naartoe gaan en welke doelen moeten worden gehaald.

'Leven van flexwerkers vaak erg zwaar'

Mensen met onzekere contracten hebben meer moeite om rond te komen, dan mensen met een vast contract. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbeweging FNV dat donderdag aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is aangeboden.

Meer dan 40 procent van de duizend ondervraagde flexwerkers geeft aan dat ze niet genoeg verdienen om goed van te kunnen leven. Bij mensen met een vast contract is dat bij nog geen 20 procent het geval, aldus FNV. 30 procent van de oproepkrachten en 40 procent van de uitzendkrachten zegt verder moeite te hebben om een betaalbare huurwoning te vinden, tegenover 10 procent van de werknemers met een vaste aanstelling.

Uit de studie komt ook naar voren dat zo'n 15 procent van de mensen met onzeker werk minder verdient dan het wettelijk minimumloon. En een kwart zou niet alle gewerkte uren betaald krijgen.

Liu Kang nu in beeld in Mortal Kombat X

Via via is de Shaolin-trailer van Mortal Kombat X uitgelekt. Hierin zien we natuurlijk weer veel bloed, dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is de terugkeer van Liu Kang die in Mortal Kombat 9 zo dood als een pier ging.

Dit keer hoort hij overduidelijk bij de slechterikken, want hij heeft nog een adamsappeltje met Raiden te schillen zoals we zien in de trailer.

Mortal Kombat X komt 14 april uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Een PlayStation 3- en Xbox 360-versie komen later.

Politie rolt bende pillenhandelaren op

Twee mannen uit Roermond zitten vast voor het op grote schaal illegaal verhandelen van erectiepillen, afslankmiddelen en tabletten tegen haaruitval. Ze gaven leiding aan een bende van vijftien mensen, en zetten met de handel tussen 2011 en 2014 zo'n 10 miljoen euro om. Een woordvoerder van het Duitse Openbaar Ministerie in Aken bevestigde donderdag berichten hierover in de Limburgse kranten.

De mannen van 47 en 48 jaar werden dinsdag tijdens invallen in hun luxueuze woningen in Roermond gearresteerd en zitten vast in afwachting van uitlevering aan Duitsland. De mannen voerden de pillen van buiten Europa, onder meer uit Azië, in en verkochten ze via internet. Ze worden beschuldigd van smokkel en schending van de wet op de geneesmiddelen.

Iedere scholier in Noord-Ierland krijgt Minecraft

Voor veel spelers geldt Minecraft als vermaeck, maar binnenkort wordt het voor scholieren uit Noord-Ierland ook als leermiddel gebruikt. CultureTech, een organisatie die ook techfestivals in Noord-Ierland organiseert en het Noord-Ierse ministerie van cultuur en kunst gaan namelijk gratis Minecraft uitdelen op middelbare scholen om de creativiteit onder scholieren te promoten.

CultureTech gaat de zogenaamde edu-versie van Minecraft geven, een versie die speciaal ontwikkeld is voor scholen waarbij leraren makkelijker een oogje in het zeil kunnen houden zodat scholieren bijvoorbeeld elkaar minder snel zullen opblazen. Ook zullen de leraren speciale training krijgen hoe ze kunnen onderwijzen met behulp van het blokkenspel. Mochten de computers op de scholen niet krachtig genoeg zijn, dan komt Culturetech met een speciale bus waar de kinderen en leraren op kunnen spelen.

Naar verwachting worden straks 50.000 kinderen in Noord-Ierland onderwezen met behulp van Minecraft. Culturetech kijkt ook of het mogelijk is het project uit te breiden naar andere landen.

Iedere scholier in Noord-Ierland krijgt Minecraft

 

Britney Spears wil graag weer trouwen

Britney Spears ziet het wel zitten om voor een derde keer in het huwelijksbootje te stappen. Dat vertelt ze in een interview met People.

"Dat zou ik geweldig vinden. Ik geloof in het sprookje", zegt de zangeres als haar gevraagd wordt naar een eventueel huwelijk met haar vriend Charlie Ebersol. Eerder was ze al getrouwd met Jason Alexander en Kevin Federline. "Misschien ben ik niet degene aan wie je moet vragen wat het vergt om te trouwen, maar voor mij gaat het om elkaar liefhebben, goed communiceren en respectvol en eerlijk zijn."

Behalve een nieuw huwelijk staat Britney ook open voor nog meer kinderen. "Ik zou er graag nog één bij hebben." Met haar ex Kevin Federline is ze moeder van de jongens Sean Preston (9), en Jayden James (8). Een meisje zou daarom leuk zijn, vindt de popster: "Een mini-Britney zou erg leuk zijn!"

Koningsontbijt met snoeptomaatjes en jam

Het Koningsontbijt, waar vorig jaar ophef over was omdat er ongezonde producten in zaten, bestaat dit jaar onder meer uit melk, sinaasappelsap, volkorenbrood, chocoladehagelslag, aardbeienjam, appelstroop, smeerkaas, smeerworst, snoeptomaatjes en appels.

Het Koningsontbijt wordt op vrijdag 24 april op veel basisscholen geserveerd voorafgaand aan de Koningsspelen. Het wordt voor het derde jaar op rij geleverd door supermarktketen Jumbo.

Volgens het Voedingscentrum gaf het ontbijt van vorig jaar het slechte voorbeeld aan kinderen omdat ze eten voorgeschoteld kregen dat vol zat met suiker. Het ging om ongezonde producten als hagelslag en pindakaas.

De Koningsspelen - en het Koningsontbijt - werden in 2013 voor het eerst gehouden in het kader van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

NS-medewerkster belaagd op station Deventer

In Deventer is een NS-medewerkster gewond geraakt toen ze werd belaagd door een agressieve, ontevreden klant. Het slachtoffer liep een pijnlijke kaak op. Dat meldde de politie donderdag.

Een 34-jarige vrouw uit Deventer gooide woensdagmiddag een mobiel pinapparaat tegen het hoofd van de servicemedewerkster toen bleek dat die haar niet kon helpen. De klant had te weinig geld bij zich om een treinreis te betalen en ook haar banksaldo bleek ontoereikend. Een collega en een andere klant wisten te voorkomen dat de vrouw ook met een beeldscherm ging gooien. Bij haar aanhouding verzette de verdachte zich volgens de politie hevig.

Het is de zoveelste keer in korte tijd dat geweld wordt gebruikt tegen NS-personeel. De Tweede Kamer wil snel meer maatregelen tegen agressie in treinen en op stations.

Voorbeschouwing Grand Prix van Maleisië

Aankomend weekend staat ronde 2 van het Formule 1-wereldkampioenschap op het programma. De teams en coureurs zijn ondertussen in Maleisië aanbeland. Het Sepang international circuit staat inmiddels alweer voor de zeventiende keer op het programma.

De race wordt onder tropische omstandigheden verreden. De temperaturen lopen op tot boven de dertig graden Celsius en de luchtvochtigheid is er altijd zeer hoog. Tijdens de race kunnen er gemakkelijk flinke regenbuien ontstaan zoals in 2001 te zien was.

De race in Australië was er één met veel uitvallers. Zo kwamen Kvyat en Magnussen niet eens aan de start omdat hun bolide de geest gaf nog voor de rode lichten gedoofd waren. Ook Valtteri Bottas was er niet bij. Bij de Fin is een scheurtje in het ruggenwervel geconstateerd en mocht van de doktoren niet starten. De Fin zal er dit weekend gewoon weer bij zijn, evenals Fernando Alonso. De Spanjaard die tijdens de wintertest op het circuit van Barcelona crashte, mocht ook niet naar down under afreizen.

Wie er wel bij was in Melbourne is natuurlijk Max Verstappen. De Nederlander kende een goede race tot zijn motor hem in de steek liet. De 17-jarige Verstappen hoopt in Maleisië wel aan de finish te komen én punten te scoren. Kan Ferrari of Williams de Mercedes-coureurs bijbenen? Of lopen Lewis Hamilton en Nico Rosberg weer weg. Antwoorden op al die vragen zien we op zondagochtend rond de klok van half 11. En oja nog één ding dit weekend gaat de zomertijd weer in. Dus vergeet het klokje niet een uur vooruit te zetten.

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur  -
3 12 april Grand Prix van Bahrein Sakhir  -
4 19 april Grand Prix van China Shanghai  -
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona  -
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo  -
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal  -
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg  -
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone  -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest  -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps  -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza  -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore  -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka  -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sotsji  -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin  -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City  -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo  -

 Coureurs:

Pos Coureur Land Punten
1 LEWIS HAMILTON Engeland 25
2 NICO ROSBERG Duitsland 18
3 SEBASTIAN VETTEL Duitsland 15
4 FELIPE MASSA Brazilië 12
5 FELIPE NASR Brazilie 10
6 DANIEL RICCIARDO Australië 8
7 NICO HULKENBERG Duitsland 6
8 MARCUS ERICSSON Zweden 4
9 CARLOS SAINZ JR. Spanje 2
10 SERGIO PEREZ Mexico 1
11 JENSON BUTTON Engeland 0
12 KIMI RAIKKONEN Finland 0
13 MAX VERSTAPPEN Nederland 0
14 ROMAIN GROSJEAN Frankrijk 0
15 PASTOR MALDONADO Venezuela 0
16 DANIIL KVYAT Rusland 0
17 VALTTERI BOTTAS Finland 0

Constructeurs:

POS TEAMS Punten
1 MERCEDES AMG PETRONAS F1 TEAM 43
2 SCUDERIA FERRARI 15
3 SAUBER F1 TEAM 14
4 WILLIAMS MARTINI RACING 12
5 INFINITI RED BULL RACING 8
6 SAHARA FORCE INDIA F1 TEAM 7
7 SCUDERIA TORO ROSSO 2
8 MCLAREN HONDA 0
9 LOTUS F1 TEAM 0

Tijd Training/race
Vrijdag 27 maart  
03:00 - 04:30 Vrije Training 1
07:00 - 08:30 Vrije Training 2
Zaterdag 28 maart  
07:00 - 08:00 Vrije Training 3
10:00 - 11:00 Kwalificatie
Zondag 18 maart  
09:00 Race

 

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 27 maart      
03:00 - 04:30 Vrije Training 1   Sport1 - BBC2
07:00 - 08:30 Vrije Training 2   Sport1 - BBC2
Zaterdag 28 maart      
07:00 - 08:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
10:00 - 11:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC2 - RTL+
Zondag 18 maart      
09:00 Race   Sport1 - BBC1 - RTL+

Voor actueel weerbericht:

http://www.weather.com/weather/weekend/l/KUL:9:MY

'Hoofddoek heel vaak kenmerk moslimfundamentalisme'

Uit een onderzoek door hoogleraar sociologie Ruud Koopmans onder negenduizend Marokkaanse en Turkse moslims blijkt dat bij moslimstellen waarvan de vrouw een hoofddoek draagt, er in 55 procent van de gevallen sprake is van een fundamentalistische islambeleving, wat leidt tot minder emancipatie onder moslima's. Eerdere onderzoeken suggereerden juist het tegenovergestelde: dat een hoofddoek symbool van emancipatie en minder onderdrukking zou zijn. Dat is te lezen in Opzij, meldt Het Parool.

