Mummie-boeddhist 'is niet dood maar mediteert'

Een vorige week in Mongolië gevonden gemummificeerde monnik is volgens hooggeplaatste boeddhisten niet dood. De bijzonder goed geconserveerde geestelijke werd in lotushouding aangetroffen, en is volgens de arts van de Dalai Lama op weg om een boeddha te worden.

Volgens de arts, Barry Kerzin, bevindt de monnik zich in een uitzonderlijke meditatieve toestand die tukdam wordt genoemd. "Als de mediterende in die toestand kan blijven, kan hij een boeddha worden", aldus Kerzin.

Dat klinkt misschien vreemd, maar strookt met het kerngeloof van het boeddhisme. Daarin gaat het om het bereiken van een verlichte toestand door meditatie: het tot rust brengen van de geest. Daarmee bevrijdt de mediterende zichzelf van lijden, dat teweeg is gebracht door verlangens.

Het ultieme doel is het zogeheten nirvana, oftewel de volledige rust van de geest en ontsnapping aan de cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Het is lastig om te weerspreken dat de geest van deze monnik inderdaad volledig tot rust is gekomen.

Vermoed wordt dat het gaat om de leraar van de zogeheten Lama Dashi-Dorzho Itigilov, aldus de BBC. Die zou in 1927 tegen zijn pupillen hebben gezegd dat hij zou gaan mediteren om te sterven, en gaf vervolgens de plek aan waar ze hem na dertig jaar moesten opgraven. Volgens de overlevering werd hij in nagenoeg perfect geconserveerde toestand aangetroffen, maar werd herbegraven uit angst voor bemoeienis door de toenmalige Sovjet-overheersers.

In 2002 werd Itigilov met veel fanfare opnieuw opgegraven, nog steeds in goede staat. Wanneer de nu aangetroffen monnik precies leefde is nog onduidelijk. Zijn bestaan kwam pas in de openbaarheid nadat hij was gestolen door een man die hem op de zwarte markt wilde verkopen. De monnik wordt nu onderzocht door het Mongolische nationale forensische instituut.