Sinterklaasjournaal sluit af met zwarte Sint

Zwarte Piet met mijter op en tabberd aan. In de laatste aflevering van het populaire Sinterklaasjournaal was donderdag een Piet te zien die volkomen gelijkwaardig was aan Sint. De oude Opa Piet zat in het kinderprogramma op een wit paard. Hij reed aan het einde van het kinderprogramma samen weg met de traditionele Sinterklaas, die op een zwart paard zat.

De afsluiter van het Sinterklaasjournaal, vaste prik voor veel kinderen en ouders, maakte de nodige reacties los op sociale media. Op Twitter varieerden de reacties van 'Dit had niemand zien aankomen geloof ik!' en 'Een witte en een bruine Sinterklaas, prachtig!' tot 'Niemand die deze linkse onzin slikt'.

In de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal kon Sint de hulp van Opa Piet goed gebruiken: hij is de laatste tijd erg moe.

Omroep NTR speelde in het programma al eerder in op de discussie over Zwarte Piet. Zo was te zien dat een blanke piet-in-opleiding door de schoorsteen kwam en zodoende iets zwarter was geworden. Ook maakten de 'clownpieten' hun opwachting. Daarnaast waren er ook nog volop traditionele zwarte pieten te zien.

"De meerderheid van de redactie vond het tijd voor verandering", vertelde presentator Dieuwertje Blok bij De Wereld Draait Door. "Ik vind dat het Sinterklaasjournaal heeft laten zien wat je met creativiteit kunt doen. Het is aan mensen zelf om daar uiteindelijk invulling aan te geven." Dat is - gebruikmakend van geld van het volk - gebeurd binnen het sinterklaasjournaal.

Het kinderprogramma maakt soms heftige emoties los bij volwassenen, ervoer ook Blok. Nog voordat het seizoen was begonnen ontving ze een dreigbrief, waarvan ze aangifte deed bij de politie. Een woordvoerder van de NTR wilde donderdagavond niet ingaan op vragen over het dreigement. Blok zelf zei in DWDD dat ze dacht dat de bedreiging was geschreven door 'een blanke boze man', waarmee ze zichzelf als racist wegzet.

Overigens zal het allemaal weinig uithalen bij de anti-Pieten. Vorig jaar werd al duidelijk dat Piet helemaal zal moeten verdwijnen, willen de zeurpieten tevreden zijn.