Ruud Koopmans, verbonden aan het Berlijnse Centrum voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek, heeft speciaal voor Opzij de onderzoeksresultaten op een rijtje gezet. Volgens Koopmans houdt fundamentalisme het onderschrijven in van de volgende drie stellingen:

  • Gelovigen moeten terug naar de basis van het geloof.
  • Er is maar één interpretatie van het heilige boek.
  • Godsdienstige regels gaan boven landelijke wetgeving.

Verder bleek dat 77 procent van de orthodoxe moslims vindt dat de omgangsvormen tussen man en vrouw in het land van verblijf véél te vrij zijn. Ook werd er gevraagd naar het verplicht dragen van de hoofddoek buitenshuis. Daar op antwoordde 68 procent van de mannen en 61 procent van de vrouwen dat dat moet. Aan de hoofddoek- en sluierdraagsters werd ook nog gevraagd hoe zij over joden dachten; 54 procent antwoordde daarop dat joden niet te vertrouwen zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden waar regelmatig verhalen vandaan komen over gebrek aan respect van moslims voor vrouwen.

Poetin tegen hoofddoekjes op scholen (Novum)
Hoofddoek is heel vaak kenmerk moslimfundamentalist (Foto: Novum)

Matt Smith waarschijnlijk in nieuwe Harry Potter-film

Matt Smith zou interesse getoond hebben in de rol van Newt Scamander in de Harry Potter-spinoff filmserie Fantastic Beasts and Where To Find Them. Dit melden MTV en The Sun vandaag.

Smith, wereldberoemd geworden door zijn rol als The Eleventh Doctor in de BBC sciencefictionserie Doctor Who, zou ook al getipt zijn door de productiemaatschappij voor de rol van magizoöloog. Het verhaal van Scamander speelt zich ongeveer 80 jaar voor de gebeurtenissen in de Harry Potter-serie. Het scenario en script komt van de hand van J.K. Rowling, die ook het boek schreef waarop de film gebaseerd zal worden. Ook zal zij optreden als uitvoerend producent.

De eerste film zal deel uitmaken van een drieluik. Fantastic Beasts and Where To Find Them moet op 17 november 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, het tweede deel eind 2018 en voor het derde deel is nog geen releasedatum bekend gemaakt.

Matt Smith als The Doctor
Matt Smith als The Doctor

Rechter buigt zich over Denk

De rechtbank in Rotterdam behandelt vrijdag een zaak tegen de nieuwe politieke beweging Denk. De Friese ggz-instelling met dezelfde naam eist dat de partij haar naam en logo wijzigt.

Volgens ggz-instelling Denk is die naam sinds 2010 een geregistreerd merk. Ook het logo dat de groepering van de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk gebruikt, vertoont qua kleurgebruik en typografie opvallend veel gelijkenissen.

Een gesprek over het geschil vorige maand heeft niet tot een oplossing geleid. Volgens de zorgorganisatie hebben de overeenkomsten in naam en logo al voor veel verwarring gezorgd bij hun cliënten, zowel bestaande als nieuwe. Kuzu en Öztürk weigeren de naam en logo echter aan te passen en zeggen de uitspraak van de rechter "met vertrouwen'' tegemoet te zien. De twee vertrokken eind vorig jaar met ruzie bij de PvdA.

Inval bij internettaxidienst Uber Amsterdam

Inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport zijn donderdagochtend bij de internettaxidienst Uber binnengevallen.

Zij willen daar inzage hebben in en afschriften vorderen van de totale administratie van Uber in het kader van de dienst UberPOP, zei een woordvoerster van de inspectiedienst.

"Wij willen een beeld krijgen van de totale omvang van illegale taxichauffeurs van UberPOP. De taxidienst stoppen. De chauffeurs rijden nog steeds door ondanks de dwangsom die eind vorig jaar is opgelegd’’, aldus de zegsvrouw.

In Nederland heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven in december de activiteiten van UberPop verboden. De dienst is een doorn in het oog van officiële chauffeurs, die aan allerlei eisen moeten voldoen. Voor Uberpop pikken particuliere rijders met hun eigen auto passagiers op via een app. Deze ritten zijn veel goedkoper dan reguliere taxiritten.

Inval bij internettaxidienst Uber Amsterdam
Inval bij internettaxidienst Uber Amsterdam (Foto: ANP)

Stel neukt op rijdende motor

De politie van Goa, een plaats in het altijd gezellige India, heeft een motorrijder met uitstekende rijvaardigheden opgepakt. De beste man heeft namelijk zijn vriendin snoeihard genomen, terwijl hij ondertussen zijn stalen ros op de weg hield.

Een snelweggebruiker kon zijn zijn of haar ogen onlangs nauwelijk geloven. Daar reed een man op de motor met alleen zijn sokken en een T-shirt aan. Op de tank lag een vrouw op haar rug, met haar benen om de motorrijder geklemd.

De weggebruiker maakte natuurlijk snel een foto van het bizarre schouwspel, en al snel ging het kiekje viral. Hierop opende Bromsnor de klopjacht op het stel, waarna men via een motorverhuurbedrijf uitkwam bij de motorrijder en zijn vriendin. Zij moeten nu een boete van omgerekend 13,50 euro betalen.

Jongetje aangereden door politieauto

Een politieauto heeft donderdagochtend in Amsterdam een jongetje op een fiets aangereden. Het voertuig was op weg naar een melding en had de sirene en zwaailichten aan.

Het kind werd geraakt op de kruising van de Stadhouderskade met de Hemonystraat. Hij is met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens een woordvoerster van de politie was het jongetje nog wel bij kennis. Het ongeluk gebeurde even voor 08.30 uur.

Nederland tekent voor aanschaf acht JSF's

Nederland heeft woensdagavond in Washington een handtekening gezet voor de aanschaf van acht Joint Strike Fighters. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Amerikaanse luitenant-generaal Christopher Bogdan, die bij het Pentagon verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei donderdagochtend dat het goed is dat er na ruim twaalf jaar politiek debat duidelijkheid is over de opvolger van de F-16, waar de luchtmacht nu nog mee vliegt. "Dit is het point of no return'', aldus Hennis. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer had eind vorige maand al steun uitgesproken voor de aanschaf van de acht toestellen van het type F-35 Lightning II.

Nederland neemt ze in 2019 af en wil in totaal ten minste 37 van deze nieuwe jachtvliegtuigen kopen, wat 4,5 miljard euro kost. Ons land heeft al twee testtoestellen, die in de VS staan. Daarmee worden vliegers en technici opgeleid. Als de testfase in 2018 voorbij is, kan Nederland de twee toestellen gebruiken voor zowel training als inzet.

Van de 37 vliegtuigen blijven er vijf in de VS voor opleiding en testen. De overige 32 jachtvliegtuigen gaan het Nederlandse luchtruim en dat van bondgenoten bewaken, en worden gebruikt om vliegers te trainen. Tegelijkertijd kunnen vier van deze toestellen worden ingezet voor missies.

"De F-35 is het modernste multirole jachtvliegtuig en diverse vergelijkingen hebben aangetoond dat het toestel voldoet aan de Nederlandse eisen'', aldus de minister. Militairen op missie moeten volgens haar beschikken over het beste materieel. "Luchtsteun is daarbij onontbeerlijk en door de goede sensoren van het toestel zal de informatiepositie van militairen op de grond sterk verbeteren.''

Nederland schaft 8 JSF's aan (Foto: ANP)
Nederland schaft acht JSF's aan (Foto: ANP)

Teeven naar defensie en buitenlandse handel

Fred Teeven gaat zich als VVD-Tweede Kamerlid bezighouden met defensie (personeel) en buitenlandse handel. Dat heeft een woordvoerster van de VVD-fractie gemeld.

Teeven, die ruim twee weken geleden aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, wordt donderdagmiddag geïnstalleerd als Kamerlid. Hij volgt partijgenoot Ard van der Steur op. Die is minister van Veiligheid en Justitie geworden.

Teeven was al drie keer eerder Kamerlid: van mei 2002 tot eind januari 2003 voor Leefbaar Nederland en van eind 2006 tot oktober 2010 en van september tot begin november 2012 voor de VVD.

Vrijspraak voor doden fotograaf

Twee mannen van 38 en 24 jaar zijn donderdag vrijgesproken van het doden van een fotograaf in Sint Maartensdijk. Het 55-jarige slachtoffer van het misdrijf werd in juni 2011 thuis dood gevonden. Enkele dagen voor zijn dood werd de fotograaf in zijn woning overvallen, daar trof de politie toen later ook een hennepkwekerij aan.

Volgens de ex van een van de mannen, heeft die haar verteld dat ze verantwoordelijk waren voor de dood van de fotograaf.

Maar de mannen ontkennen en volgens de rechter is er geen enkel forensisch bewijs dat ze in het huis zijn geweest. De verklaringen van de ex-vriendin alleen zijn niet voldoende voor een veroordeling.

Rotterdam presenteert duurzame ambitie

De stad Rotterdam heeft donderdag ambitieuze plannen op het terrein van duurzame energie gepresenteerd. In 2030 moet Rotterdam meer duurzame energie opwekken dan de stad verbruikt. De komende vier jaar moeten bovendien 10.000 woningen energiezuiniger zijn gemaakt.

