FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 september 2014

Helikopter VS stort in Golf van Aden

Een helikopter met Amerikaanse mariniers is maandag in de Golf van Aden gestort, maar alle 25 inzittenden zijn gered. Dat heeft de Amerikaanse marine meegedeeld in Washington.

De CH-53E Super Stallion helikopter probeerde te landen op het marineschip USS Mesa Verde. Maar in plaats van op het grote landingsplatform op het achterschip kwam de helikopter in zee terecht.

Volgens de marine was het een ongeluk. De militairen werden naar het schip teruggebracht na een oefening in Djibouti in de Hoorn van Afrika.

'Duitse invasie Polen les voor heel Europa'

De Poolse premier en toekomstig EU-president Donald Tusk heeft maandag precies 75 jaar na de invasie van Polen door nazi-Duitsland opgeroepen tot versterking van NAVO. "Wij Europeanen moeten leren van de tragische Poolse september en de jaren van de Tweede Wereldoorlog, een les die geen naïef optimisme mag zijn", aldus Tusk.

De Poolse premier sprak in de buurt van Gdansk bij de Westerplatte waar 75 jaar geleden de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog klonken. "Het is geen tijd voor mooie woorden", betoogde Tusk. "Als we naar de tragedie van de Oekraïners kijken, de oorlog in het oosten van ons continent, dan weten dat september 1939 zich niet mag herhalen."

PS4 en Vita krijgen thema's zoals PS3

Het komt er dan eindelijk, een feature die dat blauwe scherm weghaalt als achtergrond voor je PS4. In de nieuwe firmware-update 2.0, is het mogelijk om nieuwe achtergronden en thema's te gebruiken.

Deze functie komt ook naar de Vita toe in de 3.30 update. Op de PS4 zien wij bewegende achtergronden en nieuwe icoontjes, maar ook de standaard audio kan worden veranderd. Gezien de geschiedenis van thema's op de PS3, is er een grote kans dat er gratis en betaalde thema's komen

PS4 theme

PS4 theme

Middelkoop naar hoofdtoernooi in Alphen

Matwé Middelkoop heeft zich geplaatst voor het hoofdschema van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De Nederlandse tennisser was maandag in de derde en laatste kwalificatieronde te sterk voor de als vierde geplaatste Fin Micke Kontinen: 6-4, 7-6 (2).

Mogelijk plaatst nog een tweede Nederlander zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi. Wesley Koolhof strijdt met de Duitser Lukas Rüpke om een startbewijs.

Zeven Nederlanders zijn rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi. Het gaat om Robin Haase, Thiemo de Bakker, Igor Sijsling, Jesse Huta Galung, Antal van der Duim en Boy Westerhof. Thuisspeler Jelle Sels kreeg een wildcard.

[US Open] Djokovic zonder setverlies naar kwartfinale

Novak Djokovic heeft zich op de US Open overtuigend geplaatst voor de kwartfinale. De als eerste geplaatste Serviër leverde ook in zijn vierde partij in New York geen set in. Deze keer was de Duitser Philipp Kohlschreiber (22) het slachtoffer: 6-1, 7-5, 6-4.

Djokovic haalde op de US Open bij de afgelopen vier edities telkens de finale, maar alleen in 2011 greep hij de titel. Vorig jaar was Rafael Nadal, die deze keer ontbreekt wegens een polsblessure, hem in de eindstrijd de baas.

In het vrouwentoernooi ligt Serena Williams op koers voor haar achttiende grandslamtitel. De nummer één van de plaatsingslijst won met 6-3, 6-3 van Kaia Kanepi en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale, waarin Flavia Pennetta haar tegenstandster wordt.

Williams is met Eugenie Bouchard (7) en Caroline Wozniacki (10) de enige speelster uit de top tien die nog in het toernooi zit.

Vormer tekent voor drie jaar bij Club Brugge

Ruud Vormer vervolgt zijn voetballoopbaan in de Belgische competitie. De 26-jarige middenvelder heeft zijn handtekening onder een driejarig contract bij Club Brugge gezet. Vormer wist de afgelopen twee seizoenen bij Feyenoord geen basisplaats te veroveren.

Vormer doorliep de jeugdopleiding van AZ en stroomde vervolgens door naar de hoofdmacht. Op 20-jarige leeftijd stapte hij over naar Roda JC, waar hij vier seizoenen speelde. Vormer speelde in totaal 167 officiële wedstrijden in het betaalde voetbal en scoorde daarin twaalf goals.

Willem II versterkt zich met RKC'er Braber

Willem II heeft zich op de laatste dag voor de transferdeadline versterkt met Robert Braber. De aanvallende middenvelder heeft een tweejarig contract getekend. Braber komt over van het gedegradeerde RKC. De talenten Simon van Zeelst en Maxim Deckers bewandelen de omgekeerde weg.

RKC-directeur Remco Oversier is content. "Vooropgesteld dat het vertrek van Robert Braber een groot verlies voor ons is. We kregen op deze slotdag echter een voorstel aangeboden van Willem II dat we, in deze zware tijd, simpelweg niet konden laten lopen. We krijgen de beschikking over twee spelers die absoluut iets toevoegen aan ons elftal en daarbij ook nog eens uit onze eigen jeugdopleiding komen."

De 31-jarige Braber was bezig aan zijn vijfde seizoen in Waalwijkse dienst. De middenvelder speelde in totaal 136 duels, waarin hij twintig keer scoorde. Eerder speelde hij onder meer voor Excelsior en Helmond Sport.

'Koenders beoogd opvolger Timmermans'

Bert Koenders volgt Frans Timmermans op als minister van Buitenlandse Zaken als die eurocommissaris wordt. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond. De 56-jarige Koenders (PvdA) was minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Balkenende 4. Hij is nu nog hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali.

Timmermans (PvdA) is kandidaat om namens Nederland eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie te worden. Hij praat dinsdag met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over zijn kandidatuur. Insiders zeggen tegen RTL Nieuws dat het gesprek 'geheid' tot een benoeming gaat leiden.

'Neanderthalers maakten kunst'

Neanderthalers waren mogelijk intelligenter dan wetenschappers tot nu toe aannamen. Rotsgravures in de grotten van Gorham in Gibraltar blijken volgens onderzoekers van de Universiteit van Huelva afkomstig te zijn van neanderthalers. Dat staat in een artikel dat het wetenschappelijke tijdschrift PNAS maandag heeft gepubliceerd.

Het is de eerste ontdekking van neanderthalerkunst ooit. De vondsten zijn belangrijk, omdat zij aantonen dat de uitgestorven neef van de moderne mens ook in staat was zichzelf op artistieke wijze te uiten.

Clive Finlayson, een van de auteurs van het artikel, is er zeker van dat de kunst door neanderthalers is vervaardigd. "Bij alle fossiele opgravingen van neanderthalersgemeenschappen is technologie aangetroffen die nodig is om de kunst te maken", zei Finlayson. "Bij opgravingen van moderne mensen hebben we deze technologie nog nooit aangetroffen."

"Dit is de laatste nagel aan de doodskist van de hypothese dat neanderthalers cognitief ondergeschikt waren aan moderne mensen", aldus rotskunstdeskundige Paul Tacon, zelf niet betrokken bij het onderzoek. Volgens de wetenschapper zijn de gravures met veel ambacht gemaakt en bedoeld voor rituelen, communicatie of allebei.

Niet iedereen is overtuigd door de bevindingen. Een ander recent gepubliceerd onderzoek beweert dat de kunst ook gewoon door moderne mensen kan zijn gemaakt. Neanderthalers stierven zo'n 41 tot 39 duizend jaar geleden uit, terwijl de mens ongeveer 45 tot 43 duizend jaar geleden in Europa aankwam. Hierdoor is er een overlap van duizenden jaren waarin beide soorten het Europese vasteland bevolkten.

"De datering van de gevonden kunst is van kritiek belang", zegt Clive Gamble, archeoloog aan de Universiteit van Southampton. "Hoewel ik graag zou willen dat neanderthalers schilderende en graverende wezens waren, ben ik nog niet overtuigd."

Blind snapt pikante overstap Vermeer

Daley Blind snapt goed dat Kenneth Vermeer Ajax verlaat om bij Feyenoord aan de slag te gaan. "Hij is een fantastische keeper, die wil en moet spelen", vertelde de international, die zelf deze week de Amsterdamse club verruilde voor Manchester United, over zijn inmiddels oud-ploeggenoot. "Als dit dan op je pad komt, vlak voor het sluiten van de transfermarkt, dan is zijn keuze zeker te begrijpen."

Zelf heeft Blind een drukke week achter de rug, die eindigde met een droomtransfer naar Engeland. "Het is moeilijk om die glimlach van mijn gezicht te krijgen", gaf hij toe. "Het is de afgelopen dagen erg hectisch en opwindend geweest. Erg spannend allemaal. Ik heb er heel veel zin in om straks te beginnen."

Blind was maandag bij het gala van Voetballer van het Jaar in Hilversum om zijn prijs voor beste speler van het afgelopen seizoen in ontvangst te nemen. "Het is een mooi jaar geweest en dit is een hele mooie manier om het hier af te sluiten", zei de 24-jarige speler. "Deze prijs heb ik ook aan mijn ploeggenoten en aan de trainer te danken."

Paspoort Britse jihadist sneller afgenomen

De paspoorten van Britten die ervan verdacht worden naar het buitenland te zijn gereisd om zij aan zij met terreurgroepen te vechten moeten door de politie kunnen worden ingenomen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Britse premier David Cameron maandag heeft ingediend. De vraag is of de wetgeving het haalt: de Liberal Democrats verzetten zich fel tegen het voorstel.

Cameron zei in het Britse parlement dat de regering ook werkt aan plannen om vermoedelijke jihadstrijders die terug willen keren naar Groot-Brittannië de toegang tot het land te ontzeggen. Ook moeten de mogelijkheden om verdachten in de gaten te houden die reeds zijn teruggekeerd worden uitgebreid.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken heeft al de mogelijkheid om in bepaalde gevallen een paspoort af te nemen. Volgens Cameron is er echter meer nodig om ervoor te zorgen dat agenten al bij de grens kunnen optreden als ze een verdachte zien. "We komen met specifieke en gerichte wetgeving om dit gat te dichten door de politie tijdelijk de macht te geven om al bij de grens een paspoort af te nemen, waarna ze een onderzoek in kunnen stellen naar de verdachte."

De Liberal Democrats hebben zich fel verzet tegen het afnemen van paspoorten, omdat het land zich daarmee in een juridisch moeras zou begeven. Bovendien is het volgens de LibDems eenvoudiger om verdachten te volgen als zij in Groot-Brittannië zijn in plaats van Syrië of Irak.

De plannen om de Britse antiterreurwetgeving aan te scherpen zijn erop gericht aanslagen van islamistische strijders die terugkeren van trainingskampen in het Midden-Oosten te voorkomen. Net als de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland maakt Groot-Brittannië zich grote zorgen dat dergelijke strijders na terugkeer in eigen land aanslagen plegen.

De Britse inlichtingendiensten vermoeden dat er ongeveer vijfhonderd Britten meevechten in Syrië en mogelijk Irak. Cameron omschreef het extremisme van terreurbeweging Islamitische Staat als de grootste bedreiging voor de veiligheid van de moderne tijd. Zelfs Al-Qaida is nooit zo gevaarlijk geweest. Bovendien vormt IS volgens Cameron een directe bedreiging voor Europa.

Honderd miljoen inwoners in SimCity-stad

Peter Richie begon in maart aan het bouwen van een megastad in SimCity 4. Na een maandenlange planning en een hoop testen, begon hij met zijn project Megacity One. Zijn idee was om een zo'n groot mogelijke stad te bouwen. Nu, een half jaar later, is zijn stad klaar en heeft het ruim een honderdmiljoen inwoners.

Zijn stad bestaat uit 81 delen, 26542 kilometer aan wegen en 8626 kilometer aan tunnels voor de metro. Daarnaast heeft het behalve infrastructuur ook meer dan 2000 scholen, 162 colleges en 81 universiteiten. Zijn gehele stad is gemaakt met de hand, zonder het gebruik van mods of tools.

In het echt is Tokio de meest bevolkte stad ter wereld. Tokio heeft, met alle buitenwijken erbij gerekend, 'slechts' 39 miljoen inwoners, daarmee komt het dus niet eens in de buurt van Megacity One.

Merkel: tolvignet komt er hoe dan ook

De tolheffing voor personenauto's in Duitsland komt er hoe dan ook, heeft bondskanselier Angela Merkel volgens Duitse media gezegd. "Om het duidelijk te stellen: zij staat in het regeerakkoord en zij zal er komen", zei Merkel maandag na vergaderingen van belangrijke commissies van haar CDU-partij in Berlijn.

Welke vorm de tol precies krijgt liet Merkel nog in het midden. In het regeerakkoord staan 'bepaalde parameters' en minister van verkeer Alexander Dobrindt heeft een voorstel gedaan dat nu verder wordt uitgewerkt.

Dobrindt wil een tolvignet verplicht stellen voor alle wegen. De CDU in Noordrijn-Westfalen is daar tegen en bezwaren leven ook bij de CDU-afdelingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. Zij vrezen dat de tol funest zal zijn voor het zogenoemde kleine grensverkeer met buurlanden.

Het plan voor de tol komt uit de koker van Horst Seehofer, de chef van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU. Seehofer heeft naar aanleiding van de kritiek uit CDU-kringen coalitietrouw geëist.

Dobrindt wil de tolheffing in 2016 laten ingaan. Duitse autobezitters mogen er volgens het regeerakkoord niet op achteruit gaan. Zij zullen daarom via de motorrijtuigenbelasting volledig gecompenseerd worden. Maar de tolheffing mag buitenlandse automobilisten volgens EU-recht weer niet vanwege hun nationaliteit benadelen.

Flockers zorgt voor kebab

Team 17, bekend van dozijnen Worms-games, komt met een nieuw spel genaamd Flockers. De bedoeling van dit spel is om schaapjes zo compleet mogelijk van A-naar-B te krijgen in de stijl van Lemmings.

Zoals te zien is in het filmpje kunnen de schaapjes op vele manieren dood. Opblazen, platwalsen, pletten, het is allemaal mogelijk. Flockers is koop vanaf 19 september voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Spurs stallen Holtby op huurbasis bij HSV

Tottenham Hotspur heeft Lewis Holtby opnieuw uitgeleend. De 23-jarige Duitser wordt komend seizoen verhuurd aan Hamburger SV, waar hij ploeggenoot wordt van Rafael van der Vaart. Holtby werd de tweede seizoenshelft van vorig seizoen al uitgeleend aan Fulham.

Holtby is alweer toe aan zijn vierde Duitse club. De middenvelder speelde eerder voor Alemannia Aachen, VfL Bochum en Schalke 04. Bij de club uit Gelsenkirchen beleefde Holtby zijn grote doorbraak.

Ook Tim Hölscher wordt uitgeleend aan een Duitse club. De 19-jarige aanvaller wordt door FC Twente verhuurd aan Chemnitzer FC, dat uitkomt op het derde niveau. Hölscher speelde 21 officiële duels in de hoofdmacht van Twente.

Van Beek niet bij Jong Oranje, Brenet vervanger

Sven van Beek heeft zich afgemeld voor de komende twee EK-kwalificatieduels van Jong Oranje. De Feyenoorder kampt met een buikspierblessure. Als vervanger heeft bondscoach Adrie Koster PSV'er Joshua Brenet bij de selectie gehaald, meldt de KNVB maandag.

Jong Oranje speelt de laatste twee kwalificatieduels in eigen huis. Georgië is donderdag te gast in Deventer, vier dagen later wordt Slowakije ontvangen in Tilburg.

Nederland staat momenteel eerste in de poule en ligt met drie punten voorsprong op koers voor een plaats in de play-offs. Daarvoor plaatsen de tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee zich.

Rosberg moest stevige boete betalen

Nico Rosberg heeft van het Formule 1-team Mercedes een stevige boete opgelegd gekregen. De Duitser reed tijdens de Grand Prix van België teamgenoot Lewis Hamilton aan en kreeg na afloop alle hoon over zich heen.

Rosberg excuseerde zich uiteindelijk en kreeg een onbekende straf van Mercedes opgelegd. Volgens de Daily Mail ging het om een boete van zeker 100.000 euro. Dit bedrag zal overgemaakt worden naar een goed doel.

Verschillende bekende personen uit de Formule 1 zien het gedrag van Rosberg en Hamilton uit de hand lopen. Beide rijders bevechten elkaar op alle mogelijke manieren. Voormalig McLaren-coureur John Watson verwoordt de situatie in Express zeer duidelijk: "Hamilton en Rosberg doen niets anders dan wat competitieve rijders vroeger deden. Het verschil is het management. Vorig jaar hadden ze met Ross Brawn een leider die respect afdwong. Als je dat niet hebt, dan loop je het gevaar dat 'de gekken het gesticht overnemen' en dat is gaande bij Mercedes."

Rebellen Oekraïne matigen eisenpakket

De pro-Russische rebellen die volledige onafhankelijkheid eisten voor het oosten van Oekraïne hebben maandag bij de onderhandelingen in het Wit-Russische Minsk hun eisen afgezwakt. De opstandelingen zijn bereid om de soevereiniteit van Oekraïne te respecteren in ruil voor meer autonomie. Het lijkt erop dat Moskou graag een overeenkomst wil sluiten om zo te ontkomen aan nieuwe sancties.

Hoewel de separatisten hun koers fors hebben gewijzigd is het de vraag of de partijen tot een akkoord kunnen komen. Het geweld in het oosten van Oekraïne blijft voortduren en een vredesoverleg afgelopen zomer leidde ook al niet tot tastbare resultaten.

Maar, in tegenstelling tot de vorige keer, zijn de rebellen nu wel bereid te praten over 'het behoud van eenheid van de economische, culturele en politieke ruimte van Oekraïne'. In ruil eisen ze wel ruime amnestie en fors meer lokale invloed. Zo willen de rebellen zelf agenten kunnen benoemen.

Het overleg van maandag duurde enkele uren en wordt vrijdag voortgezet. Dan gaan de partijen het hebben over een staakt-het-vuren en het uitwisselen van gevangenen, aldus Andrej Poergin, die namens de separatisten het overleg bijwoont.

