Rusland staat import pootgoed weer toe

Rusland heeft een aantal producten geschrapt van de boycotlijst. Het land staat onder meer de import van pootaardappelen, een aantal andere soorten pootgoed en voedselingrediënten weer toe. Dat heeft de Russische regering woensdag besloten.

Op de lijst met nieuwe uitzonderingen op het importverbod van veel groente, fruit en vlees uit de Europese Unie en enkele andere landen staan verder smaakadditieven, eiwitconcentraten en voedingsvezels. Het land laat ook jonge zalm en forel weer toe.

Rusland stelde de ban van Europese, Amerikaanse, Australische, Canadese en Noorse producten begin deze maand in, als wraak voor de door die landen ingestelde sancties tegen Rusland. Die waren ingesteld vanwege de Russische bemoeienis op de Krim en het oosten van Oekraïne.

Premier Dmitri Medvedev zei bij het instellen van de tegensancties dat het tegenhouden van buitenlandse goederen een kans zou zijn voor Russische boeren en voedselproducenten. Die kunnen nu aan de slag met het pootgoed en de voedselingrediënten uit het buitenland.