Huishoudens in Rotterdam kunnen tot 40 procent op de energielasten besparen als hun woningen energiezuiniger worden gemaakt. De kosten die worden bespaard kunnen oplopen tot 600 euro per jaar per huishouden. "Zetten we hier met elkaar vol op in, dan betekent dit voor alle Rotterdamse huishoudens een besparing van 180 miljoen euro per jaar'', aldus verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg.

Celstraf voor stiefvader van 'bosgezin'

De man (75) die vanaf 2005 een tijdje met zijn vier stiefkinderen in een kuil in een bos in Rhenen leefde, is veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het misbruik van een van de vier: een elfjarig jongetje. Voor het leven in een kuil kreeg hij geen straf. De rechtbank in Groningen ziet dat niet als mishandeling.

Het gezin was door geldgebrek gaan zwerven. Toen het geld op was groef het gezin een kuil in het bos om in te wonen. De moeder (44) van de kinderen werd veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur voor haar aandeel in het seksueel misbruik.

Voorwaardelijke eis seksende handoplegger

Wegens jarenlange ontucht met een cliënte heeft de officier van justitie donderdag voor de rechtbank in Alkmaar vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen paranormaal genezer Jacques W. (71) uit Wijdewormer. Ook acht het Openbaar Ministerie (OM) het noodzakelijk dat de handoplegger wordt behandeld.

W. had volgens het OM in de periode tussen 2003 en 2010 een seksuele relatie met de vrouw uit Amstelveen, een parkinsonpatiënte die hem consulteerde om de pijn van de ziekte te bestrijden.

Guantanamo-gevangenen naar Nederland

De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd twee gedetineerden uit de omstreden gevangenis Guantanamo Bay op te vangen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat ons land het het verzoek 'in beraad' heeft.

Zijn woordvoerder bevestigde daarmee donderdag een bericht van NRC Handelsblad. Meer kon hij er nog niet over zeggen. Het is onduidelijk wie de twee gevangenen zijn die voor vrijlating in aanmerking komen en welke nationaliteit ze hebben.

In het gevangeniscomplex op Cuba zitten terreurverdachten vast zonder aanklacht of veroordeling. De Amerikaanse president Barack Obama wil Guantanamo Bay nog altijd sluiten, maar mag van het Congres geen vrijgelaten gevangenen in eigen land opnemen.

Guantanamo Bay, Cuba (Foto: ANP)Guantanamo Bay, Cuba (Foto: ANP)

'EK sport' in 2018 ondermijnt Europese Spelen al

Nog voor de eerste editie van de Europese Spelen - komende zomer in Baku - begonnen zijn, wordt het evenement al ondermijnt door een nieuw evenement: Het 'EK sport'. De Europese bonden voor atletiek, wielrennen, roeien, zwemmen en triatlon hebben besloten om in 2018 in Glasgow en Berlijn een groot gezamenlijk EK te houden.

Met de beslissing lijkt nu al een concurrent te ontstaan voor de Europese Spelen. Europa was het enige continent zonder eigen continentale Spelen, waardoor het evenement dat in Baku debuteert in het leven geroepen werd. Zo zijn er onder meer al tientallen jaren de Asian Games, Pan American Games en All-Africa Games, waarvan de laatste twee dit jaar weer op het programma staan. De vijf Europese sportbonden hebben nu een gezamenlijk EK in het leven geroepen om zo meer inkomsten te genereren, voornamelijk met aandacht op tv en extra mogelijkheden voor sponsoren.

Opvallend is dat Glasgow in eerste instantie genoemd werd als mogelijke gaststad voor de tweede Europese Spelen in 2019. In de Schotse stad, waar vorig jaar nog de Commonwealth Games gehouden werden, zullen de EK's wielrennen, roeien, zwemmen en triatlon plaatsvinden, terwijl Berlijn de gaststad is voor het EK atletiek. De verwachting is dat de evenementen gehouden zullen worden in een periode van twee weken in juli en/of augustus 2018. 

Het 'EK sport' belooft met name voor atletiek en zwemmen nu al groter te worden dan de Europese Spelen. De Europese bonden, respectievelijk European Athletics en LEN, weigerden namelijk om mee te werken aan het evenement in Baku. Daardoor zal het atletiektoernooi daar alleen bestaan uit de derde divisie van het jaarlijkse EK atletiek voor landenteams. Het zwemtoernooi in Baku kent alleen junioren, omdat LEN niet mee wilde werken aan het wijzigen van de kalender voor senioren.

Op de Europese Spelen zal ook niet geroeid worden, wegens een gebrek aan faciliteiten. Ook baanwielrennen kan niet gehouden worden, want er is geen wielerbaan in Baku. Beide sporten zullen in Glasgow geen problemen ondervinden, terwijl ook andere takken van wielrennen gewoon gehouden worden: Wegwielrennen, mountainbiken en BMX'en.

De organisatoren en sportbonden hopen gezamenlijk voor 2700 uur live-uitzendingen te kunnen zorgen, waarmee het veel meer aandacht kan genereren dan de individuele EK's normaal zouden doen. Men verwacht ongeveer 3000 atleten en een totaal kijkcijfer van bijna 850 miljoen.

Harry Styles jankt op podium

Harry Styles hield het woensdag tijdens een show van One Direction niet droog. Op een filmpje gemaakt door een fan is te zien hoe het 21-jarige tieneridool in tranen uitbarst om het vertrek van zijn bandmaatje Zayn Malik, tijdens een concert van de band in Jakarta. Bandlid Liam Payne slaat hierop zijn arm om de zanger, terwijl Louis Tomlinson een arm om een denkbeeldige Zayn slaat.

Zayn stapte woensdag na vijf jaar uit de boyband, omdat hij naar eigen zeggen weer normaal over straat wil kunnen. "Mijn tijd bij One Direction heeft me meer gebracht dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Maar na vijf jaar heb ik het gevoel dat dit het juiste moment is om de band te verlaten", liet Zayn weten. Hij bood zijn excuses aan zijn fans aan, maar hij wil "doen wat goed voelt."

Vorige week liet Malik al het Aziatische deel van de 1D-tournee schieten omdat hij te gestrest was om door te gaan. Die week kwam de relatie met zijn verloofde Perrie Edwards in zwaar weer nadat hij in Thailand met een vrouwelijke fan was gefotografeerd.

De overige bandleden, die op Facebook laten weten alle respect voor het besluit van Malik te hebben, zeggen dat zij hun huidige wereldtournee voorzetten. Later dit jaar komt het vijfde album van One Direction uit.

Noorse band a-ha maakt comeback

De Noorse band a-ha, die er in 2010 mee stopte, maakt zijn comeback. Morten Harket, Magne Furuholmen en Pål Waaktaar-Savoy hebben hun reünie aangekondigd. In september verschijnt een nieuw album. Ook gaat de band weer concerten geven.

In Nederland is a-ha vooral bekend van hits als Take On Me, Hunting High And Low, The Sun Always Shines On TV en The Living Daylights, die ze in de jaren 80 scoorden. Na 1993 bleef het lange tijd stil rond de band, totdat de formatie in 2000 terugkeerde met een nieuw album. Daarna volgden nog drie albums, totdat de mannen in 2010 'definitief' afscheid namen met een afscheidstoernee en een verzamel-cd.

Soloprojecten
In 2011 verscheen a-ha nog eenmaal op het podium. De band trad op tijdens een herdenkingsconcert voor de slachtoffers van de terreuraanslagen. De drie Noren gingen daarna met soloprojecten aan de slag. Zo bracht zanger Morten Harket twee albums uit.

Recent werd al duidelijk dat a-ha in september optreedt in Brazilië tijdens Rock In Rio, om hun 30-jarig bestaan te vieren. Ook werd aangekondigd dat een aantal oude albums opnieuw wordt uitgebracht als deluxe edition. Nu komt daar het nieuws van een volledige reünie bij. In september verschijnt het nieuwe album Cast In Steel, gevolgd door een serie concerten in 2016.

In een verklaring op de website licht het trio hun comeback toe. In 2010 namen ze oprecht afscheid, hun comeback kwam min of meer spontaan tot stand. 'Morten kwam zo nu en dan langs in mijn studio en dan liet ik hem nummers horen waarmee ik bezig was', zegt Pål Waaktaar. 'Het mooie was dat we konden werken zonder dat iemand iets doorhad. Er was geen platendeal, geen geplande toernee en er waren geen deadlines. Het leek veel op hoe we in de jaren 80 zijn begonnen.'

Australië via India naar finale WK Cricket

De cricketers van Australië hebben de finale van het wereldkampioenschap bereikt. Het gastland bleek in het Sydney Cricket Ground in de halve finales te sterk voor India. Australië wist India met 95 runs te verslaan. 

Australië begon met batten en zette een score van 328 runs neer, voor het verlies van zeven wickets. Steve Smith blonk uit met 105 runs in 93 ballen en ook opener Aaron Finch had met 81 runs een flinke bijdrage.

India kende een goede start in hun inning. Op 76 runs viel pas het eerste wicket (12.5 overs). Na die wicket ging het al snel bergafwaards met India. De Australische fastbowlers zorgden ervoor dat Indiërs niet in hun spel kon komen. Alleen captain MS Dhoni wist nog 65 runs te noteren. De titelverdedigers kwamen uiteindelijk uit op 233 runs in 46.5 overs (all out). 

Australië moet het zondag in de finale in Melbourne opnemen tegen buurman en eveneens gastland Nieuw-Zeeland. De Black Caps versloegen dinsdag in de andere halve finale Zuid-Afrika. Voor Australië wordt het de zevende WK-finale en werden kampioen in 1987, 1999, 2003 en 2007. Voor Nieuw-Zeeland is het hun eerste mondiale finale. 

Frans OM: Co-piloot zette daling bewust in

De co-piloot van de Airbus van Germanwings die dinsdag in de Franse Alpen neerstortte zat op dat moment alleen in de cockpit en heeft de fatale duikvlucht bewust ingezet. Hij was tot het moment dat het toestel met 150 inzittenden te pletter sloeg bij bewustzijn. Dat valt volgens het Franse openbaar ministerie af te leiden uit geluidsopnamen die zijn vastgelegd op de cockpit voice recorder.

