'Stresstest jaagt banken flink op kosten'

De stresstest en balansdoorlichting van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de vier grootste Nederlandse banken in totaal zeker 130 miljoen euro aan extra onderzoekskosten gekost. Een 'leger' bankiers en externe adviseurs is ingezet om de ECB van een enorme hoeveelheid informatie te voorzien. Dat schrijft De Telegraaf maandag na een rondgang.

Rabobank heeft zeker meer dan honderd miljoen euro uitgegeven aan interne en externe consultants en bankiers. "Sinds kerst vorig jaar zijn er bij ons zo'n zeshonderd mensen fulltime mee bezig geweest", zegt financieel topman Bert Bruggink in de krant.

ABN AMRO laat weten dat er tot de zomer vijf- tot zeshonderd mensen fulltime zijn ingezet om de ECB van de gewenste data te voorzien. Aan externe kosten betaalde de bank al ongeveer twintig miljoen euro.

ING wilde geen cijfers geven over de kosten, maar zei wel dat er 'honderden mensen' op de taak waren gezet. Het kleinere SNS Retailbank heeft zeven tot acht miljoen euro aan extra onderzoekskosten gemaakt en zette tientallen mensen in.

In oktober publiceert de ECB de resultaten van de balanscontrole en de stresstest van zo'n honderddertig Europese banken. In de stresstest wordt gesimuleerd hoe banken reageren als een extreme situatie ontstaat. Om die test goed te kunnen doen, vroeg de ECB een enorme hoeveelheid data op bij de banken. "Bijvoorbeeld van een hypotheeklening: is er een plat dak of een schuin dak, ligt het huis aan een rustige of drukke weg. Dat soort vragen", aldus Bruggink.