Japan eist ook 'recht vergeten te worden' door Google

De Japanse rechter heeft Google opgedragen verwijzingen naar het criminele verleden van een man die zich daarover beklaagde te verwijderen uit de zoekresultaten. Volgens de advocaat van de eiser heeft de rechter met die uitspraak Japanners 'het recht om vergeten te worden', zoals dat ook in de Europese Unie geldt, erkend.

Google Japan liet na het vonnis weten dat een ieder het bedrijf kan vragen zoekresultaten te wissen. Daarvoor heeft het naar eigen zeggen een standaardprocedure, die is toegesneden op de Japanse privacywetten. Wat de nieuwe uitspraak voor die procedure betekent gaat Google onderzoeken.

Volgens de raadsman van de klager behelst het vonnis een erkenning van het 'recht om vergeten te worden' zoals ook inwoners van de EU dat sinds mei genieten. Sinds de uitspraak van de Europese rechter, afgelopen voorjaar, wordt Google bedolven onder verzoeken van Europeanen die zoekresultaten geschrapt willen zien. Het bedrijf ontvangt er naar eigen zeggen elke dag gemiddeld een duizendtal.