Volgens Brice Robin, officier van justitie in Marseille, wilde de co-piloot 'het vliegtuig vernietigen'. Hij zei geen woord meer nadat de gezagvoerder de cockpit even had verlaten. Toen die terugkeerde weigerde hij de deur van de cockpit weer open te doen. Op de opnamen zijn alarmgeluiden te horen en slagen van iemand die de vergrendelde deur probeert open te beuken, maar in de cockpit 'heerste absolute stilte', zei de officier.

De co-piloot moet 'moedwillig' geweigerd hebben de deur te openen. Zijn ademhaling bleef tot op het laatst normaal. Robin zei dat de co-piloot de Duitse nationaliteit had en nooit was aangemerkt als terrorist.

Crashsite Germanwings A320
Crashsite Germanwings A320 (foto: ANP)

Cleveland Cavaliers verslaan Grizzlies

De basketballers van Cleveland Cavaliers hebben woensdag (lokale tijd) Memphis Grizzlies verslagen. De Cavaliers waren met 111-89 te sterk. Kyrie Irving was topscorer bij de ploeg uit Cleveland met 24 punten. Kevin Love en LeBron James voegden er respectievelijk 22 en 20 punten aan toe.

Na drie nederlagen op rij boekte Atlanta Hawks ook weer een zege. Het team rekende met 95-83 af met Orlando Magic. Paul Millsap was het beste op dreef voor de Hawks met 25 punten.

In Washington zat de Argentijn Lionel Messi op de tribune. Onder toeziend oog van de sterspeler van FC Barcelona verloren de Wizards op de valreep van Indiana Pacers, 101-103. In de slotseconden maakte George Hill het verschil voor de Pacers.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Brookyn Nets 88-91
New York Knicks - Los Angeles Clippers 80-111
Toronto Raptors - Chicago Bulls 103-116
Boston Celtics - Miami Heat 86-93
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Lakers 99-101
New Orleans Pelicans - Houston Rockets 93-95
Denver Nuggets - Philadelphia 76ers 85-99
Utah Jazz - Portland Trail Blazers 89-92
San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 130-91
Phoenix Suns - Sacramento Kings 99-108

Suárez nog altijd boos over 'hooliganstraf'

Luis Suárez heeft zich nog altijd niet neergelegd bij de schorsing die hij kreeg voor het bijten van de Italiaan Giorgio Chiellini op het WK vorige zomer in Brazilië. De Uruguayaanse speler van FC Barcelona is voor negen interlands geschorst en mist daardoor ook het toernooi om de Copa América in juni. "Negen wedstrijden is veel te lang", klaagde de 28-jarige aanvaller in het Duitse blad Kicker.

Suárez werd naast zijn interlandban al voor vier maanden geschorst, waardoor hij pas eind oktober kon debuteren voor Barça. "Eén van beide straffen was oké geweest, maar deze dubbele straf is te zwaar. Ik word nog strenger behandeld dan een hooligan", aldus de Uruguayaan die al voor de tweede keer in zijn loopbaan een medespeler mishandelde.

Sutil reserverijder bij Williams

De Duitse autocoureur Adrian Sutil is dit seizoen reserverijder bij Williams. Dat heeft de renstal uit de Formule 1 donderdag bekendgemaakt. Sutil zat zonder team sinds bij Sauber geen plek meer voor hem was. De 32-jarige rijder kwam eerder uit voor Spyker en Force India.

De stoeltjes bij Williams worden dit jaar bezet door de Braziliaan Felipe Massa en de Fin Valtteri Bottas. Vanwege een rugblessure moest Bottas de eerste GP in Australië laten schieten. Zijn plek in de wagen werd niet opgevuld door reserverijder Susie Wolff en de testrijder Alex Lynn. Ze hebben beiden nog niet in de Formule 1 gereden. In Sepang zal Bottas weer aan de start verschijnen.

Sutil is blij met zijn contract. "Ik ben erg trots dat ik deel mag gaan uitmaken van zo'n beroemd en fantastisch team. Het betekent heel veel voor mij dat ik met iemand als Sir Frank Williams en zijn team mag werken. Ik wil Williams bedanken voor deze kans."

Löw weet dat het beter moet tegen Georgië

Met de teleurstellende 2-2 in het matige oefenduel tegen Australië beleefde Duitsland woensdag een slechte generale repetitie voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië (uit) van zondag. De regerend wereldkampioen voetbal staat momenteel tweede in de kwalificatiegroep met na vier duels zeven punten, drie minder dan koploper Polen.

"Dit was een goede test waaruit we enkele conclusies kunnen trekken", zei bondscoach Joachim Löw na het gelijkspel in Kaiserslautern, waarvoor hij een half elftal basisspelers buiten de selectie had gelaten. "De beleving van het elftal zal zondag beter zijn. We zullen dan geconcentreerder spelen."

Löw testte tegen Australië een driemansverdediging van spelers die nog nooit samen hadden gespeeld. Hij erkende dat dat geen succes was, maar wil wel blijven experimenteren om zijn elftal flexibeler te laten worden. Holger Badstuber keerde woensdag na 2,5 jaar blessureleed terug en Ilkay Gündogan was voor het eerste in twee jaar weer van de partij.

WK voorbij voor kunstrijdster Wories

Het optreden van kunstrijdster Niki Wories bij de wereldtitelstrijd in Shanghai is beperkt gebleven tot de korte kür. De 18-jarige slaagde er donderdag niet in zich te kwalificeren voor de lange kür. De Nederlandse kampioene had hiervoor bij de beste 24 rijdsters moeten eindigen, maar dat lukte haar niet.

Wories viel op haar laatste sprong. Ook telde ze haar draaien verkeerd, waardoor ze punten misliep. Ze kwam uit op 40,38 punten. "Het ging op zich goed. Helaas ben ik de laatste sprong gevallen, maar het ging niet slecht voor een eerste WK, maar ik was ook wel behoorlijk zenuwachtig", zei de Almeerse na afloop tegen Omroep Flevoland. "Ik heb het minste gescoord van het hele seizoen, terwijl het niet mijn minste kür was, maar ik rijd de lange kür niet helaas. Het is heel jammer."

Bloodborne niet op pc

Eerder deze week dook er een pc-versie van Bloodborne op via Amazon. Aangezien Bloodborne een PS4-exclusive is was de kans groot dat dit niet klopte, maar vele kregen toch de hoop dat dit misschien waar zou zijn. Die hoop kan nu weer de prullenbak in doordat de product manager van Bloodborne via Twitter heeft laten weten dat het een PS4-exclusive blijft en er geen plannen zijn voor andere versies. 

Bloodborne is computerspel voor PlayStation 4 dat ontwikkeld wordt door From Software en uitgegeven door Sony Computer Entertainment.Het wordt geregisseerd door Demon's Souls- and Dark Souls-regiseur Hidetaka Miyazaki. 

IAAF in beroep tegen vreemde Russische dopingstraffen

Wereldatletiekbond IAAF heeft besloten om in beroep te gaan tegen de vreemde schorsingen die een aantal Russische topsporters van de Russische autoreiteiten opgelegd kregen.

Onder meer een handvol wereldtoppers uit het snelwandelen, inclusief olympisch- en wereldkampioenen, werd geschorst vanwege schommelende waarden in hun bloedpaspoort van de laatste jaren. Enkele atleten waren zelfs geschorst zonder dat dit naar buiten werd gebracht, wat pas bekend werd nadat de Russische Elena Lashmanova midden in haar schorsing bij een lokale wedstrijd opdook. Onze meer uitgebreide versie van de zaak is hier te lezen.

De IAAF is het er vooral stellig niet mee eens dat veel topresultaten van de geschorste snelwandelaars door de Russen niet geschorst werden. Zo werden resultaten afgenomen uit periodes die precies buiten de Olympische Spelen vielen. Naast de snelwandelaars ging ook Yuliya Zaripova voor de bijl, de beste steeplechaseloopster ter wereld die om - inmiddels niet meer - mysterieuze redenen het WK van 2013 in eigen land op het laatste moment moest missen.

CBS: steeds meer kinderen wonen bij één ouder

Bijna 15 procent van alle minderjarigen woonde vorig jaar in een eenoudergezin. In 1999 groeide nog 11 procent van de minderjarigen op bijéén ouder, meldde donderdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin, meestal bij de moeder, zijn over het algemeen kwetsbaarder dan minderjarigen die bij beide ouders wonen. Ze hebben volgens het CBS een groter risico op te groeien in armoede en ze verlaten vaker het onderwijs zonder diploma.

Omdat minder mensen in het huwelijksbootje stappen, groeien steeds minder kinderen op bij getrouwde ouders en steeds meer bij samenwonende ouders.

CBS: steeds meer kinderen wonen bijéén ouder
CBS: steeds meer kinderen wonen bijéén ouder (Foto: ANP)

Nabestaanden op weg naar rampplek

Het eerste vliegtuig met aan boord nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met een toestel van Germanwings, is donderdag aangekomen in Marseille. Het vliegtuig vertrok vanuit Duitsland naar de Franse stad, aldus vliegmaatschappij Lufthansa.

Ook een tweede vlucht met Duitse nabestaanden van de bemanning vertrek donderdag naar Frankrijk. Een toestel met Spaanse nabestaanden is ook op weg naar Marseille. Ze kunnen niet naar de rampplek, zeiden Franse autoriteiten. Dat zou veel te gevaarlijk zijn, klinkt het. Wel kunnen ze naar het plaatsje Le Vernet, in de buurt van de rampplek.

Nabestaanden op weg naar rampplek
Nabestaanden op weg naar rampplek (Foto: ANP)

Judotalent Velema (19) wil voor Kroatië uitkomen

Judoka Do Velema overweegt juridische stappen tegen Judobond Nederland (JBN) om via een kort geding gedaan te krijgen dat ze voor Kroatië mag uitkomen. De JBN geeft daar nu nog geen toestemming voor. 

Na Esther Stam (Georgië) en Linda Bolder (Israël) wil ook Velema, de wereldkampioene onder 21 jaar van 2013, naar een ander land overstappen. "Ik denk dat de kans groot is om zo'n kort geding te winnen", aldus juriste Hetteke Frima van belangenorganisatie NL Sporter, die Velema in deze kwestie bijstaat.

