VVD wil meeuwen afschieten

Meeuwen moeten niet worden beschermd, maar bestreden. Daarom moet het dier van de lijst met beschermde inheemse diersoorten worden gehaald, zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema woensdag in Trouw.

In het uiterste geval moet het mogelijk zijn overlastgevende meeuwen af te schieten of te vergassen, stelt Heerema. "Als we langer wachten wordt het probleem net zo groot als bij de ganzen."

Vooral kustplaatsen zouden hinder van meeuwen ondervinden. Gemeenten plaatsen al afvalcontainers en verspreiden extra sterke vuilniszakken om te voorkomen dat ze door meeuwen worden opengepikt. Ook worden afschrikwekkende vliegers op daken gezet en met borden wordt mensen ontraden de meeuwen te voeren.

Sommige gemeenten proberen de dieren te verjagen. Ook worden eieren in olie gedompeld waardoor de jongen niet uitkomen. Voor dit soort maatregelen is ontheffing van de provincie of het ministerie nodig. Dat beleid schiet volgens de VVD tekort. Gemeenten zouden alle mogelijkheden moeten krijgen om overlast van meeuwen te bestrijden.

Vogelbescherming Nederland wijst er in de krant op dat het aantal kok- en zilvermeeuwen al afneemt. Verjagen zou meer zin hebben en daar worden bij ernstige schade al ontheffingen voor verleend.

De VVD dient binnenkort een voorstel in bij staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). Of het daadwerkelijk tot het doden van meeuwen komt, is overigens nog maar de vraag. Alkmaar heeft veel last van meeuwen en heeft al tal van maatregelen genomen, maar de Alkmaarse wethouder Jan Nagengast (CDA) zegt in de krant dat afschieten of vergassen voor hem geen optie is.