PVV: meest pro-Russische partij van heel Europa

Uit een onderzoek naar het stemgedrag van politieke partijen in het Europees Parlement komt iets heel opmerkelijks naar voren. Niemand minder dan onze eigen PVV blijkt de meest Rusland-vriendelijke partij van de hele Europese volksvertegenwoordiging.

Dit concludeert de Zweedse journalist Patrik Okanse. Hij maakte een overzicht van het stemgedrag van partijen in het Europees Parlement met een focus op de extreemrechtse en extreemlinkse partijen die bij de laatste verkiezingen winst hadden geboekt. Uit zijn "Russia Index" blijkt dat het onze eigen Partij Voor de Vrijheid (of moeten we zeggen Partij tegen de Vrijheid van Russische homo's, journalisten, Oekraïners en moslims?) is die het meest pro-Rusland stemt.

De PVV staat hier overigens niet allleen in, ook andere partijen die opereren op de flanken van rechts in het Europees Parlement stemmen pro-Rusland. Zo zijn, na de PVV, de Zweedse Democraten, het Front National en UKIP het meest pro-Rusland.

Opvallend: extreemrechts in Finland (de Ware Finnen) is erg anti-Rusland in hun stemgedrag. Dit zal vermoedelijk te maken hebben met het feit dat Finland en Rusland aan elkaar grenzen en een geschiedenis van oorlog met elkaar hebben. Dan is het voor populisten natuurlijk makkelijker zieltjes te winnen met een anti-Russisch standpunt.

De partijen op de flanken, van pro- tot anti-Rusland
De partijen op de flanken, van pro- tot anti-Rusland