New York Times: legaliseer marihuana

De Amerikaanse krant The New York Times roept de federale overheid op marihuana te legaliseren. De schadelijke effecten zijn niet groter dan die van alcohol en tabak, maar kosten de maatschappij wel enorm veel geld, stelt de krant zondag in een redactioneel commentaar.

In navolging van verschillende Amerikaanse staten die het gebruik al toestaan, vindt de krant dat er nu ook op federaal niveau een knoop moet worden doorgehakt. De baten van het verbod wegen niet op tegen de kosten. Bovendien is het verbod volgens de krant niet te handhaven. Ook tijdens de drooglegging in de jaren twintig bleven mensen alcohol consumeren.

Zo werden er in 2012 ruim 650 duizend mensen gearresteerd voor het bezit van marihuana. Het zijn vooral de Afro-Amerikaanse jongeren die daar het slachtoffer van zijn. Het 'ruïneert' hun levens doordat ze al op jonge leeftijd een strafblad hebben.

De schadelijke effecten zijn volgens de krant bovendien te verwaarlozen. Alcohol is gevaarlijker, zo stelt het commentaar. Matig gebruik van marihuana schaadt de gezondheid niet. Ook het probleem van verslaving en afhankelijkheid is volgens de krant niet aan de orde.