De gematigder houding van de rebellen lijkt te zijn ingegeven door de wens van Rusland om nieuwe sancties van het Westen te voorkomen, maar tegelijkertijd een behoorlijke invloed te houden op het buurland.

Trambotsing bij station Hollands Spoor

Bij station Den Haag Hollands Spoor zijn maandagavond twee trams op elkaar gebotst. Dat meldt HTM. Het is niet duidelijk of er gewonden zijn. Het tramverkeer ondervindt veel hinder van het ongeluk. Veel trams moeten omrijden en bepaalde haltes overslaan.

Op een foto die Omroep West op zijn site heeft gezet is te zien dat het gaat om een kop-staartbotsing. De trams zien er niet heel erg beschadigd uit.

Arsenal verhuurt Miyaichi aan FC Twente

Ryo Miyaichi keert voor één seizoen terug naar Nederland. Dit laat Peter Wekking, journalist van Voetbal International, op Twitter weten. Miyaichi, die door Arsenal wordt verhuurd, is geen onbekende in de Eredivisie. In 2011 speelde hij namelijk voor Feyenoord.

Miyaichi is voor FC Twente de derde offensieve versterking in deze transferperiode. Eerder werden Kasper Kusk en Hakim Ziyech ook al gehaald. En aanvallers kan de ploeg gebruiken, aangezien alle duels tot nog toe in een gelijkspel eindigden.

In 2011 speelde Miyaichi bij Feyenoord bij tijd en wijlen schitterend voetbal. Bij Arsenal kon hij echter nog geen potten breken, wat hem al verhuurperiodes bij Bolton Wanderers en Wigan Athletic opleverde. Nu mag hij het dus bij FC Twente gaan proberen.

Alle vermisten ontploft pand Parijs gevonden

Reddingswerkers hebben maandag de laatste twee vermisten gevonden in het door een explosie verwoeste appartementencomplex in de Parijse voorstad Rosny-sous-Bois. Het dodental is daarmee definitief op acht komen te staan, meldden Franse media.

De prefect van het getroffen departement Seine-Saint-Denis, Philippe Galli, heeft maandag gezegd dat geen van de 11 gewonden nog in levensgevaar is.

Minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zei zondag dat de explosie lijkt te zijn veroorzaakt door een gaslek. Zowel de gasleverancier als het elektriciteitsbedrijf voerde er werkzaamheden uit. Gasleidingen voor het pand zijn een paar dagen geleden nog vernieuwd. Cazeneuve was zelf naar de rampplek gegaan om poolshoogte te nemen.

Dave Roelvink na handtastelijkheden weer in cel

Dave Roelvink heeft afgelopen weekeinde een nacht in de cel doorgebracht. Dat zegt de acteur tegen RTL Boulevard. Hij was samen met twee meisjes gaan stappen in Amsterdam en nadat hij terugkwam van het toilet, dacht hij een van hen van achteren te zien staan. "Ik gaf haar een tik op haar kont, maar dat bleek dus niet het juiste meisje te zijn", zegt Roelvink.

"Vervolgens ging ze herrie schoppen en om een lang verhaal kort te maken, kwam de politie erbij", gaat Roelvink verder. Hij verzette zich tegen de politie en moest uiteindelijk een nacht in de cel blijven.

Roelvink kwam vorige maand in opspraak nadat hij in verband werd gebracht met een roof in een villa, waar hij op dat moment met vrienden een feestje vierde. Uiteindelijk bleek voor zestigduizend euro aan sieraden, kleding en elektronica te zijn ontvreemd. Roelvink ontkende iets met deze zaak te maken te hebben, maar verbleef wel enkele nachten in een politiecel.

Op internet verschenen twee filmpjes waarin te zien is hoe Roelvink zich door de 21-jarige dochter van de eigenaars van de villa oraal laat bevredigen. Die zouden later met de filmpjes zijn gechanteerd, waarna ze juridische stappen ondernamen tegen de makers van de filmpjes.

Roelvink kwam twee maanden geleden ook al in aanraking met justitie. Hij bestuurde een auto terwijl zijn rijbewijs was afgepakt wegens rijden onder invloed.

Ook besmettelijke bijenziekte in Groningen

Bij een bijenvolk in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer is de zeer besmettelijke ziekte Amerikaanse vuilbroed vastgesteld. Twee kasten die waren besmet zijn geruimd, laat het ministerie van Economische Zaken maandag weten. Vorige week werd al een besmette kolonie in het Drentse Zuidlaren geruimd.

Om verdere verspreiding te voorkomen is een vervoersverbod ingesteld. In een gebied van drie kilometer rond de plek van de uitbraak mogen in ieder geval de komende dertig dagen geen bijen worden vervoerd.

Vuilbroed verandert de larven van de honingbij in een slijmerige, rokende massa. Hele bijenvolken kunnen hierdoor omkomen. Imkers die vermoeden hiermee te maken te hebben, moeten dat melden. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie.

Gekko's overleven ruimteavontuur niet

Alle gekko's van een Russische 'ruimteseksmissie' zijn dood. Dat is maandag gebleken nadat hun ruimtecapsule op aarde was teruggekeerd. Dat heeft het Russische persbureau Itar-Tass gemeld.

De vijf gekko’s werden de ruimte ingestuurd voor een experiment met de gevolgen van gewichtloosheid op de voortplanting. Aan boord waren ook onder meer paddenstoelen en fruitvliegjes. De fruitvliegjes hebben de ruimtereis goed doorstaan, groeiden en vermenigvuldigden zich.

De gekko's kwamen enkele weken geleden ook al in het nieuws toen in juli het contact met de Foton-M4-satelliet korte tijd verloren ging, waardoor de dieren even dreigden te verhongeren.

Gekko's overleven ruimteavontuur niet
Gekko's overleven ruimteavontuur niet (Foto: ANP)

Duitse raketten in handen van IS

De terroristische groep Islamitische Staat (IS) heeft bij de verovering van de luchtmachtbasis Taqba in Syrië Duitse raketten in handen gekregen. Dat blijkt uit videobeelden die IS heeft verspreid, meldt het Duitse blad Die Welt op zijn website.

Strijders van IS namen vorige week na dagenlange gevechten de luchtmachtbasis bij de stad Raqqa in. Tientallen gevangen regeringsmilitairen werden vervolgens omgebracht. De basis was de laatste stelling die het regime in het door jihadisten beheerste gebied nog in handen had.

In de propagandavideo toont IS de wapens die bij de verovering zijn buitgemaakt: een MiG gevechtsvliegtuig in een hangar en enkele zware artilleriestukken. Ook wordt een nog verpakte raket getoond, met in het Duits het opschrift Lenkflugkörper DM 72 - 136 mm Panzerabwehr.

Volgens Die Welt gaat het om antitankraketten van de vroegere Duits-Franse fabrikant Euromissile. Ze werden in 1981 aan het Syrische regime geleverd, om er Gazelle-gevechtshelikopters mee uit te rusten.

In de afgelopen maanden waren er wel vaker berichten dat wapens van Europese makelij die ooit aan Syrië waren geleverd in handen van terreurgroepen zijn beland. Zo doken onder andere in het Koerdische deel van Syrië Milan-raketten op die in 1978 aan Damascus waren verkocht.

De fracties van de Duitse regeringspartijen in de Bondsdag hebben maandag ingestemd met plannen van de regering om antitankraketten, geweren en pantservoertuigen aan Koerdische strijders in Irak te leveren. De Koerden krijgen die wapens om zich tegen het oprukkende leger van IS te verdedigen.

Drenthe op huurbasis naar Sheffield Wednesday

Royston Drenthe heeft tijdelijk onderdak gevonden bij Sheffield Wednesday. De 27-jarige Nederlander wordt tot 2 januari gehuurd van competitiegenoot Reading, dat ook uitkomt op het tweede Engelse niveau. Drenthe had bij Reading weinig zicht op speeltijd.

Drenthe kwam vorig jaar zomer over van Alania Vladikavkaz uit Rusland en speelde sindsdien 24 wedstrijden, waarvan zeven als invaller. Hij scoorde twee goals. Drenthe mag van Reading niet meedoen in de ontmoeting tegen Sheffield Wednesday op 20 september.

Drenthe's loopbaan is de laatste jaren aardig in het slop geraakt. Hij begon veelbelovend en verkaste van Feyenoord naar Real Madrid. Daarna kwam de linkerflankspeler ook nog uit voor Hércules CF en Everton, alvorens hij in 2013 overstapte naar Rusland.

Mensenrechtenraad besluit tot onderzoek IS

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft maandag besloten tot een onderzoek naar misdaden tegen burgers door de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS). Irak had daar om gevraagd.

De 47 leden tellende raad keurde een voorstel om een onderzoek te beginnen met algemene instemming goed. Een VN-missie moet feiten en bewijzen verzamelen en over een halfjaar in een rapport verslag uitbrengen aan de raad. Dit rapport kan eventueel dienen voor een internationale strafzaak wegens oorlogsmisdaden.

"Wij hebben te maken met een terroristisch monster", zei de Iraakse minister voor mensenrechten Mohammed Shia' Al Sudani kort voor de stemming.

Eerder zei hij dat zijn land internationale steun nodig heeft, omdat IS 'geen Iraaks fenomeen is, maar een transnationale organisatie die een direct gevaar vormt voor alle landen van de wereld'.

"Hun beweging moet worden ingeperkt. Hun tegoeden bevroren en geconfisqueerd. Hun militaire vermogens vernietigd", zei hij.

Flavia Pansieri, plaatsvervangend hoge commissaris van de VN voor mensenrechten, zei dat de wijdverbreide en systematische vervolging van etnische en religieuze groepen door IS waarschijnlijk neerkomt op een misdaad tegen de menselijkheid. Maar het executeren van gevangenen en het beschieten van burgergebieden door Iraakse regeringsstrijdkrachten zijn waarschijnlijk ook oorlogsmisdaden, voegde zij eraan toe.

De Amerikaanse ambassadeur Keith Harper zei dat de Verenigde Staten gruwen van de wandaden van IS, zoals buitengerechtelijke executies, slavernij, doelbewust schieten op burgers, seksuele aanranding en religieuze vervolging. Maar ook hij wees met een beschuldigende vinger naar de Iraakse regering. Die zou zich onpartijdig moeten opstellen bij alle onderzoeken naar schendingen van mensenrechten, ook die door leden van de overheid, zei Harper.

Go Ahead-verdediger Vriends twee duels geschorst

Bart Vriends is voor twee duels geschorst. De verdediger van Go Ahead Eagles accepteerde maandag het schikkingsvoorstel van drie duels waarvan één voorwaardelijk. Vriends kreeg vrijdag tegen Willem II rood voor het slaan van een tegenstander. Hij mist de uitduels tegen FC Twente en ADO Den Haag.

Go Ahead vond het schikkingsvoorstel zwaar, maar heeft desondanks besloten het te accepteren, vertelt coach Foeke Booy op de clubsite. "Het zag er onbesuisd en wild uit wat Bart deed, maar geslagen is er absoluut niet, dat zie je ook duidelijk in de beelden. Toch is het gevaar dat je er in hoger beroep nog twee duels bij krijgt in plaats van eentje eraf groter."

Vriends speelde tegen Willem II een duel van uitersten. Hij scoorde in de 64e minuut de 1-0 en dat bleek achteraf het winnende doelpunt. Vijf minuten later werd Vriends van het veld gestuurd.

PSV huurt Isimat-Mirin van AS Monaco

Nicolas Isimat-Mirin is de laatste versterking voor PSV. De 22-jarige verdediger tekende eerder vandaag een contract bij de Eindhovenaren, die hem voor een seizoen van het Franse AS Monaco huren.

Op de website van PSV liet Isimat-Mirin weten erg blij te zijn met zijn overstap naar PSV. "Ik ben heel blij met deze kans", aldus de Fransman van Haïtiaanse komaf. "PSV is een grote club in Europa met een rijke historie en heeft in Phillip Cocu een zeer bekende trainer. Bovendien staat er een kwalitatief sterke selectie. Jong, maar met heel veel kwaliteit. Ik zal er alles aan doen om hier te slagen en belangrijk te zijn voor het team."

Isimat-Mirin begon zijn professionele carrière als voetballer bij Valenciennes. In drie jaar tijd kwam hij 79 keer in actie en scoorde in die periode twee keer. Vervolgens koos de boomlange verdediger voor een avontuur bij AS Monaco, waar hij vorig seizoen tot zes wedstrijden in de Ligue 1 kwam.

Volleybalster Grothues mist WK door operatie

Volleybalster Maret Grothues mist volgende maand het WK in Italië. De Twentse moet opnieuw een operatie aan haar achillespees ondergaan, meldt de volleybalbond Nevobo maandag.

Grothues scheurde half januari haar achillespees af toen ze met haar Franse club RC Cannes in de Champions League tegen Galatasaray speelde. Ze werd geopereerd en begon daarna aan een intensief revalidatietraject. Nu is gebleken dat een nieuwe lichte ingreep noodzakelijk is.

Nederland is in de groepsfase van de mondiale titelstrijd ingedeeld bij Rusland, Thailand, de Verenigde Staten, Mexico en Kazachstan. Het WK begint op 23 september en duurt tot en met 12 oktober.

[Vid] Franse horseballers pakken goud op Wereldruiterspelen

De Franse horseballers hebben op de Wereldruiterspelen de wereldtitel gepakt bij de vrouwen en de gemengde competitie. Tijdens de Spelen in Normanië stond horseball voor het eerst - als demonstratiesport - op het programma. 

Horseball is een soort mengeling tussen basketbal, rugby en polo. De teams bestaan uit zes spelers - waarvan er vier tegelijk mogen spelen - die een voorwerp in een rond net moeten gooien om te scoren. Dit voorwerp is doorgaans een soort voetbal, met daaromheen handgrepen van leer zodat er makkelijker mee gegooid kan worden. 

De sport is ontstaan in Frankrijk en is afgeleid van buzkashi, een Centraal-Aziatische sport waarbij met het onthoofse karkas van een geit of kalf gespeeld wordt. De Fransen leek het beter om met een bal te spelen en ontwikkelden zo het horseball. Weinig verrassend is het vooral in Frankrijk erg populair.

WorldSport nam enkele jaren geleden ook al eens een kijkje in de wereld van het horseball (Bron: YouTube)

Doordat de Wereldruiterspelen in Frankrijk gehouden worden besloot men om het als demonstratiesport toe te voegen, zodat meer landen er kennis mee kunnen maken. Het ultieme doel is namelijk om ooit op de Olympische Spelen te verschijnen. Dat was in 2012 waarschjnlijk al het geval geweest als Parijs en niet Londen de Spelen kreeg toegewezen. 

In Normanië deden vier landen mee aan de competities. Frankrijk, Spanje, Italië en België hadden elk een team ingeschreven voor zowel het vrouwen- als het gemengde toernooi. In beide competities won Italië de strijd om het brons van België, terwijl Frankrijk in beide finales de sterkste was. 

BBC-reporter Ollie Williams, bekend om zijn verhalen over minder bekende sporten, was in Normandië aanwezig. Uiteraard nam hij ook een kijkje bij een avond horseball, waarvan hier de reportage te zien is.

PSV trekt voorstel Bakkali definitief in

Zakaria Bakkali heeft een aantal kansen bij PSV gehad, maar de Eindhovense club is er nu helemaal klaar mee. Eerder vanavond maakte technisch directeur Marcel Brands bekend, dat het contractvoorstel definitief wordt ingetrokken.

Dit was niet het enige slechte nieuws voor Bakkali, die al een maand of acht twijfelt of hij zijn overeenkomst met PSV moet verlengen. Zijn zaakwaarnemer, Kees Ploegsma junior, heeft te kennen gegeven de voetballer niet meer bij te staan.

Bakkali zal nu tot de zomer van 2015 hoogstwaarschijnlijk wel bij PSV blijven trainen, aangezien dit contractueel is vastgelegd. Via Twitter liet Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad weten dat de aanvaller voortaan buiten de wedstrijdselectie van Jong PSV wordt gelaten. Alleen bij personele problemen mag hij nog op komen draven.

Vlaar haakt af, Van Dijk en v.d. Wiel opgeroepen

Ron Vlaar heeft zich maandag als vijfde international afgemeld bij bondscoach Guus Hiddink. De verdediger van Aston Villa heeft een spierblessure. Eerder maandag stelde ook Jordy Clasie Hiddink al teleur met hamstringklachten. Hiddink roept Virgil van Dijk van Celtic en Paris Saint-Germain-back Gregory van der Wiel op als vervangers.

Voor Van Dijk is het voor het eerst dat hij is opgeroepen voor Oranje. Van der Wiel zat aanvankelijk wegens een blessure niet bij de selectie, maar is op tijd hersteld.

Zondag kreeg Hiddink ook al met een aantal afzeggingen te maken. Toen waren het Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar die afhaakten. Hiddink voegde toen al PSV'er Luciano Narsingh aan zijn selectie toe. Er zitten 23 spelers in de Oranje-selectie.

Het Nederlands elftal speelt donderdag een oefeninterland tegen Italië in Bari. dat wordt de eerste wedstrijd van Hiddink in zijn tweede periode als bondscoach. Dinsdag wordt in Praag het eerste EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië afgewerkt.

Johnny de Mol stopt met acteren

Johnny de Mol Houdt het acteren voorlopig voor gezien. "Het aantal acteerrollen dat op mijn lijf is geschreven, is schaars", zegt De Mol in Veronica Magazine. "Bovendien is er dan meteen een hap van vier, vijf maanden uit je agenda. Ik zou nu voor presenteren gaan."

De 35-jarige De Mol speelde in onder meer Vet Hard, Zwartboek en Patatje Oorlog. Hij is momenteel te zien als presentator van het tweede seizoen van SynDROOM, waarin hij mensen met een verstandelijke handicap helpt bij het verwezenlijken van hun ambities en dromen. Zo reist hij met een deelnemer naar Los Angeles om daar diens idool David Hasselhoff te ontmoeten.

Door het programma wordt hij geconfronteerd met de moeilijke vraag of hij zelf een kind met het downsyndroom geboren zou laten worden, of dat hij de zwangerschap voortijdig zou laten beëindigen. "Als zoiets zich voor zou doen, beslis ik dat niet alleen, maar samen met mijn partner", legt De Mol uit. "Ik zou niet meteen 'nee' zeggen tegen een kind met het downsyndroom, maar ik zie door mijn programma wel in dat zulke kinderen een behoorlijke zorg voor hun ouders zijn."


