Achmea en ziekenhuizen kopen samen medicijnen

Zorgverzekeraar Achmea gaat met een groep van twaalf ziekenhuizen gezamenlijk dure medicijnen inkopen. Door samen te werken moeten lagere prijzen worden bedongen. Dat heeft de verzekeraar dinsdag gemeld.

Nu onderhandelen ziekenhuizen vaak individueel met farmaceutische bedrijven. De kosten worden vervolgens gedeclareerd bij de verzekeraars. Die kunnen niet controleren hoeveel korting een ziekenhuis krijgt en zien op de declaratie vaak de marktprijs terug. Ook zijn er grote verschillen tussen ziekenhuizen.

Door samen te werken wil Achmea daar wat aan veranderen. "Internationaal zien we dat je slimmer en beter inkoopt als je hierin samen optrekt", zegt manager farmacie bij Achmea Peter de Braal. "Zo houden we prijzen betaalbaar en onze verzekerden houden toegang tot dure geneesmiddelen." Met de ziekenhuizen is afgesproken dat een derde deel van de verwachte besparing in onderzoek naar nieuwe medicijnen wordt gestoken.

Medicijnfabrikant MSD zegt in Het Financieele Dagblad te denken 'dat het plan vooral om de kosten draait', terwijl de dienstverlening van MSD volgens een woordvoerder breder is. "Wie alleen op prijs stuurt, is straks alsnog duurder uit, bijvoorbeeld omdat onnodig veel wordt weggegooid."