'Strengere regels voor plastische chirurgie'

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) stuurt binnenkort een voorstel naar de Tweede Kamer voor strenger toezicht op de plastische chirurgie. Dat heeft PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester gezegd tegen RTL Nieuws. Schippers is al langer bezig met plannen voor regels voor de cosmetische sector.

Bouwmeester zegt dat met de minister is gesproken over de 'wantoestanden in de mooimaakindustrie'. Het Kamerlid zou de minister hebben opgeroepen met strengere regels te komen, zodat alleen goed opgeleide plastisch chirurgen aan de slag mogen.

Schippers zou hebben beloofd dat binnenkort wetgeving naar de Kamer komt. "Dat betekent dat patiënten erop kunnen vertrouwen dat alleen goede artsen aan de slag mogen en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier toezicht op houdt", aldus Bouwmeester.

Donderdag werd nog de zogenoemde borstendokter Rock G., die tientallen patiënten zou hebben verminkt, vrijgesproken. G. presenteerde zich tussen 2008 en 2009 als plastisch chirurg, terwijl hij was opgeleid als gynaecoloog. Meer dan honderd vrouwen dienden een klacht in tegen G. Bij sommige vrouwen gingen de nieuwe borsten lekken. Ook werden protheses verwijderd zonder dat de patiënt was verdoofd. Tegen G. was twee weken geleden twee jaar cel geëist. De Haagse rechtbank oordeelde donderdag echter dat zijn fouten binnen de grenzen vallen die voor artsen gelden.