Johnny de Mol stopt met acteren (Foto: Novum)

Borgman en Het Diner kanshebbers NFF Publieksprijs

Borgman en Het Diner maken kans op het Gouden Kalf voor de beste publieksfilm van het Nederlands Film Festival (NFF). Op de lijst staan ook onder meer Mannenharten, Lucia de B. en Toscaanse Bruiloft. Dat heeft de festivalorganisatie maandagmiddag bekendgemaakt.

Alle negentien kanshebbers zijn films die van 1 september vorig jaar tot 1 september dit jaar de status van gouden film hebben behaald, voor minimaal honderdduizend bezoekers. Het publiek kan via internet zijn stem uitbrengen, maar ook in de grote Pathé-bioscopen, waar gouden stemkliko's te vinden zijn.

De eerste stemronde loopt tot 24 september middernacht en bepaalt welke films de top drie halen, die de dag erop bekend wordt gemaakt. Daarna wordt in de tweede stemronde, die loopt tot 2 oktober middernacht, bepaald welke film uiteindelijk het Gouden Kalf krijgt.

De 34e editie van het NFF opent op 24 september de deuren en vindt plaats in het nieuwe NFF Festivalhart TivoliVredenburg en de Utrechtse bioscopen. Het Gouden Kalf voor de publieksfilm wordt, net als alle andere Gouden Kalveren, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Dat vindt dit jaar plaats op vrijdag 3 oktober.


Borgman en Het Diner kanshebbers NFF Publieksprijs (Foto: Novum)

PEC vindt in Feyenoorder Hahn nieuwe goalie

Warner Hahn speelt komend seizoen voor PEC Zwolle. De doelman wordt voor een jaar gehuurd van Feyenoord, waar hij overbodig was geworden door de komst van Ajacied Kenneth Vermeer.

Met Hahns komst naar Zwolle is een opvallende driehoek compleet. Hahn volgt bij PEC de naar Ajax vertrokken Diederik Boer op. De Amsterdammers hadden door het vertrek van Vermeer naar Feyenoord behoefte aan een nieuwe reservedoelman. Saillant is bovendien dat Hahn uit de jeugdopleiding van Ajax komt.

Zwolle is verheugd met de komst van Hahn, die de afgelopen jaren naam maakte bij Dordrecht. "Hij is een meevoetballende doelman met een goede reflex. Daarmee past hij goed bij onze club en is het dus een ideale keeper voor PEC Zwolle", zegt technisch directeur Gerard Nijkamp. Hahn is de vaste goalie van Jong Oranje. Naar verluidt had Feyenoord hem eigenlijk willen stallen bij stadgenoot Excelsior.

Ramses Shaffy-acteur Maarten Heijmans in tv-film

Maarten Heijmans is te zien in de televisiefilm Het Mooiste Wat Er Is. De 30-jarige acteur, die in de tv-serie Ramses de jonge Ramses Shaffy vertolkte, speelt de mannelijke hoofdrol in het liefdesdrama van regisseur Danyael Sugawara.

De vrouwelijke hoofdrol is voor Sallie Harmsen. De 25-jarige actrice, die een Gouden Kalf-nominatie in de wacht sleepte voor haar rol in Het Echte Leven, speelt de geliefde van Heijmans' personage. Hun liefde en leven komt onder druk te staan met de komst van zoon Max.

Het Mooiste Wat Er Is, een coproductie van NFI Motion Pictures en de EO, is reeds opgenomen. De uitzending staat gepland voor begin volgend jaar op Nederland 3.

Babyluikjes binnenkort ook in Amsterdam

Ook Amsterdam heeft het. Binnenkort dan. In navolging van Papendrecht en Groningen wordt ook in onze hoofdstad een vondelingenluik gemonteerd. Moedertjes die om welke reden dan ook van hun pasgeboren kind af willen, hebben hiermee de mogelijkheid om anoniem van hun nageslacht af te komen.

Tevens wil Utrecht zijn slogan 'Je vindt het pas echt in Utrecht' waarmaken. Het plan is dat beide steden in 2015 over een plek beschikken waar op een veilige manier een vondeling gelegd kan worden.

Ondanks het feit dat betrokken gemeenten nu niet echt staan te springen over het initiatief, kan men niet echt juridische grond vinden om de vondelingenkamers te verbieden. Dit hoewel Papendrecht wel van mening is dat het opzettelijk uitlokken van te vondeling leggen eigenlijk strafbaar is. Dit spreekt elkaar natuurlijk gigantisch tegen en de ambtenarij heeft de bal daarom maar bij staatsecretaris Teeven neergelegd, een man die toch wat beter in het aan banden leggen van dingen is.

Stichting De Beschermde Wieg, de organisatie die over de babyluikjes gaat, laat vanzelfsprekend een heel ander geluid horen. Initiatiefneemster Barbara Muller onderkent dat er vrouwen zijn die niet zomaar even naar de reguliere hulpverlening stappen. "Wij bereiken een groep waarvan de politiek hardnekkig volhoudt dat die niet bestaat."


Xbox One verstaat nog steeds geen Nederlands

Vorig jaar vertelde Microsoft dat de reden waarom Xbox One niet in diverse landen, waaronder Nederland, verscheen was omdat er "problemen" waren met de lokalistatie van het systeem. Echter, nu de release voor de deur staat komt het bericht naar buiten dat er nog steeds geen Nederlandse ondersteuning in zit.

Via Gamer.nl heeft Microsoft laten weten dat er bij release aankomende vrijdag, nog steeds geen Nederlandse spraakcommando's ondersteunt zullen worden. Vreemd, want uit een officieel persbericht van vorig jaar bleek nog dat de reden van uitstel onder andere de lokalisatie van de console was. Waarom er tot op heden nog steeds geen ondersteuning voor Nederlandse spraakcommando's inzitten, is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Als je alsnog de spraakbesturing van Kinect wilt gebuiken zul je Xbox One dus volledig in het Engels moeten instellen.

Xbone

Ebola houdt negen Afrikaanse worstelaars van WK

Negen Afrikaanse worstelaars mogen niet aan het WK meedoen vanwege ebola. De zeven Nigeriaanse worstelaars en hun twee collega's uit Sierra Leone worden getroffen door reisbeperkingen die het Oezbeekse ministerie van volksgezondheid heeft ingesteld vanwege de uitbraak van de dodelijke ziekte in West-Afrika, maakte wereldworstelbond FILA maandag bekend.

De afgelopen weken zijn meer West-Afrikaanse sporters het slachtoffer geworden van de reisbeperkingen. Ook bij de Olympische Jeugdspelen in het Chinese Nanjing en bij het WK judo in het Russische Tsjeljabinsk was daar sprake van. FILA-voorzitter Nenad Lalovic betreurt de maatregel. "We leven mee met de getroffen worstelaars, coaches en fans."

Oud-Bolton-spits aangeklaagd in matchfixingzaak

Voormalig Bolton Wanderers-spits Delroy Facey is in Engeland aangeklaagd voor een samenzwering met als doel omkoping te plegen. De 34-jarige, die al in november werd opgepakt maar op borgtocht vrij was, is betrokken bij een matchfixingzaak. In dezelfde zaak werden in juni al twee mtachfixers tot vijf jaar cel veroordeeld. Een andere oud-voetballer moest zestien maanden de gevangenis in.

Facey kwam sinds 1996 voor een reeks clubs uit. Zijn hoogtepunt bereikte hij bij Bolton waar hij tien wedstrijden in de Premier League speelde. Ook onder meer West Bromwich Albion en Hull City prijken op het lijstje clubs dat hij heeft gediend. Albion Sports, op het negende Engelse niveau, was zijn laatste werkgever.

Aanklager wil Vriends twee duels aan de kant

De aanklager betaald voetbal wil Bart Vriends voor twee duels schorsen. De speler van Go Ahead Eagles heeft maandagmiddag een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk, ontvangen voor het slaan van een tegenstander. Vriends heeft tot 16.30 uur de tijd om te reageren.

Vriends speelde zaterdag tegen Willem II een duel van uitersten. Hij scoorde in de 64e minuut de 1-0 en dat bleek achteraf het winnende doelpunt. Vijf minuten later werd Vriends van het veld gestuurd.

Clasie door hamstringklachten niet bij Oranje

Jordy Clasie heeft zich afgemeld voor de komende twee interlands van Oranje. De middenvelder kampt met hamstringklachten, meldt Feyenoord maandag. Clasie moest zich zondag in de slotminuut tegen Twente al laten vervangen. De Feyenoorder is na Arjen Robben, Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart de vierde afzegger.

"Ik voelde mijn benen vol lopen, terwijl ik al vaker wat last heb gehad", vertelt Clasie. "Daarom heb ik vandaag in samenspraak met de medische staf de knoop doorgehakt om niet naar Oranje te gaan, omdat ik me niet helemaal fit voel." De middenvelder krijgt een aantal dagen vrij van Feyenoord.

Het Nederlands elftal speelt donderdag in Bari een oefenwedstrijd tegen Italië, vijf dagen later staat in Praag het EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië op het programma. Of een vervanger voor Clasie wordt opgeroepen is nog niet bekend.

Er was ook positief nieuws voor Clasie. Zijn contractverlenging werd maandag definitief beklonken. De aanvoerder zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2018. "Met deze club wil ik doorgroeien naar een hoger niveau."

Atlético haalt international Cerci van Torino

Alessio Cerci is op weg naar Atlético Madrid. De Spaanse kampioen bereikte maandag overeenstemming over de overgang van de 27-jarige vleugelspits met zijn huidige club Torino. De Italiaans international tekent een contract voor drie jaar in de Spaanse hoofdstad. Wat Atlético voor Cerci betaalt, is niet bekendgemaakt.

Cerci begon zijn loopbaan bij AS Roma, maar redde het daar niet. De geelroden verhuurden hem al achtereenvolgens aan Brescia, Pisa en Atalanta Bergamo, maar in 2010 volgde een definitief vertrek naar Fiorentina. Twee jaar later verhuisde hij naar Torino. Daar groeide de man van de voorzet uit tot Italiaans international. Tot nu toe speelde hij dertien keer voor de Azzurri.

'Huizenmarkt herstelt zich na rustige periode'

De huizenverkoop is in augustus sterk gestegen. Dat meldt makelaarsorganisatie Makelaarsland op basis van eigen cijfers. Het aantal verkochte huizen steeg van negenduizend in juli naar veertienduizend in augustus. Ook waren er meer bezichtigingen dan de afgelopen maanden.

Na de rustige maanden juni en juli ligt het aantal verkochte huizen in augustus vaak hoger. Dit jaar is de stijging echter anderhalf keer zo hoog als normaal. Ook zijn er meer bezichtigingen, volgens Makelaarsland-directeur Jeroen Stoop een voorbode van een stijging in het aantal verkopen. Hij verwacht dat het aantal verkochte huizen in het najaar doorstijgt naar ongeveer vijftienduizend.

Sinds het dieptepunt van vijfduizend verkopen in januari 2013 zit de huizenmarkt in de lift. Het aantal maandelijks verkochte woningen is sindsdien gestegen met bijna tweehonderd procent. Stoop verwacht komend jaar nog een verdere stijging van tien procent.

Buiten de grote steden is de groei volgens Stoop minder groot. Toch verwacht hij dat ook daar de situatie de komende maanden verder verbetert.

Eerste gedicht Hugo Claus blijkt nazipoëzie

Een gedicht dat Hugo Claus op 13-jarige leeftijd schreef voor een klasgenootje, blijkt een vertaling uit een nationaalsocialistisch Duits blad. Volgens onderzoeker Georges Wildemeersch kwam de originele tekst uit het collaboratietijdschrift Devlag uit 1942. Dat melden Vlaamse media op basis van het vakblad Poëziekrant.

Het handgeschreven gedicht werd in 2008 geveild voor 2400 euro. Het gedicht Grauwvuur gaat over een mijnramp. De in 2008 overleden Claus schreef het in de zomer van 1942. Hij gaf het aan een klasgenootje met het verzoek het 'aan niemand te tonen'.

Wildemeersch twijfelde of de Vlaamse dichter het gedicht zelf had geschreven door de teneur en de thema van het werk. Het zou voor de hand liggen dat de 13-jarige Claus via zijn moeder aan het blad kwam. Zij was lid van de vereniging waar het blad vandaan kwam.

Zevende dode geborgen uit ingestorte flat Parijs

Het dodental van de explosie in een flat van zondag in een Parijse banlieu is opgelopen tot zeven. De hulpdiensten hebben maandag vanonder het puin het stoffelijk overschot van een bejaarde vrouw geborgen.

Reddingswerkers zoeken nog altijd naar de laatste vermiste, een vijftiger. Elf mensen zijn gewond, van wie vier er nog altijd slecht aan toe zijn. Het viertal is inmiddels wel buiten levensgevaar, schrijft de Franse krant Le Parisien.

Het reddingswerk is niet zonder gevaar. "De werkzaamheden zijn zeer riskant, omdat een deel van het gebouw nog steeds dreigt in te storten", zei een brandweerman tegen het dagblad Le Monde. De hoop dat de laatste vermiste nog levend wordt gevonden slinkt met het uur.

Het drama in het appartementengebouw in Rosny-sous-Bois was hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een gasexplosie. Twee derde van de flat bleef overeind staan, maar het pand is zo verzwakt dat de geëvacueerde bewoners voorlopig niet kunnen terugkeren.

Toelichting Dragon Age: Inquisition-multiplayer

Bioware geeft op hun website een toelichting op de multiplayer co-opmodus. In Dragon Age: Inquisition kun je met 12 verschillende personages uit drie klassen spelen. Om een nieuw personage te krijgen moet je onderdelen vinden van het bijbehorende harnas.

De namen van de personages zijn:  The Archer, The Assassin, The Elementalist, The Legionnaire, The Keeper, The Reaver, The Arcane Warrior, The Katari, The Hunter, The Necromancer, The Alchemist, en The Templar. Bioware verklaart over het verkrijgen van de personages: “If you craft a set of Alchemist Armor, you unlock that character, who can then open up a lot of possibilities on MP missions. You can also craft new armors for characters you already own. They will give your character a new special look but no extra stats.” Bioware heeft al beloofd meer personages uit te brengen. Zes personages worden hieronder toegelicht.

De co-opmodus is voor maximaal vier spelers. Wat je doet in multiplayer heeft geen invloed op single player en omgekeerd. Je kunt geen items meenemen van de ene modus naar de andere. Er zijn uitdagingen (challenges)  gekoppeld aan een wekelijks systeem genaamd ‘operations’ die je beloningen geven. Je kan in de multiplayer maximaal level 20 worden. Daarna kun je promoveren en attribuut-punten krijgen voor je multiplayerpersonages en prestige-punten voor de leaderboards. Er is geen cross-platform multiplayer mogelijk.

Over loot zegt Bioware,You will find gold coins and items (not potions), and at the end of a mission, you can use gold coins to buy chests. They will contain a variety of different items (weapons, weapon mods, potions, runes, armor, etc.). We are developing Dragon Age multiplayer with quick engagement in mind. We want it to be easy to play a round, acquire new loot, and jump back into the action. Now that you have new cool weapons and armor, why wouldn't you try another mission?

De verschillende personages binnen de klassen zijn echt verschillend: “Characters from the same class can be very different. For example, let's take a Legionnaire and a Reaver. A Legionnaire can handle a weapon and shield and plays the role of a classic tank. Generating aggro and soaking up damage are his main role in a party. The Reaver is a two-handed warrior who focuses more on dealing damage and generating aggro, and her skills can buff herself or the entire party. The Legionnaire and the Reaver are both warriors, but depending on your party composition and your style, one may be more suitable than the other.

Er komt ook een app voor Dragon Age: Inquisition: “BioWare understands that players can expend a lot of time going through their inventory and crafting new items. We also understand that when you are online with your friends, you want to get into action quickly. With these needs in mind, we developed the Inquisition HQ. There, you will be able to access all of your MP characters and their inventory. You will be able to change your loadout, salvage items, and craft new items. You can do all that on the go because it will run on PCs, tablets, and smartphones. We will give more details about Inquisition HQ in the following months.

Weer Turkse agenten verdacht van spionage

Opnieuw zijn in Turkije tientallen arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen politieagenten voor het samenzweren tegen de regering. Dat heeft het Turkse persbureau Dogan maandag gemeld. Aan 33 agenten is te kennen gegeven dat ze onder meer van spionage worden verdacht.

Het besluit is onderdeel van een omvangrijke arrestatiegolf die in juli begon. De toenmalige premier Recep Tayyip Erdogan beweert dat geestelijk leider Fethullah Gülen de politie en het rechtsapparaat heeft geïnfiltreerd om zo de regering te ondermijnen. De in de Verenigde Staten woonachtige Gülen ontkent dit. In totaal zijn al honderden agenten gearresteerd.

Vorige week trad Erdogan af als premier om aan zijn nieuwe baan als president te beginnen. De kersverse regeringsleider Ahmet Davutoglu heeft gezegd de strijd tegen de 'parallelle staat' in Turkije voort te zetten.

Bomauto aangehouden bij vliegveld Manilla

Vier personen zijn maandag gearresteerd met een auto vol explosieven op de parkeerplaats van de internationale luchthaven van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Dat heeft Christopher Laxa, het hoofd van de Veiligheidsgroep voor Vliegverkeer van de Nationale Politie, gezegd volgens persbureau Xinhua.

"De vier werden rond 13.00 uur opgepakt en hadden zelfgemaakte bommen bij zich", aldus Laxa. "Ook hadden ze vuurwapens." Meer commentaar wilde de politie voorlopig niet geven.

Het is niet bekend of de verdachten een aanslag wilden plegen op het vliegveld.

Zware straf voor doodsteken pestkop

Een 52-jarige Zeeuw is maandag veroordeeld tot negen jaar cel voor het doodsteken van een 19-jarige man in Middelburg die hem al jaren treiterde. Het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist. De geëiste straf zou geen recht doen aan het beëindigen van een jong mensenleven, vond de rechtbank in Middelburg.