De judoka die uitkomt in de klasse tot 63 kilogram is ontevreden over de mogelijkheden die ze bij de JBN krijgt. Zo wil ze aan meer internationale toernooien bij de senioren meedoen, dan de JBN wil. Als ze voor Kroatië uit gaat komen zegt ze die kans wel te krijgen. Bovendien kan ze de sport in dat land combineren met een studie aan de universiteit van Split.

Volgens de internationale judofederatie (IJF) moet een judoka die van nationaliteit verandert volgens het reglement drie jaar wachten voordat de overstap naar een ander land gemaakt kan worden. Als zowel de JBN als Kroatische judobond toestemming geven, kan die procedure echter flink worden versneld. Bij Stam en Bolder is die toestemming van Nederlandse zijde er snel gekomen.

De JBN liet Velema echter weten dat ze geen aanleiding ziet om haar toestemming te geven. De redenen: de bond heeft in de ontwikkeling van de judoka geïnvesteerd én ze zou geen aantoonbare band met Kroatië hebben. "Er zijn drie andere wisselingen van land geweest waaraan de bond wel medewerking heeft verleend, Stam, Bolder en Elco van der Geest. Waarom dan nu ineens niet?", vraagt Frima van NL Sporter zich af. "Ik begrijp best dat de JBN in Velema een groot talent ziet en wat van haar verwacht, maar dan is het vreemd dat ze haar niet het programma laten draaien dat ze wil."

Velema hoopt dat de judobond tot inkeer komt. De Kroatische judobond en de IJF hebben inmiddels toegezegd om de landenwisseling te steunen.

V&D moet hele huur betalen voor pand Hengelo

Warenhuisconcern V&D moet de volle huurprijs betalen voor het winkelpand in Hengelo. De kantonrechter in Enschede oordeelde donderdag in een kort geding dat verhuurder Mondia Investments daar recht op heeft.

Mondia deed niet mee aan een overeenkomst tussen de meeste andere verhuurders van V&D-filialen en het warenhuis om de huur te verlagen. Met die pandeigenaren had V&D afgesproken om tijdelijk een lagere huurprijs te accepteren, om het warenhuis voor een faillissement te behoeden.

Mondia maakte geen deel uit van deze overeenkomst. Maar V&D deelde wel aan Mondia mee niet meer de volledige huurprijs te gaan betalen aan het vastgoedbedrijf. Die spande daarop een kort geding aan. Volgens de kantonrechter hoeft Mondia niet akkoord te gaan met een eenzijdige huurverlaging.

V&D moet hele huur betalen voor pand Hengelo
V&D moet hele huur betalen voor pand Hengelo (Foto: ANP)

'RKC blijft behouden voor betaald voetbal'

RKC Waalwijk kon dankzij de obligatiehouders blijven voetballen op het hoogste niveau. Dit zegt algemeen directeur Remco Oversier donderdag tegen Voetbal International. "Wij spelen ook na de zomer betaald voetbal. En de jaren die volgen ook. Dat is fantastisch nieuws", aldus Oversier.

De club uit de Jupiler League had 600.000 euro nodig om in elk geval dit seizoen uit te spelen, maar de club haalde al 675.000 euro op. Dit geld, dat nu bij een notaris staat, mag van de obligatiehouders worden vrijgemaakt. "Uiteindelijk hopen we een miljoen aan obligaties binnen te halen. Maar met dit bedrag kunnen we nu al gaan bouwen. Stapje voor stapje, dat wel", zegt Oversier.

RKC Waalwijk kampte de afgelopen tijd met financiële problemen en moet de komende jaren nog wel enkele tonnen aan crediteuren betalen. Volgens Oversier worden daarover afspraken gemaakt met de betreffende partijen.

Vrouw met 7 jochies tegelijk in slaapkamer

De politie van Scottsdale, in de Amerikaanse staat Arizona, heeft deze week ene Lindsey Ann Radomski in de boeien geslagen. De 32-jarige yoga-instructrice heeft namelijk een bijzonder leuke tijd gehad in de slaapkamer met maar liefst zeven ventjes tegelijk. Eén kereltje werd door haar zelfs nog getrakteerd op een pijpbeurt.

De blondine woonde afgelopen weekend een bar mitswafeestjes bij. Hier waren tussen de tachtig en honderd personen aanwezig. Radomski besloot het op een zuipen te zetten, waarna zij plotseling haar tieten liet zien aan enkele feestgangers. Zij had namelijk net een nieuwe voorgevel gekregen.

De gasten vertelden het dronken vrouwtje dat ze beter haar roes kon uitslapen, maar hier gaf zij geen gehoor aan. Ze besloot juist te wachten tot de volwassenen op bed lagen, waarna zij zeven minderjarige knaapjes vroeg haar te vergezellen naar de slaapkamer.

Hier liet zij de ventjes haar nieuwe tieten zien. Sterker nog, de kereltjes mochten zelfs met haar vernieuwde prammen spelen. En daar zeiden ze natuurlijk geen nee tegen!

Uiteindelijk dropen zes van de jongens af. De enige overgebleven knaap kreeg hierna nog een toetje. Radomski verwende het vijftienjarige mannetje namelijk met een heerlijke pijpbeurt.

De zaak kwam uit toen een van de jongens jankend naar zijn mama liep om de gebeurtenis uit de doeken te doen. De vrouw is opgepakt wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Radomski kan zich echter nog maar weinig van het voorval herinneren.

Gelukkig weer met een mooi tekenfilmpje!

Nog dertien krakers uit Tabakspanden vast

Van de in totaal twintig arrestanten die woensdag bij de ontruiming van de Tabakspanden in Amsterdam zijn opgepakt, zaten er donderdag nog dertien vast. De rest is woensdagavond al naar huis gestuurd met een dagvaarding, liet een woordvoerster van de politie weten.

De politie verwacht dat de resterende krakers donderdag vrijkomen. Ze zijn aangehouden wegens het niet voldoen aan een bevel of vordering, openlijke geweldpleging, vernieling of het verstoren van de openbare orde. Onder de arrestanten was ook kunstenaar Peter Klashorst, die in een van de panden woonde en er een galerie had.

De panden werden woensdag door een grote politiemacht ontruimd nadat de nacht ervoor tientallen krakers het zogenoemde Slangenpand waren binnengegaan. Ze barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin.

Dode bij bomexplosie bij islamistisch blad Istanbul

Bij een bomexplosie voor het kantoor van een islamistisch tijdschrift in de Turkse stad Istanbul is woensdagavond een redactielid om het leven gekomen en zijn drie andere medewerkers gewond geraakt.

De bom was volgens de politie bevestigd aan de deur van het kantoor van het maandblad Adimlar, op de tweede verdieping van een pand in de wijk Kagithane. De bom ontplofte toen de deur werd geopend. Redacteur Unsal Zor (45) kwam daardoor om het leven.

Adimlar heeft nauwe banden met een militante Turkse islamistische organisatie. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist en de politie kan nog niets zeggen over het motief. Op videobeelden is te zien dat de buitenmuur van het kantoor door de explosie is weggeslagen.

Adidas voorspelt flinke winstgroei tot 2020

Adidas verwacht dat zijn nettowinst in de komende vijf jaar jaarlijks met circa 15 procent toeneemt. De omzetgroei zal, na correctie voor wisselkoerseffecten, zo'n 7 à 9 procent per jaar zijn. Dat stelde de Duitse sportartikelengigant donderdag.

De beoogde groei moet worden gerealiseerd door een versnelde productinnovatie en een focus op een aantal grote wereldsteden. Bestuursvoorzitter Herbert Hainer stelde in een toelichting dat snelheid ,,één van de drie voornaamste mantra's'' wordt. Hij wil de ontwikkelingstijd van nieuwe producten verkorten zodat ze eerder in de winkels liggen.

Adidas zal een groter deel van zijn investeringsbudget dan eerder werd aangegeven gebruiken om de verkopen in Los Angeles, New York, Londen, Parijs, Shanghai en Tokio op te stuwen. Het concern mikt op een omzet van meer dan 22 miljard euro in 2020.

Doden bij bouwongeval Vietnam

Zeker veertien bouwvakkers zijn om het leven gekomen en 28 gewond geraakt toen een steiger instortte op een bouwplaats in Vietnam. Onder de brokstukken werd donderdag nog naar mogelijke verdere slachtoffers gezocht.

Het ongeval deed zich woensdagavond voor. De bouwvakkers, allen Vietnamezen, waren bezig met de bouw van een golfbreker bij een zeehaven in Ha Tinh, zei een politiewoordvoerder.

Een van de overlevenden, de 27-jarige Dinh Ninh Dan, zei dat hij en zijn collega's de bekisting van een groot betonblok aan het reinigen waren, toen de steigerconstructie begon te trillen. Veel arbeiders raakten in paniek en renden naar een lift, maar ze keerden terug toen iemand riep dat er niets aan de hand was. Tien minuten later zakte de twintig meter hoge constructie opeens in elkaar.

"Mensen schreeuwden en riepen om hulp van onder het puin. Ik heb veel geluk gehad", zei Dan in het ziekenhuis van Ha Tinh. Een arts zei dat vijftien gewonden er slecht aan toe waren.

Gemeente fopt maatschappelijke opruimactie

Goedbedoelende brave borsten die zich graag wilden inzetten voor een schoner Utrecht kwamen afgelopen woensdag bedrogen uit. Het vuil wat ze aan het opruimen waren, bleek eerder die dag speciaal voor de actie gedumpt te zijn door medewerkers van de gemeente.

Medewerkers van het bierbrouwbedrijf AB InBev hielden een opruimactie in Utrecht om te teambuilden en tegelijk iets terug te geven aan de stad Utrecht. Raadslid voor de gemeente Utrecht Erwin van Selm was er echter getuige van dat gemeentelijke medewerkers die ochtend in het park aan kwamen rijden om vuil te dumpen, zodat de opruimactie ook echt wat om op te ruimen had. 

De gemeenteraad en deelnemers aan de opruimactie zijn woedend en eisen een verklaring. Met de actie had men ook écht zwerfvuil op kunnen ruimen en de stad daadwerkelijk een betere plek kunnen maken, menen zij. 

