Coffeeshops niet bestraft om wietvoorraad

Drie coffeeshops in Leiden en Lisse worden toch niet bestraft omdat ze te veel wiet in huis hadden. Omdat gemeente en politie de situatie in eerste instantie namelijk gedoogden, is volgens het gerechtshof in Den Haag sprake van 'onverwacht strafrechtelijk optreden'. Het Openbaar Ministerie is niet-ontvankelijk verklaard.

Volgens het hof was het passender geweest minder ingrijpende middelen in te zetten, mede omdat de coffeeshops altijd hadden meegewerkt met overheidsinstanties. Het hof ziet niet welk belang met vervolging kan zijn gediend.

De coffeeshops hadden meer dan de toegestane hoeveelheid winkelvoorraad van vijfhonderd gram softdrugs liggen. Het landelijk beleid staat dat niet toe, maar de gemeente, de politie en de Belastingdienst waren op de hoogte. Bovendien werd de eigenaar gezegd dat niet actief zou worden opgetreden. De autoriteiten hadden liever deze gecontroleerde coffeeshopverkoop dan ongecontroleerde, illegale verkoop op straat.

De eigenaar van de drie zaken werden in juli 2011 toch opgepakt na onaangekondigde doorzoekingen van justitie. Alle voorraden werden in beslag genomen en tegen de verdachten werden hoge gevangenisstraffen geëist. De rechtbank veroordeelde hen uiteindelijk in december 2012 maar legde geen straf of maatregelen op.