Het OM hield bij de eis rekening met het feit dat de verdachte werd gepest en dat de autistische man kwetsbaar was. De rechtbank houdt daar ook rekening mee, maar vindt dat niet zwaar genoeg wegen voor een lichtere straf.

Het slachtoffer pestte de man al jaren. Nooit kwam het echter tot fysiek geweld, maar de 52-jarige man voelde zich wel dusdanig bedreigd dat hij een mes bij zich ging dragen. Op 1 maart gebruikte hij dat mes, naar eigen zeggen om zich te verweren. Volgens de rechter werd hij echter niet geslagen, zoals hij beweerde, en gebruikte hij het mes ook niet alleen om mee te dreigen.

Het dronken slachtoffer pestte de man met drie anderen. Op een gegeven moment trok de man het mes en stak hij. Daarna liep hij een café binnen, waar hij door de politie - met het mes nog in zijn binnenzak - werd gevonden.

'NAVO gaat spierballen tonen in O-Europa'

De NAVO laat de komende tijd de spierballen rollen in Oost-Europa. Omdat Rusland zich een 'agressieve' houding jegens Oost-Europese landen permitteert wil het westerse bondgenootschap zijn kracht in het oosten meer tonen, zei NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen maandag. Rasmussen blikte vooruit op de NAVO-top van donderdag in Wales, die volgens hem veel aandacht zal schenken aan Rusland en Oost-Europa.

Volgens de NAVO-chef 'intervenieert het Russische leger openlijk' in Oekraïne. Het bondgenootschap moet daarom 'voor zo lang als nodig zijn zichtbare aanwezigheid in het oosten vergroten'.

Om het 'agressieve gedrag van Rusland' adequaat te kunnen beantwoorden vormt de NAVO een speciale snelle reactiemacht, zei Rasmussen. Voor die 'speerpunt' van de bestaande NAVO-reactiemacht van enkele duizenden manschappen sterk leveren de bondgenoten straks bij toerbeurt troepen.

Deze twee onderwerpen zijn de belangrijkste agendapunten van de top die donderdag in Wales begint, aldus Rasmussen. De NAVO-chef noemde de komende top 'cruciaal in de NAVO-geschiedenis'.

Rasmussen liet maandag verder weten dat de Oekraïense president Petro Porosjenko de top zal aandoen. De NAVO zal ter gelegenheid van dat bezoek zijn steun voor Oekraïne, dat Russische agressie te verduren heeft, uitspreken en de daad bij het woord voegen.

Afgelopen weekeinde meldde de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dat de NAVO vijf nieuwe legerbases in Oost-Europa wil bouwen. Dat plan zou tegen het zere been zijn van Rusland, dat beweert dat de NAVO na het eind van de Koude Oorlog heeft beloofd geen troepen in het voormalige Oostblok te legeren.

Real huurt Chicharito van Manchester United

Aanvaller Javier 'Chicharito' Hernandez wordt door Real Madrid overgenomen van Manchester United. De 26-jarige Mexicaan wordt door de Koninklijke voor een seizoen gehuurd van de club van trainer Louis van Gaal. Daarna heeft Real een optie tot koop op de 66-voudig Mexicaans international.

Hernandez werd in 2010 na een sterk WK door United gekocht van Guadalajara. In vier seizoenen in de Premier League bleek de kleine spits echter te wisselvallig. Hij werd daardoor voornamelijk als wisselspeler gebruikt. Desondanks scoorde hij 37 keer in 102 competitieoptredens voor United.

Miley Cyrus houdt nog steeds van ex-verloofde

Miley Cyrus heeft een jaar nadat het uitging met Liam Hemsworth nog steeds sterke gevoelens voor hem. "Ik houd van Liam en Liam houdt van mij", zegt de zangeres over haar ex-verloofde in de Australische talkshow Sunday Night.

Toch staat de 21-jarige Cyrus nog achter de breuk met de Australische Hemsworth. "Ik moest de persoon worden die hier nu in deze stoel zit", legt de zangeres uit. "Als dat niet zou zijn gebeurd dan denk ik dat ik zou zijn ontploft. Ik moest mezelf die vrijheid geven."

Een van de veranderingen die de zangeres na de breuk doormaakte, was een sexyer imago. Zo staat Cyrus in weinig verhullende kleding op het podium en danst ze uitdagend. Kritiek op het gebrek aan lichaamsbedekking interesseert de zangeres niet zo veel. "Mode heeft me altijd beziggehouden. Ik groeide op met Dolly Parton, die bekendstaat om haar grote borsten, en mijn ouders zitten onder de tatoeages."

Ook negatieve reacties op haar voorliefde voor wiet vindt Cyrus onterecht. "Ik ben opgevoed met de gedachte dat marihuana niet slecht is", legt ze uit. "Ik promoot het niet in mijn liedjes en ik zeg niet tegen een groep kinderen dat ze allerlei drugs moeten gebruiken."

NS mag spitstarief onder voorwaarden invoeren

De NS mag treinreizen in de spits duurder maken als het kan aantonen dat het de overvolle treinen in de spits op geen enkele andere manier kan bestrijden. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondanks eerdere kritiek blijft Mansveld 'tariefdifferentiatie' in de aangepaste vervoersafspraken een goed middel noemen om reizigers meer over de dag te spreiden. De NS mag hiervoor een voorstel aan de overheid doen, maar het bedrijf moet dan wel eerst aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet de NS een onderzoek uitvoeren naar de effecten van verschillende spitstarieven op verschillende reizigersgroepen. Het bedrijf moet kunnen aantonen 'dat capaciteitsuitbreiding, optimaliseren van de dienstregeling en enkel een prijsverlaging niet voldoende werkt of onbetaalbaar is'.

Voorstellen voor spits- en daltarieven moeten binnen de grenzen blijven die Mansveld eerder dit jaar al aangaf en ook reizigersorganisaties moeten door de NS worden geraadpleegd.

Treinreizigers zouden daardoor straks in de spitsuren tot tien procent meer voor hun kaartje betalen en in de daluren tot twaalf procent minder. Voor reizigers met een maand- of jaarkaart zou de prijs maximaal zes procent mogen stijgen. Mensen met een voordeelurenabonnement zouden er 'gemiddeld bij benadering' niet op achteruitgaan.

Eerder dit jaar kreeg Mansveld een golf van kritiek over zich heen toen ze de nieuwe vervoersafspraken bekendmaakte. Veel partijen, waaronder regeringspartij VVD, zagen niets in de plannen. Oppositiepartijen spraken al snel van een 'spitsboete'.

Senegalese sensatie op WK basketbal

De basketbalploeg van Senegal heeft op het WK in Spanje voor een ware sensatie gezorgd. In groep B baarden de Afrikanen een dag eerder opzien door tegen Puerto Rico na zestien jaar weer een WK-wedstrijd te winnen, maandag moesten de Kroaten eraan geloven.

Kroatië begon goed aan de wedstrijd en kwam al snel op zeven punten voorsprong. Senegal kon dat echter omdraaien en na het eerste kwart stonden ze al voor: 18-16. Kroatië zou vervolgens geen seconde de leiding meer in handen hebben. Halverwege stonden The Lions op een 41-32 voorsprong, die ze in het derde kwart prima wisten te verdedigen.

Kroatië kwam in het laatste kwart tot op één punt van Senegal, maar in de slotseconden hielden ze knap stand om zo voor de tweede dag op rij een heuse stunt neer te zetten: 77-75, waarna er uitbundig gevierd werd met de meegereisde supporters in Sevilla.

Resident Evil Remastered krijgt eerste trailer

De Tokyo Game Show is pas over een paar weken, maar uitgevers kunnen het niet laten om ons alvast warm te laten draaien. Capcom heeft in ieder geval alvast de eerste trailer van Resident Evil HD Remastered online gezet.

De remastered-versie zal volledig in 1080p zijn en gebruikmaken van verbeterde 3D-modellen- en textures. Verder is er ondersteuning voor 5.1 surround sound. Resident Evil HD Remastered, komt begin 2015 naar Xbox 360, Xbox One, pc, PlayStation 3 en PlayStation 4.

 

Paleis van Justitie Amsterdam ontruimd na brandje

Het Paleis van Justitie in Amsterdam is maandagochtend uit voorzorg korte tijd ontruimd geweest wegens rookontwikkeling en een kleine brand. Dat meldt het gerechtshof op zijn website. Het vuur woedde in het gebouw van het Openbaar Ministerie.

De brand is vermoedelijk ontstaan na een kortsluiting in een kabelgoot op de elfde verdieping van het pand aan het IJ. De brandweer was snel ter plaatse. Niemand raakte gewond, er is slechts sprake van geringe materiële schade. De Rijksgebouwendienst doet onderzoek naar de oorzaak van de brand in het gebouw dat pas anderhalf jaar in gebruik is.

[Actie] Nieuw seizoen politieserie Perception

Voor de FOK!kers die veel series kijken hebben we nu nieuws over een spannende politieserie. Op 13 oktober gaat om 21:00 uur het 2e seizoen van de cryptische politieserie Perception in première op de zender 13th Street.quote:

Perception gaat over Dokter Daniel Pierce, een excentrieke, maar briljante neurowetenschapsprofessor met paranoïde schizofrenie. Kate Moretti, oud-studente van Pierce, werkt voor de FBI en roept zijn hulp in om complexe misdaadzaken op te lossen. Perception brengt spanning, misdaad en humor op een unieke manier samen.

De vooraanstaande expert in neurologische aandoeningen heeft een strak schema nodig om goed te kunnen functioneren. Deze schema's leiden soms tot grappige en ongemakkelijke situaties. Wanneer het voor Pierce te druk wordt, keert hij in zichzelf met zijn favoriete muziek en kruiswoordpuzzels om de druk te verlichten.

Daniel Pierce wordt gespeeld door Eric McCormack en kreeg voor het eerste seizoen (7,4 IMDB) alom lovende kritieken voor zijn acteerprestaties als de briljante professor. Eric kennen we door zijn rol in de succesvolle comedy Will & Grace. Kate Moretti wordt gespeeld door Rachael Leigh Cook die eerder in een redelijk onbekende film,She’s all that, speelde. Ze is wellicht meer bekend door haar het lenen van haar stem aan het karakter 'Evil-Lyn' in de stop-motion animatieserie Robot Chicken.

FOK! is benieuwd of jij deze serie al kent, wat je er dan van vindt of wanneer je hem nog niet kent, je hem zou gaan zien. Seizoen 2 komt namelijk op 13 oktober aanstaande op tv en wellicht is het wel een serie die je graag wil gaan volgen. Voor de FOK!kers die al fan zijn hebben we daarnaast namelijk een leuke actie.

We beiden namelijk de mogelijkheid om Eric McCormack en Rachael Leigh Cook in levende lijve te ontmoeten. Ter promotie van het tweede seizoen van hun nieuwe serie zijn ze namelijk bij een speciale voorvertoning waar de eerste aflevering van seizoen 2 getoond zal worden. Waar jij ook bij kan zijn als je dat leuk lijkt.

Op dinsdag 9 september vindt in Tuschinski Amsterdam deze exclusieve vertoning plaats. De gasten worden ontvangen met een welkomstdrankje en een hapje. Eric en Rachael zullen voorafgaand aan de vertoning het een en ander vertellen over de show en vragen beantwoorden. We kunnen 12 x 2 kaarten wegggeven en een van winnaars krijgt de mogelijkheid om de acteurs te ontmoeten op de intieme cocktailparty voorafgaand aan de vertoning.

Onder de mensen die reageren in dit topic verloten we 12x2 kaarten.

'Alonso heeft exitclausule bij Ferrari'

Fernando Alonso heeft een clausule in zijn contract staan dat hij het Formule 1-team Ferrari na dit jaar kan verlaten, zo meldt Auto Motor und Sport-correspondent Michael Schmidt. Als de Spanjaard op 1 september niet binnen 25 punten van de kampioenschapsleider zou staan, dan zou een vertrek mogelijk worden.

In het kampioenschap staat Alonso momenteel 99 punten achter leider Nico Rosberg, veel meer dan de 25 die in zijn contract afgesproken zou zijn. Volgens Ferrari-teambaas Marco Mattiacci zal Ferrari in 2015 rijden met Alonso en Kimi Räikkönen, maar dit zou kunnen veranderen.

Met name McLaren zou achter Alonso aanzitten en hem 32 miljoen dollar per jaar geboden hebben, zo meldt The Telegraph. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de Spanjaard op het aanbod van de Britten ingaat, want volgens de laatste geruchten ligt Honda achter op schema met de bouw van de 1,6 liter V6-turbomotor. De benchmark hierbij is Mercedes dat nu nog de motorenleverancier van McLaren is.

Puber pist zich dood

Een 18-jarige bewoner van het Spaanse Mallorca heeft dit weekend op bizarre wijze het loodje gelegd. De jonge eilandbewoner heeft zichzelf geëlektrocuteerd toen hij op een lantaarnpaal stond te pissen.

De jongeman bezocht zaterdag de jaarlijkse feesten in Bunyola, een dorp 7 kilometer van hoofdstad Palma. Ineens moest hij nodig zeiken.

Hij besloot op een muurtje te klimmen om vanaf daar zijn blaas te ledigen. Helaas raakte hij een defecte lantaarnpaal, waarna de stroom via zijn straal en piemel zijn lichaam wist te bereiken. Hierna stortte hij ter aarde.

Zijn geschokte kameraden belden direct 112, maar het bleek al te laat. De hulpdiensten wisten hem niet meer op te lappen. De plaatselijke autoriteiten zullen nu alle lantaarnpalen onderzoeken op gebreken.

Utrecht huurt verdediger Letschert van Roda

FC Utrecht heeft verdediger Timo Letschert aan de selectie toegevoegd. De 21-jarige jeugdinternational wordt voor een seizoen gehuurd van Roda JC. De Utrechters hebben ook een optie tot koop bedongen op de speler die zowel centraal als rechts achterin uit de voeten kan.

Letschert debuteerde vorig jaar april in het betaalde voetbal bij FC Groningen. Die club verruilde hij halverwege het seizoen voor Roda, maar met de club uit Kerkrade degradeerde hij uit de Eredivisie. De transfer naar Utrecht brengt hem weer terug naar het hoogste niveau.

Feyenoord legt Vermeer vier jaar vast

Doelman Kenneth Vermeer heeft zijn veelbesproken overstap van Ajax naar Feyenoord afgerond. De Rotterdamse club maakte maandag bekend dat de sluitpost, die bij Ajax op het tweede plan was beland, een contract voor vier seizoenen heeft ondertekend. De viervoudig international werd maandagochtend medisch gekeurd in Rotterdam.

Technisch directeur Martin van Geel stelt dat Feyenoord geen moment getwijfeld heeft toen de kans om Vermeer aan zich te binden zich voordeed. "Kenneth is een heel goede keeper, heeft veel ervaring in de Eredivisie en hij heeft tevens een flink aantal wedstrijden op Champions League-niveau gekeept."

De 28-jarige Vermeer speelde, op een seizoen waarin hij verhuurd werd aan Willem II na, nooit ergens anders dan bij Ajax. Hij kwam tot 103 competitieduels voor de Amsterdammers. Vier keer greep hij met Ajax de landstitel en in 2010 won hij de KNVB-beker.

Bij Feyenoord had Vermeer echter een goed gevoel. "Er was een aantal clubs geïnteresseerd, maar Feyenoord sprak me het meest aan", liet hij weten. "Dit is een mooie en grote club met een trouwe aanhang. Dat heb ik de laatste jaren ervaren als tegenstander, ik kan niet wachten om nu in Feyenoord-shirt in de Kuip te gaan spelen. Bovendien is Feyenoord vol ambitie om voor het hoogst haalbare te gaan. Dat is wat ik zoek in een club."

Maarten van Rossem test bolides voor RTL Autovisie

Maarten van Rossem wordt een van de vaste gasten in het programma RTL Autovisie. De Amerikakenner en historicus test elke week in de column 'Van Rossem Rijdt' een opmerkelijke auto, variërend van een Lamborghini Huracán tot een Morgan 3-Wheeler en een Citroën Cactus.

Presentator Eddy Zoëy ontvangt, samen met auto-expert Werner Budding, bekende gasten. In de eerste aflevering, die op 5 september bij RTL 7 verschijnt, zijn dat wielrenner Niki Terpstra en voormalig advocaat Bram Moszkowicz.

De 70-jarige Van Rossem schrijft al een column voor magazine Autovisie. Met zijn stap naar het tv-programma wil hij een serieuze bijdrage leveren over kennis van auto's. Daarbij wil hij 'zo ver mogelijk weg blijven' bij een veel luchtiger autoprogramma als het BBC-programma Top Gear.

"In tegenstelling tot alle andere mensen op deze planeet vind ik dat namelijk een waardeloos programma", zegt Van Rossem in een verklaring. "Eigenlijk is het enige goede aan Top Gear dat ze onafhankelijk zijn en het dus gewoon kunnen zeggen als een auto slecht is."

CDU bagatelliseert winst eurosceptici

De verkiezingswinst die de Duitse eurosceptische partij Alternative für Deutschland zondag behaalde in Saksen is geen garantie dat de partij op de lange termijn succesvol zal zijn. Dat heeft Volker Kauder, de fractievoorzitter in de Bondsdag van de CDU, maandag gezegd. AfD haalde iets minder dan tien procent van de stemmen en neemt daarmee voor het eerst zitting in het parlement van een Duitse deelstaat.

Kauder geldt als een van de belangrijkste bondgenoten van bondskanselier Angela Merkel. Hun partij heeft AfD tot dusver vooral geprobeerd te negeren, maar aan die tactiek komt met de uitslag van zondag wellicht een einde. Volgens Kauder is de zeer lage opkomst in Saksen een van de redenen dat AfD het zo goed deed. En overal nee tegen zeggen zal de partij ook niet helpen, aldus Kauder. "Ze zullen niet veel kunnen doen in het deelstaatparlement door tegen de euro en tegen van alles en nog wat te zijn", zei Kauder tegen de ZDF.

Bij de Bondsdagverkiezingen en de verkiezingen voor het deelstaatparlement in Hessen bleef AfD nog net onder de drempel van vijf procent steken. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, waarin de drempel niet gold, kreeg de partij al zeven procent.