 Een woordvoerder van de gemeente meldt aan RTV Utrecht dat het allemaal niet zo slecht is bedoeld. 'Het is een overijverige medewerker geweest die dacht: 'Als er straks mensen komen opruimen, moet er wel wat op te ruimen zijn'. 'De medewerker heeft het zelf bedacht, het was geen opdracht van de gemeente. Het is niet helemaal oké, maar niet slecht bedoeld. Het was dom en het verdient geen schoonheidsprijs. De medewerker is hierop aangesproken door zijn leidinggevende.'

Als kleine kanttekening wil uw trouwe verslaggever nog even melden dat we bij FOK! vuil rapen gelukkig niet als teambuilding beschouwen, maar liever samen lekker in de kroeg zitten. 

Hallo iedereen!

Misschien hebben sommige van jullie het al te horen gekregen of gelezen, maar ook ik mag mezelf een weblogger noemen. Ik denk niet dat iedereen mij kent, daarom stel ik me even kort voor.

Ik kwam 31 juli vorig jaar voor het eerst op FOK!. Voornamelijk omdat ik me verveelde op werk, maar dit liep zoals sommige van jullie zullen herkennen al snel uit de hand. Het duurde niet lang of ik kwam ook na werktijd op FOK! rondkijken. Je kunt mij voornamelijk vinden in ONZ, maar af en toe ook in KLB en (ja het is echt waar) CRE.

Naast FOK! heb ik uiteraard ook nog hobby's. De twee grootste zijn eigenlijk skateboarden en speciaal biertjes drinken met mijn vrienden, maar daarnaast doe ik ook graag aan surfen en speel ik af en toe gitaar. Verder luister ik qua muziek veel uiteenlopende dingen, van techno (echte techno, niet die tegenwoordige deephouse hipster-techno), tot aan oude hip-hop.

Ik hoop dat jullie mijn aanstaande weblogjes een beetje kunnen waarderen. Oh, en even voor de duidelijkheid, ik ben niet de broer van werkman. Ik houd overigens ook niet van politiek, maar mijn username komt van een liedje van Doe Maar.

Groetenn van politiekman

CD: Death By Chocolate - Among Sirens

Vier Zwitserse muzikanten zagen ooit in een Engels restaurant een leuk dessert op het menu staan, Death by Chocolate. Ze besloten hun band in vorming deze naam te geven, en debuteerden in 2009 met een EP. Nog geen jaar later, verscheen er een volwaardig album, From Birthdays to Funerals. Aan de hand daarvan worden de Zwitsers geschaard onder de noemer indierock. Op hun eigen website, omschrijven de heren hun muziek als volgt, ‘Take a helping of guitar music, mix it with a little Hammond and Synthesizer sounds, a good shot of Rock and Roll and there you have Death by Chocolate.’ Met de nieuwe cd Among Sirens kunnen we uitgebreid kennis maken met dit dessert.

Militaire steun voor regering Jemen

Bondgenoten van de Jemenitische regering zijn begonnen met een militaire operatie tegen de Houthi-rebellen. Tien landen zijn daarbij betrokken, zei de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Volgens ambassadeur Adel al-Jubeir is de operatie bedoeld "om de legitieme regering te beschermen en verdedigen." Hij doelde op de regering van de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi, die zich in de zuidelijke stad Aden had verschanst met loyale strijdkrachten. Het is onduidelijk waar Hadi zich nu bevindt.

De afgelopen dagen rukten de sjiitische Houthi-rebellen snel op in de richting van Aden. Daarop besloten omliggende landen in te grijpen. In een gezamenlijke verklaring lieten Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Bahrein en Qatar donderdag weten in actie te komen om de "agressie van de Houthi-milities" te beteugelen.

Gevechtstoestellen hebben volgens omwonenden inmiddels de luchthaven bestookt van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi's. Ook een militair vliegveld in de omgeving werd gebombardeerd.

Het is nog onduidelijk welk land de beschietingen op de vliegvelden uitvoerde, maar volgens nieuwszender Al Arabiya hebben Saoedische toestellen al bombardementen uitgevoerd in Jemen.

Militaire steun voor regering Jemen
Militaire steun voor regering Jemen (Foto: ANP)

Uitspraak over faillissement Thebe

Voormalig personeel van de failliet verklaarde huishoudhulporganisatie Thebe hoort donderdag in hoger beroep of het bedrijf terecht failliet is gegaan. Boze ex-medewerkers vermoeden dat het faillissement van de organisatie is misbruikt om goedkoop van personeel af te komen.

Thebe leverde met 1950 medewerkers huishoudhulp aan 7000 mensen in 22 West-Brabantse gemeenten. Het bedrijf vroeg vorig jaar faillissement aan, waarop veel ontslagen medewerkers volgens hun advocaat tegen versoberde voorwaarden aan de slag gingen bij andere aanbieders.

De rechtbank oordeelde in januari dat het bedrijf terecht failliet is gegaan. Ook de curatoren van Thebe stelden in hun eerste faillissementsverslag dat een doorstart nooit mogelijk is geweest, maar het ontslagen personeel gelooft het nog steeds niet.

Uitspraak over faillissement Thebe
Uitspraak over faillissement Thebe (Foto: ANP)

Verkoop bedrijfswagens zit in de lift

De verkoop van bedrijfswagens zit in de lift. Dat blijkt uit donderdag vrijgegeven cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA.

In Nederland werden dit jaar tot nu toe 13.514 bestelbusjes, touringcars en vrachtwagens verkocht. Dat is ruim 16 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. In februari lag de verkoop met 5789 stuks 14 procent hoger.

In de Europese Unie steeg de verkoop van bedrijfswagens afgelopen maand met 8,3 procent tot 135.778 voertuigen. Over de eerste twee maanden van dit jaar nam de verkoop op jaarbasis met 8 procent toe, tot ruim 278.000.

Bij de grote autolanden kenden Spanje (plus 29,5 procent), het Verenigd Koninkrijk (plus 19,4 procent), Italië (plus 8,7 procent) en Polen (plus 15,8 procent) een sterke groei. In Duitsland was de groei met een plus van 1 procent meer bescheiden. In Frankrijk viel de verkoop met een min van 4,3 procent uit de toon.

Verkoop bedrijfswagens zit in de lift
Verkoop bedrijfswagens zit in de lift (Foto: ANP)

Lea Michele en Kate Upton samen in film

Lea Michele heeft haar eerste filmhoofdrol te pakken. De Glee-actrice zal naast Kate Upton te zien zijn in The Layover, meldt People.

De repetities zijn inmiddels begonnen, laat Michele donderdag weten op Twitter. "Het is al hartstikke gezellig. Dit wordt heel leuk", schrijft ze.

The Layover vertelt over twee vriendinnen die samen op vakantie gaan. Door omstandigheden maken ze een tussenlanding en hebben ze het nodige oponthoud (layover). Tijdens dat oponthoud ontmoeten ze een leuke man, waarover onenigheid ontstaat.

Ook Upton heeft er zin in. "Nooit gedacht dat ik zou uitkijken naar een layover", twittert het model donderdag, die met The Other Woman uit 2014 al enige filmervaring heeft.

Terim zoekt naar magie bij Turkije

Op de plek waar Fatih Terim in 2008 de basis legde voor een succesvol EK, wil de 61-jarige bondscoach van Turkije deze week weer een stunt voorbereiden. In het Duitse stadje Marienfeld werkt de Turkse ploeg toe naar de EK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen het Nederlands elftal. Het voetbalmaffe land met bijna 80 miljoen inwoners snakt naar nieuw voetbalsucces, na de derde plaats op het WK van 2002 en het bereiken van de halve finales bij het EK 2008. Sindsdien gaat het echter bergafwaarts met Turkije.

De rode brigade van Terim staat er in de EK-kwalificatie nog beroerder voor dan Oranje. Turkije verloor net als het Nederlands elftal van IJsland en Tsjechië, kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Letland en won alleen van Kazachstan. Met slechts vier punten op zak moet de ploeg van Terim in Amsterdam winnen om het EK van volgend jaar in Frankrijk weer in beeld te krijgen. De succesvolste Turkse trainer ooit heeft daarom bewust gekozen voor een terugkeer naar Marienfeld. De 'Imperator' (keizer) kweekte daar in de zomer van 2008 een ongekende strijdlust en saamhorigheidsgevoel binnen het Turkse elftal, dat uitgroeide tot de verrassing van het EK.

Turkije stond in die tijd voor het laatst in de top van de wereldranglijst. Het uitblijven van sportieve prestaties heeft er toe geleid dat de Turken sindsdien steeds verder zijn weggezakt. Na het missen van het WK 2010 kreeg Guus Hiddink de opdracht om het land naar het EK van 2012 te leiden, maar ook de Varssevelder faalde. Hij slaagde er weliswaar in de selectie te verjongen, maar dat ging niet hand in hand met sportief succes. Hiddink werd bekritiseerd omdat hij vaker in Amsterdam zou zitten dan langs de Turkse voetbalvelden en leverde eind 2011, na het missen van het EK, zijn lucratieve contract in.

Met Terim voor de derde keer aan het roer hoopt Turkije op betere tijden. De voetbalkeizer heeft de magie uit zijn vorige periode echter nog niet kunnen terugbrengen. De Turken voetballen meer meer vanuit het hart dan met hun verstand. Individueel kunnen ze allemaal geweldig voetballen, maar Terim heeft er (nog) geen hecht team van kunnen maken.

In Amsterdam moet de ommekeer komen, wel zonder de geschorste vedette Arda Turan van Atlético Madrid. "Nederland mist met Van Persie en Robben ook twee belangrijke spelers", zegt spits Burak Yilmaz, ploeggenoot van Wesley Sneijder bij Galatasaray. "Bij winst doen we weer helemaal mee en krijgt ons zelfvertrouwen een 'boost'. Daar geloven we in."

Fifty Shades-regisseur niet terug voor vervolg

De vervolgfilms van het met gemengde reacties ontvangen Fifty Shades of Grey zullen niet worden geregisseerd door Sam Taylor-Johnson. Dat meldde de regisseur van de best scorende film van 2015 in een statement tegenover Deadline.

Het succes van de eerste film heeft er onder andere toe geleid dat E.L. James, de auteur van de drie boeken waarop de drie films worden gebaseerd, heeft besloten zelf het scenario te schrijven voor de tweede (en mogelijk derde) film, een beslissing die zij contractueel mag nemen. Het is mogelijk ook de reden dat Taylor-Johnson niet terugkeert naar de regiestoel.

