Opstelten ziet niets in 'gedachtenpolitie'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het strafbaar stellen van de verheerlijking van geweld. Dat heeft hij donderdagmiddag gezegd in een debat over de radicalisering van Nederlandse moslims.

Het idee komt neer op de invoering van een 'gedachtenpolitie', zo zeiden onder meer D66, SP en GroenLinks eerder op de dag op het voorstel van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. Opstelten wilde het woord gedachtenpolitie niet in de mond nemen, maar liet wel weten dat hij het niets vindt.

"Daar zouden al snel uitingen onder vallen waarvan het zeer onaannemelijk is dat ze geweld verheerlijken", zei de minister. Als voorbeeld noemde hij 'smakeloos puberaal gedrag' op internet. Opstelten zei verder dat er genoeg andere strafbaarstellingen zijn om opruiing en haatzaaien aan te pakken.

Buma wil met de maatregel onder meer jongeren aanpakken die tijdens een betoging in de Haagse Schilderswijk de straat opgingen om hun steun te betuigen aan de Islamitische Staat. Dat is niet strafbaar.