De CDU onder leiding van deelstaatpremier Stanislaw Tillich behaalde met 39 procent in Saksen haar slechtste resultaat sinds de eenwording van Duitsland, maar blijft wel de grootste partij. Tillich moet wel op zoek naar een nieuwe coalitiepartner, omdat de liberale FDP onder de vijf procent dook en uit het deelstaatparlement verdwijnt. Het meest waarschijnlijk is samenwerking met de SPD, die ruim 12 procent heeft gekregen.

Die Linke zijn met ruim 18 procent de grootste oppositiepartij. De Groenen komen met ruim vijf procent ook in het deelstaatparlement.

Van der Laan gaat door met plan illegalenopvang

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat door met zijn plan voor een bed-, bad- en broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat meldt de gemeente Amsterdam. Van der Laan voerde maandagochtend een gesprek met staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) over de kwestie.

"Ze hebben een goed gesprek gehad, maar ze zijn het niet eens geworden", laat een woordvoerder van Teeven weten. De staatssecretaris heeft volgens de zegsvrouw dan ook niet zijn goedkeuring gegeven aan de Amsterdamse plannen. "Voor ons blijft de situatie onveranderd. Alleen mensen die willen meewerken aan hun vertrek, hebben recht op opvang."

Teeven heeft Van der Laan laten weten dat hij een besluit van het comité van Europese ministers over de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen wil afwachten. Eerder kan hij niet ingaan op de door Amsterdam gewenste regeling. Het besluit van de ministers wordt in oktober verwacht en is een reactie op een advies van het Europese Comité voor Sociale Rechten.

Van der Laan heeft 'begrip' voor de positie van Teeven en het kabinet, maar gaat wel door met onderzoeken op welke wijze Amsterdam en andere gemeenten op een sobere manier onderdak kunnen bieden aan de vluchtelingen. Dat doet hij in samenwerking met Utrecht, Rotterdam, Den Haag en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

In Amsterdam zwerft al lange tijd een groep asielzoekers rond die geregeld van verblijfplaats moet wisselen. Van der Laan liet donderdag weten dat hij de groep binnen de wet altijd hulp heeft geboden. Hij gedoogt het verblijf van uitgeprocedeerden in kraakpanden, maar wettelijk gezien mag hij ze geen opvang verlenen. Om te voorkomen dat de groep gaat zwerven, wil hij de asielzoekers bed, bad en brood bieden.

Brandweer zoekt naar overlevenden explosie Parijs

Het dodental van de explosie van zondag in Parijs is opgelopen tot zes. Reddingswerkers zoeken nog altijd naar de laatste twee vermisten, schrijven Franse media. Elf mensen zijn gewond, van wie vier er slecht aan toe zijn.

Het reddingswerk is niet zonder gevaar. "De werkzaamheden zijn zeer riskant, omdat een deel van het gebouw nog steeds dreigt in te storten", zei een brandweerman tegen de Franse krant Le Monde.

Het drama in het appartementengebouw in Rosny-sous-Bois bij Parijs was waarschijnlijk het gevolg van een gasexplosie. Twee derde van de flat bleef overeind staan, maar de constructie is dermate verzwakt dat de 22 bewoners daarvan elders moeten worden ondergebracht, zei minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zondag.

Begrotingsoverschot Duitsland gegroeid

Duitsland heeft zijn begrotingsoverschot in het eerste halfjaar zien toenemen tot 1,1 procent van het bruto binnenlands product. Het overschot op de budgetten van de centrale overheid, lagere overheden en fondsen voor sociale zekerheid kwam in de eerste zes maanden uit op 16,1 miljard euro. Dat meldde het Duitse statistiekbureau Destatis maandag in een voorlopige raming.

De staat kreeg drie procent meer binnen uit belastingen. Inkomstenbelasting leverde vijf procent meer op. Opbrengsten uit handelsbelastingen daalden juist licht.

De federale overheid had een overschot van vier miljard euro, iets wat sinds 1991 niet is voorgekomen. Deelstaten hielden 0,2 miljard euro over, tegen een plus van 1,3 miljard euro vorig jaar. Lokale overheden strandden op 5,3 miljard euro, bijna een miljard euro minder dan vorig jaar. Pensioenfondsen zagen hun overschot juist weer toenemen: van 3,9 miljard naar 7,1 miljard euro.

Alle overheden samen boekten in het eerste halfjaar een omzet van 636,9 miljard euro, 21,2 miljard euro meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De helft van de omzet kwam binnen uit belastingen. Duitsland kreeg meer binnen, maar gaf ook 2,5 procent meer uit in de eerste jaarhelft. In totaal gaf Duitsland 14,9 miljard euro uit.

Destatis bracht maandag niet louter positieve cijfers naar buiten. Het statistiekbureau bevestigde maandag dat de Duitse economie in het tweede kwartaal gekrompen is met 0,2 procent sinds het eerste kwartaal.

Hogere boetes voor NS en ProRail bij wanprestatie

NS en ProRail krijgen in het vervolg hogere boetes opgelegd wanneer zij 'herhaaldelijk slecht' presteren. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw wil NS en ProRail zo dwingen betere prestaties te leveren.

De boete voor de NS is bij een eerste overtreding van de prestatie-afspraken vijfhonderdduizend euro. Daarna lopen de boetes op tot 750.000 en een miljoen euro. De boetes kunnen tot maximaal 6,5 miljoen euro oplopen. Voor ProRail lopen de boetes op van 75.000 euro tot 125.000 euro, met een maximum van 2,75 miljoen euro.

Het geld moet vervolgens ten goede komen aan de reizigers. In de brief schrijft Mansveld dat consumentenorganisaties hier voorstellen voor mogen doen. Houden NS en ProRail zich aan de afspraken, dan kunnen ze ook beloond worden. Dat bedrag kan oplopen tot maximaal tien miljoen euro.

Het plan is onderdeel van de vervoerconcessie op het spoor, die volgend jaar voor een periode van tien jaar moet ingaan. Eerder dit jaar mochten Tweede Kamer en andere betrokken organisaties al een reactie geven op de plannen. Mede op aandringen van de Kamer is in de nieuwe ontwerpconcessie het boeteplan opgenomen. Eerste en Tweede Kamer mogen zich nu opnieuw buigen over de vervoerconcessie.

Ontvoerde man na drie dagen bevrijd

Een 51-jarige man uit Tilburg is na een ontvoering van bijna drie dagen door de politie bevrijd. Dat gebeurde zondagmiddag op een weg tussen het Groningse Beerta en Nieuw-Beerta. Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed, meldt de politie maandag. Drie verdachten zijn gearresteerd.

De politie kreeg donderdagavond informatie binnen over de ontvoering. Al snel bleek het om een 'uiterst serieuze zaak' te gaan. Er werd losgeld geëist voor de vrijlating van het slachtoffer. Om wat voor bedrag het gaat, kan de politie niet zeggen.Daarop werd een grootscheepse rechercheoperatie opgezet.

Het spoor leidde naar het noordoosten van het land. Daar kwam het zondagmiddag tot een ontknoping toen een arrestatieteam een eind maakte aan de ontvoering. Het team kwam in actie toen de gijzelnemers met het slachtoffer in een auto reden.

Twee mannen uit Alkmaar van 29 en 32 jaar oud werden daarbij gearresteerd. Een derde man uit Zaandam van 41 jaar oud werd in een woning in Nieuw-Beerta aangehouden. Het huis is vervolgens onderzocht op sporen- en bewijsmateriaal. Het trio zit vast en wordt woensdag voorgeleid.

Vanwege de veiligheid van het slachtoffer werd het onderzoek in alle stilte uitgevoerd en komt de politie nu pas met de zaak naar buiten. De ontvoering heeft volgens de politie mogelijk te maken met een financieel conflict in het criminele circuit. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Cambuur bevestigt komst Steblecki

De Poolse middenvelder Sebastian Steblecki komt definitief Cambuur versterken. De 22-jarige linkshalf moet nog wel medisch gekeurd worden, maar daarna tekent hij in Leeuwarden voor twee seizoenen met een optie voor nog een seizoen. Zaterdag meldde Cambuur al met KS Cracovia de transfer van Steblecki overeen te zijn gekomen.

Voormalig Pools jeugdinternational Steblecki speelt al zijn hele carrière bij Cracovia. Voor de club uit Krakau tekende hij voor twee doelpunten in 69 competitiewedstrijden. Technisch manager Marcel Keizer van Cambuur is blij met de nieuwe aanwinst. "Hij is sterk aan de bal en heeft een goed overzicht, we zijn zeer content met zijn komst."

'Wielrenner Nordhaug terug naar Sky'

Wielrenner Lars Petter Nordhaug keert volgend jaar terug naar Sky. Dat meldt de Noorse televisiezender TV2 maandag. De 30-jarige Noor rijdt nu nog voor Belkin, waar hij aan zijn tweede seizoen bezig is. Van 2010 tot en met 2012 reed hij al eerder voor het Engelse Sky.

Nordhaug is een voormalig Noors kampioen op de weg. In het verleden reed hij ook wedstrijden op de mountainbike. Zijn grootste zege boekte hij in 2012 toen hij de GP Montreal op zijn naam schreef. Als Rabo-renner won hij dit jaar een rit in de Arctic Race of Norway.

Hamburger SV huurt Bayern-talent Green

Hamburger SV heeft zich voor de rest van het seizoen versterkt met Julian Green. De 19-jarige rechtshalf wordt voor een seizoen gehuurd van Bayern München en mag bij de club van Rafael van der Vaart ervaring opdoen in de Bundesliga.

Green werd in het Amerikaanse Tampa geboren, maar groeide op in Miesbach in Beieren. Vijf jaar geleden werd hij naar de jeugdopleiding van Bayern gehaald en daar wordt hij als groot talent gezien.

Hoewel Green ook voor Duitsland mocht uitkomen, koos hij voor de Verenigde Staten. Door bondscoach Jürgen Klinsmann werd de jongeling meteen meegenomen naar het WK, waar hij in de achtste finale tegen België in de verlenging inviel. Dat was zijn derde interland. Voor Bayern speelde hij een wedstrijd in het eerste team, een Champions League-duel tegen CSKA Moskou.

[Upd] 'Falcao naar Man. United, niet naar City'

Manchester City gaat een poging doen om Radamel Falcao over te nemen van AS Monaco. Álvaro Negredo vertrekt tegelijkertijd naar Valencia, weet Goal.com

De Spaanse spits kan worden verhuurd aan Los Che, waarna hij over een jaar de permanente overstap maakt voor een bedrag van 28 miljoen euro. Dit seizoen kwam Negredo nog niet in actie wegens een gebroken voet.

City hoopt tegelijkertijd eenzelfde soort deal te maken met AS Monaco, zodat Falcao de selectie van The Citizens komt versterken. Ook Manchester United wordt in Engelse media genoemd als nieuwe club van de Colombiaan. Bij City is men er echter vrij zeker van dat er een deal rond kan komen.

Arsenal was in een eerder stadium ook geïnteresseerd in de spits van Monaco, maar Arsène Wenger heeft dit weerlegd. The Gunners gaan nu een poging doen om Sevilla-aanvaller Carlos Bacca te strikken.

Update 12.18 uur

Radamel Falcao vertrekt volgens de Spaanse sportkrant AS niet naar Manchester City, maar naar Manchester United. De club van trainer Louis van Gaal zou 65 miljoen euro neertellen voor de Colombiaanse spits die voor vier jaar zou tekenen, maar volgens Engelse media gaat het echter om een huur voor een seizoen met een optie tot koop. Voor deze jaargang zouden de kosten voor United op kunnen lopen tot meer dan twintig miljoen euro.

Falcao zou bij United een voorhoede gaan vormen met onder meer Robin van Persie en Wayne Rooney. Na Angel di Maria, Marcos Rojo, Luke Shaw, Ander Herrera en Daley Blind is hij de zesde grote aanwinst van United onder Van Gaal.

De naam van United is nieuw in de geruchtenstroom rondt AS Monaco-spits Falcao. Eerder toonden Juventus, Real Madrid, Manchester City en Arsenal al wel interesse in de aanvaller die het WK door een blessure misliep.

Falcao speelt pas iets meer dan één seizoen voor Monaco. Eerder speelde hij in Europa voor FC Porto en Atlético Madrid. Dat er een transfer aan zit te komen van de veelscorende spits, lijkt wel een gegeven. Afgelopen weekeinde ontbrak hij al in de Franse Ligue 1 bij de Monegasken.

Ook sekstape Jennifer Lawrence uitgelekt

Het moet een pikzwarte dag zijn voor Jennifer Lawrence. Niet alleen naaktfoto's van de actrice zijn uitgelekt, maar de hacker zegt ook een sekstape van haar in bezit te hebben.

Volgens de onbekende kraker, die seksfoto's van vele celebs in handen heeft gekregen, bezit hij een filmpje waarin Jennifer seksuele handelingen uitvoert. "Ik weet dat niemand het gelooft, maar ik heb een kort filmpje met Jennifer Lawrence", beweert hij of zij.

"Het is veel te kort, iets meer dan twee minuten, maar je ziet wel haar tieten." De hacker zegt eerst geld te willen zien, voor deze het filmpje openbaar maakt.

Indien er genoeg geld is binnengekomen via Paypal, zal de sekstape worden gepubliceerd. Ondanks dat de persoon een hacker is, weet hij of zij niet hoe je een filmpje online zet. Er wordt namelijk hulp gevraagd het videootje anoniem te posten.

Wildschut stapt over naar Middlesbrough

Yanic Wildschut komt vanaf deze week uit in de Engelse Championship, het niveau onder de Premier League. De 22-jarige Wildschut stapt over van SC Heerenveen naar Middlesbrough, zo meldt de Engelse club maandag.

Wildschut speelde sinds vorig jaar voor de Friezen, maar werd in januari nog uitgeleend aan ADO Den Haag. Middlesbrough heeft niet bekendgemaakt wat de transfersom is. Wel is duidelijk dat de aanvaller voor twee jaar getekend heeft, met de optie voor nog een jaar.

Honkbalwedstrijd neemt vier dagen in beslag

Een honkbalwedstrijd in Japan heeft maar liefst vier dagen in beslag genomen. In de Japanse high-schoolcompetitie namen Chukyo en Sotoku het tegen elkaar op in de halve finales, een wedstrijd die op donderdag begon.

Na de gebruikelijke negen innings stond het nog altijd 0-0, waardoor extra innings nodig waren. Na zes stuks besloot de scheidsrechter dat het genoeg was voor de dag en vroeg hij de teams de volgende dag terug te komen.

Ook op de tweede en derde dag bleek dat beide pitchers in topvorm waren, want niemand kon ook maar één run scoren en dus bleef de stand op 0-0. Pas op zondagochtend kon de captain van Chukyo in de 50e inning een double scoren, waarmee hij de stand op 2-0 bracht. Een teamgenoot volgde zijn voorbeeld en bracht de eindstand op 3-0. 

Opvallend was dat de pitchers van de teams geen enkele keer afgelost werden. Jukiya Ishioka, de verliezende pitcher, gooide 689 ballen. Taiga Matsui, de winnaar, deed het met maar liefst 709 pitches nog beter. Als de wedstrijd nog vier innings duurde zou de winnaar volgens de regels beslist moeten worden door middel van een 'drawing', aldus een Engelstalige Japanse site. In plaats van een tekening zou het waarschijnlijk om een loting zijn gegaan.

Enkele uren na het einde van de wedstrijd moest Chukyo overigens weer op het veld verschijnen voor de finale. Dat ging een stuk sneller, want nog dezelfde dag was de winst binnen.

Geile gymjuf (25) doet vele scholieren

De politie van New York heeft ene Megan Mahoney op de korrel. De 25-jarige gymjuf op een dure katholieke school is met zeker drie jochies de koffer ingedoken.

Het fameuze NYPD besloot een onderzoek in te starten nadat bleek dat de mooie lerares een maandenlange affaire had gehad met een 16-jarig ventje. Volgens het mannetje werd hij talloze malen opgepikt met de auto van Mahoney waarna ze naar een afgelegen plek reden om aldaar in het voertuig een potje te gaan vleesdammen.

Het kereltje zei het 'cool' te vinden dat hij de docente aan zijn paarsgepunte lans had geregen, en schepte hierover op aan vier vrienden. Uiteindelijk kwam de zaak uit toen de ex-vriendin van de scholier hem en de juf volgde naar een eetgelegenheid, waarna het alarmnummer werd gebeld.

Hierna besloot Bromsnor een diepgaand onderzoek in te stellen. Hieruit is gebleken dat de geile gymjuf in 2012 ook al een seksrelatie had met een 16-jarige knul. En dat niet alleen: in 2006 of 2007 had een andere gymjuf zich ook al laten uitwonen door een leerling.

Ook bleek haar leidinggevende, Richard Postiglione, te hebben geweten van de seksafspraakjes van zijn knappe collega. De beste man besloot echter zijn mond te houden. Hij staat namelijk zelf bekend als een rokkenjager.

Een filmpje over de escapades van de juf. Nice?

El Ahmadi definitief terug bij Feyenoord

Karim el Ahmadi is definitief weer Feyenoorder. De 29-jarige Marokkaans international zette maandag in de Kuip zijn handtekening onder een driejarige verbintenis. De middenvelder wordt overgenomen van Aston Villa. Daar speelde hij de afgelopen twee jaar. El Ahmadi had nog een verbintenis voor een seizoen in Birmingham, maar wilde terug naar Nederland.

Tussen 2008 en 2012 speelde El Ahmadi al 94 competitiewedstrijden voor Feyenoord. Daarvoor kwam hij uit voor FC Twente, waar hij al samenwerkte met de huidige Feyenoord-trainer Fred Rutten. "Ik heb altijd gezegd dat ik nog eens terug wilde komen naar Feyenoord. Nu was het juiste moment aangebroken."

Betogers dringen gebouw staats-tv Pakistan binnen

De Pakistaanse staatstelevisie is maandagochtend op zwart gegaan. Even voordien hadden demonstranten het hoofdkwartier van PTV bestormd.

Betogers ondernamen maandagochtend een nieuwe poging het kantoor van premier Nawaz Sharif te bezetten. Ze wisten de eerste van twee poorten te bereiken die naar het kantoor leiden, maar stuitten daar, op enkele honderden meters van de ambtswoning van de eerste minister, op regeringstroepen. Op aanwijzing van geestelijke Tahir-ul-Qadri begonnen de demonstranten er een zitprotest.

