Vijftal gepakt voor handel in beschermde vogels

Vijf verdachten van het illegaal vangen en verhandelen van beschermde vogels zijn woensdag opgepakt. Bij doorzoekingen in hun woningen werden ruim honderd wilde vogels gevonden, waaronder een koppel zilveroornachtegaals, dat zo'n duizend euro kost. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De zaak kwam begin dit jaar aan het rollen nadat in natuurgebieden op Goeree-Overflakkee vogels werden aangetroffen die zaten vastgeplakt aan zogenoemde lijmstokjes. Zulke stokjes worden op een voerplek in de grond gestoken en vogels die ermee in aanraking komen, kunnen niet meer weg vliegen.

De gevangen in- en uitheemse vogels werden vermoedelijk voorzien van gemanipuleerde pootringen, waardoor het moest lijken alsof de vogels legaal waren gekweekt. De vogels werden vervolgens zowel in Nederland als in het buitenland verkocht. De verdachten verdienden hier volgens het OM 'flinke bedragen' mee.

Het OM beschuldigt de verdachten ook van het overtreden van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, aangezien door hen vogels die mogelijk een in de natuur voorkomend virus onder de leden hebben in contact kwamen met andere vogels. Daarbij hebben zij niet geprobeerd de verspreiding van ziekten te voorkomen.

De rechter-commissaris in Rotterdam besloot vrijdag dat vier verdachten, een 72-jarige man, een 69-jarige man en een 49-jarige vrouw uit Helmond en een 59-jarige man uit Sint Pancras, in ieder geval nog veertien dagen mogen worden vastgehouden. Bij de doorzoeking van een woning in Helmond werd een vuurwapen gevonden. Verder werden bij de doorzoekingen verboden vangmiddelen, geld, drie voertuigen, vogelringen, telefoons en computers in beslag genomen.