Kamer wil gemeenten met lek DigiD harder aanpakken

Gemeenten die de beveiliging van DigiD niet op orde hebben moeten harder worden aangepakt en beter worden gecontroleerd. "Ondanks een jaarlijks assessment hebben twaalf gemeenten veertien maanden lang een slechte beveiliging gehad. Blijkbaar werkt het assessment niet zoals het moet", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven dinsdag.

In september bleek dat twaalf gemeenten de koppeling naar de DigiD-pagina zeer slecht hadden beveiligd. Hackers hadden daar misbruik van kunnen maken. Het probleem werd dezelfde dag nog verholpen.

Verhoeven vindt het daarom niet nodig de gemeenten alsnog af te sluiten van DigiD, maar dat had volgens hem eerder wel moeten gebeuren. "Hoe kan het dat dit probleem, dat veertien maanden speelde, niet bij de jaarlijkse controle aan het licht is gekomen? Ik heb begrepen dat gemeenten al ellenlange vragenlijsten in moeten vullen, dus meer controle lijkt me niet de oplossing. Wel moet de controle blijkbaar anders."

De wet biedt al de mogelijkheid om gemeenten bij acute nood van DigiD af te koppelen. "Maar die mogelijkheid bestaat nu alleen op papier. Er moet ook gebruik van worden gemaakt want een gebrekkig beveiligde DigiD kan tot serieuze problemen leiden", zegt Verhoeven. Hij heeft gesproken met coalitiepartijen VVD en PvdA, die hem lijken te steunen.

Met iemands DigiD-gegevens kunnen onder meer uitkeringen en toeslagen worden aangevraagd en uitgekeerd op iemand anders zijn bankrekening. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is bezig de beveiliging van DigiD aan te scherpen. DigiD telt Inmiddels elf miljoen gebruikers.