Op de Pakistaanse televisie waren maandag beelden te zien van betogers die op de vuist gingen met de politie op meerdere plaatsen in de Rode Zone. In dat zwaarbewaakte gebied staan veel overheidsgebouwen. Relschoppers met gasmaskers en gewapend met knuppels bekogelden politieagenten met stenen.

Commerciële zenders toonden maandagochtend beelden van demonstranten die met stokken en knuppels door het pand van de staats-tv trokken. Ze zwierven door de gangen en sloegen apparatuur aan stukken terwijl zichtbaar zenuwachtig personeel toekeek. Daarop arriveerden regeringstroepen, die de indringers het gebouw uitdreven. Niet veel later hervatte de staatstelevisie haar uitzending.

De betogers, aanhangers van oppositieleider en cricketlegende Imran Khan en de strijdbare Qadri, eisen al weken het vertrek van premier Sharif. Ze betichten hem van stembusfraude en corruptie.

Jim en Bettina verwachten tweede kind

Jim Bakkum en Bettina Holwerda verwachten hun tweede spruit. Het musicalechtpaar heeft dat maandag bekendgemaakt via social media. Beiden plaatsten een foto van hun zoontje, met daarbij de tekst 'Yes, ik word grote broer'.

De 27-jarige acteur en de 35-jarige actrice leerden elkaar acht jaar geleden kennen tijdens de productie van de musical Grease. In de zomer van 2011 beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Hun zoon Lux kwam eind 2012 ter wereld.

Silent Hills-teaser miljoen keer gedownload

Sinds de release nog geen drie week geleden is de Silent Hills-teaser een miljoen keer gedownload. De teaser, genaamd P.T. (Playable Teaser), dient als voorproefje op het nieuwe deel uit de Silent Hill-serie, Silent Hills.

Hideo Kojima van Konami Productions heeft tijdens de Tokyo Game Show gezegd dat de tergende puzzels in de teaser voornamelijk gemaakt werden om gebruikers de share-button van de PlayStation 4-controller te laten gebruiken. De verwachting was dat de puzzels ongeveer binnen een week opgelost zouden zijn, maar op de dag van de release had iemand de PlayStation 4-exclusieve demo al uitgespeeld.

De game wordt ontwikkeld door Kojima en Hollywood-producer Guillero del Toro. Veel mensen zijn lovend over de indrukwekkende graphics en de snijdende spanning van de game. Eerder al kwam een volledige playthrough voorbij.

President Iran breekt lans voor vrijer internet

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft geestelijken in zijn land opgeroepen een tolerantere houding aan te nemen ten opzichte van internet. Iran kan zich niet van de wereld afzonderen, zo redeneert Rouhani.

Rouhani deed zijn oproep maandag op een bijeenkomst in Teheran met belangrijke geestelijken. Volgens de president is het internet van belang voor studenten en voor alle experts die nieuwe wetenschappelijke kennis willen opdoen. Rouhani's toespraak werd uitgezonden op de staatstelevisie.

Rouhani zette zich vorig jaar tijdens de verkiezingen al in voor meer vrijheid voor de media en op internet. De religieuze hardliners zijn echter niet gediend van zijn gematigde standpunten. Zij zijn onder meer tegen 3G-verbindingen, omdat de extra snelheid die die mobiele verbindingen bieden zou aanzetten tot de verspreiding van 'verderfelijke beelden'. Toch kregen steeds meer mobiele providers de afgelopen weken toestemming 3G-verbindingen aan te bieden.

Oekraïne: slaags met Russen in Loehansk

Oekraïense militairen zijn maandag in de oostelijke stad Loehansk slaags geraakt met Russische tanks. De regering in Kiev beticht Rusland ervan steeds meer manschappen en materieel naar de pro-Russische separatisten te sturen, schrijft persbureau AFP.

"De strijd tussen Oekraïne parachutisten en een versterkt tankbataljon van het Russische leger duurt voort, met als doel de controle over de luchthaven van Loehansk", zei een woordvoerder van het Oekraïense leger. Volgens minister van defensie Valeri Geletej rukken de Russen ook op naar andere steden in de regio.

Rusland ontkent al maanden in alle toonaarden de rebellen te steunen, maar die ontkenningen beginnen steeds holler te klinken. Een commandant van de rebellen in Oekraïne zei onlangs versterkt te zijn door duizenden Russische 'vrijwilligers', uitgerust met modern wapentuig en pantservoertuigen. Volgens de NAVO heeft Rusland zeker duizend mensen naar Oekraïne gestuurd.

Rusland en Oekraïne gaan later maandag in het Wit-Russische Minsk met elkaar praten over de crisis. Ook vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa schuiven aan. Of de separatisten ook een afvaardiging sturen is onduidelijk.

112 voor 50.000 mensen onbereikbaar

Het alarmnummer 112 kan door gemiddeld vijftig- tot zestigduizend Nederlanders niet worden bereikt met een mobiele telefoon. Ongeveer een procent van Nederland kan structureel niet mobiel in contact komen met hulpdiensten. Dat zegt directeur van KPN Jacob Groote maandag in het Leidsch Dagblad.

Het probleem doet zich niet alleen voor in de grensstreek, maar ook in steden zijn er 'witte vlekken'. Met zijn uitspraken loopt Groote vooruit op een onderzoek naar de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer, waarvan de resultaten later dit jaar door het ministerie van Economische Zaken bekend worden gemaakt.

De directeur noemt een dekking van honderd procent 'niet realistisch'. "We kunnen niet zomaar overal nieuwe zendmasten neerzetten. En als we dat al willen, zoals op de Veluwe, mag het vaak niet van de overheid."

Eerste editie Nederlandse Cabaretdagen bijna van start

Cabaret is en blijft één van de dingen wat toch populair is bij veel FOK!kers. Volgende week is de eerste editie van de Nederlandse Cabaretdagen in Den Bosch en er zijn nog kaarten beschikbaar. Wat is er dan allemaal te zien? Hieronder een korte opsomming:

Op donderdag 4 september brengen onder andere Kommil Foo , Gerard van Maasakkers en Diederik van Vleuten ene hommage aan dichter-zanger Bram Vermeulen

Op vrijdag 5 september spelen vier kandidaten voor de VSCD Cabaretprijzen compilaties uit hun voorstellingen: Paulien Cornelisse, Erik van Muiswinkel, Martijn Koning en Katinka Polderman.

Op zaterdag 6 september is het de hele dag feest in de Verkadefabriek:

  • Van 12.00h tot 14.00h wordt het NPO2 radioprogramma Spijkers met Koppen live uitgezonden in de Verkadefabriek.
  • Vanaf 15.00h rent Dolf Jansen zich rot tussen twee zalen om de liedjes, sketches en conferences van onder andere Nathalie Baartman, Patrick Laureij, Sander van Opzeeland en vele andere aan elkaar te praten.
  • ’s-Avonds kan je zelf een keuze maken tussen de verschillende theater en filmzalen van de Verkadefabriek. Onder andere Wim Helsen, Theo Maassen, Eric van Sauers en Jan Jaap van der Wal zijn te bekijken én luisteren.

zondag 7 september trapt af met een debat over de huidige stand van zaken in het Nederlandse Cabaret. Deelnemers zijn recensenten, programmeurs, juryleden van de Nederlandse Cabaretprijzen en natuurlijk het publiek. Aansluitend zullen de VSCD Cabaretprijzen uitgereikt worden. Naast de artiesten van de vrijdag zijn hier Ali B., Theo Maassen en Emilio Guzman genomineerd.

'PSV versterkt zich met verdediger van Monaco'

PSV is bezig verdediger Nicolas Isimat-Mirin aan de spelersgroep toe te voegen. De 22-jarige Fransman wordt voor een seizoen gehuurd van AS Monaco, meldden diverse media. Hij moet nog wel medisch gekeurd worden in Eindhoven. Dat staat voor maandagmiddag gepland.

Isimat-Mirin begon zijn loopbaan bij Valenciennes. Vorig jaar stapte hij over naar Monaco, maar daar kon hij nog geen basisplaats afdwingen. De rechtsbenige Frans jeugdinternational heeft nog een contract tot de zomer van 2017 in het prinsdom aan de Middellandse Zee.

Geilen op schoolmeisjes met PS4

De Tokio Games Show is pas over twee weken, maar Sony heeft alvast een pre-show georganiseerd. De man achter de fighting-game Tekken, Harada-san, stelde daar Summer Lesson voor.

De interactieve software maakt gebruik van de nog uit te komen virtual reality-bril van Sony, Project Morpheus genaamd. Met Project Morpheus voor PlayStation 4 kun je alles van alle hoeken en posities zien, dus de link met schoolmeisjes en Japan is zo gemaakt. Onderstaand filmpje laat de mogelijkheden al zien.

'Fietsers zijn asociale weggebruikers'

Een ruime meerderheid van de Nederlanders bestempelt fietsers als asociale weggebruikers. Blijkens onderzoek van bureau MWM2 in opdracht van BNR Nieuwsradio vindt 70 procent dat fietsers zich onvoldoende aan de verkeersregels houden, door onder meer met z'n tweeën of zelfs drieën naast elkaar te fietsen. Wielrenners maken het volgens het onderzoek het bontst.

"Echt gevaarlijk wordt de fietsende medemens niet gevonden", zegt onderzoeker Matthijs Wolters tegen BNR. Andere weggebruikers ergeren zich het meest aan hinderlijk gedrag. Nieuwe verkeersregels hebben volgens hem weinig zin. Alleen een gedragsverandering kan verbetering brengen. Wolters: "De irritatie zal toch wel blijven. Ik denk dat wat beter op elkaar letten geen kwaad kan."

Een van de verbeteringen zou het naast elkaar fietsen zijn wanneer dat ook echt kan. 80 procent van de ondervraagden vindt dat veiliger.

'Fietsers zijn asociale weggebruikers'
'Fietsers zijn asociale weggebruikers' (Foto: ANP)

Vijfde wereldrecord in zes dagen voor Hosszu

Zwemster Katinka Hosszu heeft tijdens de World Cup kortebaan in Dubai alweer haar vijfde wereldrecord in nog geen week tijd gezwommen. De Hongaarse deed dat dit keer op de 100 meter wisselslag.

Op die afstand liet ze afgelopen donderdag al een nieuwe mondiale toptijd noteren van 57,25 seconden. Tijdens de series in Dubai was ze maandagochtend echter weer een heel stuk sneller: 56,86 is het nieuwe wereldrecord. Inge Dekker plaatste zich op de 100 meter vrije slag en 50 meter vlinderslag als snelste voor de finales, die later op maandag gezwommen worden.

'Daling Nederlandse bestedingen Duitsland door tol'

De Duitse economie kan tot een miljard euro van Nederlandse consumenten mislopen als de Duitse regering besluit de tolplannen door te voeren. Nederlanders zullen door de heffing veel minder vaak naar Duitsland gaan om te winkelen of te tanken. Dat stelt onderzoeksbureau I&O maandag.

Nederlanders besteden nu jaarlijks 3,8 miljard euro over de Duitse grens aan toerisme, winkelbezoek, tanken, familiebezoek, zakelijk bezoek en uitgaan, becijferde I&O. Als de tolplannen doorgang vinden, dalen die bestedingen echter flink, terwijl de extra inkomsten worden geschat op 250 miljoen euro. Duitsland is van plan om vanaf 2016 tol te gaan heffen.

Shoppende Nederlanders leveren Duitsland nu nog ruim 963 miljoen euro op. Dat bedrag daalt met 38 procent als de tol wordt ingevoerd. Tanken zal 29 procent minder vaak over de Duitse grens gebeuren, voorspelt I&O. Aan uitgaan wordt zelfs nog maar de helft uitgegeven. De bestedingen aan toerisme, nu zo'n 1,2 miljard euro, dalen volgens de schatting met 28 procent.

66 procent van de Nederlanders vindt de tolheffing op Duitse wegen geen goed plan, blijkt uit de enquête van I&O. In de grensgebieden is zelfs tachtig procent het niet met de invoering van een tolvignet eens. Twee derde van de Nederlanders vindt bovendien dat de plannen discriminerend zijn, omdat Duitsers het geld voor het vignet van de Duitse fiscus terugkrijgen en Nederlanders niet.

Hoogezand opgeschrikt door aardbeving

Hoogezand is maandagochtend opgeschrikt door een aardbeving. Het KNMI meldt dat de aardschok een kracht had van 2,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag in het plaatsje Froombosch ten noorden van Hoogezand.

Op Twitter wordt druk gesproken over de schok. Het zou gaan om een 'flinke beving'. "Werd er goed wakker van", zegt iemand. "Dat was een beste aardbeving", meldt een ander. Verschillende mensen melden bovendien dat 'het hele huis trilde'.

Door aardgaswinning in Groningen doen zich in het gaswinningsgebied regelmatig bevingen voor. Bijna twintigduizend Groningers hebben zich de afgelopen twee jaar bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij gemeld vanwege schade die ze hebben opgelopen door bevingen.

Messi blesseert zich bij zege op Villarreal

Lionel Messi heeft zondag tijdens de 1-0 zege van FC Barcelona bij Villarreal een blessure opgelopen. Hij heeft een spier in zijn rechterbovenbeen overbelast, maakte Barcelona zondagavond bekend. De Argentijnse superster moet uit voorzorg rust nemen. Hij speelde tegen Villarreal de volledige negentig minuten.

Jongeling Munir El Haddadi kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. De 19-jarige aanvaller viel na een klein uur uit met een kneuzing aan zijn rechterkuit. Maandag ondergaat hij meer onderzoeken om de ernst van de blessure vast te stellen. El Haddadi kreeg van trainer Luis Enrique al twee keer een basisplaats in de Primera Division. Hij scoorde in de openingswedstrijd tegen Elche.

Nieuwe Resident Evil aangekondigd

Capcom heeft zojuist tijdens Sony's pre-conferentie van de Tokyo Game Show (TGS) een nieuwe Resident Evil-game aangekondigd. De titel is Resident Evil: Revelations 2. Er kwamen nog geen gameplaybeelden tevoorschijn.

Het eerste deel van Resident Evil: Revelations werd in eerste instantie alleen uitgebracht voor Nintendo 3DS en werd goed ontvangen. Later werd de game geport naar pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.

De bekende hoofdpersonen uit vorige delen zoals Chris Redfield en Jill Valentine zullen waarschijnlijk niet terugkomen. In de trailer die getoond werd is een klein meisje te zien die door een menigte loopt. Te zien is dat gezonde mensen een groen gloeiend polsbandje om hebben en zombies een rode.

Voor welke platforms dit nieuwe deel gaat uitkomen is nog niet bekend. Wellicht wordt dit verklapt tijdens de TGS over enkele weken, er zal dan ook een speelbare versie van de game beschikbaar zijn.

Yakuza Zero mept er op los

SEGA heeft tijdens de pre-show van Sony's Tokio Game Show een trailer van Yakuza Zero getoond. Het spel speelt zich in 1988 af. We bezoeken dit keer naast Tokio ook Osaka.

Kazuma Kiryu en Goro Majim spelen in dit deel de hoofdrol, aan het begin van hun clan-carrière. Goro wil graag terug naar Tokio om zich bij de clan van Kazuma aan te sluiten.

Yakuza Zero komt in Japan volgend jaar uit voor PlayStation 4 en PlayStation 3. Remote Play van PlayStation 4 met PlayStation Vita wordt ondersteund. Een westerse release is niet aangekondigd.

Doden bij steekpartij op Chinese school

Een steekpartij op een Chinese basisschool heeft maandagochtend aan twee mensen het leven gekost. De 40-jarige dader sloeg na afloop de hand aan zichzelf door uit het raam te springen.

De aanval vond plaats in een school in Chengguan, een stadje in de centraal gelegen provincie Hubei. Vier mensen raakten gewond. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de steekpartij.

Het is niet de eerste keer dat iemand in China een school of crèche aanvalt. De daders worden vaak neergezet als mensen met een geestelijke stoornis of mensen die boos zijn op de maatschappij.

Japan dringt aan op hamsteren wc-papier

De Japanse regering raadt burgers aan wc-papier te hamsteren. Omdat bijna de helft van het Japanse wc-papier gemaakt wordt in een aardbevingsgevoelig gebied doen Japanners er goed aan thuis een reservevoorraad aan te leggen, aldus de regering.

De regering greep maandag, nationale ramppreventiedag, aan om aandacht te vragen voor het belang van een goedgevulde toiletrolhouder. Japanners halen volgens Tokyo steevast wel noodrantsoenen voedsel en water in huis, maar vergeten toiletpapier en schrikken pas op als het al te laat is.

Dat moeten ze bekopen als de regio Shizuoka weer eens door een aardbeving wordt getroffen, vreest de regering. Ruim 41 procent van het Japanse wc-papier wordt in Shizuoka vervaardigd. Topambtenaar voor papierproducten Toshiyuki Hashimoto waarschuwt dat Japan bij een ramp in het hart van de toiletpapierindustrie rekening moet houden met een maand van lege winkelschappen. Dat leerden de autoriteiten uit de dodelijke aardbeving en tsunami van 2011.

Tokyo adviseert speciaal noodpapier in te slaan. Omdat daarin de kartonnen rol ontbreekt neemt het veel minder ruimte in, schrijven Japanse media. De grootste angst van de regering is dat Japanners na het laatste vel massaal overstappen op keukenpapier of zakdoekjes. Omdat die niet oplosbaar zijn in water dreigt dan verstopping van het riool.

Dragon Quest Warriors aangekondigd

Sony sloot haar Tokyo Game Show-persconferentie af met een verrassing. Dragon Quest Warriors werd aangekondigd voor PS3 en PS4. De game, die ontwikkeld wordt door Omega Force en Square Enix, komt ergens in 2015 uit.

Omega Force is bekend van de Dynasty Warriors-serie. In die games hak je op honderden tegenstanders tegelijk. Dit model hebben ze vervolgens op meerdere series toegepast, zoals Gundam, One Piece en zelfs The Legend of Zelda (Hyrule Warriors). De Dragon Quest-serie wordt aan dat rijtje toegevoegd.

Machinisten vrachttreinen Deutsche Bahn in staking

Machinisten en ander treinpersoneel van Deutsche Bahn leggen een deel van het treinverkeer in Duitsland maandag tussen 18.00 uur en 21.00 uur plat. De staking richt zich met name op het vrachtvervoer. Dat heeft de Duitse vakbond GDL bekendgemaakt. De werknemers willen hogere lonen.

