Gemeenten willen proces over regulering wietteelt

Acht Limburgse 'coffeeshopgemeenten' willen een proefproces uitlokken om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag. De gemeenten zijn bereid om de strijd aan te gaan met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) die stelt dat het legaliseren en reguleren van wietteelt strafbaar is en in strijd met internationale regels.

Burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA), die voor de acht gemeenten de regulering uitwerkt, stelt dat niet Opstelten maar de rechter het laatste woord heeft in deze kwestie. "De vraag is niet meer óf er gereguleerd wordt, maar wanneer. En in een rechtstaat is het de rechter die beslist of iets strafbaar is of niet."

Een proefproces kan plaatsvinden als de gemeenten worden betrapt op het gedogen van een wietplantage. Het Openbaar Ministerie moet zo'n kwekerij dan oprollen en de mensen erachter gaan vervolgen. Een andere optie is een procedure bij de Raad van State. Maar dan moeten eerst de stukken van de gemeenteraad, waarin wordt ingestemd met de gereguleerde wietteelt, worden vernietigd.