Zweden erkent Palestina

Zweden heeft aangekondigd dat het de Palestijnse staat zal gaan erkennen. Dat heeft de nieuwe premier Stefan Lofven in een toespraak na zijn beëdiging in het Zweedse parlement gezegd.

"Het conflict tussen Israël en de Palestijnen kan enkel worden opgelost binnen de kaders van een tweestaten-oplossing. Er zal moeten worden onderhandeld in overeenstemming met het internationale recht", aldus Lofven.

Van zowel Israël als de Verenigde Staten kan felle kritiek op het Zweedse besluit worden verwacht, schrijft de BBC. Die vinden dat een Palestijnse staat voort moet komen uit onderhandelingen in plaats van als voldongen feit te worden geponeerd.

Als dit doorgaat, zal Zweden het eerste land zijn dat als EU-lid Palestina erkent. Hongarije, Polen en Slowakije erkennen Palestina ook, maar die deden dat al voordat ze lid waren. De Europese Unie heeft als zodanig geen definitief standpunt rondom de kwestie ingenomen.

Zweedse kiezers stemden vorige maand de centrumrechtse coalitie van de voormalige premier Fredrik Reinfeldt weg. Dat maakte de weg vrij voor een centrumlinkse regering, waarin naast Lofvens Sociaal-Democratische Partij ook de Groenen zitting hebben.