Door zich vooral op het vrachtvervoer te richten, worden reizigers voorlopig ontzien, meldt de bond. De werknemers zien volgens GDL 'geen andere mogelijkheid' dan het werk neer te leggen, omdat onderhandelingen niet tot het gewenste effect hebben geleid.

GDL vertegenwoordigt ongeveer tachtig procent van de machinisten van Deutsche Bahn en dertig procent van het overige personeel.

'Poels naar Sky, Bos naar MTN-Qhubeka'

Wout Poels tekent een dezer dagen een contract bij de Engelse wielerformatie Sky. Dat schrijft De Telegraaf maandag. De Limburger komt dit seizoen uit voor Omega Pharma-Quick-Step, maar maakte al eerder bekend daar te vertrekken. Bij Sky wordt hij een luxeknecht voor kopman Chris Froome. Poels wordt de eerste Nederlandse renner bij Sky.

Belkin-sprinter Theo Bos tekent deze week bij MTN-Qhubeka, schrijft de krant verder. Voor de Zuid-Afrikaanse formatie is Bos na Edvald Boasson Hagen de tweede topaankoop. MTN-Qhubeka is een Procontinentale ploeg, een niveau onder de Worldtour, maar heeft veel ambitie. Volgend jaar wil de ploeg debuteren in de Tour de France.

Persona 5 komt naar PS4

Persona 5 gaat niet alleen op PS3, maar ook op PS4 lanceren. Dat heeft Atlus vandaag tijdens Sony's Tokyo Game Show persconferentie bekendgemaakt. De game is tevens stiekem uitgesteld. Het zou in de winter van 2014 uitkomen in Japan, nu staat de langverwachte RPG in de planning voor 2015.

Atlus heeft ook de eerste beelden van de game getoond. Het gaat om anime-beelden, waar we (vermoedelijk) de hoofdpersoon voor het eerst zien. Gameplaybeelden zitten er helaas niet tussen.

[US Open] Federer na regenpauze langs Granollers

Roger Federer heeft zondag de vierde ronde bereikt op de US Open. De Zwitser kwam tegen Marcel Granollers uit Spanje verrassend met 5-2 achter toen een wolkbreuk over Flushing Meadows dreef. Toen twee uur later de hemelsluizen weer dicht waren herstelde de nummer twee van de plaatsingslijst de orde: 4-6, 6-1, 6-1 en 6-1.

Roberto Bautista Agut wordt Federers volgende opponent. De Spanjaard (17) klopte Adrian Mannarino uit Frankrijk met 7-5, 6-2 en 6-3. Marin Cilic (14) neemt het op tegen Gilles Simon die eerder zondag David Ferrer verraste. De Kroaat was in vier sets Kevin Anderson (18) uit Zuid-Afrika de baas: 6-3, 3-6, 6-3 en 6-4.

Tomas Berdych had weinig moeite met de Rus Tejmoeraz Gabasjvili. De als zesde geplaatste Tsjech won de partij met 6-3, 6-2 en 6-4. Hij treft Dominic Thiem. De jonge Oostenrijker, die eerder al Ernests Gulbis (11) naar huis stuurde, bleek zondag te sterk voor Feliciano Lopez (19): 6-4, 6-2 en 6-3.

Grigor Dimitrov begon heel matig aan zijn duel met de Belg David Goffin. De Bulgaar (7) was echter bijtijds bij de les en won uiteindelijk met 0-6, 6-3, 6-4 en 6-1. Gaël Monfils is zijn volgende tegenstander. De nummer twintig van de plaatsingslijst won een Frans onderonsje van Richard Gasquet (12) met 6-4, 6-2 en 6-2.

[US Open] Bencic blijft verrassen in New York

Belinda Bencic blijft het uitstekend doen op de US Open. De pas 17-jarige Zwitserse was eerder dit toernooi al te sterk voor Kurumi Nara (31) en Angelique Kerber. Zondag bereikte ze ten koste van Jelena Jankovic (9) de kwartfinale in New York. Het werd 7-6 (6) en 6-3 voor de erfopvolgster van Martina Hingis.

Bencic treft in de kwartfinale die andere toernooiverrassing Shuai Peng. De Chinese schakelde in Agnieszka Radwanska (4) en Roberta Vinci (28) ook al twee geplaatste speelsters uit. In de vierde ronde werd Lucie Safarova (14) uit Tsjechië haar volgende slachtoffer: 6-3 en 6-4.

Darkest Dungeon in actie

Darkest Dungeon is een uiterst succesvolle Kickstarter: de $75.000,- die Red Hook Studios vroeg was binnen twee dagen binnen. Het totaal kwam uit op $313.337,-. Darkest Dungeon is een hardcore 2D turn-based dungeon crawler met originele concepten.

In Darkest Dungeon heb je een team van vier leden. De leden kun je zelf kiezen uit een groep van twaalf. Er zullen 15 verschillende klassen zijn. Onder andere omdat het spel 2D is, moet je goed in de gaten houden wie er vooraan staat en wie achteraan. Je houdt de motivatie van je team in de gaten en vecht behalve tegen de vijanden ook tegen ziekten en honger.

Het geheel lijkt op The Banner Saga met dungeons op moeilijkheidsgraad Dark Souls. Dood is dan ook echt dood. Kamperen is nodig om je moraal op te vijzelen en wonden te verzorgen. In een interview licht Tyler Sigman het concept en de gameplay uit.

Darkest Dungeon komt uit voor Mac, Linux en pc vroeg in 2015.

Groepje

Smid

Strijd

'Niet alle naaktfoto's van gehackte sterren echt'

Tussen de dit weekeinde op internet verschenen naaktfoto's van beroemdheden zitten ook nepkiekjes. Dat menen Victoria Justice en Ariana Grande in een reactie op de plaatjes die zondag door een hacker op onlineforum 4chan zijn geplaatst. "Deze zogenaamde naaktfoto's van mij zijn nep, mensen", twitterde zangeres en actrice Justice. De woordvoerder van zangeres en actrice Grande zegt hetzelfde tegen het Amerikaanse blad Billboard.

Andere sterren bevestigden de authenticiteit van de foto's echter. De woordvoerder van actrice Jennifer Lawrence spreekt tegen het Amerikaanse tijdschrift Variety van een 'schaamteloze schending van de privacy'. "Aan iedereen die kijkt naar de privéfoto's die ik jaren geleden binnenshuis met mijn man heb gemaakt: ik hoop dat jullie je geweldig voelen", twitterde actrice Mary Elizabeth Winstead.

De hacker stal de kiekjes uit onder meer iClouds. Andere celebs die het slachtoffer zijn geworden, zijn onder anderen Rihanna, Kate Upton, Kirsten Dunst, Avril Lavigne en Hilary Duff.

Van Gaal doet late poging voor Nigel de Jong

Louis van Gaal is druk bezig om zijn selectie op de valreep nog te versterken. Nigel de Jong is nu het target van Manchester United. De Engelse grootmacht gaat een late poging doen om De Jong naar Old Trafford te halen, begrijpt Goal

De Jong heeft bij AC Milan een contract tot 2015, dus de Rosssoneri staan niet onwelwillend tegenover een verkoop. Met de transfer is een bedrag van ongeveer tien miljoen euro gemoeid. Milan heeft zich ondertussen reeds versterkt met Marco van Ginkel, die een jaar van Chelsea wordt gehuurd.

De zaakwaarnemers van De Jong hadden eerder in augustus al een ontmoeting met vice-voorzitter Ed Woodward, maar de gesprekken krijgen nu pas een vervolg. United zal echter haast moeten maken om de transfer op tijd af te kunnen ronden. De 29-jarige Oranje-international ziet een overstap naar de Premier League zelf wel zitten. Ten eerste is de coimpetitie bekend wegens zijn periode bij Manchester City en daarnaast heeft De Jong een goede band met manager Louis van Gaal.

Van Gaal neemt tegelijkertijd afscheid van diverse spelers. Zo keert Shinji Kagwa terug naar Borussia Dortmund en lijkt het erop dat Danny Welbeck en Javier Hernández ook vertrekken. Met Marcos Rojo, Ángel di María en Blind kwamen er al drie spelers tijdens het bewind van Van Gaal. De eerste drie wedstrijden in de Premier League leverden echter geen zege op.

Vermeer: "Normale verstand gebruiken"

Kenneth Vermeer beseft dat zijn overgang van Ajax naar Feyenoord stof doet opwaaien. De doelman hoopt dat supporters van beide clubs 'normaal' omgaan met de transfer. "Ik weet hoe het leeft tussen Ajax en Feyenoord en snap dat deze transfer voor sommigen heel pijnlijk is", zei Vermeer (28), vanaf 2005 doelman bij Ajax, tegen De Telegraaf.

"Maar de enige vraag die ik mezelf kon stellen, was: wat is het beste voor mij? Dit was gewoon een kans die ik met beide handen moest grijpen. Laten we hopen dat iedereen zijn normale verstand gebruikt."

"Feyenoord is een club die altijd uitspreekt mee te doen om de titel en waar ik kansen zie om me in de basis te spelen. Na drie kampioenschappen bij Ajax verloor ik in een slechte fase mijn basisplaats. Ik speelde op dat moment in het Nederlands elftal, maar op het moment dat het er echt om ging - bij het WK - was ik er door mijn situatie bij Ajax niet bij."

"En geloof me, dat was ongelooflijk pijnlijk. Het afgelopen seizoen zat ik op de bank. Nog zo'n jaar zou ik niet trekken", aldus 4-voudig international Vermeer. "Dat ik vanwege mijn bewezen diensten voor één miljoen mocht vertrekken, was chique. En zelfs toen Feyenoord me wilde kopen, hebben Marc Overmars en Frank de Boer hun woord gehouden."

"Ik ga een nieuw avontuur aan en zal honderd procent voor Feyenoord geven. Zoals ik van de eerste tot de laatste dag voor Ajax heb gedaan. Het was mijn intentie om mijn loopbaan in het buitenland voort te zetten. Er was wel een x-aantal clubs dat me wilde hebben, maar geen die aansloot bij mijn ambities en doelstellingen. Daarna was het heel lang stil", besluit Vermeer, die maandag wordt gepresenteerd in De Kuip.

ABN AMRO rondt koop Duitse private bank af

ABN AMRO heeft de overname van de Duitse privatebankingactiviteiten van Credit Suisse afgerond. Toezichthouders hebben de verkoop goedgekeurd, meldt de bank maandag in een verklaring.

Met de overname versterkt ABN AMRO naar eigen zeggen zijn positie als private bank in Europa. Bethmann Bank, de lokale private bank van ABN AMRO, wordt door de aankoop de derde private bank in Duitsland.

Bethmann Bank heeft zo'n twintigduizend klanten en een beheerd vermogen van 34 miljard euro. Credit Suisse beheerde in Duitsland een vermogen van ongeveer tien miljard euro. ABN AMRO gaf vorig jaar op 5 december aan Bethmann Bank te willen kopen. Financiële details werden niet openbaar gemaakt.

'Stresstest jaagt banken flink op kosten'

De stresstest en balansdoorlichting van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de vier grootste Nederlandse banken in totaal zeker 130 miljoen euro aan extra onderzoekskosten gekost. Een 'leger' bankiers en externe adviseurs is ingezet om de ECB van een enorme hoeveelheid informatie te voorzien. Dat schrijft De Telegraaf maandag na een rondgang.

Rabobank heeft zeker meer dan honderd miljoen euro uitgegeven aan interne en externe consultants en bankiers. "Sinds kerst vorig jaar zijn er bij ons zo'n zeshonderd mensen fulltime mee bezig geweest", zegt financieel topman Bert Bruggink in de krant.

ABN AMRO laat weten dat er tot de zomer vijf- tot zeshonderd mensen fulltime zijn ingezet om de ECB van de gewenste data te voorzien. Aan externe kosten betaalde de bank al ongeveer twintig miljoen euro.

ING wilde geen cijfers geven over de kosten, maar zei wel dat er 'honderden mensen' op de taak waren gezet. Het kleinere SNS Retailbank heeft zeven tot acht miljoen euro aan extra onderzoekskosten gemaakt en zette tientallen mensen in.

In oktober publiceert de ECB de resultaten van de balanscontrole en de stresstest van zo'n honderddertig Europese banken. In de stresstest wordt gesimuleerd hoe banken reageren als een extreme situatie ontstaat. Om die test goed te kunnen doen, vroeg de ECB een enorme hoeveelheid data op bij de banken. "Bijvoorbeeld van een hypotheeklening: is er een plat dak of een schuin dak, ligt het huis aan een rustige of drukke weg. Dat soort vragen", aldus Bruggink.

Nederland wil leren van Deens jeugdzorgstelsel

Om te zien wat Nederland kan leren van de hervorming van het jeugdzorgstelsel in Denemarken, brengt een Nederlandse delegatie maandag en dinsdag een bezoek aan het Scandinavische land. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk PvdA) en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) worden daarbij vergezeld door Kinderombudsman Marc Dullaert en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Jantine Kriens.

"De Deense jeugdzorg heeft de afgelopen periode een ontwikkeling doorgemaakt die vergelijkbaar is met de stelselherziening waar Nederland nu volop mee bezig is", stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag. Nederlandse gemeenten moeten de jeugdzorg vanaf 1 januari zelf regelen. Hiervoor werken zij samen in 42 zogenoemde jeugdzorgregio's.

Dullaert heeft vorig jaar de situatie in Denemarken bestudeerd. Op basis daarvan pleitte hij ervoor dat Nederland actiever zou kijken naar de 'positieve en negatieve lessen' die daar zijn geleerd. Het werkbezoek is dan ook bedoeld om 'in de praktijk te zien' wat Nederland van de Denen kan opsteken.

Van Rijn stelt dat er nog veel ruimte is om van de Denen te leren. "De randvoorwaarden staan voor een groot deel vast, zoals de wet en de budgetten. Maar om kinderen en gezinnen in de praktijk van alledag goed te helpen is natuurlijk veel meer nodig dan dat. De hervorming van de jeugdzorg is immers niet klaar als op 1 januari de nieuwe Jeugdwet van kracht wordt."

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse delegatie een bezoek brengt aan de Scandinaviërs om de hervorming van het stelsel daar onder de loep te nemen. In 2012 werd ook al een werkbezoek afgelegd.

Vorige week bleek dat een kwart van de Nederlandse gemeenten nog niet duidelijk heeft aangegeven hoe de jeugdzorg vanaf volgend jaar geregeld moet worden. Het kabinet dreigde daarop in te grijpen. De VNG liet vervolgens weten dat de gemeenten die achterlopen 1 januari hun zaken op orde hebben.

Militie neemt ambassade VS in Libië in

Een islamitische militie heeft in de Libische hoofdstad Tripoli de verlaten Amerikaanse ambassade ingenomen. Ook de woningen bij de diplomatieke post zijn in handen van de Libische Dageraad. Een commandant van de groep zegt dat hij en zijn mannen het complex bewaken en dat de medewerkers van de ambassade veilig terug kunnen komen.

Volgens Moussa Abu-Zaqia, een bevelhebber van de militie, hebben hij en zijn mannen het terrein sinds vorige week in handen. Een dag eerder won de Libische Dageraad samen met gelieerde milities de strijd om Tripoli, die weken woedde. De militie uit Zintan die daarvoor de dienst uitmaakte in Tripoli had de ambassaded tot vorige week in handen.

Een andere commandant zei dat er kleine brandjes woedden toen hij en zijn mannen het terrein betraden. "We gingen naar binnen en hebben sommige van onze strijders ingezet om deze locatie veilig te stellen", zei de commandant. Hij voegde eraan toe dat de medewerkers met 'Allah's zegen terug kunnen komen, net als op elke andere plek die veilig is gesteld door de Libische Dageraad'.

De Verenigde Staten haalden hun personeel een maand geleden weg uit Tripoli vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Sindsdien zitten de diplomaten in Valletta, de hoofdstad van Malta.

Enorm aantal naaktfoto's celebs openbaar

Een hacker heeft een enorm aantal naaktfoto's van een zeer divers lijstje aan beroemdheden openbaar gemaakt op Reddit en 4chan.  Voor wie niet kan wachten, Jennifer Lawrence en Kate Upton staan bovenaan op de lijst.

De foto's zijn onder andere verkregen door accounts op Dropbox en iCloud te hacken. De echtheid is voor een deel van de foto's en enkele filmpjes is inmiddels bevestigd en juist ook ontkracht.

Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst, Ariana Grande, Mary Elizabeth Winstead enz enz. De foto's van Victoria Justice zouden volgens haar niet echt zijn..

Voor wie niet op kantoor zit kan hier een en ander vinden. Het gaat om honderden foto's die op dit moment nog aangevuld worden. Een handig album met alle foto's kan je hier vinden.

Zware klappen voor bierbrouwers door sluiting cafés

Bierbrouwers hebben het zwaar te verduren nu het aantal cafés steeds verder afneemt. De Telegraaf schrijft maandag over een 'veldslag'. In vijf jaar tijd is het aantal cafés gedaald van 8400 naar 7200 terwijl Nederland in 2001 nog elfduizend cafés telde.

Brouwerijen proberen daarom te redden wat er te redden valt en komen volgens de krant met 'uiterst concurrerende contractaanbiedingen'. Met name Heineken zou de brouwerij- en caféwereld op scherp zetten.

De marktleider zag in vijf jaar tijd het aantal verkooppunten in de horeca met tien procent teruglopen en krijgt daarmee de zwaarste klappen. Het merk is volgens bureau Datlinq echter nog wel marktleider in tien van de twaalf provincies.

Het bureau spreekt in De Telegraaf van een 'vechtmarkt' waarbij ondernemers profiteren van de strijd om die biertap. Een nieuw contract kan momenteel honderden tot duizenden euro's per jaar voordeel opleveren.

De bierbrouwers hebben echter niet alleen last van de daling van het aantal cafés. Ook de toenemende consumptie van wijn en de economische crisis spelen een rol.

'Pensioengeld in dierenleed over de grens'

Het pensioenfonds voor ambtenaren ABP en andere grote pensioenfondsen beleggen in bedrijven die in China legbatterijen voor kippen bouwen. Verder stoppen deze Nederlandse fondsen ook geld in de bouw van megastallen voor kippen en varkens in Thailand en Brazilië.

