'Sterke wiet wordt tůch harddrug'

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van het voorstel van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) om 'sterke' wiet en hasj voortaan als harddrugs aan te merken. Ondanks dat juristen en deskundigen grote bezwaren hebben tegen het plan.

Volgens Van Rijn leveren te hoge thc-waarden gevaar op voor de volksgezondheid. Met te hoog wordt meer dan vijftien procent bedoeld. Betrapte coffeeshopeigenaren kunnen niet alleen sluiting maar ook celstraffen tot acht jaar tegemoet zien, schrijft Het Parool. Het grote probleem is dat het volgens experts onmogelijk is om het thc-gehalte eenduidig vast te stellen, en dus ligt willekeur op de loer.

Het gaat om een bestuursmaatregel, wat betekent dat de handhaving in handen van de burgemeesters ligt. Amsterdamse shops hoeven zich met Eberhard van der Laan als tegenstander van de maatregel voorlopig geen zorgen te maken, maar andere gemeenten krijgen een potentieel krachtig wapen in handen om coffeeshops te sluiten die ze niet zien zitten, en eigenaren te laten vervolgen.

De politie en het Nederlands Forensisch Instituut vrezen al voor capaciteitstekorten als de maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd. De verwachting is dat de regeringspartijen VVD en PvdA voor het plan zullen stemmen. In de Tweede Kamer is voornamelijk D66 fel tegenstander, maar vooralsnog lijken de bezwaren aan dovemansoren gericht.

Volgens juristen botst het plan met het softdrugs-gedoogbeleid. Ook zou er geen wetenschappelijke basis zijn voor de vermeende schadelijkheid van een thc-gehalte van boven de vijftien procent. Daarnaast wordt gevreesd dat gebruikers hun waren zoals vanouds weer bij de straatdealer gaan halen. Het coffeeshopbeleid is ooit juist in het leven geroepen om dat in te dammen.

Het is nog onduidelijk wanneer de Tweede Kamer over het voorstel van Van Rijn gaat stemmen.