"De regie van Fifty Shades of Grey was een intense en geweldige ervaring waar ik enorm dankbaar voor ben," meldt de regisseur. "Daar mag ik Universal voor danken. Ik heb een hechte en blijvende vriendschap opgebouwd met de cast, producers en de crew en vooral met Dakota en Jamie. Hoewel ik niet terugkeer om de regie van de vervolgfilms te doen, wens ik zij die met de films aan de slag gaan niets dan succes."

Rondom de release van de eerste film werd bekend dat, naast de gebrouilleerde verhouding tussen de sterren van de film, Dakota Johnson en Jamie Dornan, ook James en Taylor-Johnson elkaar niet helemaal liggen. Naar verluidt gebruikte James de contractuele macht die zij over de creatieve richting van de film had om de boekenfans tevreden te houden, waardoor de regisseur zich "creatief gehandboeid" voelde. Daardoor ontstonden al snel speculaties dat Taylor-Johnson het bij één film zou houden.

Fifty Shades of Grey kwam uit in het weekend van Valentijnsdag en heeft wereldwijd meer dan 500 miljoen euro opgehaald, waardoor het niet alleen de best scorende film van het jaar is, maar ook de op twee na best scorende film geregisseerd door een vrouw en de op drie na best scorende R-rated film aller tijden. In Nederland is de film ook de best scorende van het jaar, met een omzet van 6 miljoen euro.

Fifty Shades of Grey: Dakota Johnson en Jamie Dornan
Fifty Shades of Grey: Dakota Johnson en Jamie Dornan

Eerste blik op Jesse Eisenberg als Lex Luthor

Na Superman, Batman, Wonder Woman en meest recentelijk Aquaman heeft het team achter Batman v Superman: Dawn of Justice nu een nieuwe castfoto vrijgegeven. De foto is gepubliceerd bij Entertainment Weekly en geeft ons de eerste blik op Supermans aardsvijand Lex Luthor.

Jesse Eisenberg als Lex Luthor (foto: Entertainment Weekly)
Jesse Eisenberg als Lex Luthor (foto: Entertainment Weekly)

De rol wordt gespeeld door Jesse Eisenberg (The Social Network), wiens betrokkenheid in januari vorig jaar bekend werd. Aan de foto is te zien dat met deze Luthor duidelijk niet te spotten valt, een kwaliteit die bij andere versies van de rol, hoewel zeker aanwezig, meer onder het oppervlak verborgen zat. "Hij is niet als de Lexen die je al hebt gezien, dat is zeker," licht regisseur Zack Snyder de foto toe. "Behalve dat hij een tycoon is en een persoon naar de wereld toe en een ander persoon naar zichzelf toe. En kaal, natuurlijk."

De laatste vertolking van de rol was in de tv-serie Smallville, waarin Michael Rosenbaum van 2001 tot 2011 Luthor speelde als iemand die initieel bevriend was met een jonge Clark Kent maar later zijn eigen richting koos. Gedurende de looptijd van de serie bracht Warner Bros. ook de film Superman Returns uit, waarin Luthor de belangrijkste vijand voor Superman was, gespeeld door Kevin Spacey. Het in 2013 verschenen Man of Steel was de tweede Superman-speelfilm (na Superman III, dertig jaar eerder) waarin Luthor niet verscheen, maar hints van zijn bestaan werden gegeven door het tonen van voertuigen met de LexCorp-bedrijfsnaam erop.

Batman v Superman: Dawn of Justice verschijnt precies over een jaar. De precieze rol van Luthor is nog niet officieel bekend, maar geruchten vertelden vorig jaar dat de zakenman en briljante wetenschapper het lichaam van General Zod in bezit heeft, ermee experimenteert en uiteindelijk voor de oorsprong van het monster Doomsday zou kunnen zorgen. Ook schijnt Batman bij LexCorp in te breken om kryptonite te stelen.

Rihanna verrast met nieuws over single

Een cryptische boodschap van Rihanna werd door fans snel ontrafeld: de zangeres komt donderdag met een nieuwe single.

#R8 #BBHMM #March26", zo laat Rihanna via haar social mediakanalen weten. R8 verwijst naar haar aanstaande nieuwe album, BBHMM staat voor Bitch Better Have My Money, zo blijkt uit de vertaling van de braille op de afbeelding van een schaars geklede Rihanna die bij het bericht werd geplaatst. De bestandsnaam van de afbeelding verraadt dat de afbeelding de cover is van een nieuwe single.

De website van de zangeres crashte even door de enorme belangstelling voor het plotselinge nieuws. In januari verscheen de eerste single van het aanstaande album van Rihanna, FourFiveSeconds, waarop ook Kanye West en Paul McCartney te horen zijn.

Nederlanders krijgen vaker een bonus

Nederlandse werknemers kregen vorig jaar relatief vaker een bonus. Onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard wijst uit dat in alle beroepsgroepen meer financiële extraatjes werden uitgedeeld dan in 2013.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een eindejaarsbonus. In 2013 kreeg nog ruim 13 procent van de werknemers deze meevaller. In 2014 waren dit er meer dan 24 procent. Vooral medewerkers in het onderwijs en in de zorg zagen deze extra uitkering vorig jaar vaker op hun rekening bijgeschreven.

Ook de zogeheten 'dertiende maand' werd vaker vergeven, vooral in de financiële sector. Waar in 2013 dik 3 procent van alle respondenten een extra maandsalaris in zijn zak kon steken, was dit aantal in 2014 bijna 8 procent.

'Het lijkt erop dat werkgevers met het oog op economisch herstel een vaste verhoging niet aandurven, maar dat ze de medewerkers op een flexibelere manier willen belonen', zei Paulien Osse, directeur van Loonwijzer, donderdag.

De normale lonen lagen vorig jaar juist iets lager dan een jaar eerder. Volgens het onderzoek onder circa 260.000 mensen, nam het gemiddelde bruto uurloon af van 14,60 euro in 2013 naar 14,40 euro vorig jaar. Dit hangt volgens Osse samen met het uitblijven van hervormingen op de arbeidsmarkt en de hoge werkloosheid.

Het bruto uurloon liep vorig jaar wel minder terug dan in 2013. Toen ging het uurloon wel met bijna een euro omlaag. Volgens Loonwijzer en Monsterboard kwamen er in 2013 veel jonge goedkope flexwerkers bij. Ook namen ontslagen werknemers in een nieuwe baan genoegen met minder loon en verlieten nogal wat ouderen met relatief hoge lonen de arbeidsmarkt.

'Maak diploma op verschillende niveaus'

Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten een diploma op maat kunnen krijgen. Dat betekent dat ze vakken op vmbo-, havo- en vwo-niveau op één diploma moeten kunnen halen. Dat stelt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de belangenorganisatie voor middelbare scholieren, donderdag in een interview in de Volkskrant.

Hij roept de politieke partijen op het maatwerkdiploma wettelijk mogelijk te maken. Nu kunnen jongeren nog maar op één niveau een diploma halen, maar Rosenmöller vindt dat niet meer van deze tijd. In Groot-Brittannië bestaat die mogelijkheid wel. 'Het is toch niet meer van deze tijd dat je een diploma krijgt op het niveau van het vak waar je slecht in bent', aldus Rosenmöller.

Handen ineen in strijd tegen sekstoerisme

De Filipijnen en Nederland slaan de handen ineen in de strijd tegen mensenhandel en sekstoerisme. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft er een overeenkomst over getekend met de collega's in de Filipijnen, zo heeft het donderdag laten weten.

Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal, bracht vorig jaar al een bezoek aan de Filipijnen. 'De Filipijnen zijn een belangrijk land als het gaat om de aanpak van mensenhandel en sekstoerisme, en in Nederland wonen potentiële daders. Beide landen hebben er veel belang bij om dit soort ernstige criminaliteit te voorkomen en te bestrijden. Uitwisseling van informatie is daarom heel belangrijk en ik ben blij dat met deze overeenkomst de lijnen zijn verkort', aldus Bolhaar.

Flink meer gasten voor Nederlandse hotels

Hotels, bungalowparken, campings en andere accommodaties in Nederland hebben vorig jaar aanzienlijk meer gasten ontvangen dan het jaar ervoor. Er kwamen vooral meer buitenlanders. Iets meer dan de helft van hen kwam uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of België. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

In totaal verbleven er vorig jaar 36 miljoen gasten in Nederland. Dat waren er 6 procent meer dan in 2013, oftewel de sterkste groei in de afgelopen zes jaar. Het aantal Nederlandse gasten nam met 4 procent toe, uit het buitenland kwamen er zelfs 9 procent meer dan een jaar eerder.

De toename van het aantal toeristen en andere reizigers was het grootst in de provincie Zeeland. Ook Noord-Holland en Zuid-Holland mochten beduidend meer bezoekers verwelkomen.

Half-Life 2 krijgt update

Na jaren wachten is het dan zo ver: Half-Life 2 Episode 3... oh wacht, Half-Life 2 zelf krijgt een update. Deze is niet gemaakt door Valve, maar door de modding community.

Het enige dat Valve heeft gedaan is de update goedkeuren, zodat we vanaf morgen officieel kunnen genieten van mooiere lichteffecten, meer details in de wereld en water dat dit keer geen blauwe texture is. Ook zijn er bugfixes geïmplementeerd.

De update is vanaf morgen beschikbaar. Je hebt Half-Life 2 nodig om de mod te installeren. Hopelijk worden de modders benaderd om Episode 3 dan maar eens te maken, dat gaat waarschijnlijk sneller dan wanneer Valve het doet.

'Eierfraudeurs' horen uitspraak

De rechtbank in Arnhem doet donderdag uitspraak in een fraudezaak rond eieren. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat twee directeuren van een eierbroederij en drie pluimveehouders fors verdienden door miljoenen eieren ten onrechte als scharrel- of vrije-uitloopeieren aan te bieden.

Justitie zei eerder zeker 1 miljoen euro te willen terugvorderen. Ook hangt de bedrijven boetes tot 150.000 euro boven het hoofd. De aanklager wil bovendien dat de eigenaren en leidinggevenden worden veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen tot acht maanden.