Dit blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van bureau Profundo. Dat deed in opdracht van Wakker Dier een steekproef onder drie internationale vleesbedrijven, via jaarverslagen, internet en bouwplannen van die bedrijven.

De dierenwelzijnsorganisatie vindt het 'absurd' dat de Nederlandse overheid de kale legbatterijkooi verbiedt vanwege dierenwelzijn, maar dat pensioengeld van ambtenaren wordt belegd in zo’n batterij in een ander land.

'Pensioengeld in dierenleed over de grens’
'Pensioengeld in dierenleed over de grens’ (Foto: ANP)

Leger Pakistan geeft waarschuwing af

Het Pakistaanse leger heeft na botsingen tussen antiregeringsbetogers en de politie in Islamabad zijn 'ernstige zorg' uitgesproken over de 'gewelddadige wending' die de protesten tegen premier Nawaz Sharif hebben genomen. Bij de gevechten zaterdagavond en -nacht kwamen drie mensen om het leven en raakten bijna vierhonderd gewond.

"Verder gebruik van geweld zal het probleem alleen maar erger maken", liet het leger zondagavond in een verklaring weten. Het riep de politieke leiders op hun geschillen snel op te lossen.

Oppositiepoliticus Imran Khan en de Canadees-Pakistaanse geestelijke Tahir-ul-Qadri zijn elk met duizenden aanhangers naar de hoofdstad opgetrokken. Ze demonstreren daar al twee weken voor het aftreden van Sharif, die ze ervan beschuldigen vorig jaar door verkiezingsfraude aan de macht te zijn gekomen.

Tot zaterdag verliepen de protesten vreedzaam. Dat veranderde toen betogers optrokken naar de residentie van de premier en begonnen te sjorren aan barricades van scheepscontainers. De politie schoot traangas en rubberkogels af om de demonstranten te verspreiden. Honderden mensen werden opgepakt. Zondagavond verzamelden demonstranten zich opnieuw. Volgens de politie hadden sommigen schilden van de politie afhandig gemaakt en stonden ze te zwaaien met ijzeren staven, houten knuppels en stenen.

Premier Sharif riep zijn belangrijkste adviseurs bij zich en liet weten dat hij voor dinsdag een gezamenlijke zitting van beide kamers van het parlement uitschreef om de crisis te bespreken. Zijn regering veroordeelde 'de aanval op symbolen van de staat door twee politieke partijen' en noemde het geweld 'ondemocratisch en ongrondwettelijk'. In een verklaring sprak de regering haar waardering uit voor de inspanningen van de politie en de veiligheidstroepen 'om zulke daden tegen te gaan'.

De regering riep Khan en Qadri op om rond de tafel te zitten en te praten over een oplossing. Geen van beiden leek echter geneigd daar op in te gaan.

"Het is nu de dood of de vrijheid", zei Khan. "Wij vertrekken niet zonder het aftreden van Nawaz Sharif." Evenals Qadri riep hij meer mensen op de straat op te gaan om hen te steunen. Maar ook binnen de partij van Khan lijken sommigen nu te vrezen dat de toestand uit de hand loopt. Zo waarschuwde Javed Hashmi, de voorzitter van Khans Tehreek-e-Insaf partij, dat de staat van beleg dreigt.

Israël wil land annexeren voor nederzettingen

Israël is van plan om 400 hectare grond te annexeren op de Westelijke Jordaanoever. Het stuk land ligt bij nederzetting Etzion, in de buurt van Bethlehem. Israël liet zondag weten daar nog meer nederzettingen te willen bouwen.

Volgens de Israëlische actiegroep Peace Now gaat het om de grootste Israëlische inname in dertig jaar. In het gebied zouden 10 Joodse families wonen. Israël wil daar al sinds 2000 een nieuwe nederzetting van maken.

Een woordvoerder van de Palestijnen heeft gezegd dat de landverovering voor alleen maar meer frictie zal zorgen in het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen.

Op Israëlische radio was te horen dat de inname een reactie is op de moord op drie Joodse tieners. Die werden in juni op de Westelijke Jordaan door Hamas ontvoerd en dood teruggevonden.

Sindsdien escaleerde het geweld in Gaza en vuurden Israël en de Palestijnen raketten naar elkaar af. Dinsdag kwam daar een eind aan toen een nieuwe wapenstilstand voor onbepaalde tijd werd gesloten.

De Verenigde Staten hebben het besluit van Israël afgekeurd en denken dat de annexatie een averechts effect heeft op de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. De VS hebben Israël gevraagd om het plan in te trekken.

De bouw en uitbreiding van nederzettingen in Palestijnse gebieden vormt een belangrijk obstakel voor vrede. Internationaal ligt Israël onder vuur om zijn bouwplannen, die worden beschouwd als illegaal.

NS rijdt met langere treinen in de spits

De NS rijdt vanaf maandag in de ochtend- en avondspits op een aantal trajecten met langere treinen. Op de drukste momenten van de dag zijn er in totaal zesduizend zitplekken meer dan in het najaar van 2013. Toen kwamen veel klachten binnen over overvolle treinen.

In de herfst is het altijd drukker in de trein dan in andere seizoenen omdat er veel nieuwe mensen gaan studeren en de zomervakanties voorbij zijn. Vanaf 1 september wordt daarom op werkdagen ongeveer dertig procent van de treinen in de spits verlengd. De extra lange treinen worden ingezet tot de nieuwe dienstregeling er in december is.

Voor de extra zitplaatsen worden achttien oude treinstellen van het type DDAR weer in gebruik genomen. Onder meer rond Amsterdam, Schiphol, Utrecht en de Flevolijn worden treinen verlengd. Ook buiten de Randstad komt meer zitruimte.

Door 'tellers' in te zetten gaat de NS kijken of de verlengde treinen ook echt nodig zijn. Verder wordt in de NS-app de zogeheten drukte-indicator verbeterd. Reizigers kunnen daar ook volle treinen melden of andere feedback geven.

Curaçao eert eigen MH17-slachtoffer

Op Curaçao zijn zondagmiddag de resten van het Arubaanse slachtoffer van de vliegtuigramp in Oost-Oekraïne aangekomen. Kevin Jesurun werd geboren op Aruba, maar woonde praktisch zijn hele leven op Curaçao. Hij was het enige Antilliaanse slachtoffer dat op vlucht MH17 van Malaysia Airlines zat.

Op de luchthaven van Curaçao werd een kleine plechtigheid gehouden. In aanwezigheid van de Curaçaose minister-president Ivar Asjes en onder begeleiding van de Curaçaose Militie werd de Curaçaose vlag over de kist van Jesurun gelegd. Hij stond bekend als een reislustig persoon die de Curaçaose vlag over de hele wereld met zich meenam. Jesurun is in besloten kring gecremeerd.

'Kabinet wil Timmermans als nieuwe eurocommissaris'

Het kabinet wil dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de nieuwe Europees Commissaris wordt namens Nederland. Dat hebben betrokken ambtenaren in Brussel en Den Haag tegen de Volkskrant gezegd. Het kabinet wil volgens de krant dat Timmermans vicevoorzitter van de Commissie wordt.

Premier Mark Rutte (VVD) zou daar zaterdagavond echter nog geen zekerheid over hebben gekregen van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij presenteert volgende week zijn nieuwe team en dus heeft Rutte nog een week om een stevige post voor Timmermans veilig te stellen.

Als Rutte en Timmermans niet tevreden zijn over het definitieve aanbod van Juncker, schuift het kabinet mogelijk minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) naar voren als kandidaat, zo meldt de Volkskrant. De minister-president zou haar eerder hebben gepolst of ze beschikbaar is als Europees Commissaris.

Ebola mogelijk opgedoken in Zweden

In Zweden is een man opgenomen die mogelijk besmet is met ebola. Hij ligt in quarantaine in het ziekenhuis in de hoofdstad Stockholm. Het is volgens doktoren in Zweden nog niet zeker dat de man ook daadwerkelijk ebola heeft.

De man kwam onlangs terug uit een gebied waar het dodelijk virus heerst. Zondagavond kreeg hij koorts en buikpijn. Hij is meteen opgenomen in het ziekenhuis. "De kans dat het gaat om ebola is minimaal, maar we behandelen de zaak met grote zorgvuldigheid", zei een arts zondag in Zweedse media.

De ebola-epidemie heeft inmiddels meer dan 1500 levens geëist. Ook zijn meer dan 3000 mensen besmet met de ziekte. Het virus brak in maart uit in het westen van Afrika. Vooral Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn zwaar getroffen.

Honderden illegale wapens ingeleverd Curaçao

Meer dan vierhonderd mensen hebben in de afgelopen zes weken een illegaal wapen ingeleverd op Curaçao. In totaal zijn 406 wapens binnengebracht, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao zondagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

Tot zondag was er een speciale gratieperiode waarin wapens konden worden ingeleverd in ruil voor honderd gulden (veertig euro). Bovendien zou de eigenaar niet worden vervolgd voor het bezit van het wapen. Vooral de afgelopen week hebben veel mensen alsnog een wapen ingeleverd. Hiervoor opende het OM dit weekend nog speciaal haar deuren. Het OM spreekt van een geslaagde actie.

De inleveractie is onderdeel van een grootse aanpak van criminaliteit. De actie is in juli begonnen om het grote aantal gewapende overvallen, moorden en andere vormen van criminaliteit op het eiland tegen te gaan. Vanaf maandag 1 september wordt illegaal wapenbezit streng aangepakt en zal er extra worden gecontroleerd, aldus het OM.

[PD] Real Sociedad stunt tegen Real Madrid

Real Madrid is al in zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen tegen de eerste nederlaag aangelopen. Uit tegen Real Sociedad stond het sterrenensemble van trainer Carlo Ancelotti al na elf minuten met 2-0 voor, maar werd uiteindelijk toch met 4-2 verloren. FC Barcelona deed wel goede zaken en boekte een 1-0 uitzege bij Villarreal.

Madrid, dat vorige week met 2-0 had gewonnen van Cordoba, schoot uit de startblokken en leek na vroege goals van Sergio Ramos en Gareth Bale op rozen te zitten. Sociedad kwam echter ijzersterk terug en trok de stand via Inigo Martinez en David Zurutuza nog voor de pauze gelijk.

In de tweede helft ging Sociedad door waar het gebleven was. De Basken, die donderdag uit Europa werden geknikkerd door het Russische Krasnodar, kwamen door de tweede van Zurutuza op een 3-2 voorsprong. Een kwartier voor tijd maakte Carlos Vela er ook nog 4-2 van.

Barcelona was in en tegen Villarreal de betere ploeg, maar maakte pas acht minuten voor tijd het winnende doelpunt. Invaller Sandro Ramirez werd de matchwinner. Barcelona is de enige ploeg die na twee wedstrijden op zes punten staat. Granada had op gelijke hoogte kunnen komen, maar kwam zondagnacht uit bij Elche niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Van Ginkel op huurbasis naar AC Milan

Marco van Ginkel wordt dit seizoen door Chelsea verhuurd aan AC Milan. De 21-jarige middenvelder arriveerde zondagavond laat in Milaan en moet alleen nog medisch gekeurd worden. Dat meldt de Italiaanse club, waar ook Nigel de Jong onder contract staat, op de website.

Filippo Inzaghi liet zondag direct weten zich op de komst van Van Ginkel te verheugen. "Hij is een centrale middenvelder en wil zich graag bewijzen", vertelde de trainer na de 3-1 zege op Lazio. "Onze middenvelders moeten veel meters afleggen. Hoe meer spelers ik tot mijn beschikking heb, hoe makkelijker het wordt."

Van Ginkel verkaste vorig jaar van Vitesse naar Chelsea, maar kwam in de Premier League niet verder dan twee invalbeurten. Zijn contract in Londen loopt nog tot medio 2018.

[Serie A] De Guzman bezorgt Napoli zege in blessuretijd

Jonathan de Guzman heeft in zijn eerste competitiewedstrijd voor Napoli direct de hoofdrol voor zich opgeëist. De Oranje-international maakte zondag in de uitwedstrijd tegen Genoa diep in blessuretijd het winnende doelpunt: 1-2. De Guzman werd deze maand door Napoli overgenomen van Villarreal, dat hem de afgelopen twee seizoenen aan Swansea City verhuurde.

Vroeg in de wedstrijd was Napoli door een goal van Jose Callejon al op voorsprong gekomen, maar Mauricio Pinilla maakte vlak voor rust gelijk. Op aangeven van Camilo Zuniga zorgde De Guzman in de 95e minuut voor de beslissing.

Napoli is een van de zes clubs die in het openingsweekeinde van de Serie A een overwinning boekte. Ook AC Milan, AS Roma, Udinese, Cesena en Juventus hebben de eerste drie punten al binnen.

Overige uitslagen Serie A zondag

Torino - Internazionale 0-0
Udinese - Empoli 2-0
Cesena - Parma 1-0
Palermo - Sampdoria 1-1
Sassuolo - Cagliari 1-1
AC Milan - Lazio 3-1
Atalanta Bergamo - Hellas Verona 0-0

Ploumen naar geteisterd Zuid-Sudan

Om haar blijvende betrokkenheid met de bevolking te tonen, reist minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maandag naar Zuid-Sudan. Eind vorig jaar brak er in het land een bloedig conflict uit.

Nederland is al lang betrokken bij Zuid-Sudan en heeft sinds de onafhankelijkheid in juli 2011 veel geld in het land gestoken. Dit voorjaar staakte Ploumen de hulp aan de regering in Juba. Die zal pas hervat worden als er echt stappen naar vrede worden gemaakt, benadrukte ze.

De bewindsvrouw reist dinsdag naar het rustige Yei in het zuiden om door ons land gesteunde projecten te bezoeken. Woensdag is ze in het onrustige Bentiu om een vluchtelingenkamp te bezoeken. Door het conflict zijn zeker 1,3 miljoen Zuid-Sudanezen op vlucht geslagen. Ten slotte spreekt ze donderdag in Juba met regeringsvertegenwoordigers.

Alle schoolbanken weer gevuld

Alle scholieren zijn weer naar school. Na de scholieren in het noorden en zuiden moeten maandag ook de leerlingen in het midden van het land weer naar school. De eerstkomende vakantie is in oktober: de herfstvakantie. Het noorden heeft als eerste vrij, vanaf 11 oktober. Het zuiden en midden volgt een week later.

Ook voor studenten begint het nieuwe collegejaar. Maandag hebben alle universiteiten hun opening van het academisch jaar, dit wordt traditioneel omlijst met toespraken van hoogwaardigheidsbekleders en collegevoorzitters. Zo zijn er onder meer toespraken van koning Willem-Alexander, VSNU-voorzitter Karl Dittrich en onderwijsminister Jet Bussemaker.

Tientallen doden bij gevechten Jemen

Zeker 21 mensen zijn afgelopen weekend omgekomen bij gevechten tussen sjiitische Houthi-rebellen en regeringsgezinde stammen in het noorden van Jemen. Dat schrijft de Arabische nieuwszender Al-Arabiya op basis van bronnen bij lokale stammen.

De gevechten braken vrijdagavond uit in de noordelijke provincies Ma'rib en Al Jawf, ten zuidoosten van de hoofdstad Sanaa. De rebellen zouden de weg tussen Ma'rib en Sanaa willen innemen. Die strategische gelegen weg wordt gebruikt om brandstof naar de hoofdstad te brengen. De Verenigde Naties hebben opgeroepen een eind te maken aan het geweld.

De situatie in Jemen is zeer chaotisch; de zwakke centrale regering levert niet alleen strijd met de opstandige Houthi-clan, maar ook met terroristen die in het land een vrijhaven hebben gevonden om trainingskampen op te zetten. De Houthi-rebellen willen dat ze regering opstapt.

Tientallen doden bij gevechten Jemen
Tientallen doden bij gevechten Jemen (Foto: ANP)

'Mijd de A12 bij Utrecht voorlopig'

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om de brug in de snelweg A12 bij Utrecht de komende maanden zoveel mogelijk te mijden. Zeker tijdens de ochtend- en avondspits is langdurig oponthoud bij en rond de Galecopperbrug vrijwel onvermijdelijk volgens de dienst.

Rijkswaterstaat werkt aan renovatie van de brug. Tot eind van dit jaar zijn daarom rijstroken versmald en verschoven. Nu maandag alle schoolvakanties voorbij zijn, verwacht de dienst ernstige verkeershinder tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten, een van drukstbereden routes van Nederland.

Dit jaar wordt de zuidkant van de brug vernieuwd. In 2015 volgt de noordkant en dat zal weer maandenlang voor files zorgen.

Vanaf maandag kunnen weggebruikers via een webcam zien hoe druk het is op de brug en in de omgeving. Verkeersdeskundigen zullen elke week een inschatting van de te verwachten verkeershinder publiceren. Dat is te vinden op vanAnaarBeter: Galecopperbrug, waar ook alternatieve reisroutes beschreven staan.

'Mijd de A12 bij Utrecht voorlopig'
'Mijd de A12 bij Utrecht voorlopig' (Foto: ANP)

Weinig ouders werken minder om dure kinderopvang

Ouders maken minder gebruik van kinderopvang, maar de meesten zijn niet minder gaan werken. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over de krimp in de kinderopvang. Als alternatief wordt vaak alternatieve opvang genoemd.

Bij gezinnen die eind 2011 gebruik maakten van kinderopvang, maar bij wie de opvang is verminderd of stopgezet, werkt driekwart van de vaders nog evenveel. Bij de moeders ligt dit iets lager. Bij ruim de helft van de vrouwen die gebruik maakten van dagopvang, werkt de vrouw ondanks minder of geen opvang nog steeds evenveel uren.

Ten opzichte van 2011 werken moeders in 2014 gemiddeld 1,6 uur minder. De arbeidsduur nam bij vaders of met 0,7 uur bij de groep van de dagopvang en 1,4 uur bij de buitenschoolse opvang.

De afgelopen jaren is flink bezuinigd op de toeslagen voor kinderopvang en buitenschoolse opvang. Het SCP heeft voor het rapport 4600 ouders ondervraagd. Vier op de tien ouders die minder gebruik maken van kinderopvang dan gewenst of dan ze eind 2011 hadden, gaven de hoge kosten op als reden.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.