Dijsselbloem: test draagt bij aan herstel eurozone

De bankentest van de Europese Centrale Bank heeft voor sterkere Europese banken gezorgd, en dat zal bijdragen aan het herstel van de reële economie. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in een Kamerbrief. Hij reageert hiermee op de zondag gepubliceerde resultaten van het 'bankexamen', waarvoor alle Nederlandse banken zijn geslaagd en dertien Europese banken nog huiswerk moeten doen.

Volgens Dijsselbloem vergroot de uitgebreide test van de banken de transparantie en zijn de Europese banken hierdoor beter vergelijkbaar. "De ECB heeft nu een duidelijk beeld van de instellingen waarop zij vanaf 4 november toezicht houdt", schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Banken zullen volgens Dijsselbloem wel aandacht moeten blijven geven aan risico's in hun portefeuilles. "Er zal gewerkt moeten worden aan verdere versterking van de kapitaalratio's."

De ECB heeft de afgelopen tien maanden de financiën van de 130 grootste banken uitgebreid doorgelicht in de Asset Quality Review (AQR). Ook heeft de nieuwe pan-Europese toezichthouder stresstests uitgevoerd op basis van twee scenario's: een basis en een zwartgallig scenario.

25 banken bleken na de doorlichting van hun financiën per 1 januari 2014 te weinig kapitaal aan te houden. Twaalf daarvan hebben in de loop van dit jaar alsnog genoeg geld weten op te halen. Dertien moeten nog aan de slag, waaronder vier Italiaanse. Zij hebben nu twee weken de tijd om met goede plannen te komen om financieel boven Jan te komen.

De uitgebreide bankentest is een belangrijke stap naar de Europese bankenunie, aldus Dijsselbloem. Het is voor het eerst dat de verschillende bankenbalansen op vrijwel dezelfde manier tegen het licht zijn gehouden. Volgens de minister blijft het wel 'van groot belang' dat de toezichtstandaarden verder worden geharmoniseerd.