Volgens het OM hadden de bedrijven uit Friesland, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant veel meer kippen dat in de boekhouding stond. De dieren hadden daardoor minder ruimte, waardoor ze ten onrechte als scharrelkip of vrije-uitloopkip werden omschreven. De eieren van die dieren gaan voor hogere prijzen over de toonbank dan eieren van legbatterijkippen.

Het onderzoek naar de fraudezaak heeft al geleid tot betere controles en regelgeving.

Teeven keert vandaag terug in Tweede Kamer

VVD'er Fred Teeven keert donderdag terug als Tweede Kamerlid voor de VVD, als opvolger van partijgenoot Ard van der Steur, die minister is geworden op het departement waar Teeven net is vertrokken.

De ongeplande carrousel bij de VVD is daarmee op twee plekken na afgerond. Precies drie weken geleden stond Teeven nog als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, maar op 9 maart trad hij samen met minister Ivo Opstelten af. Opstelten diende zijn ontslag in omdat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een miljoenendeal die Teeven in 2000, als officier van justitie, had gesloten met een drugscrimineel. Teeven volgde zijn minster en trad ook af.

Vervolgens maakten twee VVD-Kamerleden - Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff - de overstap naar het ministerie van Justitie. De eerste vrijgekomen plek gaat nu naar Teeven, de tweede moet nog worden opgevuld. Door het vertrek van VVD-Kamerlid René Leegte dinsdag, is er nóg een VVD-zetel vrij. Tot die laatste twee liberale vacatures zijn vervuld heeft het kabinet even een kleine minderheid in de Kamer.

Teeven was al drie keer eerder Kamerlid: van mei 2002 tot eind januari 2003 voor Leefbaar Nederland en van eind 2006 tot oktober 2010 en van september tot begin november 2012 voor de VVD. Staatssecretaris was hij van oktober 2010 tot ruim twee weken geleden.

Alonso en Bottas fit bevonden om te racen in Maleisië

Valtteri Bottas en Fernando Alonso zijn door de doktoren van de FIA fit bevonden om te racen in Maleisië. Bottas begon in Australië nog wel aan het race weekend, maar na afloop van de kwalificatie bleek dat hij tijdens de kwalificatie zijn onderrug blesseerde. De Fin kreeg geen toestemming van de FIA-doktoren om aan de race te beginnen.

Fernando Alonso moest de eerste race in Down Under overslaan als gevolg van de crash tijdens de tweede wintertest in Barcelona. Met de terugkeer van de tweevoudig wereldkampioen betekend dat Kevin Magnussen zijn plaats weer moet afstaan aan de Spanjaard.

Winnaar Far Cry 4 LE voor Xbox One

Ubisoft heeft net een nieuwe uitbreiding voor Far Cry 4 uitgebracht waarin je neerstort in een vallei. Naast een nieuwe omgeving waarin je met een sneeuwscooter de boel gaat verkennen is er ook een nieuwe beestachtige vijand te vinden. Het antwoord op de vraag wat voor beest was dan ook een Yeti.

Dat had onder andere hackjedi goed geraden, dus hij kan binnenkort de Far Cry 4-Kyrat Edition voor Xbox One verwachten. Veel plezier ermee!

Prijs

KLM versterkt luchtbrug naar China

De komst van samenwerkingspartner Xiamen Airlines naar Schiphol betekent een versteviging van de luchtbrug tussen Europa en China waar KLM al jaren aan bouwt. Dat zei topman Pieter Elbers donderdag. Hij is in China voor de ondertekening van de begin maart aangekondigde overeenkomst.

Xiamen Airlines treedt toe tot de joint venture die KLM al heeft met moederbedrijf China Southern. Vanaf eind juli vliegt de Chinese maatschappij drie keer per week op Amsterdam, haar eerste bestemming in Europa. KLM zelf biedt al sinds 2011 drie retourvluchten per week aan naar Xiamen, een 4,3 miljoen inwoners tellende stad aan de zuidoostkust van China.

De stad is een belangrijke bestemming voor KLM. "Het is een enorme metropool in economisch gezien een van de snelst groeiende regio's in China", zei Elbers. "De luchthaven van Xiamen behoort met zo'n 25 miljoen passagiers per jaar tot de twaalf grootste van het land."

'Vertrouwen beleggers terug op niveau 2007'

Het vertrouwen onder particuliere beleggers groeit gestaag. Volgens ING zijn beleggers inmiddels weer even positief als in de zomer van 2007, voor het het begin van de financiële crisis.

De zogeheten BeleggersBarometer van de bank bereikte deze maand de 145 punten, de hoogste stand in bijna acht jaar. De stijging die eind vorig jaar werd ingezet, zet flink door. Vergeleken met de maand februari, is sprake van een toename van zeven punten.

"Financiële markten doen het al langere tijd erg goed vooruitlopend op het verwachte verdere herstel. Nu de economie ook echt zichtbaar verbetert, gaan Europese aandelen met een versnelling omhoog", zei Bob Homan, hoofd beleggingen bij ING, donderdag.

Het maakt volgens hem nog wel uit of beleggers hun beleggingen in euro's noteren of in dollars. Mensen die hun beleggingen in dollars aanhouden zien veel minder goede rendementen. Dat komt door de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar.

ING peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van de bank loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duiden op een optimistische teneur.

'Vertrouwen beleggers terug op niveau 2007'
'Vertrouwen beleggers terug op niveau 2007' (Foto: ANP)

Leer Spaans of Engels op Xbox One

Mocht je ooit meer Engels of juist Spaans willen leren, dan heeft Xbox One binnenkort de Engelstalige app voor jou. Rosetta Stone gaat de Rosetta Stone’s Discover Languages uitbrengen op Xbox One, waardoor je door de spraakherkenning van Kinect en interactief gamen door zogenaamd op reis te gaan de taal machtig zou moeten worden.

In de Discovery Zone verken je verschillende locaties van het land naar keuze en praat met de personages die je daar tegenkomt. In de Training Zone oefen je de taal. Je krijgt taal- en cultuurtips, meer nuttige zinnen en nog meer games om je taal op toeristenniveau te krijgen.

De app is nu gratis beschikbaar. Hopelijk volgen er binnenkort meer exotische talen.

Rosetta Stone op Xbox One

Releasetrailer Xenoblade Chronicles 3D

Nintendo heeft de releasetrailer van Xenoblade Chronicles 3D online gezet. De game werkt alleen op New 3DS, zoals ook weer duidelijk wordt vermeld.

De wereld in Xenoblade Chronicles was alleen maar eindeloze oceaan tot twee grote titanen, de Bionis en Mechonis, kwamen. De twee reuzen vochten eeuwenlang totdat ze elkaar tegelijkertijd in stasis sloegen. Weer eeuwen later is er leven ontstaan op de lichamen van de twee titanen. Leven zoals wij kennen op de Bionis en mechanische levensvormen op de Mechonis. De oorlogszuchtige Mechon van de Mechonis gingen al snel de strijd aan met de Homs, menselijke wezens van Bionis. Als speler ga je op avontuur met Shulk en de zijnen om wraak te nemen op de Mechonis nadat ze je stadje aangevallen hebben.

Xenoblade Chronicles 3D komt 2 april uit voor New 3DS en New 3DS XL. De review is hier te lezen.

'Piloot ramptoestel kon cockpit niet meer in'

Een van de piloten van het verongelukte passagierstoestel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings heeft tijdens de vlucht de cockpit verlaten en kon niet terug naar binnen. Dat zegt een hoge militaire functionaris woensdag tegen The New York Times.

De bron, die is betrokken bij het onderzoek, zou zich baseren op gegevens uit de cockpit voice recorder. Daaruit zou blijken dat een van de piloten de cockpit verliet. Toen de man wilde terugkeren, werd hij volgens de bron niet meer binnengelaten.

"De man buiten de cockpit klopt op de deur en er is geen antwoord", zegt de functionaris. "Daarna raakt hij de deur harder, maar er komt geen antwoord. Er komt helemaal geen antwoord meer."Vervolgens zou te horen zijn hoe de buitengesloten man probeert de deur te forceren.

'Piloot ramptoestel kon cockpit niet meer in'
'Piloot ramptoestel kon cockpit niet meer in' (Foto: ANP)

Saoedi-Arabië valt rebellen aan in Jemen

Eenheden van de Saoedi-Arabische luchtmacht hebben vannacht stellingen van de Houthi rebellen in Jemen gebombardeerd. Met de militaire operatie ondersteunt de machtige oliestaat de strijd tegen sjiitische rebellen in het buurland in het Midden-Oosten. Volgens Adel bin Ahmed Al-Jubeir, ambassadeur van Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten, is het land bereid om alls te doen wat nodig is om de inwoners en echte regering van Jemen te redden.

Nadat vorig jaar de Houthi's de stad Sanaa veroverden is het land in een burgeroorlog verwikkeld. Zo sloeg de democratisch gekozen president Abd-Rabbu Mansour Hadi al op de vlucht naar de havenstad Aden en willen de sjiieten de macht over nemen met een vijfkoppige presidentiële raad. De sjiitische Houthi's vormen echter een kleine minderheid in Jemen, wiens beslissingen niet worden erkent door de Jemenitische soenieten.

Eerder vandaag werd al bekend dat een groot deel van het Saoedi-Arabische leger zich naar de grens met Jemen heeft verplaatst. De Arabische Liga zal donderdag en vrijdag bespreken of zij ook deel gaan nemen aan de strijd in Jemen. Het mag duidelijk zijn dat de Arabische lente nog lang niet voorbij is.

Politie onderzoekt mishandeling Clarkson

Jeremy Clarkson krijgt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek. De politie van North Yorkshire, de regio waar de Top Gear-presentator een producer mishandelde, heeft bij de BBC de bevindingen opgevraagd van het interne onderzoek naar het incident.

Dat meldt de politie woensdag in een korte verklaring op de website. "Waar nodig wordt actie ondernomen", laat het politiedistrict weten. Verder commentaar op de kwestie wil de politie geven.

De BBC maakte woensdag bekend dat het contract van Jeremy Clarkson niet wordt verlengd. Clarkson werd ruim twee weken geleden geschorst omdat hij een 36-jarige producer van het populaire Britse programma had uitgescholden en geslagen uit onvrede over het avondeten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.