'Meerderheid Nederlanders vreest aanslag'

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over een aanslag nu het kabinet heeft besloten om mee te doen met de gewapende strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat blijkt vrijdag uit een peiling van onderzoeksbureau DVJ in opdracht van RTL Nieuws.

In totaal maakt 54 procent van de Nederlanders zich zorgen over een aanslag. Bijna vijftig procent verwacht bovendien een verharding in de samenleving door het militair ingrijpen tegen IS in Irak. Van de ondervraagden geeft 42 procent aan het een goed idee te vinden dat militairen op straat worden ingezet om de veiligheid te verbeteren, terwijl dertig procent dat overbodig vindt.

De missie, die bestaat uit zes F-16's met 250 militairen en 130 militaire trainers, wordt door 57 procent van de bevolking gesteund. Verder vindt 42 procent de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS afdoende, terwijl 27 procent vindt dat Nederland meer moet bijdragen. Van de geënquêteerden geeft ook 42 procent aan te vinden dat Nederland ook een actieve bijdrage moet leveren aan het optreden tegen IS in Syrië, terwijl dertig procent van oordeel is dat Nederland zich niet in de strijd in Syrië moet mengen.