Facebook 'verbaasd' om onderzoek CBP

Facebook is 'verbaasd' en 'teleurgesteld' over het onderzoek dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat instellen naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van de netwerksite die wereldwijd vanaf 1 januari ingaan. Het bedrijf laat dinsdag in een reactie weten te handelen naar Europese wetgeving.

Facebook gaat met de nieuwe voorwaarden meer informatie van zijn gebruikers opslaan. Zo wil de netwerksite volgens het CBP onder meer het internetgedrag van gebruikers volgen en profielfoto's voor advertenties gebruiken. De privacywaakhond wil daarom onderzoek doen naar de privacy van Nederlandse Facebookgebruikers.

Facebook verklaart hierover dat gebruikersfoto's niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt en dat gebruikers door het instellen van privacysettings controle hebben over hun data. Verder legt de netwerksite uit dat er met de nieuwe voorwaarden niets voor gebruikers verandert als het gaat om adverteren.

De netwerksite, met het hoofdkantoor in Ierland, verklaart in een reactie regelmatig te overleggen met de Ierse privacywaakhond die controleert of Facebook zich aan de Europese wetgeving houdt. "Daarom zijn we van mening dat dit door CBP aangekondigde onderzoek onnodig is, omdat onze vernieuwde voorwaarden en beleidsregels al door de Ierse Data Protection Commissioner zijn geïnspecteerd", verklaart Facebook.

Het CBP heeft het bedrijf gevraagd de invoering van de nieuwe gebruiksvoorwaarden in Nederland uit te stellen in verband met het onderzoek. Facebook is niet van plan aan dat verzoek gehoor te geven. "We hebben de aanpassingen aangekondigd op 21 november via email en via berichten op Facebook, waardoor mensen meer dan dertig dagen de tijd hebben om te bepalen of ze gebruik willen blijven maken van onze diensten", legt de netwerksite uit.