Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken

Het Nederlandse paspoort van de jihadganger in Syrië die zich Muhajiri Sháám noemt, is woensdag ingetrokken. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof woensdag gedaan, meldt hij aan het ANP. Ook is Sháám uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Zijn financiële tegoeden waren al bevroren.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek naar hem begonnen. Sháám heeft ook de Marokkaanse nationaliteit. Schoof heeft daarom de autoriteiten van dat land geïnformeerd over het Nederlandse onderzoek.

Sháám, alias Abu Mohammed, riep dinsdag in een filmpje op Facebook zijn broeders in onder meer Nederland op tot 'een sterke, stevige daad tegen de Nederlandse overheid'. Want Nederland is volgens hem een land dat steun geeft aan Amerika, het land dat luchtaanvallen uitvoerde bij Aleppo in Syrië, waarbij drie Nederlandse jihadgangers werden gedood. "Sta op en onderneem iets", was zijn boodschap.

Volgens Sháám bevindt hij zich in Aleppo en is hij daar met broeders uit Nederland en België. Hij benadrukt dat hij geen deel uitmaakt van IS. Sháám is aangesloten bij het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra Front.

Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken
Paspoort Nederlandse Syriëganger ingetrokken (Foto: ANP)